O le togalaau

Lapataiga - Ambrosia! E faʻapefea ona faʻaumatia se faʻalavelave matautia o le soifua maloloina?

"O se taimi faanoanoa! Mata matagofie!" ... O le tiga ma le sisiva e faʻalogo mai itu uma! E na o le tasi lava le mafuaʻaga - faʻapitoa, e iloa mai tusitusiga e pei o mea taufaasese a atua, o loʻo fuga mai. O tagata nonofo i le tele o atunuu e masani ona taʻua o le efuefu o le tiapolo. O le a lenei mea totino ua avea ma mala o le faitau aofaʻi o tagata, faʻapefea ona oʻo mai ia i tatou, ma e mafai ona manuia le taulimaina? Sei o tatou maua tali i fesili faʻatasi ma galulue i se fuafuaga faʻatasi, aua e le mafai ona faatoilaloina le ambrosia! O le mea muamua lenei e manatua e uiga i lenei vao matautia.

Lapataiga - Ambrosia! E faʻapefea ona faʻaumatia se faʻalavelave matautia o le soifua maloloina?

Aiseā ua sili ai le lamatiaga o tagata?

E sili atu ma le 80% o le faitau aofaʻi e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi faʻamaʻi, ma o le nofoaga pito i luma o sui o mafuaʻaga o faʻamaʻi o le tino e faʻapipiʻi.

Alu i tagata matutua ma tamaiti e mafai ona tupu vave, ae o nisi taimi o le taimi o le "faaputuputuina" o le faasolosolo (e oʻo atu i le 2 tausaga), ma o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le allergy e tupu vave, e mafua ai le foma. Na tupu ia te aʻu: 2 tausaga o tauiviga ma le wormwood i le atunuu - e aunoa ma ni taunuuga o le soifua maloloina, ma i le 3 - o le sili ona matautia o foma. I le tausaga lona 3, sa maʻi foi se tuaoi ma se teineitiiti i le atunuu.

O le ā le tulaga faʻapitoa o le faʻavaveina? 3-4 granules microscopic o pollen pagene o le a mafua ai le paʻu o le saoasaoa, ae o le a aliali mai se avanoa i totonu o le polokalama faʻafesoʻotaʻi e faʻaaogaina ai isi faʻamaʻi. Ua i ai le 25 grains o pollen faʻamalosi i totonu o le 1 kupita mita o le ea e mafua ai se osofaiga o le faʻafefe (faʻamalosi tumau, lapataiga, gutu o le isu, ma isi). Tuuina atu e faapea o le tasi laau e fausia ai le fia miliona miliona o meaola matala, o le faaleagaina o le soifua maloloina lautele e mafai ona faatusatusa i se mala o le lalolagi.

O se tagata tino maloloina e mafai ona avea ma maʻi i ni nai aso pe afai o le ea e tumu i le pollen mai le totoina o laau toto. Ma o lenei ituaiga o allergy e toetoe lava a le mafai ona faʻaleleia.

Faamatalaga mo iloiloga! Mai le 2000 i le ogatotonu o Aokuso, i Moscow ma le itulagi, o le tumutumu o pollen pagu i le ea na matauina i le aofaiga o le 8-15 particles pollen active. I se tagata e maualalo le puipuiga, o le faʻaaliga o le allergy e amata i se faʻatoʻaga o le 4 pollen grains i le 1 pusa. m. vaega.

O se tagata tino maloloina e mafai ona avea ma maʻi i ni nai aso pe afai o le ea e tumu i le pollen mai le totoina o laau toto.

Siosiomaga o Ambrosia

O le leaga o le faʻasalaga e le faʻapulaaina i le afaina o faʻalavelave ogaoga i tagata. O lona tino mama e matua maualuga lava e mafai ai ona liua le palapala i eleele lafoaʻi e le talafeagai mo le totoina o isi mea totō.

E tusa ai ma suʻesuʻega a suʻesuʻega suʻesuʻega, o le mea lea e fatuina le 1 kilokalama o lona lava mea eleʻele e tusa ma le 1 tone o le vai, 1.5 kilokalama o phosphorus ma e oʻo atu i le 16 kilokalama o le eletise mai le palapala ma isi laau toto. O le televave o le vegetative masini e le mafai ona tuʻuina i le la. O se paolo malulu, o se "meaʻai fiaai" o meaʻai e vave faʻaitiitia ai le fua ma le lelei o togalaau, otaota, ma le "fasi" fua o fualaau faiva, aemaise lava o loʻo faʻavaivaiina. 1-2 laʻau laiti i le vaitau mafanafana e mafai ona ola e oʻo i le 3 -4-mita o le mutia.

Aʻo fai e manu feʻai meaʻai fugalaau, susu ma oloa mai ia mea e maua mai ai se manogi manogi, o se mea leaga o le tofo.

Mai faʻamatalaga o loʻo i luga o loʻo i ai le "ata" o le fili, lea e tatau ona faʻaumatia atoa. Saili po o fea na sau ai le uaina i la matou konetineta.

O fea na oo mai ia i matou?

O Ambrosia e aofia i le vaega o ituaiga laau toto na faʻafeiloai. O le laufanua moni o lenei sui o vao vao o North America. Ina ua taunuu mai ma oloa faaulufaleina mai a Amerika i Europa i le 1873 ma fatu lanu mumu, na amata ai ona manumalo le vao, ma faasalalau faavavevave lautele i atunuu o le konetineta Euro-Asia.

O le Ambrosia pollen e tele taimi e itiiti ifo nai lo se fatu fatu. Faatasi ai ma se matagi lelei, na te manumalo i le mamao mai le itu i saute i Moscow i ni nai aso. I le toʻa, toʻafilemu, o lona tufatufaina e 4-6 kilomita mai le nofoaga o le tupu aʻe. Ona o le fua faatatau o le salalau mo le sili atu ma le 100 tausaga, o lona vaega o le pueina i luga o le konetin Euro-Asia e sili atu i le 5 miliona hectares.

I le 1914, na maua muamua ai le ragweed i Iukureini. Faatasi ai ma le silia ma le 600 fili faalenatura i le atunuu i totonu o laau ma iniseti, i avanoa fou e le mafai ona feagai ma teteega e tetee atu i lona faalauiloaina ma le pueina o nofoaga fou. I Rusia, na muamua aliali mai i le itu i saute (Krasnodar Territory), o le tau e fetaui lelei ma manaoga o le siosiomaga i lona atunuu ma o loʻo agai pea i le itu i mātū ma sasaʻe, e aofia ai itu o Sasaʻe Sasae.

I totonu o Rusia, o le televise o le natura i lalo o tulaga masani i itu uma i saute, i le Black Sea region, o le Volga, i le Caucasus, o le itu i saute o Sasae, Moscow Region ma o loo agai atu i le itu i matu ma sasae, vave ona fetuutuunai i le tau o nei itulagi.

Leafwort Ambrosia (Ambrosia artemisiifolia L., 1753).

Holrosametal ambrosia (Ambrosia psilostachya DC).

Vaega e tolu vaega Ambrosia (Ambrosia trifida L.).

O ituaiga ituaiga uma lava e faʻaogaina e faʻaumatia?

Ambrosia i aiga (Aste-ra-ceae) o loʻo faʻamaonia i se isi genus Ambrosia (Ambrosia).

O le ituaiga e aofia ai le 50 o ituaiga o laau e tasi, pe o laau lauiloa, ae i luga o le konetin Euro-Asia, e aofia ai le Rusia, e 3 ituaiga e sili ona lamatia i le soifua maloloina o le tagata:

  • Leaf Ambrosia (Ambrosia artemisiifolia L., 1753);
  • Vaega e tolu vaega Ambrosia (Ambrosia trifida L.);
  • Holosome faʻapitoa (Ambrosia psilostachya DC).

O i latou uma lava e mafua ai le allergies, o vao vao vao ma e ono afaina. Ae o ituaiga muamua e lua o le ragweed o vao taʻitasi, ma, i se tulaga aoao, e sili atu le faigofie ona pulea i latou, ma o le ituaiga lona tolu e masani, o ona aʻa i le taumalulu i le palapala ma pe a gaosi, o aʻalaau taʻitasi e fausia ai se laau fou.

O le ragweed na sili ona mafai ona fetuunai i tulaga fou o le olaga, ma o le osofaʻiga autu lea o avanoa fou. O le pito i luga o le ambrosia o le 1-2 laau i mita taʻitasi. m sikuea.

Faamatalaga faʻapitoa o ragweed ragweed

Leaf Ambrosia - taʻitasi, faʻaleagaina le faʻaleagaina o le siosiomaga. O loʻo tumau pea le malosi e faʻaleleia pe a uma le 4-5 mowing. O le tuputupu ae o le vaitau e amata i le mafanafana o le ea i + 6 ... +10 ° C ma e tumau seia oʻo i le muamua kiona. Pepa o se aloaʻia mai le 0.2-0.3 i le 2.5 mita le maualuga.

E aʻafia le aʻa i le 1-4 mita. I le 2 masina, o le aʻa e loloto i le 1 m. O le "pamu malosi" e fufulu ai le susu i luga o le eleele atoa, ma maua ai se vaifofo i luga aʻe o le eleele, vave ona ola pe a uma le moa, mass. O le fasi uati ua saʻo, o le lanumeamata lanumeamata ma tamai togi, falemaʻi. Paranesi lelei.

Faʻalogo lelei! O le lūlūina vave o le papa eleʻele e fesoasoani i le faʻalauteleina o faʻaʻau i le taimi o le tauvaga.

O laulaau o ragweed o le lanu uliuli o ituaiga e lua. Maualuga - faʻatasi ai ma le lauulu lauolaola, toetoe lava a maeʻa. O laau talavou e toetoe a leai se mea. O laʻau pito i lalo e faalua le pine, vaevaeina i ni lau uumi. O le vaega pito i luga o laulaau laʻau e aunoa ma le pala, le malamalama pito i lalo, e ufiufi i se moli malamalama, ma tuʻuina atu i le pepa se lanu uliuli-lanumeamata.

I foliga vaaia, o le vegetative mass e tutusa ma vormwood ma togafiti e leai ni poto masani, o nei laau toto e masani ona fenumiai. Fesoasoani i le vaʻaia o laau i la latou manogi. O le wormwood ei ai le manogi mama o le wormwood, ma o le ragweed ei ai sina wormwood-musty, faʻafefete, aemaise ile eleele.

A mavae le 2 masina mai le aliali mai o laʻau, e amata ona fuga mai le ragweed. Fugalaau e tumau 2-3 masina. Fugalaau e le tasi, laiti, lima-toothed. E tusa ai ma le lanu o le corolla, o fugalaau e mai lau lanumeamata, lauulu i le samasama.

Fugalaau male ma le fafine fugalaau e aoina i ato eseese. Fugalaau fugalaau manulele o loʻo aoina i ato o fuʻa samasama 5-25, lea ua faʻaputuina e pei o ni mea e le tutusa i luga o tumutumu. O ato a tamaitai e tasi-faʻafefete. Aoina 2-3 tamai ato. O loʻo i ai i le faavae o le tama tane, o nisi taimi i totonu o laʻau o apical. O le fugalaau e umi ma e amata mai ia Iuni ia Oketopa, e faalagolago i le itulagi. Le maualuga o le vevela mo le fugaina ma o lona umi e + 22 ... +24 ° C. I le taimi o le fuga, o fualaau e fausia ai se aofaiga tele o pollen allergenic, lea e aofia ai ragweed. O le tele o le fatu pollen e tele taimi e itiiti ifo nai lo le fatu poppy.

Fuga o fuamoa - o le ufiufi poo le paʻu-foliga, lauulu lanumumu-lanumeamata ma 4-6 pine. O fua e leʻi tupu muamua nai lo Aukuso. O se tasi laau i le vaitau o le tuputupu ae e aofia ai le 25 i le 150,000 fatu. O fatu mama (e oʻo lava i le matua matua) e tumau pea le gafatia ma le germination. I le tasi taimi i le pito i luga (4-5 cm), e mafai ona latou ola vave pe faʻamalosi i le tausaga e sosoo ai. O fatu e pauu i totonu o le 10-15 cm layer e le tupu, ae tumau pea le aoga mo le sili atu i le 40 tausaga ma i lalo o tulaga talafeagai latou te ola ai ma amata ona tuputupu ae vave.

O le Ambrosia trifid ma le palabellate e ese mai le wormwood e ala i vaega eseese o le fausaga o fafo. I le vaega tolu, e le pei o le vao, o le laulaau e 3-5 ona sea. E tolu vaega o le Ambrosia e masani ona tosoina fualaʻau fualaʻau, meaʻai, fiafia e ola ma ola i eleele lafulemu.

I le suamalie, o loʻo maua ai le aʻafia o le eleele ma le aʻafiaga o loʻo maua i lalo o le eleele ma amata togalaau i le tautotogo. Pe a vaevaeina i ni vaega, e tofu i latou ma se laau.

Fatugafulu o le 40 tausaga le tumau o le faʻamaʻi.

Ambrosia Control Methods

Le faigata o le faʻaipoipo

I le siʻosiʻomaga o le olaga, ua atiae e le ragweed ni mea tulaga ese e fesoasoani e ola ai i le tauiviga mo le avanoa:

  • ragweed e maua ai se fuainumera tele o fatu e tumau pea le aoga mo le sili atu i le 40 tausaga, ma i soo se laasaga o le matua mai le susu e tumu ai;
  • O le Ambrosia e ala i le totoina o le tagata lava ia ma e na o fatu lava e manaomia ai se malologa mo le 4 i le 6 masina, lea e maua e le autumn e eli ma le faateleina o le faatanoa. I tausaga mulimuli ane, pe a ulu atu i tulaga talafeagai tau le siosiomaga, e faʻaleleia ma manuia le atinaʻe;
  • mowing le talafeagai o le ragweed (luga aʻe o le ū o le ua) i le taimi o le tuputupu ae e fesoasoani i le faateleina o le tuputupu aʻe ma le faʻalauteleina o le televave;
  • loloto totonu o le aʻa o le ragweed - o se pamu lapoa lea e maua ai le laau i le susu ma meaʻai;
  • o le olaola vave o le olaola olaola e faapogai ai le tuputupu ae o isi laau totő, ma o se "fia aai" o meaʻai e aunoa ma le susulu o le la i se taimi pupuu e faaleagaina ai i latou.

O le Ambrosia o se mea leaga matautia lea i le tauiviga mo lona faatafunaga atoa e tatau ona aofia uma ai lona faatafunaina faaletino, ma le faaaogaina o vailaau (lea e le manaomia i tachas ma isi vaega) ma le faaleagaina o meaola.

Auala e faʻafefete ai faʻamaʻiina e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga:

  • faʻaleagaga faaletino;
  • metotia o agrotechnical;
  • faʻaaogaina o vailaʻau.

Faʻaleagaga faʻaleagaina o ragweed

O le auala aupito sili ona taliaina ma masani ai mo fale o le taumafanafana ma teritori tuaoi e veleina o lima. Faʻaleagaina faʻaleagaina o vao, lea e masani ona faʻaitiitia i le eliina ma le aʻa (pe afai e le o le faʻateleina vao, ae vavae ese laau).

Faʻalauteleina Faʻatasi. I le 1-2-fold mowing, o le laau talavou e fai mai i le 5 i le 20 vine. Ina ia faʻaumatia le vao, e tatau ona e faia le itiiti ifo i le 5-6 moa. Laʻau laiti i le taimi o le amataga poʻo (i ni tulaga ogaoga) le mamafa o masini. E leai se taimi e toto ai laau e fatuina ai fatu, e tusa lava pe o le a lalo ifo o le eleele ua uma ona iai le gafatia e tupu ai. E faʻaumatia ma mate le fale o le moa i taimi uma i le amataga o le malulu o le tau.

Maliu le sele. Afai e lūlū le laau i luga aʻe o le ua (o le mea e aʻafia ai le aʻa i totonu o le aʻa), ona amata ai lea ona tupu aʻa laiti i luga o le vaega, ma o le a totoina ma le saogalemu le laau, ma ua sulu mai i aso muamua o se olaga fou. Afai e te vavae ese le fola o aʻa, o le a totoe le "galuega" saogalemu, o le tuʻuina atu o le laau i vai ma meaʻai. O le tipiina o le ua o le ragweed e sili ona lelei e faia i se uila, ae e mafai foi ona e faʻaaogaina se lima galue. I le faʻatinoga tonu o lenei faiga, o le numera o togafitiga e mafai ona faʻaititia i le 3 i le tafaʻi.

Faiga faʻatauvaʻai ma le vevela vao i le manoa paʻepaʻe po o le laasaga lanu lauulu muamua.

Metotia Faʻatekonolosi mo le faʻaumatia o le faʻaogaina

O le auala sili ona lelei mo le faʻaumatia o le ragweed i luga o le 'upega tafaʻilagi, o le auala lea e faʻaaogaina ai vao ma isi laau.

Artificial Tinning Method nofoaga uma e leai se totogi, e aofia ai le togalaau ma le fanua, tuaoi lata ane. E mafai ona e faʻaaogaina se faʻafefiloi o cereal ma lelanile lemones, foxtail, alfalfa, fescue, ponaivi ponaivi, rootless wheatgrass, sainfoin, ma isi. O vao vao e seleseleina se vao o tausaga taʻitasi. O le fausiaina o laʻau faanatura ma se pulu vevela o le a faʻamalofia ai le vaega o le vao, ma le tausia o mutia vao e sili atu ona faigofie nai lo se tauiviga faigata ma se "vao leaga" vao.

Lelei lelei e maua afa vaʻa vaʻai vaʻafaʻaaogā pito i tua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le Sarepta mustard (Southern Scientific Center of the Russian Academy of Sciences) faʻamaʻafia fanua o le vao vao.

Manaomia saʻo le fesuiaiga o fua o faatoaga i fua o laau toto ma faʻataunuʻu manaoga uma o tekinolosi tau faʻatoaga, lea o le a faasolosolo malie ai le faʻaaogaina o faʻamaumauga o fatuina o fatulaʻau, e aofia ai le faʻavaveina.

Vailaʻau mo le faʻaumatia o le ragweed

O le auala pito i sili ona mataʻutia o le fasia lea o ragweed i vao. Talu ai nei, ua toe faʻaleleia le maketi i vaomago fou, lea, e ala i le faaleagaina o vao leaga, latou te pala i le palapala i se taimi puupuu aʻo lei saogalemu le faʻaogaina o laufanua ma laufanua. O ia mea e aofia ai le AmbroMag, Tornado, Hurricane Forte, Roundup, ma isi.

E sili atu le faʻaaogaina o vaovao i vaega o loʻo i ai le vao ma isi vao i fafo atu o le eria - i auala, fanua tuʻufua, avanoa avanoa, ma isi. E manaʻomia ni faʻaliliuga faʻavevesi iina e puipuia ai le salalau o fatu laau.

Manatua! I totonu o teritori o nofoaga, nofoaga o vaomatua, ao iai i le atunuu, o le faʻaaogaina o vailaʻau oona e faasaina.

Faʻaaoga togalaau, ia faʻaeteete ma faʻaeteete, mulimuli i mea uma e manaʻomia i le afifiina poʻo isi fautuaga. Aua nei galo e uiga i mea mama o puipuiga a le tagata lava ia.

Lau pele e! Matou te faʻamoemoe o le a mafai e la matou tusiga ona e talisapaia le taufaasese o le faʻailogaina, ma o metotia fuafuaina mo lona faʻaumatiaga o le a maua ai le mea e manaʻo ai. E leai so matou masalosalo ua atiae ma faʻaaogaina e oe taitoatasi ana lava metotia o le puleaina o otaota e aunoa ma le afaina ai o oe lava ma tagata o lou aiga, laufanua ma laau totō. Faasoa atu mea faalilolilo ia i matou, lea o le a fesoasoani i le atinaʻeina o auala lelei fou ma le aveesea o matou fanua o mea leaga leaga.