Laʻau

Tausiga tatau mo le faʻaleagaina i le fale

Adenium o se fale e toto ai, o se tamai laau poʻo se vao. I le fale e oʻo atu tolu sefulu lima senetimita le maualuga ma le tausiga lelei. I luga o se ogalaau malulu, o loʻo susulu ai lau laʻau. I le fale, e fuga mai e le laau fugalaau tetele lanu eseese.

Malamalama ma le vevela i le fale

Adenium alofa i le la, o le mea lea, e tuʻuina i luga o le windowsill o se itu i saute. Mai mata tuusao o le la latou te natia ai le faʻaogaina o se pupuni poʻo se mea faapitoa.

E ui lava o le mea moni e fiafia le laau i ave tuusao, e mafai ona latou faaleagaina ma mafua ai ona mu.

I le tau mafanafana, e teu ai le masini i totonu o le potu ma faʻaalia ai le vevela luasefululima i le tolusefulu tikeri. I le taumalulu, e manaomia e le laau se vevela o le itiiti ifo i le sefulu tikeri, ma o se mea e faʻalelei ai le sefulu lua i sefululima tikeri.

A o faʻaitiitia le vevela o le potu, o le tuputupu ae o le puleʻaga ua faʻagesegese ma o se taunuuga, o se taimi malologa e amata mo lea.

Mo le taupulepulega, e tatau ona e filifilia le faamalama sunniest

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

I le tau mafanafana, pe a faʻatupulaʻia le faʻatupulaia o le laau ma atiaʻe, o ia e masani ona manaʻomia le susu o le eleele. Soʻo se mea e faʻasusu ai, e faʻamautuina pe a maeʻa le masini.

E fefe Adenium i le tele o le vai, o lea e sili ai le suamalie o le eleele nai lo le sasaaina, ma ia tausia ma le faaeteete.

I le taumalulu, pe a teuina i totonu o se potu ma le vevela o le sefululima i le luasefulu tikeri, e faʻaitiitia le vai i le mea aupito maualalo, ma i lalo o le mālūlūina, o le eleele ua uma ona taofia le susu.

Pe a amata ona fuga le fugalaau mai le taimi malolo, ona amata lea ona toe faʻafefe. O le faʻamuamua muamua e faia i le lua vaiaso talu ona faʻaalia mai fatugaʻo.

Faʻaaofuina o le susu e le o se mea taua i le tausiga o le taupulega. E leai ni mea faʻapitoa mo le masini vaalele. Ae ui i lea, i le taimi o le tuputupu ae, e mafai i nisi taimi ona suʻeina e faaaoga ai se fana fana.

O lenei faiga e faia ma le faʻaeteete, taumafai e aua le faʻaogaina fugalaau, ina ia le faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le paʻu poʻo le pala.

Faʻasalaina le taupulepulega

Filifiliga eleele

Adenium manaomia eleele palapalalelei lelei le ea. O le faʻamasinoga e tatau ona latalata i le le tutusa.

O le eleele e saunia i le tutoatasi e ala i le faʻafefiloi o le turf, laupepa palapala ma le oneone lapoa i le ratio 1: 1: 1. Ua faaopoopo le kalama i le palapala. O laau matutua ua totoina i le eleele ua faʻafefiloi mai le tele o eleele eleʻele, lea e faʻapipiʻiina ai piliki maʻa.

Fugalaau totoina

O laau laiti e totoina tausaga taitasima faʻataʻitaʻiga tagata matutua taʻitasi i le tolu tausagape a amata ona tafe ese le aʻa o le laau i fafo o le alavai. Mo le taupulepulega, ua filifilia se avanoa lautele ma le papaʻu.

E fautuaina e faʻatau pusa palasitika o se moli malu, aua e faʻaitiitia le faʻavevela i le vevela pe a oʻo i le la.

O le gaioiga e faʻatinoina e pei ona taʻua i lalo:

  • alavai e tuʻuina i totonu o le ulo;
  • o se vaega o le palapala ua sasaaina;
  • 'ave faʻamalosi ese mai le koneteina tuai, taumafai e le faʻaleagaina le aʻa;
  • afai e mafai, o le eleʻele eleʻele ua lūlūina mai le eleele tuai (i le mamao e mafai ai, o le mea autu e le o le faʻaalu ma e le afaina ai aʻa);
  • o le laau, faatasi ai ma le eleʻele omea, ua tuu i totonu o se fagu fou;
  • o vaalele i le va o puipui o le tane ma le eleʻele eleʻele ua tumu i eleele palapala;
  • vai le fale pe a uma le fa i le ono aso, ina ia maua e aʻa le taimi e malolo ai.

Teu ma le pine

O le Adenium e tipi ma tipi i le tautotogo, i le amataga o le atinaʻe. Le faia o se laau o lala ma le ogalaau ua vaeluaina i le tolu o latou maualuga. Ina ia maua se vao, tipi le laau i lalo.

O tamaʻitaʻi talavou e tapuni ina ia mafai ai e le atinaʻeina o le tuputupu ae o le tuputupu ae o le tuputupu ae le faʻaitiitia le tuputupu ae o le laau lava ia.

O le teuteuina e mafua ai ona ola lau laʻau fou aoga aoga i le fugalaau. O loʻo faʻatinoina ma le faʻaeteete ia faʻatonuga, aua o le suamalie o le vai oona. E fautuaina e ofuina totigilima.

Auala e piki ai

Pe a tutupu aʻe le totō o le toto, latou te faia se togi. Latou te le mautonu i le malosi na latou tuputupu aʻe ai. Filifili se ipu tele tele.

E le mafai ona e faʻauluina vave faʻasalaga vave i totonu o tane lapoa. O le a tutupu lemu ma o le aʻa o le a pala.

I le vaitau o le tuputupu ae, ua totoina ai laau i totonu o koneteina fou tolu masina uma. Latou te pipii e pei ona taua i lalo: o fatuga taʻitasi e tiʻetiʻe ma le faʻaeteete mai le eleele, faʻasaʻoloto mai se otaota, ma faʻaeteete lelei le tagofia o aʻa, ma faʻapipiʻi i totonu o se pusa eseese.

O le suamalie e totogo mo le taimi muamua pe a mavae le faʻaalia o le faalua lua o laʻau moni.

Sauniuni e fufulu laau
Muamua tafe pe a aliali mai le lua
Lua suavai

Maʻi ma meaʻai

O le tele o taimi, e maʻi le fale ona o le tele o le susu. Ae, o faʻamaʻi e aʻafia ai aʻafiaga aʻa.

E mafai ona aloese mai faʻafitauli i le faʻaleleia o le suavai pe afai e te filifilia le eleele saʻo, lelei lelei le ea, ma faʻavae le faʻamautuina.

O faʻamaʻi sili ona matautia e faʻaleagaina ai le 'au spider mites ma anufe. O siaki e afaina ai laulaau, o pulupulu ma aʻago laiti, ma o le taunuuga e suia ai foliga o laulaau. O le apogaleveleve e tau ma oloa faʻapitoa e faʻatau atu i fale teu togalaau.

E mafai ona faʻalavelave le tagata faʻatau pala o le nati. E tupu lenei mea pe a matua susu le meaʻai. Faailoga o le samasama ma le paʻu o laulaau.

Afai e vaivai le kalupa i le palapala, ona paʻu ai lea.

Ina ia faasaʻo le tulaga, e tuʻuina le vevela i le vevela ma faʻafeinu ai.

Mealybug
Aditeum spider mite
Liliu le ogalaau

Fuga

O le taimi o le vavalalata o le taua i le fale e faaauau pea mai le tautotogo tautotogo i le amataga o le tautotogo. O fugalaau tetele e aliali mai i ni numera tele ma fiafia i mata mo le vaiaso.

I le tautotogo, e toto le laau i totonu o se taimi malolo, lea e aveeseina ma le faaeteete i le tautotogo.

Aisea e le fuga ai

Adenium e le amata ona fuga ona o tulaga le talafeagai o le taofia. E mafai e se tagata fai togalaau ona faaopoopoina le tele o le faʻamalosi pe tuu se fugalaau i se potu e le lava le malamalama.

Faʻafeusuaʻi tele, o le mafuaʻaga lea e pala ai le aʻa, ma taofia ai foliga vaaia o fugalaau.

Ina ia vave ona fuga, e taua tele le tausisia o tuutuuga o le taofia, o lona uiga, ia faamautinoa se taimi malolo, moli lelei ma teuteuina.

Adenium e le amata ona ola i lalo o tulaga sese o le tausiga

Adenium Vaccination

Vaʻaia faʻamaonia le saʻo le faʻaliliuina o uiga o le ituaiga. E faia i le tautotogo ma le taumafanafana, pe a iai se tafe malosi.

I le avea ai ma se faʻatauga, o faʻalaʻau ma se pusa malosi e faʻaaogaina.

O mea mo le vaʻa o se fualaau ola maloloina mai se tamaʻitaʻi mamanu. E te manaʻomia se faʻatauga o loʻo i ai i se setete malosi, o nisi taimi e mafai ona e ave se sulu ma "moe". Ole tui e mafai ona faia e soo se auala uma e iloa.

E tasi le tulaga e faʻamaonia ai le galuega: tuufaatasiga o laupepa faanatura o mea totino ma scion e filifili.

Tofiga

Adenium o loʻo faʻaleleia i le tautotogo e faʻaaoga ai le taina, tipi poʻo fatu.

Laʻau

O le faʻapipiʻi faʻaaogaina o vavaega o le auala sili lea ona faigata, aua e vave ona amata ona pala. Ua saunia ni lapisi i le tautotogo po o le taumafanafana, sisi le sefululua i le sefululima senetimita i fasi pepa.

Tuu le tipi na palu i le malala. E totoina laʻau i totonu o le oneone ma le malala. O se nofoaga e lata i le aʻa ua ufitia i le oneone lelei e puipuia ai le pala. O aʻaʻaiga e aʻafia i le fa i le lima vaiaso.

Adenium pe a uma ona vavae ese
Laasaga o loʻo taʻavale
Totoina laau

Vaalele i luga o le ea

O le auala e faʻaleleia ai e ala i le tuʻuina atu o loʻo faʻapipiʻi i le tautotogo o le tautotogo - i le amataga o le taumafanafana.

O se faʻavae e faia i luga o se pu ma le limeti o le lua senitimita, lea ua faʻamago ma togafitia i se meafaigaluega e faʻaolaina aʻa. O le nofoaga e amata ai le sola ese afifi i spasmoss ma se taga opa.

O taimi taʻitasi, e faʻamaluluina le gaʻau. A maeʻa le masina, ona aliali mai ai lea. Ona tuueseese lea o laumei mai le tina ma totoina i se pusa eseese.

Toe faʻaleleia o le faʻasalaga i luga o le vaalele

Fatu

A o lei totoina, e tatau ona e mautinoa o fatu o le laau e fou.

O le umi o le teuina e afaina ai fatu, ma latou te le tupu. O le luluina o fatu e faia i le faaiuga o le taumalulu po o le amataga o le tautotogo. O le vermiculite e fefiloi, o le oneone ma le malala e faʻaaogaina e fai ma sui.

Muamua, o fatu e tuʻuina i totonu o pusa paluga pati, pe a latou tutu mo le afa itula, ona tuʻu ai lea mo ni nai itula i totonu o se fofo faʻasa. O le totōina o mea totō e totoina i totonu o se meaʻai ma fufuluina i le eleele se mea itiiti.

O pusa fatu e tuʻu i totonu o se potu ma le vevela e le itiiti ifo i le tolusefulu-tolu - tolu sefulu lima tikeri. Pe a tupu mai, e amata ona susulu atu i moli mumulu, faʻamaʻalo ma tausia le vevela o le itiiti ifo ma le sefuluvalu tikeri.

Adenium o se laau matagofie e masani ona fiafia i se pusa manaia. O le Caudex o ituaiga eseese e mafai ona faia mai faʻataʻitaʻiga e totoina mai fatu. E le gata i le fausiaina o se fagu, ae faʻapea foi i isi fesuiaiga.

Adenium Seeds
Fatuina fatu
Fufulu fua

Ituaiga o Adenium

Crispum

O se aʻa laau fulufulu lapisi. E le oʻo i se maualuga e sili atu i le tolusefulu senetimita.

I le fale, e tuputupu malie lemu. Ina ia fausia ai se laau atoatoa ma ni uiga iloga, e tusa ma le lima tausaga le umi.

Crispum
Crispum Radix

Obesum (mafiafia)

Adenium Obesum o se ituaiga o loʻo i ai se pusa iloga lala i luga.

I totonu o vivo e tupu i luga o le Penisula Arapi ma Aferika i sautesasae. O le au e ave le ituaiga o fagu. E lanu enaena, ae o laulaʻau laulaʻau e lanu-lanumeamata.

Faʻalogo

Mini

O se ituaiga na maua mai i se mea faʻapitoa ma maua ai le lauiloa tele. Eseese ituaiga eseese i le laulaau ma lanu o fugalaau.

E le mafai ona vaʻai pe o le a totogo fatu e le o se mea e le mafai ona faʻamaonia.

Mini

Arapi

O se laau e ola i le vaomatua i Saudi Arabia. E tupu i le natura e oʻo i le lima mita le maualuga. O Caudex o se ogalaau mafiafia ma se aʻa malosi.

Arapi

Olefolium

Faʻateleina i Botswana ma Namibia. O le ituaiga o meaola ua manatu e sili ona maualalo ma faʻaauau le atiaʻe. O laulaau e valiina i totonu o se lanu lanumeamata, o fugalaau e laiti, e oʻo atu i le tolu i le lima senetimita le lautele.

Olefolium

Swazikum

O se laau e oʻo i le maualuga o mea uma onosefulu lima senetimita. O laʻau faʻamafolaina e lamolemole i le paʻi ma maua se lanu lanumeamata lanumeamata. Latou te faataamilo i luga o latou itu.

Swazikum

Adenium o se laau tulaga ese lea e sili ona lauiloa i le au faifaatoaga. E talafeagai mo le galueaiina o talo. E ui lava i le mea moni o le galue e manaʻomia ai taumafaiga ma le tele o le onosaʻi, e maua ai e le toʻatele le fua o laau.