Laʻau

Atinaʻeina o fale ma le tausiga o rhododendrons i le faʻatoʻaga

I le taimi lava na vaai ai i lenei fugalaau matagofie, e toetoe lava o tagata uma e mananao e ola ae i luma o le togalaau. Ae ui i lea, o le nofoia o se tagata nofomau i nofoaga e lata ane e le faigofie. I le masani ai i tulaga o le vevela, o le rhododendron e maualalo le malosi o le kiona ma e ono le aʻafia ai i tulaga ogaoga o le totonugalemu o Rusia. Ma o nisi o ituaiga o rhododendron ei ai aoga aoga. Auala e fai ai le totoina ma le tausiga mulimuli ane o se laau latalata i Moscow - matou te taʻuina atu i lenei tusiga.

Rhododendrons i le tuaʻoi: e mafai?

I le taimi nei, ua fafagaina e le faifaatoʻaga le tele o ituaiga o rhododendrons e mafai ona tatalia le vevela o le malulu ma le maualuga o le susu. O le tausisia o nisi o tulafono, e mafai ona e faamemelo i manatu o se fugalaau matagofie mai lau faamalama, i le itu o Moscou, i le itu o Leningrad.

Faʻamaumauga o le Faʻamasinoga i fafo

Ina ia mafai e le rhododendron ona lagona le lelei, e tatau ona saunia lelei mo lona tulaueleele. O le masina sili ona lelei mo le tulaʻi mai o rodendron o Aperila. Fugalaau faʻatasi ma se aʻa faʻamaufaʻailogaina e mafai ona gaosia mai le ogatotonu o le tautotogo e oʻo i le tautoulu.

Fugalaau rhododendron
  1. Filifiliga nofoa

E amata uma i le fuafuaina o le fale tumau o le rhododendron. O se itu taua lenei, talu ai o le a mate le laau pe afai e te le tausisia tuutuuga e vavalalata i lo latou nuʻu masani. O le mea sili, e fiafia i nofoaga o loʻo matauina:

  • le lava o le matagi ma ata;
  • ufiufi mai le susulu o le la;
  • maualuga (mo vaivaivai).

E sili ona lelei le totoina mai le itu i matu-sasaʻe o le fale - o lea o le a iai le puipuiga tatau. I eleele maualalo ma le i ai o le susu, o le a amata ona mamae ma amata ona mate. Pe a totoina i le laufanua i le tautoulu, e sili atu le ufiufi o fualaau fou ina ia latou le malolo i le taumalulu.

  1. Soo

Rhododendrons o loʻo mamafa i luga o le eleele. Fanua mo le totoina e tatau ona i ai se siosiomaga oona. E manaʻomia foʻi le palota.

Afai e le fetaui le palapala ile mea fautuaina, ona e manaʻomia lea ona sui. Mo le faia o lenei mea, i totonu o se lua ua saunia mo le totoina, faaopoopo i ai se paluga o peat, fanua laupepa (poo le vao) ma oneone oneone. Sulifara ua faaopoopo i ai, e gaosia ai le eleele ma fugalaau faisua.
  1. Faʻamasinoga faʻalelei

A o leʻi totoina, faʻamamaina lelei le fatu, ina ia tumu i le vai.

O le fugalaau ei ai se pakiaka pakete, o lea e le tatau ai ona e eli se lua loloto. Malamalama loloto: e le sili atu ma le 40 cm. O le lapisi e laʻititi tele: e tusa ma le afa mita.

O le fale na teuteuina ma le rhododendron fuga

O le isi, e tatau ona e faatumuina i se mea (o le tuufaatasiga lea o loʻo faamatalaina i luga) ma le tamp. Ona toe eli lea o se pu laitiiti ma tuu le root rhododendron i totonu.

O le aʻa o le laau e le mafai ona loloto. I se isi itu, o le a sili atu pe a fai e siʻitia i luga o le eleele.

Fale Tausali fou

E taua tele le susu o le eleele mo lenei laau totō, ae e le tatau ona faʻatagaina le faʻaleleia o vai. O le tele o le suavai mo laau taʻitasi o le a itiiti ifo i le tasi ma le afa lita, ma i le vevela o le tau, e fautuaina pea lava pea lau laʻau. E oʻo atu i le faaiuga o le taumafanafana, o le suāsusu e faʻaitiitia le faʻaitiitia ina ia amata ona sauni le rhododendron mo le malologa taumalulu.

O le aʻa o le fugalaau e mafai ona mafatia ona o le le lava o le ea, o lea e tatau ai ona vaʻaia le lalolagi i le va o le laau. E tatau ona faia lenei mea ma le faʻaeteete, talu ai e mafai ona aʻafia aʻa i tafatafa o le fogaeleele.

E tolu meaʻai e lava mo le taimi o le rhododendron:

  • o le muamua e faia i le amataga o le tautotogo, i le taimi lava e paʻu ai le kiona;
  • le lona lua - vave pe a uma ona tupu;
  • lona tolu, fafaga faʻatasi - i le amataga o Aukuso.

Leai se teuteuga e manaʻomia. Pau lava le mea e tatau ona aveʻesea o mea faʻavaivaia.

Afai e paʻi atu le la i le fugalaau, ona tatau lea ona ufiufi i soo se mea.

Saunia o fale mo le taumalulu

O nisi ituaiga o rhododendron e mafai ona tatalia se mataua i le vevela i -30 °. Mo se faʻataʻitaʻiga, o vailaʻau taʻitoʻatasi e tutū ile taumalulu e aunoa ma se malutaga Aʻo leʻi faʻamafanafanaina, e manaʻomia ona sauniuni: faʻafefe i le palapala ma faʻaleleia i se tulaga pe a uma le kiona o le fugalaau o loʻo i lalo o le kiona.

Ropodendron fugalaau latalata

O na fai togalaau e le mananao e lamatia se fugalaau faapipii, muamua e fusifusia i vaovao po o le paʻu i lalo o se ata. E mafua ai lenei ituaiga puipuiga mai le matagi. Mai i luga, o le rhododendron e ufiufiina i le vavao poʻo le gaogao.

Aʻo le taumalulu, e tatau ona toe faʻaleleia le masini i le susu, sasaʻa ifo i le 20 lita o le vai i lalo o laau taʻitasi.

O ituaiga eseese o rhododendrons mo nofoaga e lata ai

  1. Daurian Rhododendron poʻo Ledum

Sulu ma se pale salalau. E mafai ona ola mai le tasi i le lua mita le maualuga. E fuga mai le tausaga lona tolu o Aperila e oo atu i le faaiuga o Me. O fugalaau e piniki. O le faʻamoemoega o le ola o le afa seneturi. Tetee atu i matagi mataʻutia, ae maliu mai le tele o tala.

  1. Pontic Azalea

O se laau oona e oʻo i le maualuga e lua i le fa mita. O le maualuga o le pale e lua mita. Fugalaau e tasi le masina: mai ia Me ia Iuni. O fugalaau e samasama, e fai ai ni mea leaga. Soifua i le 60 tausaga. Mafai ona ola i le taumalulu e aunoa ma se malutaga.

  1. Rhododendron Ledebour

O se laau toto semi-evergreen e ola ae i le tasi ma le afa mita. I le taumalulu, o lau laʻau, ma i le tautotogo e tatalaina, ae pe a mavae sina taimi e pau. Fuga i le tuai o le tautotogo mo le masina. O fugalaau e piniki-lila ma se manogi o le resini.

  1. Schlippenbach Rhododendron poo Royal Azalea

O se tasi o vaaiga sili ona matagofie. Laʻau o loʻo gaosia foliga o se laau, 1.5 mita le maualuga. E i ai le maualuga o le aisa. Fugalaau o se lanu uliuli lanu enaena i luma o le laʻau. E fuga mai le amataga o Aperila i le amataga o le taumafanafana.

  1. Rhododendron adams

Evergreen vao ma fale faʻamalolo. Ole maualuga e maualuga atu ile 25 simita. O fugalaau e paʻepaʻe, ma se lanu piniki, e aoina i mea e le lelei. O le vaitau o le fugalaau e tumau uma le taumafanafana. Winter-hardy, ae i taimi o matagi malosi e fautuaina e ufiufi.

Atamus
Pontic Azalea
Ledum
Royal azalea
Ledebour

Rhododendrons e mafai ona faʻafeiloaia soʻo se tagata faʻatoʻaina ma o latou matagofie. O nei laau toto e manaʻomia le tausiga faʻapitoa, ae o le taunuuga e sili atu nai lo mea uma e faʻamoemoeina. Ma e oʻo lava i le tulaga le masani ai o le eria o Moscou, e mafai ona e tupu aʻe nei fugalaau mataʻina e ala i le teuina o se vaega o lou agaga i le tausia oi latou.