Fualaau aina

E faʻapefea ona tupu aʻe le palasi

O vaovao o Brussels o se fualaau mataʻina ma e le masani i tagata uma, ae i lo latou tofo ma le faʻamalolo o meatotino latou te le maualalo i isi ituaiga kapisi, ae i nisi o auala e sili atu ia i latou. O le tele o faifaatoaga amateur e fiafia i le fesili o le tuputupu aʻe o lenei fualaau aina io latou moega.

E pei ona e iloa, ina ia maua ni fua lelei ma selesele se seleselega tele, e tatau ona tuʻuina atu i le laau le tulaga saʻo mo le tuputupu aʻe lelei ma le atinaʻe ma le tausiga talafeagai. E le o togalaau uma e filifili e tupu aʻe Brussels, aua o se mea e sili ona fiafia, ae o le mea lea o loʻo i ai le tului faapitoa. O le mauaina muamua ma le tuputupu ae o se fualaau suamalie suamalie o lenei faatoaga, o le ae mitamita i taunuuga o lau galuega ma faaauau pea ona atiae lenei aganuu i lo matou atunuu.

Faʻamatalaga o le seleselega o Brussels ma ituaiga sili ona lelei

I lona tulaga matua, o pulupulu o Brussels o se laau e tusa ma le 50-80 cm le maualuga, ma fualaau laiti e pei o ulu laiti o kapeti na faia i le pito i lalo o laʻau o petiole, e pei lava o le tele o le paina.

O le vave amata o le Franklin ituaiga. O lona taimi matua e tusa ma le 4 masina. O le vailaʻau e vaʻaia i le ogatotonu o le vaitau - Diablo, lea e tupu mo le 5 masina. Ae i togi mulimuli ane e aofia ai le pusa aisa. O lona matuitaga e faatoa tupu lava pe a mavae le ono masina.

Lauina o fatu ma le totoina o laau

Ua totogo le totogo o Brussels i le faaaogaina o fatu. Mo lenei, o fatu e totoina i le ogatotonu o Aperila. O le auala sili mo lenei mea o se faletalimalo poʻo se faʻasili i le itu i saute o le fale. O le mea taua, o le nofoaga mo le tuputupu aʻe e tatau ona malamalama lelei ma ia maua ni tulaga mafanafana: i le ao, o le kāpeti e manaʻomia 15-17 tikeri o le vevela, ma i le po 5-7 o le a lava. Ae e tatau ona manatua le maualuga o le malulu o le ea, e le tatau ona maualuga atu nai lo le 80%.

O fatu e totoina i se mamao e 4-5 cm mai le tasi ma le isi, ma le loloto e tusa ma le 2 cm. O fatu o lenei vaimamini vitamini amata amata vave, e masani lava ona tupu lenei mea i le 5-6 aso. O le taimi lava e foliga mai ai lau lau, e tatau ona tofo. O le totoina o laau i le eleele tatala e leʻi faia muamua nai lo le 1.5-2 masina.

Ia manatua o lenei ituaiga o kāpeti e tupu tele, o lona uiga e manaʻomia le tele o avanoa, o lea e tatau ai ona e toto le laau e tusa ai ma le 50x50 cm mamanu.

Tausia o Brussels i le vaitau o le tuputupu ae

O le tausiga o Brussels o le a manaʻomia ai se auala talafeagai, e tatau ona faʻamautinoa le masani ai ma le faʻasusu. O fualaau e fafagaina i le malulu, vai tumau. E fautuaina foi le fafagaina o le laau. Latou te faia lenei mea ma le fesoasoani a le faʻamalaina o le minerale poʻo le faʻaleagaina o vao, ma suia i latou. O le mea lautele, e mafai ona faʻaaoga soʻo se faʻalaʻau, o le mea autu o le mea o loʻo i ai le potassium ma le vailaʻau oona i totonu ia tutusa. Ia mautinoa foi o mea o loʻo i totonu o ia mea e maua mai i le phosphorus e maualalo ifo i le gaʻo.

O pupu vine e mafai ona ola manuia i le eleele eleʻele. O le osofaʻi i le faʻamaʻi faʻamaʻi e iloagofie ai mai le tele o isi ituaiga. Mo le matua tuputupu ae o lenei togalaau aina, e manaʻomia ai le eleele lafulemu, o lea la, ao lei totoina ni laau, e tatau ona e tausia lelei le faʻaleleia o le palapala lea o le a ola ai ma fugalaʻau. Mo le tasi le lua, e te manaʻomia 1/3 sipuniti o soʻo se faʻala. E tatau ona faʻaaogaina i le lumanaʻi, ao tuputupu ae fualaʻau fualaʻau.

O fualaau faisua e tatau ona totoina i ni nai taimi, ona e maualuga lona maualuga - e oʻo i le 80 cm. Faʻasao le palapala, o le a maua ai se vaalele sili ona matagofie, lea e aʻafia ai le atinaʻeina o aʻa ma le tuputupu aʻe o kāpeti.

Maʻi ma meaʻai

O pulupulu o Brussels, e pei o soʻo se agaifanua gaosiga, e afaina i meaola faalafua ma faʻamaʻi, ae e tasi le taua ma sili atu i isi, e le mafai ona aʻafia i le fuga. O fualaau ma fua o le laau e aofia ai le tele o suauu totusu, lea e lafoai ai nei iniseti mamanu. Ae o pulupulu o Brussels e fiafia tele i na iniseti pei o kapeti ma moa. Ina ia faʻaumatia, faʻaaogaina vailaʻau faʻapitoa.

Tuputupu ae tuputupu aʻe

O se vaega o lenei fualaau faisua o le tuputupu ae malosi o laulaau i luga o le ogalaau. O nisi tagata fai togalaau e leai ni poto e talitonu o kāpeti e le maua ai le phosphorus, ae o se mea sese lenei. A o tupu aʻe le va o Brussels i le petioles o aʻa o laʻau o le faʻavaeina o laau laiti. O latou fuainumera e mafai ona oʻo atu i le 60-70 fasi vaega.

Pe a faʻaosoina le tupu aʻe o ponaivi pito i lalo, e tatau ona vavae ese le pito i luga o le laau. O lenei faiga e masani ona faia i le vave po o le ogatotonu o Setema. I lenei tulaga, o le tuputupu ae o le laau lava ia e faʻagesegese, lea e fesoasoani i le atinaʻe atoatoa o le fua.

E i ai taimi e leʻi amataina ai le au taʻavale i lenei taimi. E mafai ona taʻu mai ai le leaga o le tau poʻo le le lelei o le tausiga o le laau, ae aua le fefe, faʻaauau pea ona tupu ma ola le laau. O lenei fualaau faisua e mafai ona ola i fulu malulu. O fua atonu e amata lelei ia Oketopa.

Seleseleina ma galueaina

A oʻo ina piu ulu laiti, e mafai ona e sauni mo le seleselega. O fua e seleseleina ma maualalo i le malulu. Faatasi ai ma lenei metotia o le teuina, oa latou mea taua uma ma tofo o loo faasaoina mo se taimi umi. E mafai foi ona e eliina se laau ma le suamalie ma eli lemu i totonu o le pu. O le tele o fai togalaau latou te faia lenei mea, talu ai o le a tumau pea fua mo le umi. Ma o nisi tufuga na te teuina uma le laau i se tipi tipi (tuu faatasi ma fualaau aina) i luga o le faapaologa.

O le faagasologa atoa o le tuputupu ae o Brussels e le manaomia ai ni tupe tetele, ae o le a maua ai se suamalie lelei ma le seleselega.