O le togalaau

Thyme - Bogorodskaya vao

O le laau o le thyme e sili atu i le 200 ituaiga o mea masani i Europa atoa. O lenei ituaiga e maua foi i Kamchatka, Itiopia ma Canary Islands. Thyme i aso anamua na faʻaogaina e tagata Aikupito mo le faʻauʻu.

O sui o lenei ituaiga o laʻau masani, o laʻau po o laau toto e oʻo i le maualuga e 5 i le 40 cm. O laau totő ei ai lona manogi matagofie.

Thyme e fetolofi, poʻo Thyme.

Thyme, poʻo Thyme (Laumalie) - o se tasi o le sili ona lapoa o le aiga Iasnatkovye (Lamiaceae).

E tele igoa o Thyme i totonu o le nuʻu: Bogorodskaya vao, pine vao, faʻasaina, ufiufi, swan, lemoni pele, muhopal, thyme, mea manogi, chebark. Ae i le tele o tulaga e fesoʻotaʻi uma i latou Tatalo laumeme.

Talu ai ona o le fusi o loume ua sili atu ona salalau i togalaau ma togalaau aina (Thymus serpyllum), ma lau masani masani (Thymus vulgaris) o le a tatou nonofo i luga ia i latou i auiliiliga.

Tatalo laumeme

Leu laumeme (thyme), poʻo le vao o Bogorodskaya - o tagata e aofia ai le tele o numera o tutusa, e masani ona faigata ona iloa faʻavae o loʻo maua i Eurasia.

O le taofiofi o loume o loʻo fai ai faila mafiafia. O fuga e fetolofi, e faigofie lava ona maua, e tu i luga; o laulaau e laiti, oval, lanumeamata lanumeamata i lanu. Laititi, lanu mumu mumu e foliga mai ia Iuni - Aokuso. O nei fugalaau e fausia ai ni mea laiti laiti, mafiafia.

Eseese o lau fetolofi e fafagaina, fuga i le paʻepaʻe poʻo le mumu.

Thyme e fetolofi, poʻo Thyme. © publicpollen

O le tulaga lelei o le atinaʻeina o lou thyme e mafai ona faʻamaonia, e le o le tamaoaiga i eleele o meaʻai, faʻapea foʻi ma se nofoaga lanu. E le manaomia e le fale ni togafitiga faapitoa, o lea e fautuaina ai e fai ma faʻatoʻaga mo tagata amataina togalaau.

Vaʻa faʻafefete loume i luga o fuʻu fuʻu e le faʻafefe i le taumalulu. O laume ua totoina i le tautotogo po o le leva o le taumafanafana i se mamao e 25-30 cm mai le tasi.

O laume ua matua faʻaleleia e ala i le vavaeeseina o le rhizome poʻo le totoina o aʻa. O laau toto e matagofie i fugalaau fugalaau, i nofoaga matutu, maa nutililii, i totonu o vao vao. E masani ona totoina nai lo le mutia i nofoaga matutu ma le la.

Lau masani masani

O laumeme masani e taatele i le itu i saute o Europa. O le laau e fai ai ni togavao e maualuga i le 5 i le 25 cm. O laulaau, o loʻo i tafatafa o laina ua faʻamaonia i le pito i lalo, o loʻo i ai se manogi manogi manogi, e oʻo i le 10 mm, o loʻo i luga o petioles laiti.

O fugalaau o lau lanu violē masani ia. O fuga e tupu mai ia Iuni ia Aokuso. Faʻapenaina e fatu, faʻapea foʻi ma mea e seleseleina. E le mafai e le laau ona toleni le kiona i le ogatotonu.

Lau masani masani. © Forager's Year

Lau masani masani.

Lau masani masani.

O lau masani masani o se vailaau faʻamalositino ua faʻaaogaina lautele i le togafitiga o le bronchitis ma isi faʻamaʻi o le maualuga o le respiratory tract. E selesele vao i le vaitau o le vavao, mai ia Me ia Iuni. O fualaʻau ma lala uumi e masani ona le faʻaaogaina.