Laʻau

Laʻau tuitui i totonu o ogalaau tausiga

O lapisi o se laau e sili ona lelei mo alofilima e ola i le fale. O lenei pama totonu, o lona lauʻeleʻele o Saina ma Iapani, e matua faigofie lava ona tausia ma e mafai ona ola lelei e tusa lava pe amataina e le au faifaatoʻaga.

Faamatalaga lautele e uiga i le pama

O le igoa o lenei laau e sau mai le upu Eleni "rhapis", o lona uiga "tooto" po o le "laau". O le mea lea, i le olaga i aso faisoo, o le faʻaipoipo e masani ona taʻua o le sasa poʻo le laau pama. Ma talu ai ona lapopoa, lau laʻau lautele ma faʻamafanafana, o le pama i totonu o nisi taimi e taua o le "alofilima o le tamaitai."

E tusa ma le 15 ituaiga o pama o lenei ituaiga. Ae ui i lea, na o le 2 o latou e taatele i le aganuu - Vaʻa maualalo ma Rapis maualuga.

E laʻititi lapisi - o se laau toto e oʻo i le 150 centimita le maualuga, paʻu, ma ni ogaumu fibrous vevela. O lanu lanumeamata lanumeamata o loʻo tipiina i lalo i le 7-8 sea. Ona o lona faʻatusatusaga o loʻo faʻaaogaina lautele mo nofoaga e nofo ai fanua. E seasea lava, ma le faaeteete, e mafai foi ona e ausia le fuga o lenei ituaiga o feusuaiga.

O laumei o se laau umi ma laulauina vine e oo i le 3 mita le maualuga. O lau lanu lanumeamata lanumoana, lanu meamata, lea e vaevaeina i le 6-7 vaega. Ona o le tele o lona "tuputupu ae" ua faʻaaogaina e faia ai ni "lauulu lanumeamata" i totonu o potu tetele (mo se faʻataʻitaʻiga, i ofisa, faleoloa, supermarkets, boutiques, ma isi).

Palma Rapis fale tausi

O lapisi o se tasi lea o laau sili ona lauiloa o loʻo faʻaaogaina mo le ola i le fale i le lalolagi atoa ona o lona gafatia e faʻafetaui i le tele o tulaga.

O le laau e sili atu le malamalama ma le lafoaia. I le taimi lava lea e tasi, e mafai ona tupu atoatoa i se paolo. E sili le tuʻuina o le faʻaipoʻa i tafatafa o le matafaga sasaʻe poʻo sisifo, ma mai lea taimi i lea taimi e tatau ona liliu le laau i le malamalama i luga o le tasi poʻo le isi itu e fausia ai se pale paleni. O le feaveaʻi o le ala mai le penumbra i se la, e tatau ona faia malie, ia mafai ai e le fale ona faʻafetaui i tulaga fou. O le mea lava e tasi e tupu i le pama ua faʻatau i totonu o le faleoloa, ina ia aua neʻi faʻaosoina ai le afi.

O aʻa i le taumafanafana o le a sili ona lelei i tulaga o le faatumauina o le vevela i le maualuga o le 20-22 tikeri. I lenei tulaga, afai e mafai, e manaʻomia le ave o le laau i le ea fou, ma afai e le mafai, e manaʻomia le faʻaleleia masani o le potu. I le taumalulu, e mafai ona e tuʻuina atu i le fale le malologa i le vevela o le 10-16 tikeri, ae le o se fua faʻatatau. Ole maualuga o le vevela e faʻasaoina e le fusi e fitu tikeri.

O le mea sili ona taua o le tausiga o le fausiaina. E le mafai e le laʻau ona faʻafefeteina le faʻaleleia o le suavai poʻo le tosoina o le eleele. I le taumafanafana, e tele le suāsusu e faia, e tusa o le tasi i aso uma e tolu. I le taumalulu, e faʻaitiitia le suavai ma faia pe a ma le 10 aso. I lenei tulaga, e tatau ona e mautinoa o le eleele o susu uma. Mo le faʻaleleia o le vai e faʻaaogaina ai na o le susu, suavai lelei i le vevela o le potu.

E le taua le faʻamaualuga mo le faʻatagaina. I le taumafanafana, pe a vevela le ea, e mafai ona e pamu, ona o le vevela tele o le ea e mafua ai ona faʻagogo le lau o lau. Afai o le fausiaina o loʻo i totonu o se potu malulu, ona le totoina lea o le togavao.

E tatau ona fafaga fualaʻau i le tautotogo ma le taumafanafana. E gaosia i le 2-4 vaiaso, e faʻaaoga ai se faʻapitoa faʻapitoa mo pama poʻo le faʻaaogaina o meaʻai faʻapitoa.

O le gaioiga e faia e seasea lava ona mafai, pe a tatau ai. O laau matutua e masani ona le fautuaina mo le toe totoina. E naʻo le faafouina o le masini taʻitasi i le tausaga. Afai e laʻititi le fale ma e manaʻomia ona faʻapipiʻiina i totonu o se fagu telē, ona tatau ai lea ona faasee. I lenei tulaga, e tatau ona tuʻuina atu i le lautele ma le papaʻu ipu, talu ai o le fausiaina o loʻo i ai se tulaga papaʻu o aʻa. Mo suʻega ma moega e faʻaaoga ai se paluga faʻapitoa mo pama, o le filifiliga o loʻo tuʻuina atu i soʻo se faleoloa fugalaau. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e saunia le paluga oe, ave mo le tasi vaega o eleele laupepa, oneone, peʻa, humus ma le 2 vaega o le eleele. Pe 2 vaega o compost, turf ma peat land and 1 part of sand.

I le pito i lalo o le fagu, e tatau ona tuʻuina atu se alavai lelei, talu ai o alofilima e le mafai ona faʻafefeteina le vai ma le faʻamalolo o le palapala.

Laʻau faʻapena

E mafai ona faʻaleleia rapisi e faʻaaoga ai fatu, fanau ma vaevaega o rhizomes. Le auala pito sili ona lauiloa ma sili ona faigofie. E maua i le taimi o le totoina o laau, e sili ona lelei i le tautotogo. O le faʻapupulaina i fatu o se faagasologa umi lava, ao latou tupu mai mo le 2-3 masina. A oʻo ina matua, e vavae ese ma le vaʻaia fanau laiti ma tuʻuina i totonu o ipu.

Pests

O le laau e aafia i se apogaleveleve mite ma se paʻu. O le faʻaono mafai ona faʻafeiloaʻi i osofaʻiga faʻamaʻi e faʻaitiitia pe a tausia le tamaʻitaʻi i lalo o tulaga masani o le faʻamamaina masani ma le maualalo o le vevela.

Faʻamatalaga ono tutupu

  • O foliga vaaia o le pipiʻi i luga o laʻau e taʻu mai ai le ea malulu ma maualuga tele le vevela ile potu.
  • Le magoga o laʻau lauʻeleʻele - ma le vevela tele o le ea.
  • Lanu samasama i laulaau e foliga mai ona o le la.
  • O le faailoaina atu o laulaau i luma atu o le taimi e faailoa ai le faaleagaina i aʻa ma le tele o le susu ile eleele.
  • Lafoa i lalo - o se faailoga o le le lava o le suāvai.
  • O le pogisa ma le paʻu o laulaau e faʻaalia ai le maualalo o le vevela.
  • O le faʻagasolo malie o le tuputupu aʻe o le pama e tupu pe a tupu le le lelei.
  • O laʻau maualalo e mafai ona oti faʻatasi ma le matua, o se faiga faʻalenuʻu o le toe faʻaleleia o laau.

Laititi laʻitiiti e fetaui saʻo lelei i le tuufaatasiga o isi mea totino teuteu. Ae maise lava le matagofie o le lanu uliuli lanumeamata lanumeamata o le pama ma laulaau saʻo o vailaau oona po o lapotopoto o fusi.

O laumei o se laau umi - o se laau totino lava ia ma e foliga matagofie le vavaeina. E mafai ona e faia le mamanu o le potu e sili atu ona lanu e ala i le siomia o se ato ma se fusi faʻatasi ma ni laʻau uumi, vavao faʻatasi ma lau lanu (mo se faʻataʻitaʻiga, calathea, arrowroot, paunsetia, alocasia, ma isi).