Laʻau

Croton, po o mea lanu moli

Croton o se aiga lauiloa o le aiga Euphorbiaceae. O se vaega mataʻina o tagata uma o lenei aiga o le i ai o le sua manogi i totonu o laʻau ma lau. O lea o le igoa - euphorbiaceae. O le kulimi suamalie e fesoasoani i le laau e faʻamalolo ai manua i taimi o faʻaleagaina. O fualaau e fai ai se ata tifaga e vave ona magoto ma taofia ai le gauai atu o siama.


© Wilfredor

Croton poʻo CodiumLatina - Codieum

Kodiyum o le aiga o euphorbiaceae. O le nofoaga na fanau mai ai lenei laau o Melanesia (i le itu i sisifo o le Vasa Pasefika), Polynesia (i le ogatotonu o le Pasefika) ma Ausetalia i Matu. Fugalaau faifaatoaga e tele lava ina taʻua o codium - o se fuga tafuga. E tele ituaiga o meaola e masani ona masani ai, ae o le croton i totonu e masani ona suia le codium (C. Variegatum pictum).

O le fugalaau o le fugalaau o se lauolaola mafiafia ma lau paʻu paʻu. I le vivo e oʻo atu i le 1.5 mita. O le croton totonu e sili atu ona tauagafau i le tetele (35-70 cm). O laʻau Croton e manaia, lanu eseese ma foliga. E mafai ona lautele pe vaapiapi, e masani ona foliga tutusa ma laulaau lau laulaʻa, ae mafai foi ona pei o le lipine-pei, uʻamea, matagofie le vaneina. O le fugalaau fugalaau foliga susulu ma lanu, e pei ona valiina laulaau i ni lanu eseese. O laumei laumei laʻitiiti e lanumeamata ma samasama i le pito i luga o le togavao, ae ao latou tuputupu ae ua suia o latou lanu, ua gaogao: i piniki, mumu, moli. O le codium e fuga mai i fugalaau lanu paʻepaʻe, lea e masani lava ona vavae ese ina ia aua nei aveesea le malosi mai le laau, ona o le matagofie uma o lenei laau o loʻo i lau.

O le fugalaau fugalaau (codium) e fetaui lelei mo potu vateatea, potu mafolafola, faʻaalia.


© Calimo

Tausiga

Mo se laau toto, e le faigofie le tausiga. O lenei laau toto e sili ona mataʻutia, e le fiafia i suiga vave o le vevela, o le vevela, o le vevela ole mea e le tatau ona paʻu i lalo +17 tikeri. E le taliaina toleniga.

O le malamalama e tatau ona susulu, ae o le susulu o le la e leaga. Croton - o se laau e sili ona fiafia i potu e iai pupuni e feagai ma le itu i sasaʻe poʻo sisifo.

Mo le fugalaau tafatafa, o le tausiga muamua, o le maualuga ma le mama ma laulaʻau mama, o le mea lea e fautuaina ai e sosolo lau laʻau i aso uma, masani ona fufuluina pe solo faʻatasi ma se laʻau susu.

I totonu le vaitau o le totoina o laau i le tautotogo ma le taumafanafana, pe a mafanafana, fafagaina e tatau ona tele. O vai malulu mafanafana e talafeagai mo le faʻaleleia o vai. I le taimi lea, e tatau ona faʻaauau le codium (faʻa-tasi i le vaiaso) fafagaina i le 0.2% o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o minerale.

I le taumalulu, mo se laau toto, o le tausiga e le tatau ona itiiti le maeʻa. Pe a paʻu le vevela, e faʻaitiitia le vai, ae e le tatau ona faʻamago le eleele. Afai e mafanafana ma vevela le potu mai pitonuu tutotonu, e tatau ona sosolo le code, ae sili atu ona itiiti ifo nai lo le vevela, ae o laulaau mai le efuefu e tatau ona fufulu solo i se laʻau susu. E i ai taimi, e mafai ona e fufuluina se codium i le fagu, ae aua nei galo e ufiufi le eleele i totonu o se ipu ma le ata. I le taimi nei, fafagaina le laau e le silia le 1 taimi i le masina.

O le Croton o se fale i totonu o le fale e le manaʻomia ai le faʻaaogaina masani. O laau talavou e toe totoina i le tausaga i le tautotogo, ma mea tuai, pe a manaʻomia, ae le silia ma le tasi i le lua tausaga. O pusa ipu ma ipu palasitika e talafeagai mo le totoina, i le pito i lalo o le auala e sasaa ai le alavai, e aofia ai fusi ma le malala, lea e le faatagaina ai le faaleagaina o le vai ma le pala o aʻa. O le eleele e sili ona talafeagai mo le codium laitiiti o se faʻafefiloi o laumei ma laʻau laʻau ma le oneone i se fua faatatau o le 1: 2: 1, mo tagata matutua ua totoina le tele o fanua lau.


© Frank Vincentz

Faʻapitoa

Lulu

O Croton e matua faigata tele i le vevela. E le tatau ona laʻititi ifo i le 17 tikeri. Faʻafeiloaʻi foi croton mai faʻataʻitaʻiga ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela. Croton o se laau toto, e manaʻomia le aofia ai i le vevela o le 20-22 tikeri. O le tulaga o le croton e saʻo lava e faalagolago i le vevela: i le maualalo o le vevela, o aʻa e mafai ona pala.

Malamalama

E manaʻomia e Croton se nofoaga lelei, ae paolo i le taumafanafana mai le susulu o le la, aʻo e mafai ona susunuina laʻau. I le taumalulu, tuʻu le kopa i luga o le faamalama sunniest - i sisifo poʻo saute, i le taumafanafana - i sasaʻe poʻo sisifo. E tatau ona masani le masani o Croton i le sun o le tautotogo. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o le kukton ua leiloloa le lanu lanu ma ua lanu lanu meamata.

Faʻasa

E manaʻomia e le Croton le faʻateleina o le faʻamaina i le tautotogo ma le taumafanafana Ua lava le mago e na o le 1 cm le loloto ile palapala. I le autumn ma le taumalulu, e faʻaitiitia le vai. Talu ai ona o le maualalo o le vevela, o le susu mai le eleele e vevela malie, o le tele o le soona fai e mafai ona mafua ai le pala o aʻa ma le laau lava ia.

O le isi mea manaia o le croton o le leai lea o le susu i totonu o le palapala, o ona lau o loʻo tautau faʻatasi. E le manaʻomia ona e fefe, naʻo le vai pe fusi tele i luga o le laau, ae fautuaina e le o se mea e sili ona mamafa. E tatau ona puipuia ma faʻamafanafanaina le vai mo le fausiaina i le vevela o le vevela.

Faʻamamaga o le ea

Croton e sau mai vaomatua o vaomatua, ma o le maualuga o le suamalie o se mea e manaʻomia muamua mo ona anotusi. I le tau mafanafana ma le tautotogo, faʻapipiʻi tui i aso taʻitasi ma vai vai vevela, e mafai ona e faʻaopopo faʻamaʻi vai i ni mea laiti. I le taumalulu, pe a faʻamalositino le fale i totonu o le fale, e vevela le ea - faʻapipiʻi le tele o le laau, fufuluina i se laʻau susu, faʻavaitaimi i taimi uma, ae ufiufi le eleele i se ata tifaga. Ou te fautua atu foi ia te oe e faʻaaoga tagata faʻalotomaualalo i le taimi o le mafanafana - ma mo lou lava soifua maloloina e lelei (e le mago le paʻu ma le lauulu) ma o mea tetele e tetele. Ina ia faʻalauteleina le faʻamamafana, e mafai foi ona e tuʻuina se fagu apa vai latalata ane i le ulo.

E fautuaina e fufuluina laulaau ma se laʻau susū ia le itiiti ifo ma le tasi i le vaiaso i soo se vaitau o le tausaga.

Fertilizer

I le taumafanafana ma le tautotogo, i le vaitau o le tuputupu ae olaola, ua faʻamaʻaina le croton ma le faʻamalosi faʻapitoa mo le teuteuina o laau taʻitaʻi taʻitasi i le vaiaso. Faatasi ai ma le amataga o le malulu o le tau i le taumalulu-taumalulu, o le a faʻaitiitia le faʻalaʻau ile tasi i le masina. Ia faʻamafanafana i taimi uma pe a uma ona faʻamalosi le fale.

Fuga

Fafaga ma le faʻaleleia masani le fafagaina o croton i taimi uma. Ae o ona fugalaau e paʻepaʻe pe samasama, laiti ma e le mafaamatalaina, aveese tele le malosi ma meaʻai mai le laau, o lea ua vavae ese ai.

Soo

O le eleele e sili ona talafeagai mo le croton talavou o se faʻafefiloi o vao ma laʻau laʻau ma le oneone i le fua faatatau o le 1: 2: 1, mo laau matutua, ua faateleina le ao ole fanua.

Suiga

O croton talavou e totoina i tausaga taʻitasi i le tautotogo i totonu o se ipu lapoa 2-3 cm i le tele. I le taimi lava e tasi, ua fautuaina e faia le faʻafefeteina ao puipuia le otaota tuai tuai, talu mai lona faʻaumatiaga e mafai foi ona faaleagaina ai aʻa. E le fiafia Croton i ipu loloto ma lapoa. O le mea o loʻo i ai o le eleʻele poʻo le palasitikiti O se laulau o le elemene faateleina, o fusi maʻa ma le malala e tatau ona taoto i le pito i lalo o le fagu i le kuata o le loloto o le ipu e puipuia ai le faaleagaina o le vai ma, o se taunuuga, o le pala.

E fautuaina le suʻeina o le crogon matua nai lo le 2-3 tausaga.


© Forest & Kim Starr

Tofiga

O le Croton e faʻapupulaina e ala i le faʻasolosolo solo.. Tipi le laina lignified 10-15 cm le umi i le tautotogo ma se naifi malosi. Faʻafefiloi i le vai mafanafana faatasi ai ma le faʻaopoopoga o le malala poʻo le kulimi ua faʻaaogaina seia oʻo ina fufulu le sua susu. Ona sinago ai lea. O laulaʻau i luga o le au o loʻo nonoa i totonu o se mea e faʻaitiitia ai le faʻaleleia o le susu mai le laau. O mea e sauniuni ai ua totoina i totonu o se tamai fale-moli: peat + sphagnum moss ma le oneone, ua ufitia i se ata tifaga. O aso uma lava, e felafolafoaʻi ai le fatu ma faʻafefeteina i totonu o se kiona. Faʻaaogaina i totonu o le masina.

Ina ia vave ona totoina, aʻo leʻi tuʻuina i totonu o se fale lauʻeleʻele, faʻafefiloi le aʻa i tino o le penera pei o Kornevin poʻo Fitoverm. O le faʻamafanafanaina pito i lalo o le kiona e faʻateleina ai foi le faagasologa.

E mafai foʻi ona faʻasalalau Croton i luga o vaʻa ma fatu.. Pe a faʻasalalau e le ea, o le lala o loʻo i ai se aʻa e leai se mea e totōina i le eleele, e nutimomoia e le eleele ma, a aʻa ona aʻa, vavae ese mai le tina ma totō i totonu o se fagu fou.

O fatu e totōina i totonu o le mini-greenhouse e tasi e pei o le tipiina ia Ianuari-Fepuari, pe a uma ona togiina i le pipolomononi mo le tele o itula. Latou te ola pe a mavae 3-4 vaiaso.


© Forest & Kim Starr

Maʻi ma meaʻai

Soo se mea sese i le tausiga e afaina ai le fugalaau fugalaau. O faʻamaʻi e mafai ona tupu i le le malamalama. O le mea lea, o le susulu manaia o le la e mafai ona mafua ai le mu o lau, ma le leai o se malamalama e aafia ai le lanu o laulaau: o le a leai se lanu lanu, e paʻu.

O le suavai leaga ma le faʻamaʻaloga o le vai i totonu o le pamu e mafua ai le pala, ma afai e le lava le vai ma e vevela tele le ea, i le tafatafa o pito o laʻau e faʻafefete muamua muamua ma faʻamago. O le maualalo ifo o le vevela e suia ai le lanu o laulaau - o latou pito e liu enaena, ma o le laau e faʻaitiitia le tuputupu ae.

O faʻataʻitaʻiga ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela e mafai ona mafua ai le faʻafefe o le laʻau.

O le Codiyeum o le mea oona ma o le mea lea e le fiafia tele ai i faʻamaʻi, ae afai e seasea lava ona fufulu laulaau, ma o le ea e matua matutu, ona aʻafia ai lea o le pua croton e se manulele uumi ma se paʻu.

O le apogaleveleve o se tamai uila mumu. Faʻaalia i luga ifo o laulaau ma faʻapipiʻi i ni paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe. E faʻaumatia e ala i le fufuluina ma le fufuluina o laulaau, aemaise i le pito i lalo, ma le suavai, faʻafefeteina o le tapaa ma fasimoli, pefu (i totonu o le ea, i fafo atu o potu) ma le elefiti palapala, poʻo le togafitiga e togafitia ma iniseti mamanu. Pe a fufulu laulaʻau ma faʻamatalaga o fasimoli ma vai pe a uma le 2-3 itula, e tatau ona fufuluina laulaʻau i le vai mafanafana.

Na maua e le aphidard shield or shield aphid le igoa mai le talita vevela, lea e ufiufi ai le tino o se tagata matua. I le taimi muamua, i se talavou, e le o se mea e iloagofie ai le faʻailoga, ae televave le televave, e ufiufi ai atigipusa ma laʻau i ni mea pogisa. Tagata matutua matutua e leai ni mea e nonofo ai ma nonofo i lalo o talipupuni, mai lalo ifo o nei mea e tafe ma salalau solo i totonu o le laau. I le taimi nei, ua faʻaumatia i latou e ala i le suʻeina i se fasimoli-tapaa vaifofo, lea e mafai ona e faʻaopopo i ai se mea laititi perosene po o le ava malosi. O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ma talipupuni e aveʻesea ma se susu susu, ae i le taimi lava e tasi, e manaʻomia pea ona togafitia le fale atoa ma se iniseti poo se vaifofo mataga e aveese ai ni meaʻai. O ia taualumaga o le a toe faalua ona fai.

A maeʻa galuega uma ma le croton, e le tatau ona galo ia fufuluina ou lima i le fasimoli ma aua nei faatagaina peti e galu lau. O le fua o le Croton o le oona.


© Forest & Kim Starr

Aafiaga i le tulaga faʻalagona

O le gaogao o Croton e fafagu ai le malamalama i totonu o se tagata o loʻo faʻamatalaina ai le tuʻufaʻatasia i lau o mataupu faavae o Mercury ma le Sun. Mercury e mafua ai le malosi o mafaufauga ma upu, ma o le La e faʻavaeina ai le fiafia ma le fiafia. Croton, e pei ona taʻua, faʻasaʻo le leai o se faʻalogo. Faia se laau ma se sami o lagona lelei. E fesoasoani i le feagai ma le tuulafoaiina faigofie, faigofie le faigata ona fesootaʻi ma tagata fou, ma fesoasoani ai e faalelei tagata fefinauai.

Croton ma le Soifua Maloloina

Puipuia o totonu o le fale laau Croton foi mai le tulai mai o faamai fou. O se fili ita o le le atoatoa, Croton e aumaia ai le faasologa i manatu, o le tino o le tagata, mea ma mea na tutupu, e fesoasoani e faateleina le puipuiga.

Fugalaau Croton (codium) ua tofia i se vaega ole laau e tatau ona pasia se vaitaimi o fetuunaiga i ou tulaga ma mea e mafai ona e tausia.

Mo sina taimi, Croton, pauu atu i tulaga le masani ai o le taofiga, e matua ese lava mai i le mea na tausia ai o ia e se tagata lelei, amio e pei o se "tamaititi mama": o laau e mafai ona faafuasei ona paʻu laulaau po o laau foi. Ae le o se mafuaaga lea e leai ai se faamoemoe.


© Forest & Kim Starr

O lanu matagofie o lenei fugalaau o le a fiafia ai oe ma e pele ia te oe ma sili atu foi, o lenei fugalaau e afaina ai le siosiomaga i totonu o le fale! Faatali mo au faʻamatalaga!