Fugalaau

O le a se mea tatou te iloa e uiga i le ofoofogia o aʻa o le alocasia?

O mea tetele, fatu poʻo foliga, e pei o le tao, o lau o le alocasia e masani ona tosina atu ai le manatu o le au amata ma le au masani o laau i totonu. O fugalaau e tosina i ai le avanoa e teuteu ai pupuni mata ma fagu i laau ma lanumeamata, siliva ma le lanu viole, lea e mafai ona iloa ai veins vevela ma le vavalalata o mea.

Alocasia o se ituaiga tele o ituaiga, o le tuufaatasia o laau e le pei o foliga vaaia poʻo le tele. Ae afai o le tepa muamua a le tagata e teu oloa e masani lava ona ia tusia ni laʻau e le masani ai ma mataʻina, ona oʻo lea i le taimi e ofo ai i le fausiaina o le vaega eleele o le alocasia ma lona aʻa, o se faaopoopoga masani o le rhizome.

Ma tele laau totō e ola i le maualuga o le tolu mita, ma o meaola laiti e fai i le alocasia e aofia ai:

  • mai se mea e pei o le paʻu e pei o le uʻamea;
  • mai se fatu faapuupuu;
  • mai laulaʻau lau lapopoa e faʻalautele mai ai, o loʻo faia i luga o petioles umi.

E le gata i lea, o le aʻa o le aloaasia o le punavai o le ola laau, o se faailoga o lona soifua maloloina ma se auala e toe gaosia ai.

Alocasia tuber - fatu o le laau

E toaitiiti tagata latou te iloa, ona o le lelei o tubers, o le alocasia o loo fafagaina i le tele o vaega o Initia ma luga o motu o le Pasefika. O iinei, o le alocasia e tele-aʻa, o se ituaiga o meaola mo le itu i saute sasaʻe o Asia, e le o se mea taua, ae o se laau faifaatoaga.

I luga o le vevela i luga o le vaomatua, i luga o faʻalapotopotoga ua saunia lelei, o le alocasia e tupu mai i le 1 i le 4 tausaga. A o faagasolo lea taimi, e ola aʻe le rhizomes, maua le mamafa, o le tama teine ​​nodules e fai i luga ia i latou. I le faagasologa o le seleselega mai le tasi laau, e maua mai ai le 1.8 i le 15 kilokalama o tubers o le alocasia, lea e faʻaaogaina e avea o se oloa gaosia oloa i le gaʻo ma gaʻo.

E ui i le mea moni e faapea o le tele o cyanides o le calcium ma le calcium oxalate o loʻo i totonu o laau uma o le aiga alofa, o loʻo i ai le malosi o le faʻafefe, o le alocasia o le a maeʻaeʻa pe a uma ona faʻamamā ma togafitiga faʻamaʻi. E faapena foi, latou te faia i laʻau lapopoa o laau alocasia o Initia poo tetele-aʻa.

I totonu o le atunuu, faapea foi ma tagata nonofo i Saina ma Vietnam, toe faaleleia le alocasia o se fale faamalolo, i le faaopoopo atu, o tubers foi e faaaoga mo le gaosia o le ava malosi.

O le a le taua o rhizomes? O le aoga o le malosi o le 100 kalama o le fatufasia stem tubers, e fuafua i le ituaiga ma le ituaiga o laau, e 293-599 kJ. I le taimi lava e tasi, i le 100 kalama o fatu fatu mo:

  • 63-81 g o le susu;
  • 0.6-3.3 g porotini;
  • 0.1-0.2 g gaʻo;
  • 17-27 g o gaʻo;
  • 1.1-1.3 g o le pefu;
  • 46-153 mg o le calcium.

E le gata i lea, o iron, phosphorus, niacin ma riboflavin, thiamine ma le acid ascorbic o loo i ai i rhizomes o le laau.

O le mea e leaga ai, o le tele o ituaiga meaola e tupu aʻe e pei o fale o le fale e leai ni mea taua, ae latou te faia se galuega lelei tele i le teuteuina o fale ma fale.

O le mea moni, ina ia mafai e le laau ona faʻafiafia le tagata e ona foliga lelei ma le soifua maloloina, e matua taua lava mo le alocasia le fatuina o tulaga e faʻaalia ai i latou o loo siomia ia laau i le fale - i totonu o vailaʻau ma vailaʻau o Asia ma Oseania.

O le tausiga lelei o le ki i le matagofie ma le soifua maloloina o le alocasia

O laʻau Alocasia e fautuaina ina ia teuina i se malamalama malamalama ae atagia. Talu ai e leai ni avega tuusao o le la i lalo ifo o le togavao, i totonu o le potu e mafai ona latou faʻaalia le foliga mai o lanu enaena lanu mumu-lanu enaena i le laʻau o alocasia - mumu. O laau toto e matua mataʻutia i le ea malulu.

Afai o le maʻi o le alocasia ma ona faʻamaʻi, e pei o luga o le pepa, o loʻo atagia i laulaau, ona mafua ai lea ona taatia le mafuaaga.

Soʻo se faʻaleagaina poʻo se faʻalavelave i le fatu o le alocasia e aʻafia ai lona manuia. O sea tulaga e mafai ona mafua ona o le tele ma le le faatulagaina lelei o le suavaia, faamamago mai le palapala ma le maluluina o le eleele ma le vaega lanumeamata o le laau, le lava o meaʻai ma e oʻo lava i lona tele.

E le o se mea e ofo ai le fesili: "O le a le mea e tatau ona ou faia pe a le toe alocasia?" E mafai ona e faʻalogo mai le tele o tagata fesuisuiai e leʻi amata ona latou iloa mea uma e manaʻomia e tagata o loʻo nonofo i le vailaʻau. Fans of plants exotic, faafesagaʻi ma le le lelei o le fagafao manu, paʻu paʻu poʻo le faʻaalia o lanu eseese o lanu ma lanu, e muamua ona gauai atu i le setete o alocasia roots ma suʻe le tausiga o aganuu.

I le va o le fausua, o le palapala ile loloto o le 2-3 cm e tatau ona faʻamago, o le vaega o totoe e tatau ona faʻamausali le susu.

O le faia o lenei mea, e le gata o le vai i le tele o laasaga, ae e tatau foi ona faʻafefe uma le susu na tafe atu i totonu o le palatusi. O aʻa o le alocasia e matua maaleale lava i le faamamaina o vai ma le suavai. O lenei tulaga e taua le mafaufau pe a tupu le taumalulu-taumalulu, pe a manaomia e le laau le filemu, ma faʻaitiitia le faasusu. Afai e le faia lenei mea, o le a le mafai ona alofia le aʻafiaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaleagaina o le alocasia, o le mea lea, o le mea e leaga ai, o le agaifanua e matua maaleale lava.

I le faʻaopopo i le faʻaaogaina o le mafanafana ma le faʻafefeina o vai i le taimi o le timu, e manaʻomia foi le gauai pe a fafaga fualaau oona.

Afai ole alocasia e le tupu pe aumai ni laulaau leaga, ua oo i le taimi e lagolago ai le laau i le nitrogen, phosphorus ma le potassium. O le taimi aupito sili mo le faʻamafanafanaina o le tautotogo ma masina o le mafanafana, lea o le alocasia o loʻo faʻaauau ona atinaʻe ma e mafai ona gaosia e tusa ai ma le pepa ile vaiaso. Alocasia e fafagaina i faʻalavelave faʻalavelave lautele, ae i le faʻatonuga o le afa e vaivai pei o isi fale o loʻo i totonu.

I le taumalulu, o tagata mai vaomatua ole vaomatua e le mafai ona faʻamaʻaina, o isi suauu meli ua paʻu i totonu o le eleele e ono mafua ai le mu mumu i aʻa o alocasia ma ona fatu.

Laʻau e sili atu ile ea ma le vevela ile 22-26 ° C. E le gata i lea, o lona malulu i le 12-15 ° C e mafua ai le faasolosolo malie o faagasologa uma o le olaga, e vavao ai e le laau le laʻau ma sulu. E sili atu le manaia o le maliu e le maalofia o le alocasia tubers, lea e tatau ona amanaia e le au fai togalaau o loʻo ave laau mo le taumafanafana i le togalaau poʻo le faletalimalo.

Faailoga o le alocasia le lelei ma ona maʻi

O le tulaga ua faateteleina pe afai o le alocasia e le na o se vaitafe malulu, ae o le eleele i totonu o le ulo e tumu i le susu. E vave lava ona leiloa se fatu ua vaivai, ma ua osofaʻia e gasegase pathogenic, siama pipisi ma meaola faalafua. O aʻa o alocasia e ave muamua le feʻau. O a latou masini e sui lanu e lanu enaena, faʻamalulu ma faʻavaivai. O le iʻuga, o le alocasia lava ia e le tupu, faʻavaivaia ma le maua ai lona malosi teuteu.

O se laau vaivai ua afaina mai faʻamaʻi pipisi e pei o le pala o le maʻau ma aʻa, pipiʻi, ma mai le fusarium ma ua leva ona paʻu. O nei siama e masani ona foliga mai o lanu enaena po o le uliuli i lau. O nofoaga afaina e siomia e se lanu samasama po o le moli.

A o tupu le siama, o le alocasia ua leiloloa le laulaau, ma e leai foi se ofutino pito i luga po o isi togafitiga e mafai ona toe faafoi le laau i lona muai lalelei.

Afai e maua e le fai togalaau faailoga o se faʻamaʻi faapitoa o le alocasia, e tatau:

  • aveese otaota ua paʻu ma paʻu;
  • vavae ese le laau;
  • siaki le tulaga o aʻa ma fatu o le alocasia;
  • itiiti le tapulaa ma faʻavaeina tausiga;
  • togafitia le vaega o le vanimonimo faatasi ai ma se fungicide.

I se tulaga na aʻafia ai le faʻamaʻi o le alocasia i le fatu ma aʻa e alu ese mai ai, e taua le aveese o vaega uma na pala. Ma aua e te popole e mou atu alocasia. E tusa lava pe leai se vaega tele o le tui, e mafai ona faʻaleleia le laau e faʻaaogaina ai vaega o le au ma le tama teine ​​nodules e faʻafesoʻotaʻi i le tina mama pe ua vavae ese.

Pe a siaki aʻa o se tagata maʻi mama, e taua le sailia o nodules faʻapea foi ma le faʻaaogaina.

E faʻapefea ona faʻaleleia le alokasia ma fatu?

Faatasi ai ma le fesoasoani a le tama teine, e sili ona faigofie le maua o se alocasia fou. I le taimi lava e tasi, o le a taofi pea e le tamaʻitaʻi talavou faailoga uma o se ituaiga e fiafia i ai, o le a malosi ma ola maloloina.

O nisi taimi o le totoina o ia "afafine" e mafai ona vaaia i totonu o se ulo e sosoo ma le fale autu. I lenei tulaga, o le alocasia o loʻo nofo i ni atigi pusa eseese, e taumafai e le faʻaleagaina se tamai nodule ma nisi aʻa.

Afai o le nodules e faʻapipiʻi i se lapisi tele po o se fausaga tuusao i luga, e mafai ona totoina pe afai e sili atu ma le lua laulau e aliali ma le numera o aʻa e lava mo le ola tutoʻatasi. A o lei totoina i le eleele, e mafai ona togafitia fatuga o le alocasia ma le epin, pe afai oi ai ni manua i luga o le rhizome, e muamua ona fofola i le gaʻo po o le gaʻo ua gaosia.

O le eleele mo le alocasia aʻa e manaʻomia le tatalaina, ma maua lelei le okesene. Ma o iinei e mafai ona e faʻaaogaina se faʻafefiloi o oneone, paʻu ma le perlite poʻo le saunia o le palapala mo laʻau. O se aganuu lelei e aʻafia i le sphagnum, ae a maeʻa ona fausia aʻa muamua, ona faʻafefe lea alocasia i le eleele.

Ina ia mafai ona vave ola le pusa i totonu o le atigipusa ua ufiufi i ata, e taua le faatumauina o le vevela pe a ma le 22-24 ° C, ma faʻafouina foi i nisi taimi le faʻatoʻaga.

Faʻailogaina o apex tuber o le alocasia

Afai o se tagata matua e matua afaina tele i le pala, pe o le alocasia e le tupu mo se isi lava mafuaaga, mo se faataitaiga, ona o le matua ua sili atu nai lo le 4 tausaga, e mafai ona faafou le siama e ala i le tipi ma le afaina o le ape.

O laʻau uma e aveeseina mai le laau, ona ave lea o le pito i luga o le alalaʻau i se mata matala e aunoa ma ni foliga o le pala ma faʻaleagaina masini. O le lau e togafitia i le carbon carbon and dried for one hour. O le aʻa o le mea e tupu mai ai, e mafai ona i ai i se vaeluaina o peat ma oneone, ao le laau e tatau ona ufiufi i se ata tifaga.

A mavae le lua vaiaso, e tatau ona faʻamoemoeina aʻafiaga o le aʻa, o lona uiga o le taimi lea e faʻapipiʻi ai le aʻa i totonu o le paluga o sphagnum moss ma eleele eleele. A maeʻa le faʻamalosagaina, o le a vave ona oʻo mai ni laʻau ola maloloina i luga o sea laau.

E mafai ona faʻamalosia le alokasia e tuʻuina ai aʻa i luma o le aveeseina o le apex, pe afai e te afifiina le ogalaau i moa susu. A maeʻa le masina, e foliga mai o le rhizomes soifua maloloina e foliga mai o se "fusi", lea e faafaigofie ai le toe gaosia ma le toe gaosia o le aganuu.

Afai o le vaega pito i luga o le alocasia tuber e tipi mai se mea ola maloloina, o le vaega o loʻo totoe i le eleele o le a mautinoa lava e maua ai laulaau fou ma faʻaauau pea ona tupu.

E oʻo lava i le vaega o le rhizome e mafai ona tuʻuina atu se ola i se fale fou pe afai o loʻo i ai le itiiti ifo ma le tasi o le paʻu moe. O lea ituaiga o togafiti e togafitia i le paʻu o le koale, ma, pe a talafeagai ai, ma se filogide, ona totoina lea i totonu o koneteina eseese.