Fugalaau

Lupini, poʻo ni lanu lanu e tele-lanu

Na maua e le legume laau lo latou igoa mai le upu Lupus "Lupus", o lona uiga o le "luko", mo le gafatia o le laau e galo matala mai meaʻai mai le palapala. Lupine o se meaola lelei o le gas. I le avea ai ma se mea teuteu, ua faʻaaogaina lupins talu mai aso anamua.


© Banana patrol

LupineLatinaLupinus.

O le ituaiga e tusa ma le 200 ituaiga tagatanuu i Amerika i Matu ma le Metitirani.

Tausaga taʻitasi, lualalelei ma le manaia o le vaovao o le suamalie, ma le itiiti - masani.

O laulaau o ni pama, i luga o petioles umi, o loʻo aoina i totonu o se fatu basal; au - ua faatulagaina i le isi faasologa. Fugalaau i racemose inflorescences, paʻepaʻe, samasama, lanu moana, viole, piniki, kulimi, carmine, mumu, lanu viole. O le fua o le pi. E fuafua i ituaiga, o le aofaiga o fatu i le 1 g e amata mai le 8 i le 180.

O le eseʻesega o faʻataʻitaʻiga e matua tele lava e faigata ai ona filifili mo se aganuu faapitoa. O le tele o faifaatoaga fugalaau, aemaise o le amataina, e manao i laau toto e ola umi, fiafia i mata ma lanu susulu ma, sili atu, e le manaomia tele tausiga. O le Lupine e faatatau tonu lava i ia laau totō, ae o faifaatoaga fugalaau, e fai ma tulafono, e sili ona le fiafia i ai. O le mea moni lava, o lenei mea e mafua mai i le mea moni o le tele o taimi latou te tutupu aʻe ai foliga e tutusa i le lanu e faʻaleagaina ai manu feʻai, uluaʻi meaola. E faʻaaogaina i le mea moni o le lupine e lanumoana, ma sili atu ona lanumoana ma paepae pe piniki. O le mea moni, e tele tele togalaau manaia i lupins.


© Carsten Niehaus

Tuputupu ae

Nofoaga: o le laau e sili ona fiafia i nofoaga la.

Soo: o lupins e le faʻaleagaina i le eleele, toto lelei i soʻo se togalaau, ae ausia le alualu i luma lelei i luga o sina mea manogi po o sina eleele eleele. I luga o le alkaline (pH e sili atu i le 7.5) lau lanu samasama (chlorosis). E tatau ona taofiofi le eleele eleʻele (o se faʻamatalaga faʻaogaina o le maualuga maualuga o le eleele o le i ai o le offetail ma coltsfoot ile luga). Mo le mea lenei, faapaleni laupapa po o le lime o se fesuiaiga lelei i le fua faatatau o le 5 kilokalama i le 1 m2 e talafeagai. O lenei aofaiga e lava mo le tele o tausaga, o le mea lea e faʻaiʻuina ai i le taʻitasi 3-4 tausaga - i le tautoulu i le maeʻa ona seleselega, i le taumafanafana i le uila, i le tautotogo aʻo leʻi eliina po o le taumalulu i le kiona. Pepa (5 kg / m2) e tatau ona faaopoopo i eleele eleele. Lupine e tupu foi i le oneone, e pei o nodules e atiina ae i luga o aʻa, lea e maua mai ai le siama o le siama. O le mea lea, e mafai e le laau ona fai e aunoa ma le faʻamalaina o le suka.

Tausiga: i le tausaga muamua, o le eleele e vaʻaia taimi ese ma aveesea vao. I le tautotogo o le tausaga na sosoo ai, e fafagaina i latou i meaʻai faʻamalosi: 10-20 g o le superphosphate ma le 5 g o le potassium chloride e faʻaopoopoina i le 1 m2. I faʻataʻitaʻiga sili atu, o le aʻa o luga o luga o luga o le palapala i le tele o senitimita, o le ogatotonu o le togavao e mate malie, ma vavae ese itu. Mo le faatumauina o le teuteu ma le faalauteleina o le ola, o laau toto e pipisi, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o aʻa. Ae ui i lea, faʻataʻitaʻi mai e sili atu nai lo le fa tausaga e masani lava ona sui, talu ai ona o lo latou vavave ua vaivai. Lupin toleni gutu i lalo o le 8 ° C, ae o se suiga tele i le vevela i le tautotogo ma le autumn e afaina ai. Ina ia faaumiumi le totogo seia oo i le leva, ona vavaeeseina ai lea o mea e le mama seia maeʻa fatu. Ua totoina totoa fou i laau totino ma fatuga, ua fuga mai ia Aokuso. Otioti faʻasalaga i taimi uma. O vao tuai e le tatau ona toe totoina. I nofoaga e agi ai le matagi, e tatau ona nonoa lupins i se lagolago ina ia latou le malepe. E manaʻomia le lagolagosua mo laau totō i le vaitaimi o le vavao. E mafai ona e nonoa faʻamalo i se maea pe fai se mamanu o le uaea i le tele o ni faʻaopoopoga. O le togalaau e manaʻomia ai se malutaga mo le taumalulu.


© Miya.m

Tofiga

Faʻapenaina i fatu ma laau. Mo fatu, o fatu e sili ona totoina i le amataga o le tautotogo i pusa po o taga susu i le masani masani mo faʻalaʻau fugalaau: peat, turf land, sand (1: 1: 0.5). O le meaʻai e tatau ona lava ina ia le mafai ai e le vai ona paʻu. Faʻasaʻu malie. A o leʻi lūlūina, e fautuaina ia fatuina fatu ma pupuʻu nodules mai aʻa o laau tuai ina ia faʻavaveina ai le atinaʻeina o siama-siama. A maeʻa le 8-17 aso, e foliga mai, e le o le taimi lava e tasi (mo le vavalalata muamua aʻo lei luluina, ua ufiufi i le kulimi susu ma taofi i se mea mafanafana seia oʻo ina aʻai). A maeʻa le 20-30 aso, pe a oʻo mai 5-6 laʻau moni, e totōina fatu laau i se nofoaga tumau i fugalaau i se mamao o le 30-50 cm mai le tasi. E fautuaina e aua le tuai i lenei mea, e pei o toleniga o laau talavou e faʻafeiloaʻi lelei. E mafai ona e totoina saʻo i le eleele ia Aperila, o le taimi lava e paʻu ai le kiona, ae peitai, o se nofoaga mo lupins e tatau ona saunia i le tautoulu. O le a totogo laau i le tausaga na sosoo ai i le amataga o Me. O le auala sili e lūlū ai fatu o le taimi o le taumalulu i le faaiuga o Oketopa - i le amataga o Novema, ina ua uma le taina. O le loloto o le faʻaaogaina o le 2 cm. I le tautotogo, pe a uma le kiona, e totogo fatu, ma totogo laau i Aukuso i le tausaga lava e tasi.

A le faʻapipiʻiina e le fatu le lanu o fugalaau, ia faʻasaoina, faʻaleleia le totoina o laau. O le vaevaeina o laau tuai i ituaiga o meaola e masani ona faʻapipiʻi i tulaga tulaga ese, talu ai o loʻo i ai se aʻa aʻa o loʻo aʻafia i le palapala. O laumei lupine e tai tolu ma le fa tausaga le faigofie ona fai ai le itu, o le mea lea i le taumafanafana latou te faʻaolaina e ala i fevaevaeaʻiga. E na o laau laiti e mafai ona faʻafeiloaʻi le totoina.

I le tautotogo, o loʻo faʻapipiʻi ai vae o le eleele i luga o le tipi, lea e tupu mai i le tumutumu i le pito o le aʻa; ma i le taumafanafana - o taamilosaga lauiloa na faia i totonu o axils o lau. O faʻafouga o loʻo faʻavae i le pito i lalo o le meaʻai e tipiina i se manoa mafiafia ma se pito o le ū ma totō i oneone oneone i totonu o le paʻu. E sili atu ona lelei lenei mea pe a uma ona fuga. A maeʻa le 20-30 aso, e aliali aʻa i luga o tipi ma laau toto i se nofoaga tumau. O laau talavou e mafai ona fuga i le tausaga e tasi.


© JerryFriedman

Meaola

White Lupine - Lupinus album

Homeland - Metitirani. O se pepa e oʻo i le 1m maualuluga ma oʻo atu i le 75cm lautele. Faʻamatalaga saʻo saʻo. E lima laupepa na vaeluaina laulaau. Fugalaau fugalaau e aoina mai i faʻaletonu tuusaʻo tuusao.

Laʻau Lupine - Lupinus arboreus

Homeland - Amerika i Matu. Maualuluga e oʻo i le 2m maualuluga ma oʻo atu i le 1m lautele. Faʻasaʻi le lala lala. Vaʻa lanu-lanumeamata, laʻau lauulu ma lau laʻau lima lima. Fugalaau: samasama, paʻepaʻe poʻo le lanu viole

Arctic Lupine - Lupinus arcticus

E maua i nofoaga papago, fanua ma auala tetele i Alaska uma sei vagana ai itu i saute o le talafatai. E 25-40 cm le maualuga ma le tele o lapisi lapoa ma laʻau o le pama ma ni maila umi. Fugalaau mai le lanumoana lanumoana ma le lanumoana. O petals e pei o se ipu, sosola. Fuga mai ia Iuni ia Iulai.

Silver Lupine - Lupinus argenteus

E tupu tele i soʻo se mea i Sisifo i luga o le maualuga o vao i luga o fusi alpine ma e matua faʻalavelave lava. E i ai le tele o laina 15-60 cm le maualuga ma lau laʻau palm, e masani lava i le ono i le iva laulau laʻau, o lona vaega pito i lalo e ufiufi i le paʻu. Pogisa uliuli i fugalaau paʻepaʻe ei ai se nofoaga paʻepaʻe poʻo le mumu i luga o paʻu autu ma e aoina i mea e le talafeagai.

Lupine Brevera - Lupinus breweri

E tupu i setete o Kalefonia, i Sierra Nevada, ma i saute o Oregon. O lenei ituaiga o ituaiga o lapisi e fai ai tapuni fetolofi o laʻau mafiafia ma laʻau e 3-15 cm le maualuga ma lanu violē-lanumoana ma lanu paʻepaʻe poʻo samasama mai ia Iuni ia Aokuso.

Lupine Hartwig - Lupinus hartwegii

Homeland - Amerika i Matu. O le taumafanafana e maualuga lona 1m ma le lautele o le 50cm. Faʻamatalaga saʻo saʻo. Laʻau lanu meamata lanu-lanu meamata e lima laʻau oval. Fugalaau lanumoana ma lanumoana.

Broadleaf Lupine - Lupinus fromfolius var. subalpinus

Faʻaauau i luga o le ala i lalo ole ala i lalo ifo ole taʻaloga Washington. Toto tele, mauga, 22-30 cm le maualuga ma fugalaau lanu-lanumoana ma lanu paʻepaʻe.

Lupine Paʻu Lupine - Lupinus lepidus / aridus / caespitosum / confertus

Tufatufa atu i Sisifo ma atonu i totonu o ituaiga siliva lauiloa. O le aʻa e ola e oʻo i le 40 cm le maualuga. O fugalaau e lanu violē-lanumoana.

Lupine Yellow - Lupinus luteus

Tausaga O le au e laʻititi lau laʻau, faʻanofo, pala. Lalaga ma ni uumi uumi. Laupepa 9, latou te ufiufi i luga i le pito i luga, i le pito i luga ma se tusi faafuaseʻi, lauulu i itu uma e lua. O lauulu e paʻepaʻe, mafiafia, pine. Stipules e tutusa, vaapiapi, foliga faʻapipii, eletise i le faʻavae. Inflorescences e faʻapitoa, faʻaloloa. O fugalaau e tafe i luga o pedicels tino pupuu. Corolla faalua i le umi e pei o le calyx ma le manogi matagofie. Calyx faʻatasi ai ma le vaʻavaʻa. Ole laugutu pito i luga o le calyx e 2-vavaeese, o le pito i lalo o le pusa. Ua faʻamafolaina pi.

Laititi Lupine - Lupinus microcarpus

Tausaga taʻitasi e oʻo i le 30cm maualuga.
Fuʻe lanu violisa-lanu violē.

Suiga Lupine - Lupinus mutabilis var. cruckshanksii / cruckshanksii

Peru. O lenei laʻau e faʻamamafa e ufitia ai mauga ma ufitia vao. I le latū i latū o Europa, o loʻo faʻaleleia e avea o se tafaʻi faaletausaga, aua e le mafai ona taliaina le manumalo. O se togavao puupuu, 70-100 cm, ma lanu meamata, matala matalala lau laau. I luga o tumutumu, o fuifui lapoa o fugalaau o pale samasama samasama ua faia. O le petal pito i luga ei ai le lanu moana po o le lilac, lea, e pei o le fugalaau e mama, ua suia i le mumu. O fatu e totoina i se nofoaga tumau ia Aperila-Me. Ia Iuni, o le vaitau o le fugalaau e amata, lea e tusa pe lua masina.

Dwarf Lupine - Lupinus nanus

Laʻau mamago 15-50 cm le maualuga O laulaau e lauulu-lanumeamata. Fugalaau lanu manulele ma lanu samasama susulu. O fua o fatu ia e ola ai fatu fatu. E mafai ona seleseleina ma totoina i le masina o Aperila-Me i le isi tausaga tuusaʻo i totonu o le eleele. I lenei tulaga, o le dwarf lupine o le a fuga mai i le faaiuga o Iuni e oo atu i le faaiuga o Aukuso ma e sili atu foi.

Nutkan Lupine - Lupinus nootkatensis

Homeland - Amerika i Matu. Maualuluga e oo atu i le 1m le maualuga ma le 75cm lautele. Faʻamatalaga saʻo saʻo. Lanu uliuli lanu meamata lau paʻu ma lau laʻau lima lima. Fuga lanumoana ma samasama.

Lupine matagofie - Lupinus ornata

Homeland - Amerika. Maualuluga 50cm ma le 30cm lautele. Laititi matala. Laʻau o le siliva ma le vavalalata vasega 7-9. Laʻau viole ma pale paʻu.

Lupine leafy - Lupinus polyphyllus

North America O se laau laʻau e 100-150 cm le maualuga ma lau lauusiusi e 13-15 lau, laei i le itu pito i luga, ma sili atu i luga o le pito i lalo. Stipules o loʻo i lalo. O fugalaau lanu mumu lanumoana e aoina i palatini mafiafia tetele. Faʻamoemoega o le a mate, o le vaʻa o loʻo vaʻaia. O Bob e tele-fatuina, falemaʻi. E fuga mai ia Iulai ma Aokuso.

Shaggy Lupine - Lupinus villosus

Homeland - Atunuʻu i Saute o Amerika. Maualuluga 60cm ma le 30cm lautele. Laʻau maualalalo maualalo, faʻatasi ai ma le saʻo. O le siliva e lalaga mai ai laʻau. Fugalaau: lanu piniki-lanu viole, piniki, paʻepaʻe
ma le lanu violē.


© KENPEI

Faigata

O le aphid lupine, lea e aliali mai i le taimi o le vavao, e aʻafia. O fua o le faatoʻaga e sili atu ona leaga le faaleagaina e ala i le tele o le totogo, o le nodule govils, aphids. Mo le puipuia o meaola faalafua, e fautuaina ia totogo laau ma iniseti i le taimi o le tuputupu ae. O le faʻaleleia o le eleele, taimi lelei o le luluina o laau, faʻatoʻa lelei le fuaina o fualaau faʻasaina, faʻalauteleina o faʻamaʻi, ma faʻateleina le tetee o laau i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.. O le vevela o le vevela pe a uma ona fuga o nisi o lupins e sili ona matutua, e pei foi o le aveeseina o mea vaivai i le amataga o le tautoulu, mafua ai ona toe fuga mai.

Faʻaaogaina: i nofoaga nofofua ma faʻavae vaega faʻatasi ai ma isi meaola i mixborders, totoina i vaega i luga o le mutia. Faʻaalia i totonu o vevete, ae le o le umi. Lupins e solosolo mai le laina lona lua. O le lupins ua lalagaina e le foliga matagofie i le maualuga o le taumafanafana. O le mea lea, e sili atu le totoina oi latou i ni vaega laiti i le fugalaau, ae le o le pito i luma, ae i le loloto o le moega fugalaau. Tuʻu atu ia i latou se nofoaga mo meaʻai, lea e faʻapipiʻi ai la latou laʻau lush ma fugalaau susulu lupins.

Paʻaga: lelei tuʻufaʻatasiga i eleele fefiloi faatasi ma au, irises, nivyaniks, lilies, dolphins, astilbe.


© Lumbar

Faatali mo lau fautuaga!