Isi

E faʻapefea ona tupu le totō ile togalaau?

Ou te fiafia lava e faʻaaogaina le togi i le sauniuni o ipu, ma i le taumalulu ou te faaopoopo tamaiti i lauti e puipuia ai le malulu. Ae ui i lea, i totonu o le matou nuu laitiiti e le mafai ona maua i taimi uma i faleoloa. Tau mai ia te aʻu, e mafai ona tupu le totō ile togalaau ma pe faapefea ona fai?

Ginger o se laau vevela lea e faʻaaogaina e togafitia ma puipuia faʻamaʻi eseese. Ua faaopoopo foi i ipu ma meainu. E mafai ona faʻatau mai aʻa i le faleoloa ma i le maketi, ae o le toʻatele oe fiafia i lenei mea manogi e fiafia e totō na oi latou lava. E mafai lava ona faia lenei mea, o le mea autu o le faʻatautaia lea o le mataupu o le filifilia o meaʻai ma se vavao laitiiti o le laau.

O lea la, e faʻafefea ona e tuputupu aʻe i le togalaau? O gaioiga uma mo le fausiaina o se laau totogo e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

  1. Le filifiliga o mea mo le totoina.
  2. Tuuina atu o aʻa ao leʻi totoina i le eleele.
  3. Suʻeina o se laau ile togalaau.

Le filifiliga o mea lelei e totoina ai

E ui lava i le mea moni o le fuga o le togi ma mulimuli ane ei ai fualaau aina, o le rhizome e masani ona faʻaaogaina mo le faʻalauteleina. E faʻatau i se faleoloa. O se fua lelei e mafai ona tuʻuina atu ai se aʻa taua, lea e tatau ona i ai:

  • fola laugatasi, lamolemole ma aunoa ma le faaleagaina;
  • siosiomaga mafiafia lelei;
  • ola, e le gasegase fatugao.

Ua tupu aʻa

O le vaitaimi mai le amataga o le totōina o togalaau i le seleselega e tusa ma le 8 masina. Ina ia mafai e le laau ona ola i luga o le taumafanafana, e tatau ona totoina i totonu o se fagu ao le i totoina. O le taimi sili e amata ai le germination o le faaiuga o Fepuari. Ina ia faia lenei mea, vaevae aʻa i ni vaega, e tatau ona i ai ia le itiiti ifo ma le 2 ni pulumu, togafitia le tipi i le malala ma faʻagogo i latou.

Ina ia faʻaaogaina gaʻo moe, o vaega o le rhizome mo ni nai itula e fautuaina e sosolo i le vai mafanafana.

E matua tupu lelei le ginger i eleele mama ma le pala. O le faʻafefiloi o le eleele ma le laʻau, o le peʻa ma le oneone i vaega tutusa e talafeagai.

O le fagu mo le totoina e tatau ona filifilia lautele, ae le maualuga, aua o aʻa e masani ona tupu lautele. Tuu se alavai i le pito i lalo o le ulo, faatumu i le palapala ma totō vaega ua saunia o aʻa ma o latou mata. Liligi le tele o vai ma tuu i se nofoaga mafana (a itiiti ifo ma le 25 tikeri Celsius) faʻatasi ai ma le faʻalailauina o le malamalama.

I le faagasologa o le tuputupu ae, o aʻa e tatau ona masani ona faasūsūina ma felafolafoaʻi, ma e tatau foi ona fafagaina i faʻamaʻi faʻaseʻe tasi i vaiaso taʻitasi.

Faʻatoʻa totoina togalaau i totonu o le togalaau

I le masina o Me, o le togafiti e totoina i le moega o le togalaau i totonu o se potu malulu. I le taimi lava e tasi, o le mamao i le va o laau toto e tatau ona le itiiti ifo i le 15 cm. O le isi tausiga o le faia lea o le faʻavaivai pe a maeʻa le palapala maualuga o le palapala ma faʻapalaina i taimi uma. I le taimi o le taumafanafana, e fafagaina i le tele o taimi meaʻai e faʻatau ai meaʻai (o se vaifofo o le povi povi i se vaega o le 1:10) ma le fugalaau.

Lua vaiaso aʻo lei seleseleina, ua taofia le vai. I le masina o Setema, o laulaau o le a amata ona liu samasama - o lona uiga ua tatau ona eli i luga aʻa. O le taunuuga o rhizomes ua totoe mo le 3 aso e malogo ai, ona tuʻuina lea i se nofoaga malulu.