O le togalaau

Filifiliga o nofoaga ma tapenaga o le eleele mo le teuina

E leai se aʻafiaga o aʻafiaga o laau nai lo fualaau aina ma o le mea lea e sili atu ona mamafa i luga o le palapala ma le tau. Ae ui i lea, i luga o le filifiliga tonu o le nofoaga mo le lumanaʻi lumanaʻi, o lona gaosiga tele e faalagolago.

Filifilia se nofoaga mo se tama

E tatau ona tuʻu le paluga ina ia le mafai e le ata lafoia mai le laufanua ma le togavao ona taofia le la mo ia. Afai o le faʻatulagaina o vao vao e faʻatasi ma le sonoa o le togalaau o le 'upega tafaʻilagi, e tatau ona faʻatulagaina ina ia latou le faʻamaonia le moega.

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i le faia o le fuafuaga i le taimi o le fuafuaina o togalaau aina ma togalaau, tagaʻi i le meafaitino: Tapenaga o se fualaau aina ma fualaau.

O togalaau e mafai ona totoina i le laina o le togalaau laitiiti, ae e tatau i se tasi ona manatuaina i totonu o nofoaga malulu e le lelei le sulu o le la, e le mafai ona faamoemoeina fua lelei. Ae i tulaga o le itu i saute, o le tele o le mafanafana o le mafanafana e le fetaui, e pei o se ata lafoia malosi.

Toto fua

E manaʻomia le i ai o le nofoaga i lalo ole sua, e faʻamafolaina, pe faʻapouliuli. O le mea sili ona lelei mo tagata uma o loʻo ola i le itu i saute sisifo. O le auala pito i luga, sili atu lalata i le itu i saute ma saute sisifo e tatau ona faʻaaoga muamua mo fugalaau, ma le itu i matu ma matu sisifo mo currants.

Tatou te amanaia uiga o laau toto

Pe a filifilia se nofoaga, e tatau ona amanaʻia uiga o laau toto. O le Blackcurrant e matua ola lelei i isi laau, ae o le sami buckthorn ma le viburnum sili ona fiafia i se totoga ese.

Pe a fuafuaina se fale, e tatau ona manatua o le maualuga o le faʻaogaina e taua mo le atinaʻe lelei o laau. Ua totoina rasele i laina pe a uma le 0.5 mita mai le tasi ma le 1.0-1.5 mita i le va o laina. Yoshta, o laʻau uliuli ma auro e totoina i se mamao e 1.5 mita, ma mumu pe a uma le 1 mita. Gooseberries, honeysuckle ma igrua pe a faʻaaoga i totonu o le fatu na totō i se mamao e 2 mita.

Laʻau vine. © John Pegden

Saunia o le eleele mo le pi

O le eleele eleele e tatau ona le sili atu ile latalata i le 1.5 m mai luga o le palapala pe a faʻapipiʻi vine vine ma 1 m mo strawberries. Afai e maualuga le suavai, ona totōina lea o laau i luga o le uʻu moe palapala ile maualuga 0.3-0.5 m.

O le eleele e tatau ona lelei, lafoaʻi ma leai ni vao.

I luga o eleele palapala ma mea leaga o le tino, e matua manaomia lava le lūlūina o le laʻau-o se meaʻai lelei, ma o le tausaga lona lua o la latou aganuu o le a totoina ai le seleselega mulimuli. O le fufuluina o laʻau e mafai ona suia i sina vaega e ala i le faʻaofiina o fugalaʻau faʻasaina ao le i tuʻuina le pusa.

Fugalaau. © Thaddeus McCamant

Mo le 1 - 1.5 masina aʻo leʻi totoina laau totō, e tatau ona suatia pe eli: mo strawberries i le loloto o le 20 - 25 cm. Ma mo laau vao uma e oʻo atu i le 30-40 cm. I luga o le mamafa o le eleele, e manaʻomia le suʻeina po o le eliina .

I le auala, muamua i lalo o le togavao o togavao na faʻaaogaina, o lona uiga o le loloto eli i le loloto o le 50-70 cm ma sili atu. E tatau ona maitauina o nei sauniuniga eleele i le itu i saute e sili ona aoga. E sili ona manaʻomia le faʻaaogaina o laau i luga o le eleele saline saline, e le gata mo fualaau vao, ae faʻapea foi mo le togalaau.

Laʻau faʻaleleia faʻaleleia mea faʻapitoa o le eleele e fesoʻotaʻi ma le ea, vai ma faʻavevela, faʻaleleia le faʻaleleia o le susu ma maua ai tulaga lelei mo le atinaʻeina o aa o laau afu.

I le avea ai o se tulafono, o le totoina o le mutia ma le eli mo le totoina o fualaau aina mo le taumalulu e le afaina.