Fugalaau

Laʻau faʻamalamalama i totonu o faʻatoʻaga

O laau sili ona fiafia i soʻo se faʻapotopotoga e le o taimi uma e sili atu ona pupula fetu, ae o aganuu e iai lanu susulu e iai le aafiaga o le susulu i totonu. Latou te suia moni le la ma fatuina se lagona o le malamalama atili o le tuufaatasiga, tuʻu ese isi aganuu, tuʻuina atu i le au aʻoaʻoga ni multinimensionality ma loloto. O nei togalaau e faatagaina le togalaau e tumau le lalelei i soo se tau ma o le meafaigaluega autu mo le taaalo ma faʻamatalaga mata.

Shirasawa tama talavou, Aureum ituaiga. © kilbournegrove

Faamaumauga o le togafiti o laau toto

Laʻau faʻatasi ma laulaʻau mama po o mamanu mamanu i luga o lālā e vave suia ai le siosiomaga o soʻo se tuufaatasiga. O latou aʻafiaga i le faʻaaogaina o togalaau e talitutusa ma le aʻafiaga o aganuu faʻatasi ai ma laʻau paʻepaʻe paʻepaʻe ma fugalaau e: soʻo se "auiliiliga" malamalama "o loʻo iloa i tua o lauusiusi masani ma isi lanu e susulu mai totonu. Ae o aganuu teuteu o laʻau e mafai ona fatufatu ai faʻamatalaga faʻapitoa e iai a latou mea e le mafai ona faʻafitia i luga o laʻau paʻepaʻe: latou teuteu le togalaau i le gasologa o le vaitau, ma o nisi laau totō e faia i le tausaga atoa, e ui lava o fugalaau sili ona tumau e le umi le umi nai lo masina.

E faʻamalosia e le tele o doeren ni cherries lanu mumu. © Lee Wright

E ala i le faʻatonuina o faʻamaonia ma le fatuina o se siosiomaga manaia matagofie, latou te totogiina mo soʻo se tau o le tau ma faʻapena foliga matagofie e tusa lava pe natia le la i tua o ao. O nei mea e mafai ona taua o le "faamautuina" o foliga mai o le faatoaga: latou te faatagaina i tulaga uma e faatumauina ai le manaia ma le susulu o laulaau suamalie ma le totoina vave, lea e tauva i ai tagata uma. Afai e te faʻaaogaina laau totino ma le "moliuila" i le mamanu o moega fugalaau, moega fugalaau ma isi fatuga, e le mafai ona e fefe o nisi tulimanu o le togalaau o le a foliga le fiafia.

O togalaau faʻamalamalama i le malamalama o se tasi lea o mea aupito sili ona taugofie mo le fatuina o faʻamatalaga mata. Faʻafetai i le faʻaaogaina o laau totō i le susulu i totonu, e mafai ona e tuʻiina tuaoi o le sone, faʻamafaʻailogaina le pito i luma, "faʻaalia" nofoaga pogisa o le togalaau, totogi mo le ufiufi, faia o mata e mataʻituina ai mea e sili ona lelei, ma isi. E foliga mai e sili atu le "latalata" o le lanu, e faʻafeoloolo lanu ma le lanu uliuli, e faʻatagaina oe e aumaia le lotogatasi ma le fiafia i soʻo se faʻasiga, e aoga le faʻaaogaina o vaega laiti ma faʻamalosia le faʻaputu, puʻepuʻe. Pe a tuʻuina i tua, latou te vaʻaia le faateleina o le vaega o le togalaau atoa.

Vaiaso faʻatasi i luga o tua o vao o rhododendron. © Faletalimalo

Vaʻaiga o laau totō

O le tele o fualaʻau laulaʻau e mafai ai e oe ona maua se laau talafeagai mo soʻo se mea teuteu. O le mea moni, o lālā malamalama, o mamanu eseese ma le susulu o le faʻalauiloa e le gata i le faʻaleleia o le faʻaleleia o meaola mai totonu o aganuʻu teuteu, ma le tele o laau ma vao. O ituaiga eseese eseese e mafai ona faʻamalamalamaina aʻoaʻoga e foliga mai o aso uma ma o loʻo maua mo toetoe lava o ituaiga uma o togalaau aina mai i meaola e oʻo i le mamafa ma le maples. O le afaina, o le sasa ma le mea e tupu ona o le le lava o le chlorophyll, o nei laau toto e maua mai ona o taumafaiga a le au faifaatoʻaga. O laulaau lapopoa poʻo le lamolemole e faigofie ona iloa: i le igoa o le ituaiga e masani lava ona taʻuina i le faaupuga "alba", "variegatum" ma le "variegata".

O lanu lanu e sili ona mataʻina ma matagofie e faʻaalia i laau e pei o:

  • o le tele o ituaiga o laumei e ese mai le lapopoa, lautele o le taamilosaga ma le sasa ma le laupepa i luga o laulaau (mo se faataitaiga, o le talimalo o le ituaiga eseese "Univittata" po o le autau iloga o le au cultivar "Albomarginata");
  • O le vailaʻau faʻamalosi e faʻamalosi ai le laʻau (o le vailaʻau "Majeste" e teuteuina i lanu paʻepaʻe e sili ona mataʻina);
  • tagata e le masani ai i latou e faʻasalalau ma faʻatalanoa vein-gray ma laumei pogisa ma siliva sili (eseese "Jack Frost" ma le "Vaʻavaʻai Mata");
  • ituaiga lanu o le heichera i lanu siliva;
  • ituaiga eseese o lili eseese;
  • ituaiga eseese o laʻau o loʻo faʻaalia e le malamalama i luga o laʻau - eseese "Spaethii" ma le "Argenteomarginata", faapea foi ma ituaiga o ituaiga o ituaiga eseese o le "Variegata" faʻatasi ai ma ni mea e le masani ai ona matala;
  • le paaga lelei o rhododendrons e le silia le 1 mita le maualuga o Pieris o Variegata eseese Iapani;
  • mamanu eseese o le manogi palapala (mo se faataitaiga, "Flamingo");
  • fesuiaiga o pepa a le Fortune eonymus;
  • O meaʻai faʻapitoa - faʻapipiʻi faʻatasi ma siliva o le laʻau ma televave ma faʻatumu vave eleele eleele masima (ituaiga o Snowline), faʻalosolo malie le ola umi (Mervin Fizi ma Picta), telega sese (eseese lanu eseese Zebrinus, Variegatus "ma le" Strictus ");
  • o se tasi e alofa i eleele vavalalata i tafatafa ane o vai, o le iris e lamolemole, e manaʻomia lologa i le loloto 10 cm, ma isi.
Periwinkle, o se ituaiga o eseesega. © Katya

Faʻafefea ona faʻaleleia faʻasalalau agavaʻa i le "faʻasalalauga" i totonu o faʻatoʻaga o togalaau

Ina ia mafai e laau ona faʻaalia lelei uma o latou matagofie ma ia foliga mai o se punavai o le lumanaʻi i totonu, o se "suia o le la" i soo se mea, e tusa lava pe sili atu ona tauagafau, e tatau ona tuʻu saʻo. O agaifanua malamalama-laulaʻau o le a faia ai faʻamatalaga faʻapitoa pe afai e te tuʻuina ina neʻi latou leiloloa i luga o le talaaga lautele ma aua le faʻafefiloi.

Muamua lava, ia mautinoa o paaga mo fualaʻau lauolaola e faʻatusatusa i latou i le lanu, foliga ma le tele o lau. O le fugalaau poo le tuputupu ae o uiga o laau totino e le taua, ae o le eseesega o le lauusiusi o se mea taua tele. E oʻo lava i totonu o pa puipui, e tatau ona faʻalauiloa laau talatala ina ia faʻamafaʻaloina ai e le faʻatoʻaga le matagofie.

O se tagata lanu samasama manaia e faamamafaina lenei vaega. © Karen Chapman

Ina ia mafai e le laau o le deciduous ona faia lana matafaioi o se "faailoga", e tatau ona manino le vaaia. Tuu ia togalaau i totonu o le pito sili ona pogisa o le fugalaau po o le fugalaau, lea e leai ni lanu ma ni lanu ma ia maua ai le laau i le taimi muamua. O le sili atu le manino o lou faʻaaliaina o le ata ma le matagofie o le lauusiusi o ia laau totino, o le sili atu foi o le manino o le latou matafaioi i le tuufaatasiga.

O le mea aupito sili ona lelei, o lanu ma le "toe faʻamalamalama" o loʻo tilotilo i le pito i luma poʻo le pito i totonu i le ogatotonu, e tatau ona tuʻuina i se mea vavalalata i manatu ma auala, i le mea o le a manino ai le mamanu. Afai e te manaʻo e faʻataunuʻu le tele o le togalaau poʻo se mea faitino, e manaʻomia ona tuʻuina i luga o le nofoaga le meaʻai. O ia aganuu e sili atu le matagofie, o le tele o mea faʻapitoa ma le leʻi mafaufauina i faʻasalalauga, o le tele o le faʻaalia o le toomaga ma le fausaga o le tuufaatasiga.