Fugalaau

Will disappear Will forests i Aferika?

O lo tatou paneta o loʻo maʻi ma o mafuaʻaga o lenei faamai ua iloa e tagata uma - o le faʻaleagaina lea o le siosiomaga, faʻaaogaina le faʻaogaina o punaoa faanatura. O le mea moni, e tele mea na faia i tausaga talu ai nei, aemaise lava i atunuʻu atinaʻe, ina ia toe faʻaleleia ma puipuia le natura. Ae ui i lea, o le popolega na faʻaalia e tagata atamamai e tauamiotonuina

Lafumanu i Aferika

O se taunuuga o se suʻesuʻega na faia e fesoʻotaʻi ma le 10 tausaga o le UN Environment Programme, na faʻataunuʻu ai se faasalaga mamafa: o le faagasologa o le faʻaleagaina o measina faalenatura o atunuu atiae o loʻo faʻaauauina. Vaʻaia vao i tausaga taʻitasi i se eria e 10 i le 15 miliona hectares. I nisi o atunuu (Papua New Guinea, Filipaina, Pasila) o laau uma e paʻu i polo, e aunoa ma se eseesega o tausaga ma ituaiga. I totonu o Aferika i Sisifo ma Central Africa, o vaomatua o loʻo vave foi ona sosola ona o le latou faʻaaogaina le faʻaogaina. O nisi o laau e le taua ma taua tele ua lamatia i le faʻaumatia. Afai e faʻaauauina le faʻaaogaina o le tamaoaiga o le vaomatua, o le a faʻaumatia i le itiiti ifo i le seneturi.

O nei mea uma e lamatia ai le tamaoaiga ma tulaga tau le siosiomaga. O le eleele eleelea, e faamafanafanaina e le la, e sili atu ona latalata i le tafia. Ole timu timu e ave ese ai le eleele lelei, taʻitaʻia i vanu, ma mafua ai lologa. Faateleina, ona o le tuputupu ae o tagata, e le lava ni fafie mo le fafie. I Aferika, o fafie e faʻaaogaina mo le kuka ma le faʻamafanafanaina i le taimi nei o loʻo maua ai le 90% o le tele o fafie. E le gata i lea, o tausaga taʻitasi e mafua mai i afi o le vaomatua, e mate laau i le aofaiga e tusa ma le 80 miliona tone o forage: o le a lava lea e fafaga ai le 30 miliona o lafumanu i le taimi o le tau vevela.

Selva - vaomatua o vaomatua

O le maualuga o le faʻaleagaina o le siosiomaga ua matua faateleina. O nofoaga autu o le faʻaaogaina o moli, gaosiga o le suauʻu ma le toe faʻaleleia, o taulaga tele, e pei o Casablanca, Dakar, Abidjan, Lagos, o nofoaga autu ia o le faʻaleagaina o mea tau pisinisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Boke (Guinea), e 20% o le bauxite ua liua i le taimi o le paʻu i le pefu, lea o le salalau i le siosiomaga, e faaleagaina ai le ea.

O a ni fuafuaga na faia i Aferika e foia ai lenei tulaga lamatia talu mai le foafoaina o le Polokalame a le UN Nations Environment Program i le 30 tausaga talu ai?

Lafumanu i Aferika

O nisi o setete o Aferika, aemaise lava Congo, Ivory Coast, Kenya, Morocco, Nigeria, Zaire, na fatuina ai matagaluega a le siosiomaga. O isi atunuu ua latou tuʻuina atu auaunaga faʻapitoa e taulima ai nei mataupu. Zaire na faia le National Institute for Nature Conservation i le 1969, lea e pulea ai le tele o paka a le atunuu, e aofia ai le Solonga National Park, e manatu o le tele o fanua faasao i le lalolagi. Ua saunia e Senegal le Nofoaga Autu a Nyokol-Koba, Cameroon - Vasa Nature Reserve. E le gata i lea, i le tele o atunuu (Ghana, Nigeria, Ethiopia, Zambia, Swaziland), o le autu o le siʻosiʻomaga o loʻo aofia i aʻoga a le aʻoga.

O faavae o le galulue faʻatasi i Aferika i le tulaga o le faʻasaoina o le natura o loʻo faʻamatalaina atu. Mo se faataitaiga, e 16 atunuu i le talafatai o West and Central Africa ua sainia le Feagaiga i luga o le Galulue Faatasi i le Puipuiga ma le Atinaʻeina o le Siosiomaga ma le Talafatai o nei vaega e lua, faapea foi le Maliega Faafeagaiga e fesoasoani ai i le foia o aafiaga filogia i tulaga o faalavelave faafuasei.