Fugalaau

Faʻasalaga le faʻaogaina i le fale

E ui lava i le mea moni e faigofie tele le taofi o le paneta i le fale, e mamao mai fugalaau fugalaau uma ua sauni e auai i togavao. Ina ia faʻafiafia le fale i le mea e mafai ai, e tatau ona pipii atu i se faʻamalamalamaga faapitoa, faʻafeinuina le pulega ma le malulu o le ea.

Faamatalaga faʻatau

Platicerium o se mea e le masani ai, o le mea na fanau mai ai vaomatua o vaomatua o Initia, Ausetalia ma Aferika.

Ona o lona foliga tulaga ese, o le fern na i ai se igoa faapea o lona uiga o le "pu mafolafola" i le gagana Eleni. I le olaga i aso faisoo, e mafai foi ona e maua le igoa "suauu vavao" poʻo "fusi vae."

O le ituaiga e aofia ai le 18 ituaiga. O nei laʻau e tele tele e ola ae le o luga o le eleele, ae i luga o se mea e sosolo ai (pulumu, lala, ogalaau). O le uiga autu o le platycerium o le i ai lea o ni ituaiga se lua:

  • o le muamua oi latou e fefinauai ma finauga ma fafo e pei o nifo;
  • o laʻau lona lua e matua leai se aoga, mafolafola, ma o la latou galuega autu o le faʻapipiʻiina o le laau i luga o se meaʻai ma faia se siosiomaga lelei mo ia.

O le faatumauina o le puletini i le fale, o le tuputupu ae ma le tausiga o lea mea e manaʻomia ai le mautinoa ma tomai.

Vaega o tausiga ile

Talu ai ona o le platycerium e aʻafia i laau vevela, e manaʻomia tulaga e latalata i le natura pe a mafai ai.

Malamalama O le Platicerium e faatatau i laau photophilous e manaʻomia le malamalama lelei. I nofoaga malulu, e muta ai le ola, faʻapipiʻi le paʻu ma iu ai ina oti. Ae, i le taimi lava e tasi, o mata tuusao e amio leaga ia te ia, ma faia ai le tele o mu. O le mea lea, e sili ona lelei le tuu o le laau i sasaʻe poʻo sisifo o le fale. O le maualuga o le malamalama e faʻalagolago i le foliga ma le tele o laulaau: o le vaapiapi ma le laititi o laulaau, o le tele o le malamalama o le laau.

O le vevela o mea o loʻo iai i le platicerium Mo se tulaga lelei o le fern, e tatau ona fesuiaʻi le vevela i totonu + 18-22 ° C. Afai e maualuga le vevela i luga aʻe o le 22-23 ° C, ona tatau ai lea ona faateleina le maualuga o le ea. I le taumafanafana, e mafai e le platycerium ona lagona le mafanafana i le vevela e oo atu i le +30 ° C.

E le talia e le laau le ea malulu, o lea e le mafai ai ona e tuʻuina le pililala i tafatafa o le vevela ma afi afi. E tatau foʻi ona aloese faʻataʻitaʻiga.

Plicerium watering regime. Fern e manaʻomia le faʻamautu masani. E taua le taofi o le palapala palapala ae e le susu. I le vevela vevela, e tasi i le vaiaso, e mafai ona e tuua le fagu i le laau i totonu o se pesini poʻo le taele i vai. O lenei taualumaga e tatau ona tusa ma le 3-4 itula.

E manaʻomia foʻi le maualuga o le maualuga. E masani lava ona fautuaina e sulu le laau ma le ea o loʻo siomia ai.

E le mafai ona e fufuluina laulaʻau ma tuʻu vaipuna i luga ia i latou, o lenei mea e matua faaleagaina ai lauulu i luga o le laupepa.

Toe gaosia ma le gafa

O le gaosia o le platyserium e faʻatino i le amataga o le tautotogo i le 1-2 tausaga. Pe a faʻavasegaina, e le mafai ona e matua tanumia le laau i totonu o le meaʻai, ma e tatau foi ona e mataituina le saogalemu ma le faamaoni o aʻa.

O le eleele e tatau ona filifilia i se gaioiga eleelea, e matua leai lava. Mo lenei mafuaʻaga, e talafeagai lelei le faʻafefiloi o le eleele, lea e te manaʻomia e faʻaopopo ai le peat, sphagnum ma le paʻu pine. Mo le platycerium, o se mea e manaʻomia muamua o le i ai o alavai.

E faapefea la ona tupu se platycerium? E mafai ona faia faʻataʻitaʻiga i ni auala se lua:

  1. Faatasi ai ma le fesoasoani a "tamaiti." Mo lenei mea, o se faagasologa ma le 3-4 laulaʻa ua vavae ese mai se tagata matua, lea e tatau ona i ai se tamai rhizome ma se fatugaʻo. Ona tuu ai lea i totonu o se tamai ulo ma le eleele eleelea.
  2. Feeseeseaiga. O le auala e matua faigata ma e le o lauiloa tele i le au fai togalaau. I le faia o lenei mea, e aoina mai spores mai se tagata matua i luga ifo o le 5 tausaga, ona fufuluina ai lea i totonu o le eleele susu (o le paluga o sphagnum ma le peat). O le maualuga o le meaʻai e tatau ona laʻititi. O se atigipusa o loʻo i ai meaʻai e ufiufi i le tioata ma o se microclimate ua faia.

O nisi taimi, ona o le lavelave ma le faigata o le fausiaina o platyceriums, e sili atu le faigofie ona faʻatau se fale fou fou.

Puipuia o Pest ma Disease

Mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina o se laau, e taua le puipuia o le platicerium. O faamai ma meaola faalafua e mafua ai le alualu i luma o le tuputupu ae, sailiiliga o laulaau ma le faapipiiina o le laau.

O nisi o faʻamaʻi masani o le platycerium e mafai ona iloa:

  • o foliga vaaia o lanu enaena i laulaau: e te manaʻomia le tuʻuina atu o le laau i se mea e sili ona mālū ma faʻafefe le ea;
  • vaivai ma le vevela o laulaau: e manaʻomia lou aveeseina o le siaki i totonu o se fale paolo;
  • televave le tuputupu ae o le laau: manaomia se toe totoina i se ipu loloto ma lautele;
  • o laulaau ua i ai se lanu enaena: o le masani ona faʻafeinu ma faʻamalolo tele;

O meaola faalafua o le Platicerium e aofia ai aphids, fuainumera iniseti, miti vavave ma pipi. E sili le aoina o iniseti e lima, pe i ni tulaga ogaoga ma fomaʻi Fitoverm poʻo Actellik.

E le fautuaina i le tele o taimi ma i le tele o mea e faʻaaoga ai vailaau e puipuia ai meaola faalafua, pe a le o lea o le a mafua ai le susunuina ma le faaleagaina o laulaau.

O le tuputupu aʻe o le faʻasalaga i le fale e manaʻomia ai le tele o tuʻutuʻuga ma tausiga faʻapitoa. Ae o le uiga mataʻina ma le uiga ese o lenei tau mo le taimi ma taumafaiga.