O le togalaau

Ode i Chicory

E i ai a matou mea totino faʻatau - chicory. O loʻo ola i luga o auala, i totonu o vaomatua, fiafiaga, fanua, alatele o le nuʻu, ma faʻaalia i luga o fualaau aina e pei o se tagata e leʻi valaʻaulia. O le lanu lanumoana lanu lanumoana i pito pito o paranesi e aoina i ato, ma latou liliu mai le lanumoana mai ia Iulai seia oʻo i le tau o le autumn.

Faiga masani masani (Cichorium intybus) - o se ituaiga o laau laʻau faʻavaomalo mai le genus Chicory (Cichorium) Aiga o Astrovic (Asteraceae) Chicory e masani lava o se vao. E mafai ona iloa e ala i ato, e aofia ai fugalaau lanumoana. O nei ato e tatalaina i taeao po ma taeao. Suafa lauiloa: auala vao, fuga lanumoana, Petrov's batogi, Scherbak.

Fugalaau o laʻau masani (Cichorium intybus). © Josef Schlaghecken

E toatele, ioe, ua latou faalogo i ai, ia iloa o le chicory o se mea e 'ai ma meaʻai faʻapitoa i meaʻai eseese: kofe ma kofe inu, mea faʻafiafia. Atonu o mea uma lena. I le taimi nei, o le chicory e le na o se aoga, ae o se mea totino moni, ma na iloa e tagata e uiga i lenei mea anamua. O tagata Aikupito ma Roma na faʻaaogaina le chicory e pei o se salatisi vine, ma o se vaega foi o le sauniuniga o le tele o vailaʻau faʻamaʻi.

I Rusia, o le chicory ua tupu talu mai le 1800, o le faavae na faataatia i le itumalo Rostov o le itumalo o Yaroslavl. Ma o lenei i Rostov-Yaroslavl o loo i ai le tele o le kafe-cyclor i totonu o le atunuu.

O aoga aoga o le chicory

E faʻapefea ona aoga le chicory i se tagata? Ioe, e toʻatele! O sauniuniga mai i ai e maua ai le antimicrobial, anti-inflammatory, sedative, astringent, diuretic, choleretic ma le faʻaosofia o aʻafiaga. Faamalosia le gaioiga o le fatu, faʻaitiitia le suamalie, maua se aoga aoga ile metabolism.

Faʻatasi ma faʻamaʻi mumusu o le mucous membrane o le manava, pepe laiti ma le ogaoga, ate, fatugaʻo, gasegase oona, faʻapea ma le gallstone ma le fatu fatu fatu, o se teuteuga o fesoasoani a chicory. Ma e faʻaitiitia ai le atuatuvale o le leai o se malosi, e lelei e avea o se sui faʻamalosia lautele.

Faʻauʻau masani (Cichorium intybus). © ieuleron

Le faʻaaogaina o le chicory

O le auala lea e kuka ai se broth chicory: 2 tbsp. o le faʻafefiloi o aʻa nutimomoia ma vaega eletise o le laau, ave tutusa, sasaa se ipu vai vevela, vela mo le afa itula, lelei, faamama. Ave le 1/3 ipu faʻatolu i le aso ao leʻi 'aʻai.

Ma afai e te kukaina se palu malosi (4 sipuni i le tioata o vai inu), o le ae mauaina se mea aoga tele mo le togafitia o le paʻu o le paʻu, siama, faʻala, pulusulu ma le eczema. Afai e maua e tamaiti le diathesis, e faʻaaogaina le chicory decoction mo le taele, faʻapena foʻi ma mea e faʻaaogaina ai ma le faʻapala. O nei faʻatonuga e toe faʻafesoʻotaʻi 2-3 taimi i le aso, ma fautuaina e faia le taʻele i le po.

O le faʻaopoopoga o chicory i kofe e faʻaititia ai le fatu o le fatu e mafua mai i le faʻafefiloi i le caffeine.

E fautuaina Chicory mo le maʻisuka, ona o le chicory inulin, liliu atu i le fusi, faʻafaigofie le galuega o le ate ma vave ona aveesea toxins mai le tino.

O aʻafiaga o aʻafiaga o chicory vulgaris. © Jan De Laet

Ua iloa e saienitisi o le i ai o elemene oona i le chicory - intibine, o le tofo ma vailaau oona e aafia ai le puleaina o sua oona, lea e faaosofia ai le manava, e taofia ai le taofiofia, ma taofia ai le tupu mai o le dysentery.

Chicory e faʻaosofia le faʻalavelave o le tino, ma talu ai e le o iai ni nakoti, e faia lea mea e aunoa ma le afaina ai. E faʻaitiitia ai le le mautonu ma faʻaleleia lagona lelei i le taeao.

E mafai ona tatou faʻaopopo atu o lena chicory ei ai sona aafiaga faafouina, antipyretic i le tino o le tagata.