Isi

Vaega o le totoina o totogo iris

E i ai loʻu laʻau tele o irises i luga o le fanua. Sa fesili se tuaoi mo se taimi umi e faasoa atu, ma ou te manao lava e faasoa atu. Ua na o le ua amata nei ona tatou afu, ma o lenei ou te le manao e paʻi i fugalaau ina ia latou le malolo ai. Taʻu mai ia te aʻu, e mafai ona vaʻaia irises i le tautotogo?

Irises, e pei o le tele o fugalaau togalaau, e manaʻomia se faʻaopoopoga taimi. I se tasi nofoaga, e mafai ona ola se tamai togavao mai le tolu i le lima tausaga, ae i le taimi lea o le a fausia ai ni fesoʻotaʻiga fou e amata ona oso ese mai le eleele. O se taunuuga, o le fugalaau e mamaʻi, ma o le fuga o ia lava ua maitauina. O le totoina o Iris e fesoasoani i le toe faʻafouina, lea e faʻapupulaina ai le numera o peduncles ma faʻaleleia le tulaga lautele o le laau. E le gata i lea, i lenei auala, e ola lelei ai laau, aua e faigofie ma vave ona mauaʻa.

O le a le taimi e gafa ai?

O le tele o fai togalaau e amata ona vaeluaina le vao i le tautoulu po o le taufaaiuiuga o le taumafanafana, i le taimi lava latou te fuga ai. E mafai ona vaʻaia irises i le tautotogo? Ioe e mafai, aua o le tautotogo o se taimi o le vave vave ona tupu o vao. Irises, totoina i le tautotogo i le eleele susu, maua aʻa lelei.

O le taimi o le totoina o le tautotogo e faalagolago lea i tulaga faʻalesiteki o climatic, ae i soo se tulaga e tatau ona faia i se taimi vave lava - i le taimi lava e pa'ū ai le kiona ma faʻafiafiaina ai le lalolagi. E le tatau ona tolopo le galuega, ona o le tuai ona totoina, o aʻa e mafai ona maʻi ma mate.

A oʻo i le totoina o le tautotogo, e aoga le mafaufau e ono fuga laau i le tausaga na sosoo ai. E ui lava o loʻo i ai faʻamatalaga e fuga mai pea i lenei taumafanafana, ae mulimuli ane.

E faʻafefea ona vaʻaia irises i le tautotogo?

Le totoina o se matua matua o irises, e tatau ona e:

  • faʻaaogaina se masini, faʻalelei ma le faʻaeteete;
  • vaevae i se naifi malosi i ni vaega, ao vaega taitasi e tatau ona i ai le umi pe a ma le 10 cm, o lau laʻau ma se aʻa e maua lelei;
  • afai ei ai ni tulaga o le pala, oti ese vaega ua faaleagaina o aʻa, ma tuu i lalo le meaʻai i le paluga o le pati mo le lua itula;
  • afai e umi tele aʻa, e sili atu ona lelei ona tipi, e le sili atu i le 5 cm;
  • e tatau foi ona teuteuina laulaau i le maualuga o le 15 cm;
  • fufuluina vaega uma i le malala po o le faʻamaloloina o le malala ma faʻatagaina ia latou faʻagogo.

Ina ia totoina ni vaeluaga, e tatau ona faia ni alo papaʻu i se mamao o le itiiti ifo ma le 40 cm mai le tasi ma le isi ina ia le mafai ona totoina laau mo nai tausaga o lumanai. Faʻaopopo sina tamaʻi kulimi ma le superphosphate i mea taʻitasi ma faʻafefiloi i le eleele. I le ogatotonu o le lua, ia fausia se fagu mai le palapala, tuu se vaevaega i luga ma faʻamalosi aʻa, ma faʻatonu i lalo. Faatumu i le palapala ma tafe i tafatafa o le iris ma ou lima.

O le rhizome irisiti e tatau ona i ai i le tulaga tutusa ma le eleele, e le mafai ona faʻalolotoina tele.