Laʻau

Amaryllis

Amaryllis o se laau bulbous, e lauiloa o le belladonna, le lily po o le le lavalava. I lalo o tulaga masani, o se tasi o ona ituaiga o loʻo maua i Aferika i Saute. O le mea sili ona fiafia i ai o se fugalaau o se faamalama. O lona vavalalata vavalalata o le sulufaʻi, lea e masani ona fenumiaʻi. I le vaitau o le vavao, e susunuina ai e se uila se aū, ma o le taimi atoa o le vaitau e leai ni laulaau i luga. I luga o le aū, lea e oʻo atu i le 60 inisi le maualuga, e lua mai i le ono lanu. E telē tele, ma e oʻo i le sefululua o le maualuga i le sefululua senitimita ma le faʻaofuofu.

E faalagolago i le ituaiga, o lanu eseese e ese lanu mai lanu paepae i le fugalaau ma eseese lanu, faapea foi ma le lanu violē ma lanu lanu meamata. Lanu e tumau i le ono aso i le tautotogo. O le pulou ei ai lona foliga lapotopoto ma le lautele e oo i le 5 simita, ma o laulaau e oʻo i le lima senitimita le umi, e oʻo i le 2.5 inisi le lautele, vaapiapi, faatulaga i laina e lua.

Amaryllis tausi i le fale

Lulu ma moli

E le taliaina e le laau le eseesega o le vevela. O le auala talafeagai i le taumafanafana e 22 tikeri, ma i le taumalulu, i le malologa, ia le itiiti ifo ma le +10 tikeri.

E manaʻomia e Amaryllis le malamalama, e faʻasalaina e ave o le la. I le taimi o le taotoga (mai ia Iulai ia Oketopa), e tatau ona i totonu o se nofoaga pogisa malulu.

Faʻasa

Faʻasagaina o le fugalaau e talafeagai i totonu o le apa. Afai o le suavai e faʻatinoina i le eleele pe a uma le faʻamagoina o se fanua, ona faʻafesoʻotaʻi lea o le fesoʻotaʻiga ma le pulu e le manaʻomia. Faatasi ai ma le amataina o se vaitaimi malolo, o le faaitiitia o le suavai. O le i ai i totonu o se potu pouliuli, e le manaʻomia e le fale le tele o susu. E tatau ona faʻamautinoa e le faʻaaogaina le eleele.

Suiga

E fautuaina le suʻeina i tausaga taʻitasi. E tatau ona lapisi le ulo mo le riki. O le mamao i le va o le pulu ma le puipui o le ulo e le sili atu i le lua sene. Fautuaina mo le totoina i totonu o Iulai, pe a uma le fugalaau ma aʻo lei oʻo atu le au i le falemaʻi.

I le taimi o le totoina, ua aveesea aʻa o maʻi, o aʻa ua afaina o le totoina i le malala, o tamaiti i luga o pulu vavae ua vavae ese ma vavaeeseina ma tuu i totonu o ipu eseese. I togafitiga maloloina, o le aʻa e tumu ai le ulo atoa, ufiufi le eleʻele, ma e le mafai ai ona vaeluaina.

Fertilizer ma eleele

E tasi i le vaiaso, ao faagasolo le tuputupu ae tuputupu aʻe ma le fugalaau, tatou te faʻasusuina amaryllis ma le meaʻai (mullein, fulufulu manulele) ma faʻalavelave fugalaʻau faʻapitoa, faʻafeiloaʻi.

Auivi lelei:

  • Compost (turf land) - 2 vaega
  • Manure (humus) - 1 le vaega
  • Laʻau lamolemole (lau lauusiusi) - 2 vaega
  • Lafu oneone (perlite) - 2 vaega

Po o se faʻafefiloi: 2 vaega o eleele lanu ma 1 le vaega o le humus.

Amaryllis toe gaosia

Amaryllis e mafai ona faʻasalalau e tamaiti o le pulufana pe ola mai fatu. O le faʻapipiʻiina e fatu e matua faigata ma faigata. O le auala lona lua o le toe gaosia e pulufana: ua vavaeeseina i latou mai le pusa tina. E tutusa lava le tuufaatasiga o le eleele, ae o le ipu e tatau mo se pulu matutua, ao tuputupu vave le laau. A faʻaleleia e tamaiti, e amata ona fuga le laau i le tausaga lona tolu o le olaga.