Laʻau

Luga o le laʻau e pei o se pa: ituaiga, ata

O se tasi o foliga o le cotonear o le i ai o se foliga faʻapitoa. I le avea ai o se tulafono, e tupu aʻe i le tulaga o laau paʻu ma le vao. O le mea e sili ona salalau i le vaega Europa o lo tatou atunuu, lea e faʻaaogaina mo taulaga e faʻaogaina ai fanua. O le faʻaaogaina sili ona lauiloa o le faia lea o ni pa puipui i luga o lona faavae.

I luga o lālā o le cotonelar latou te tutupu ai lau laʻau tele faigofie, ovoid form. I le vaitau o le tuputupu ae, latou te suia la latou lanu: afai o le taumafanafana e tumau pea lanu lanumeamata, ona amata ai lea ona mumu le amataga o le autumn. O le feteenai ma o latou talaaga o fugalaau o loʻo i ai se paʻepaʻe paʻepaʻe po o le piniki. O i latou lava e laʻitiiti tele, o loʻo faia i leoleo i foliga o pulumu pe o loʻo tuʻuina atu i foliga o tagata nofofua.

I le faaiuga o le vaitau o le tuputupu ae, e totoina ai e le cotoaar ni tamai vine o se lanu mumu po o le uliuli. E ui lava o le cotasal e mafua mai i le faʻavaveina o laau toto, ae ui i lea, o se laau tumau, ma o lea e mafai ai ona ola i le tasi nofoaga mo le itiiti ifo ma le 50 tausaga. Lagona lelei i siosiomaga i le taulaga. O le genuaster genus e aofia ai le tusa ma le 40 ituaiga.

I mea teuteu, o le laau e manaia i le tele o laʻau, laʻau e le masani ai ma ituaiga eseese o le tuputupu ae. E ui lava o mea teuteu o paʻepaʻe paʻepaʻe po o fugalaau lanu piniki e le lelei ona faʻaalia, e mafai ona latou ola e pei o ni fuamoa lelei o le meli.

Vaega o le tuputupu ae o le cotasal brilliant

O le totōina ma le tausiga o galuega autu ia e aʻafia ai soʻo se mea totō. E mafai ona faʻamautinoa le faʻaleleia masani o le fale pe a faiosofaia o ia i se nofoaga lanu, e ui lava i nisi tulaga e mafai ona latou tupu aʻe i se paolo malulu.

  • Le palapala. Mo se laau toto, o le i ai o se eleele e maualuga lona maualuga ma le fausaga e le talafeagai. Ae o le a le sili atu le lelei pe a fai e te saunia se paluga eleele o se mea faapitoa ao le i totoina i latou: eleele vavalaʻau, peppost compost, oneone i le fua faatatau o le 2: 1: 2. E le gata i lea, i le faagasologa o le tuputupu ae o le cotasal, 300 g / m2 o le lime e tatau ona faaopoopo i le palapala.
  • Faʻamasinoga E masani lava, e le sili atu le latalata i le 0.5-1 mita mai le tasi i le isi. Ae ui i lea, e fautuaina e taulaʻi i le maualuga o le pale o se tagata matua. E tatau ona faʻapipiʻi fatu laau pe a totoina i le loloto e le sili atu i le 50-70 cm. O le iʻuga, e tatau ona i ai le ua aʻa i luga o le eleele. E le gata i lea, aʻo le i totoina, e tatau ona faʻaleleia alavai, ma mafai ai ona faʻaogaina ni iliili poʻo se piliki pa'ū, ma tuʻuina i se laulau 10-20 cm.
  • Tuʻua. Talu mai le tautotogo, o loʻo faʻaaogaina le faʻamaʻiina o meaʻai faʻamalosi. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona e faʻaaogaina le fualaau faasaina "Kemira-universal", ma faʻaauau i le fua 100-120 g / sq. E mafai foi ona suia i le urea, lea e ave i le 20-30 g i le 10 lita o le vai. E tusa lava pe leʻi tupu, e tatau ona faaopoopo le phosphate granula i le fua faatatau o le 60 g / sq. m ma le 10-15 g / sq. m potassium sulfate.

O le tele o ituaiga o nei laau toto e mafai faapalepale i taimi uumio le mea lea e manaʻomia ai sina tausiga. O le mea lea, o le suāsusu e tatau ona na o na tausaga pe a tuʻuina atu se taumafanafana matua vevela. E masani lava ona faʻaalu le 8 lita o le vai i le faʻatoʻaga. O ia ituaiga vai e fausiaina pe faalua i le masina. E tatau ona maeʻa le veleina o otaota e ala i le tatalaina, ma faʻapipiʻi le eleele e le sili atu i le 10-15 cm. A uma ona saunia le cotonear ma totoina, e tatau ona ufiufi le palapala ile mulch, mo se faʻataʻitaʻiga, peat, ma le 5-8 cm.

O nei laau toto e faʻatagaina le teuteuina lelei, lea e mafai ai ona fausia ni puipui tele o le maualuga. Mulimuli ane, latou te totoina ni laau fou e lagolago ai le tuputupu ae o le togavao. Pe a teuteuina, e faʻatagaina e aveese vaʻa taʻitasi e sili atu ma le tolu o le umi. I le faagasologa o le sauniaina o laau toto mo le taumalulu, latou te faʻaaogaina se fale malulu e faʻavae i luga o se lau vevela poʻo se peat, lea faataatia i se laulau o le 3-6 cm. O se auala aoga mo le puipuia o fatugaʻo mai le malulu taumalulu o le punou lea o lala i le eleele.

Pest ma faʻamaʻi faʻamaʻi

Samoa e mafai ona aafia i faʻamaʻi eseese, ma i tulaga taʻitasi ia faʻaaoga auala talafeagai e foia ai i latou.

  • Fusarium Mauaina o vaega aafia o le ogalaau e tatau ona teuteuina ma susunuina. Ia mautinoa e togafitia le palapala i vailaʻau. I nisi tulaga, afai ua faʻasalalau le faʻamaʻi, o le a tatau ona faʻamalolo le nofoaga o le totoina o le cotonear;
  • le lanu samasama. O le togafitiga o le faamai ua faaitiitia i le togafitiga o soo se ituaiga o insecticides o organophosphorus e maua;
  • aphids. Ina ia foia lenei meaola, e togafitia i le amataga o le tautotogo faatasi ai ma DNOC poo nitrafen. Ina ia faʻaumatia'oti, o fualaau e pei o le kalbofos, faʻataʻitaʻiga, pu, vaʻavaʻa ua faʻaaogaina. O faʻamaumauga ua faailoaina o loʻo faʻaalia ai iuga aupito sili ona lelei pe a fai ni nai vailaʻau. E le gata i lea, o se vailaau lelei o togalaau, mo le sauniuniga lea e mafai ona e faʻaaogaina ai le lanu uliuli, maualuga vave, pateta, yarrow, shag, ma isi.
  • le mole. O lenei meaola e faʻailoa pe a fuʻa ma i le taumafanafana. O le auala autu e faʻaaogaina ai fualaau faʻamaʻi - amifosomes, karbofosomes (0.1 - 0.4%) poʻo rogor (0.2%). O iuga sili ona lelei o loʻo faʻaalia e le fozalon (0.2%) poʻo le leoleo (0.1 -0.35%). I le taimi o le fugalaau, e mafai ona sosolo le cotoalar i le entobacterin: o togalaau e togafitia i le 2 pe 3 inumaga, ma taofi le 12-14 aso i le va o laasaga taitasi.

Lafoaia o le cotonail susulu

O se ata o se laau e mafai ona faia ai soʻo se togalaau atamai e fia maua i totonu o lona eria. Ina ia maua ni vao fou, e mafai faʻaaoga fatu toto, faʻaleleia e ala i le tuʻuina atu, tipi ma le faapipiiina. O le auala muamua e seasea ona faʻaaoga ona o le maualalo o fatuga o fatu. O le mea lea, e taua tele le filifilia ma le faaeteete o fatu: i le taimi o le vevela, o fatu uma e tutupu mai ua lafoai. O fua muamua e faʻamalosi e faʻaaogaina mo le lulu. Ae ui i lea, e tatau ona e manatua o loʻo latou manaʻomia le tele o le taimi e faʻasolo ai. Ina ia faʻaleleia le germination, o fatu e faʻamaʻaina e ala i le faʻamalosi, ae o le a latou saunia mo le luluina i le na o le tautotogo o le tausaga a sau.

E sili atu ona taʻutaʻua le auala e faʻaleleia ai e ala i lanu meamata, lea e maua ai se pasene maualuga o aʻa. Peitai, e na o le pau lava le mea e mafai ona maua pe afai o loʻo totoina le mea totino ile ata. E fautuaina e fai lenei mea i le afa lona lua o Iulai. Mo le aʻafiaina, e faʻaaogaina ai se faʻapalapala eleele faʻapitoa, lea e faʻaaogaina ai le peat ma le oneone i le aofaiga tutusa.

Faaaoga

O le susulu o le cotiiaster ei ai lona pale matagofie, lau lanu lanumeamata lanumoana ma fua susulu e le pau mo se taimi umi. O nei uiga lelei e mafai ai ona matagofie lenei mea e tusa ai ma le teuteuga. Ua manatu le laau e sili ona talafeagai mo:

  • kiliaina o itu;
  • faʻaaoga e pei o fanua nofo tasi i luga o le mutia;
  • teuteuga o tuaoi;
  • fatuina puipui puipui.

E i ai ituaiga ituaiga o cotoarier, ma o fea e mafai ona e fatuina i lalo o fualaau ainafaʻapea foʻi ma le teuteuina o faʻataʻitaʻiga papa ma tumutumu.

Meaola

Amataina o fai togalaau e fautuaina e tuuina atu le fiafia i ituaiga siliva lauiloa, e le aofia ai faigata i la latou togafiti ma le tausiga.

Cotoneaster brilliant (Cotoneaster lucidus)

O lenei ituaiga laau toto na susunuina i Eastern Siberia. E faʻaaogaina e avea o se mea tuʻufua poʻo le taimi foi e faia ai vao. O loʻo i ai se mea saʻo e ola ai, o le pale paleni, o loʻo faia ai se laau toto, e oʻo i le maualuga o le 2 m. I le vaitau o le tuputupu ae, e tupu aʻe ai le ola o talavou laiti. O lau o loʻo i ai le pito i lalo i le pito i luga, o latou lava e laiti, ausia se umi o le 5 cm, i fafo latou te i ai se lanu uliuli lanu meamata, lea e suia i le amataga o le tautoulu i le lanu viole.

O le lanu masani o fugalaau e piniki, e maua i le tulaga o mea e fai i le corymbose, e aofia ai le 3-8 petals. O le fugalaau e tupu ia Me-Iuni ma e tumau mo le masina e tasi. O le manaia o le ituaiga o loʻo tuʻuina mai i vine paʻepaʻe o loʻo i ai se foliga lautele, e le o iai se tofo faʻamaonia. E mafai ona latou tautau i luga o lala seia oʻo i le tautotogo. Na o taimi o le fa tausaga le matua e ulu atu ai i le fua o fualaau aina.

E maua i le numera o fualaau malulu, e mafai ona tupu i tulaga o eleele leaga ma le paolo. Mo le toe gaosia, e mafai ona e faʻaaoga le metotia o le lūlū fatu ma faiga. A o le lūlūina, e tatau ona fusi fatu mo le 12-15 masina. O se auala e sili atu ona faigofie, ae tutusa le faʻamalosia o le tuʻuina lea o fatu i le sulfuric acid mo le 5-20 minute. E mafai ai faʻaitiitia le faʻamalosi i 1-3 masina. A lūlūina fatu e pipii i le polokalame o le 5 g / sq. m

Cotoneaster Aronia (Cotoneaster melanocarpus)

O le laau toto o se tasi o ituaiga malulu e tupuga mai i le totonugalemu o Rusia. E fai foi ma sui o le vao i le teritori mai Europa Tutotonu i Saina i Matu. O nofoaga masani masani o vaomatua ma vaʻa mauga, e masani lava ona maua i le vaega eleele laʻititi. E tupu i totonu o le togavao o se vaega o ituaiga eseese o togavao. E masani ona avea ma fuga laau i luga o sikuea ma papa.

O se laau e fetaui lelei, lea mafai ona oʻo i le maualuga 2 m. I le vaitau o le tuputupu ae, latou te faia ai ni fuga o lanu mumu lanu enaena, o lanu uliuli e aliali mai i le autumn. O laulaau e laʻititi i le lapoa, e iai le umi o le 4.5 cm, e ese mai i le foliga o le ovoid, i fafo e lanu uliuli i lanu, ma o loʻo faʻamamaina i lalo. Vaovao ua oʻo i le lima tausaga, o vaitau taʻitasi e fuga ma fuga. O lenei ituaiga e le totogo umi lava - tusa o le 25 aso. E le sili atu i le 5-12 fugalaau lanu piniki, e le mafai e le pulupulu ona gaogao i le fausaga. I le amataga o le tautoulu, e masani lava ia Setema-Oketopa, fualaau suamalie. I le aluga o taimi, o le lanu uliuli ua suia i le uliuli ma se lanu uliuli.

E aofia i le numera o fualaau malulutuputupu aʻe lelei, i mea o loʻo i ai le palapala i mea tau meaola, faʻafefe taimi o le lamala. E mafai ona faia togalaau i totonu o le taulaga. A maeʻa ona totoina, e vave vave ona aʻafia, e pei o le faʻaleleia o auala, e mafai ona e faʻaaogaina le seleselega ma lūlū fatu. I le avea ai o se laau totō, ua amata ona tupu lenei ituaiga mai le 1829. O le taatele e pei o se pa puipui.

Faʻasalalauga uma poʻo le masani (Cotoneaster integerrimus)

O loʻo faʻatusalia i le konetineta o Eurasia, e amata mai i le setete o Baltic i matu ma faaiʻu i le North Caucasus i saute. O nofoaga masani masani o le tumutumu o mauga ma sikuea. E mafai foi ona maua i le alu mai o oneone oneone, maa ma maʻalaʻau.

I le faagasologa o vaomatua saʻo saʻo, malosi paleni. I le aganuu, e maua i le foliga o se laau toto, e oʻo i le maualuga o le 2 m. O foliga masani o le pale o le taamilosaga. I tausaga muamua o le atinaʻeina, o le pupuu ua faʻasalalau solo, ma mulimuli ane ua le lavalava.

O laulaau e laʻitiiti, ma oʻo atu i le 5 cm, ia i ai le lautele o le fuamoa. O fafo e lanu lanu meamata lanumoana, ma mai lalo - sulfur-lanumeamata. O fugalaau lanumumu-fugalaau e fai i le lua i le fa-fuga o palasi. I le taufaaiuiuga o le autumn, o vine lanumumu mumu ua oʻo i le 1 cm le tele.

Faaiuga

Mo le tele o tagata fugalaau fugalaau, o le cotonelar e fiafia ona o lona faʻalauiloaina o mea teuteu. E masani lava o ia tupu aʻe e avea ma puipui. O le tele o ituaiga o le cotairanes o ni togalaau malulu, o lea la latou te taliaina ai ni ogaoga ogaoga. O le laʻau e le faʻafefeteina i le tele o tulaga mo le tausiga, e aofia ai le faʻaleleia o eleele, faʻavaʻa, ma isi.

Fale talimalo