Fugalaau

Ipomoea - i totonu o le togalaau se faiva!

Mamalu o le taeao (Ipomoea), farbitis - o se ituaiga o fualaʻau totō, o le ituaiga sili ona tele o le aiga Convolvulus (Convolvulaceae).

O le igoa masani o lenei laau ua fuafuaina e ala i lona mafai galo. O le igoa e sau mai le upu Eleni ips - "anufe" ma le homoios - "tutusa", ona o le tutusa o le foliga o se mea faapipii ma se anufe vevesi.

Ipomoea, vasega Flying Saucer

Genu Ipomoea e tusa ma le 500 ituaiga. I fugalaau teuteu, e tusa ma le 25 ituaiga o meaola. O le fanau mai o lenei fale o Amerika Amerika. I le aganuʻu, o lenei fugalaau e le lelei, e le faʻafefeteina i le palapala, faʻaleleia atili i nofoaga matala susulu. Afai tatou te mananaʻo e fua tele laau totō, ona mafai ai lea ona tatou fafagaina i le mea e maua ai le minerale ma le maualalo o le mea e maua mai i le nitrogen - o le tele o mea e mafua ai le tuputupu ae o le laumei lanumeamata i le afaina o le fuga. I se lamala, pe afai e mafai, ia faʻafeinu, ae o lenei vine e le mafai ona faʻafefeteina le vai.

O le Ipomoea o loʻo faʻaleleia e fatu e totoina i le tautotogo ile laufanua. I le itu i saute, o le taeao o le mamalu e maua ai le fatuina o ia lava. Afai tatou te fia vave fuga, ona mafai lea ona tatou taumafai e ola i totonu o fualaau, ae le mafai e le laau ona toleniina le totoina lelei. Pe a totoina ni fatu, e taua tele le faatumauina o se fanua. O le Ipomoea e lelei tele mo le susulu o le terraces or gazebos. Atoatoa, ituaiga o foliga i le pito i lalo, o laʻau i luga o petioles uumi o loʻo i luga o mea malolosi, pupuʻu mafolafola. O fusi e afifi i soo se lagolago, mai le ogatotonu o Iuni e oo i le ogatotonu o le autumn, ua ufitia i fugalaau e pei o nifo. O le fesuiaiga o le fugalaau o le taeao o le fuga o fugalaau e maua mai i paʻu o loʻo i ai le pentagonal limb, o lenei foliga e taua o le "gramophone".

Maea o le taeao. © Recuerdos del arcoiris

O fualaau mama ma le tele o fugalaau e mafai ai e Ipomoea ona liua i se kapeta lanumeamata mafiafia, lea e mafai ona aofia ai e le gata o pitonuu ma faapaologa, ae o papuipui tuai foi, puipui puipui. Ata matagofie lanu meamata po o "fale" o fusifusi.

I luga o le laina o le taeao o le "pua o le fugalaau" taeao e maua e Ipomoea le mea muamua - e fuga mai fugalaau muamua nai lo isi laau. Mo lenei mea na latou maua ai le igoa "taeao mamalu" i Egelani. O uumi uumi i le gasologa o le aso e mafai ona fesuiaʻi i le tele o taimi - o le auala lea e masani ona tilotilo ai fugalaau matagofie i le la. O le fugalaau e tupu ia Iulai ma e tumau pea seia oʻo muamua i le kiona. I le atunuu o le oso aʻe o le la, Iapani, ua taʻua le laau o Askagao, o lona uiga "mamalu o le taeao." Na totoina e le au faʻatoʻaga le tele o ituaiga o taeao mamalu.

Ipomoea (Ipomoea microdactyla). © scott.zona

Eseese ituaiga eseese mai le tasi ma le isi i foliga ma lanu o fugalaau. Afai muamua na matou feiloai i le taeao taeao paauli po o le lanumumu lanumumu, o lea e mafai ona e maua fugalaau o lanu uma.

E tutusa lava le uiga o le fugalaau: i le taeao o le lanu violē e faaluaina, e tele ni laina, o le vaeluaga o le vaiolini o loo i ai ni lanu sinasina lanu papaʻe ma se lanu viole i totonu o le paʻu o le corolla. O ituaiga fou e iai le fugalaau e tusa ma le 10 cm. O le Blue Blue o se mea moni mo le au faifaatoaga. Huge gramophone. O le lanu o le corolla o le lagi-lanu moana po o le violet, ma o lona vaega tutotonu e paepae ma samasama.

Ipomoea (Ipomoea batatoides). © Alex Popovkin

O le aiga vao o le taeao o le mamalu o se fanua e fusifusia pe lauiloa o le birch. O tagata uma o le tau mafanafana e iloa lenei vao, o ona aʻa e le faigofie ona faatea. I ona fugalaau, laʻau ma fetolofi fetolofi, e toe fai saʻo lava le taeao faaleaganuu. O le tasi laau e aofia ai le 600 o le sosolo malie le fatuina o fatu. Tufatufaina i soo se mea: o le Europa, Crimea, le Caucasus, Siberia, Sasaʻe Mamao, ma Asia Tutotonu.

Ipomoea (Ipomoea indica). © catlovers

E mautinoa lava, e le o tagata uma e iloa o loʻo i ai le aiga o tatou vao, e pei o le taeao o le mamalu ma le lili. E taatele i Amerika Latina. O le Ipomoea pitata e lauiloa i Iapani, ma o le ivy o se mea leaga leaga i le tele o setete, e lauiloa i Peretania ma Isaraelu. Latou te aʻafia uma fanua faʻatoʻaga ma fanua e leʻi faʻaaogaina e solia ai le phytocosis. O le ituaiga o taeao o le mamalu e mafai ona fuafuaina e na o fatu, o ituaiga taitasi ei ai ona lava uiga. I le mamalu o le taeao, o le siʻi fatu o le solofanua o le solofanua-foliga, lapopoa, lamolemole, ma i le taeao mamalu o le ivy pikiapu fatu e tutusa foi ma solofanua, ae ufitia i lauulu malulu.

Ipomoea (Ipomoea carnea). © Dick Culbert

Taeao o le taeao taeao

I le taimi muamua, o le Calonyction na vavaeina o se ituaiga eseese, o le taimi nei ua aofia i le genus Ipomoea, vaega o le Quamoclit, vaega Calonyction ma ua taua o Ipomoea alba. O le taeao o le taeao o le Ipomoea o se tasi o ituaiga o vaʻalele o le Ipomoea. E ui lava o Ipomoea e leai se aoga i le natura - o laau toto, ae i tulaga o le totonugalemu o Rusia latou te fuga mai i le tausaga o le lulu ma le le taumalulu. O lo latou tuputupu ae e taofi i se ea vevela i lalo ifo o le 10 ° C: o fugalaau e laiti, o laʻau e lanu enaena, ma e tatau ona aveeseina.

Le taeao taeao mamalu. © Jesús Cabrera

O le vine, vine sili ona maualuga, e sili atu i le 3 mita le maualuga, ma le mama e oo atu i le 6 mita le umi, e tele le lapoa, e pei o le fatu i lalo, o laʻau e tolu-lobed i le pito i luga o le mama, lea e fausia ai se vai ma se ufiufi mama.

O fatu o lenei ituaiga (peitai, e pei o fatu o isi sui o lenei ituaiga) ei ai se atigi lauulu, o le mea lea, ina ia faateleina ai le tulaga o le germination - e noatia i le scarification. O le mea lea: ua lava le suamalie o fatu i totonu o le vai mafanafana mo le 24 itula ao le i totoina i luga o ni fatu laau poʻo ni laufanua avanoa. I le taimi lea, e tatau ona taʻe le ofutele o le pusi, ma o fatu o nisi o ituaiga e mafai foi ona tuʻuina atu 1-1.5 mm. I le malae vaʻaia e masani lava ona tupu ona o mea mataʻina, faʻatasi ai ma se manogi manogi, tele (e oo i le 10 cm) fugalaau paʻepaʻe. O nisi taimi o fugalaau e mafai ona oʻo i le diamita o le 13-16 cm. E aoga le taumafai e tupu lenei laau i luga o se faamalama, aemaise lava talu ai e faigofie ma manaia.

Pau lava le faʻafitauli e ono tulaʻi mai o se apogaleveleve e osofaia. Ae o le taimi nei i luga o le faʻatau, e tele fualaau e faʻatau ai. E vave tele le totoina o laau totino ma o loʻo maua ai le mea saʻo i luma oo tatou mata. E talafeagai le faia o ni faʻamalosi i le taimi, e faʻatonu ma nonoa faʻamau faʻavae ina ia le faʻamaʻi ma mafai mulimuli ane avea ma faavae maloloina mo le atinaʻeina o faʻaʻau. Fugalaau fugalaau e pei o lenei: i le afiafi e faʻafuaseʻi ona oso le pepe ma faʻaalia saʻo i luma o matou mata! O petals e gaugau, e pei o se paluga o se faamalu - pulou, ma faʻasaʻo i se pisa filemu. Ma le mea mulimuli, e faalogoina se patipati vaivai, ma e vave ona tatala le pusi i se sau lauti, pei o se pulu o le faamalu e tasi. Ma o se manogi! O se mea suamalie-almond, faatasi ai ma se faailo o le fou, e matua faigata lava ona faamatala ... O le fuga e tumau seia oʻo i le taeao o le aso e sosoo ai, mulimuli ane ua mou atu le fugalaau. I le malae vaʻavaʻai i le ao timuga, latou te tatalaina i le aso atoa.

Le taeao taeao mamalu. © Ed!

Taimi o fugalaau: mai ia Iulai - Aokuso seia oʻo i le muamua kiona. Faʻatinoina i le aganuʻu talu mai le 1773.

Nofoaga: e sili le fiafia i le suamalie o le susu, ae e tupu lelei foʻi i luga o soʻo se eleele.

Tausiga: Manaomia ni lagolago malosi. Tali i le vai mafanafana ma le pito i luga. O faʻalavelave ma faʻamaʻi e seasea.

Tofiga: fatu, totoina i le masina o Me, tuusaʻo i le eleele. O fatu e afaina pe faʻafefe mo se aso i le mafanafana (25 - 30 ° C) vai. E foliga mai le lanu pe a mavae le 5-10 aso. I le tolu muamua masina talu ona lulu, o laau toto e tutupu malie tele. E masani lava, o Ipomoea luniflowering e leai se taimi e faʻatoʻa ai fatu. Ina ia maua mai, o ni lala ma fualaau lapoa e vavae ese ma, o loʻo fusifusia i se fusi, faʻamago muamua i le la, ona i totonu o le fale. Ona toesea ai lea o le fua, e teu fatu i taga pepa. Lulu faʻapipiʻi ma tuʻuina. I le taumafanafana, o pupu uma e tulaʻi i tafatafa o le ua, e aunoa ma le vavae ese mai le laau, o ni pine, ma tuu ai na o tumutumu e le i luga o luga. A maeʻa le masina ma le afa, e aʻafia le taoto. Aʻo leʻi oʻo i le malulu, o le aʻa o aʻa ua totōina i totonu o fagu ma aumai i totonu o le fale kiona pe ufitia i laʻau mo le taumalulu. O laau totō i le tautotogo e mafai ona paʻu. O fualaau faʻamalosia fua e olaola i le tautua o Iulai.

Le taeao taeao mamalu. © Bev Wagar

Faaaoga: i le faataamilosaga i tafatafa o arbors, i le faitotoʻa o le fale, i luga o faamalama vavalavale, e tafe. E masani lava ona totō lenei vine e lata ane i fale tifaga, taofi, tala, asiasi i le afiafi. Moonflower o se laau o le po.

Tricolor o le taeao

Aʻo tuputupu aʻe, o le Tomooa Tricolor - Telefoni Tricolor, e tele lava ina le mautonu ma Ipomoea solia, o le mea moni, e eseese lava, e tusa lava pe aʻafia ituaiga. O le tele o ituaiga o tomolor Ipomoea ma fugalaau fugalaau e lei filifilia fua mo le faʻaaogaina i togalaau teuteu.

Tomoloa tricolor, vasega Maria logo. © KevinTernes

Faʻaaoga tele ituaiga:

  • Blue star
  • Flying saucers
  • Blue blue, lagi lanumoana ua faʻaleleia
  • Pearl Gate
  • O le taumafanafana
  • Maria logo
  • Taeao i le taeao
  • Rainbow flash
  • Skylark

O le lauiloa lauiloa o le "Tele Valaauga" ei ai fugalaau e tusa ma le 10 cm le umi pe tusa o le 10 cm. Blue blue o se ituaiga e le mafai ona le amanaiaina. O lenei mea moni o se mea taua mo le fai togalaau. Fugalaau e oʻo atu i le 10 cm, faʻatasi ma le lanumoana lanumoana poʻo le lanu violē o le corollas ma le paʻepaʻe ma se vaega tutotonu samasama, e matagofie ma lona matagofie. O fugalaau o le Pearl Gate o loʻo i ai le paʻepaʻe sinasina ma se lanu samasama susulu. O le lanu lanumoana lanumoana Flying Saucers e lalagaina i paʻepaʻe paʻepaʻe e tafe mai le ogatotonu o le faʻaoʻo i ona pito.

Ipomoea e tolu-lanu, o le vasega o le lanumoana lagi.

O le Sky Blue ituaiga na mauaina se taui mai le Royal Horticultural Society.

O Amerika ua manatu o le nofoaga na fanau mai ai le laau, lea e manaia ai, ae ua faatupulaia e avea ma tausaga taʻitasi i le totonugalemu o Rusia. Faʻasusu, faʻatasi ai ma togitogi faʻalaʻau oʻo atu i le 4-5 mita le maualuga. O le teteʻe e iai laʻau, lapopoʻa, fatu-foliga pe ovoid-heart-shape, glabrous, wrinkled, o loʻo i luga o petioles faʻalanu. Fugalaau e pei o le fugalaau, 3-4 fugalaau i totonu o se fusi, lanumoana lanumoana, ma se paʻepaʻe paʻepaʻe, 8-10 cm le lautele, lanu violē-lanu piniki. E fuga fugalaau taitasi mo le tasi aso. O fugalaau e amata mai le taeao i le aoauli, i nisi ituaiga - toetoe lava a oʻo i le 17 itula. I le ao, o pualaau e matala i le aso atoa. O le fua o se pusa faʻapusa. O fatu e pouliuli, faʻaloloa, faʻafeiloaʻi, taofi le mafai mo le 2-4 tausaga. I se aganuu talu mai le 1830.

O le telefoni o le Ipomoea, vasega Blue Star. © DMacIver

O le Tomooa tricolor o se tasi o tausaga e sili ona teuteu ma taatele. E matuā fuga mai ia Iulai ia Oketopa. O loʻo i ai ni togalaau ma ni ituaiga faʻatoʻaga ma se fusi lanu.

Ipomoea lobed

Ipomoea Lopastnaya, Lopaina Mina Lopaina, fuʻa Sipaniolo - Opoopea. Muamua na aofia ai i le genus Quamoclit, lea ua tuufaatasia i le genus masani o Ipomoea.

Homeland: Southern Mexico.

Tapena Iapeaea Mina. © Michael Wolf

O se taʻusalaga faʻapitoa i le taumafanafana i tausaga taʻitasi ma le mama 1.5 mūmū - 3 mita le maualuga ma laʻau e tolu-lobed ma le tolu lamolemole e latalata i laʻau taʻitasi. Fugalaau, e pei o mataua (fugalaau taitasi e oʻo i le 2 cm le umi), i le itu e tasi-pito i lalo o le tino 15 - 25 cm le umi e foliga mai ua tapunia. E muamua lanu mumu, ona moli, ona faasolosolo malie lea o le lanu samasama i le paʻepaʻe sinasina. O se aafiaga tele-lanu. I se tasi tulaga e le maua ai e 12 fugalaau eseese lanu eseese. O sima ma pestle e tafe mai le lanu o le fugalaau. Taimi e fuga mai ai: mai le amataga o Aokuso i le faaiuga o Oketopa, ma le mafanafana o le autumn - seia oʻo muamua i le kiona. Faʻatinoina i le aganuʻu talu mai le 1841.

O le taeao e susulu mumu

Ipomoea mumu, "fetu-lalelei", mumu mumu - quamoklite - Ipomoea coccinea. Muamua na aofia ai i le genus Quamoclit, lea ua tuufaatasia i le genus masani o Ipomoea.

Ipomoea Bright mumu. © Raffi Kojian

O se taʻitausaga taʻitasi mai Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute, i le mea e vavalalata ai, e oʻo i le 3 mita le maualuga, faʻatasi ai ma manua mumu, laʻau o le fatu 5 to 10 cm le umi ma le pulumu, pe tusa ma le 1 cm le lautele, fugalaau mumu, samasama i le faai. Taimi o fugalaau: iuga o Iuni - Iulai. Ae ui i lea, e vave lava ona leiloa lona malosi teuteu. Ua i ai ia Aokuso, o fatu na pala, ma o le vegetative atoa o loo paʻu. E sili atu ona mataʻutia ma lona loloto e felafolafoaʻiina e tolu i le lima laulaʻau, laʻau lanu meamata lanu meamata mumu mumū (var. Hederifolia). O fugalaau e sili atu nai lo ituaiga masani. O le taimi teuteu e umi.

Ipomoea Bright mumu e tele lava ina le mautonu ma Ipomoea quamoclit, aua o a latou fugalaau e talitutusa lava.

Ipomoea Kvamoklit

Cirrus squamous, "cypress liana" - Ipomoea quamoclit. Muamua na aofia ai i le genus Quamoclit, lea ua tuufaatasia i le genus masani o Ipomoea.

O se faailoilo, na folasia mai i vaomatua o Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute i le 1629, lea ua vavalalata mai Virginia i Misuri. O tausaga taʻitasi pe taʻutaʻua, faʻamalosi, aʻei luga o laau e oʻo atu i le maualuga e oo i le 3 m. O lau lanu lanumeamata o Ipomoea Kvamoklit e pei o le mumu po o le perosi.

Ipomoea Kvamoklit. © Reinaldo Vicini

Laʻau tuputupu ae vave: i le taimi o le tuputupu ae o le vaitau e oʻo i le 2.5 mita le maualuga. O fugalaau e tele lava foliga o le fetu, mai le 2 i le 3 cm. E masani lava o corollas o carmine-mumu, ae o fesuiaiga i fuga papaʻe ma fugalaau lauiloa e lauiloa. Taimi o fugalaau: mai Aokuso i le faaiuga o le autumn.

Ipomoea Slaughter

Kvamoklit Sloter, Linalinal liana - Ipomoea sloteri. Muamua na aofia ai i le genus Quamoclit, lea ua tuufaatasia i le genus masani o Ipomoea.

Homeland: Central ma Amerika i Saute.

O se auga faʻapitoa i le taʻitasi ma le vevela e seleseleina e oʻo i le 1.5 mita le maualuga, lanu pupuʻu lauulu 5-7 cm le umi ma le loloto mumu (e pei o se ofu taua) e fuga mai i fugalaau o le taeao. Faʻasalaga le maualuga 2 - 2.2 cm, umi ole gaʻo 3.5 cm. Taimi o le tau: Iulai - Setema. Fatuina se fatu itiiti.

Ipomoea Slaughter. © Christian Defferrard

Nofoaga: la; oneone ma humus togalaau aina.

Tausiga: o lagolago e manaʻomia, o nonoa o loʻo nonoa ma taialaina. Faʻamama faʻafefe, faʻavalava vaiaso e oʻo ia Aokuso. Pests, faʻamaʻi: miti vaʻaia.

Tofiga: Ipomoea lobed ma le taula i totonu o Rusia i le taimi o le tautotogo mafanafana ua totoina i fatu i le faaiuga o Aperila, ae le o se taimi mulimuli ane, talu ai e le maua e le fatu le taimi e selesele ai, po o fualaau pe a lūlūina i pusa ia Mati ona toso ai lea ma totō i le lauʻeleʻele pe a pasi lauulu. O le kvamoklit mumu mumū e mafai ona toto i le eleele ia Aperila - Me. Ipomoea cirrus - na totoina i luga o le eleele i le faaiuga o Aperila - amataga o Me mo se nofoaga tumau i totonu o togalaau i se mamao e 5 cm mai le tasi. Na te le taliaina toleniga! Ipomoea Sloter e faʻapipiʻiina e fatu i fanua tatala mai le amataga o Aperila.

Faaaoga: mo le mamanu o vases, ato, paleni. Faʻaaoga i puipui o le puipui, e mafai ona e ausia se teuteuga atoatoa o puipui. E talafeagai mo le faia o fugalaau fugalaau. O fugalaau manaia e lelei mo le tipi. O le katinalaina o le tino e sili ona lelei i le pito i luga o le tuufaatasiga i luga o ituaiga eseese.

Lapataiga O le vailaau oona.

Ipomoea Neil

Ipomoea nil - Ipomoea nil.

E sau mai i vailaʻau o le Old World. Igoa faaIapani pei lava (i le faaliliuga - "foliga i le taeao").

O lenei vine vavalalata puupuu ua totoina e avea ma tausaga taʻitasi. O ona aʻa e malosi malosi ma ola vave nai lo isi ituaiga, e oʻo atu i le umi o le 2.5-3 m. O laʻau e faʻafeagai, lautele lautele pe o le fatu, e umi ona talo. O fugalaau e pei foi o foliga o le ulu, ae e sili atu nai lo le mea muamua, o le lanu o le 10 cm, lanu piniki, mumu, blue blue, lavender, lanu viole ma le lanumoana ma se paʻepaʻe paʻepaʻe. E pei o le Ipomoea ivy, e ola fugalaau i le tasi aso ma e amata mai le taeao seʻia oo i le aoauli. Fuga mai - mai le vaeluaga o le taumafanafana i le autumn. I laau o le Morning Call mix, o le fugalaau e vave lava (mai le faaiuga o Iuni) ma tele.

Le taeao mamalu o le Nalu, vasega Morning Serenade. © Dwight Sipler

O se sao tele i le faagasologa o le fatuina o ituaiga fou na faia e tagata Iapani. O le laau na ulufale atu i le Land of the Rising Sun mai le atunuu tele o China i le vaitaimi o Nara, lea, e tusa ai ma le kalena Iapani, e tutusa ma le vaitaimi mai le 710 i le 784. I le taimi muamua, e na o Iapani sa na o se vailaau faafomai, ae i le vaitaimi o Edo (1615-1868) sa avea ma se tagata faamaoni. E ui lava e valea tagata Europa e uiga i tulip ma meaʻai, ae na osofaia Iapani e le fiafia mo le fusifusia.O le tele o mea e fiafia i ai na pa'ū ile 1804-1829 ma le 1848-1860. O lenei alofa na iu lava ina leai se taimi, ma i aso nei i Iapani, o le taeao o le mamalu o loo i ai pea le manava ma faaleleia. I le pupuʻu masani o tupua vao, o fugalaau e foliga mai e lanu-lanumoana.

Mo le tele o seneturi, na suia e le Iapani ia foliga vaaia o le taeao lanumoana lanumoana nai lo le amanaiaina. Ma pe afai o le tulaʻi mai o se ituaiga fou o se fulufulu, o le taimi nei ua amataina le tuufaatasiga i luga o se talitonuga faasaienisi: o metotia sili ona lata mai mo le mauaina o mutants, o le genotyping of large sections of DNA has been carried out, and summaries of recessive and dominant genes have been compiled. O tausaga taʻitasi, e tele atu mea fou fou e le masani ai, ma o le numera atoa o ituaiga ma laina o asagao ua leva ona fuaina i le selau.

Ese eseese e eseese lava i lanu, lapopoa ma foliga o fugalaau ma laulaau.

Ipomoea Neil, Youjiro eseese. © KENPEI

O le lanu o le corolla e sinasina, lanu piniki, mumu, lanumoana, viole, lua-lanu moana ma se fusi, mea lanu, fasi lanu eseese ma lanu. Asagao chimera fugalaau ma fugalaau valiina i lanu enaena e matua talisapaia lava.

O loʻo i ai ituaiga tele (floral diameter 15-20 cm), ituaiga e tutusa ma le corolla (diameter 7-15 cm) ma ituaiga laiti (flora 6 cm pe itiiti ifo). E tusa ai ma foliga o le corolla, e silia i le 20 ituaiga eseese o vaega eseese e iloga. Fugalaau e faigofie ma faalua. E leai se eseesega o laulaau o loʻo iai. E mafai ona lapotopotoina, toe mafaufau i foliga o laulaau o le seleselega, ivy, maple ma isi. E i ai lanu lanumeamata-lanu meamata ma samasama.

Asagao e fafagaina i Iapani i le gaosiga o le paluga e avea o se laau taʻitasi, o le liana ua faia i foliga o se "togavao" faatasi ai ma le fesoasoani a pinches, o le muamua lea na faia i luga o le lautusi lona 6. O pamu ma le diamita o le 15-20 cm e tumu i eleele mataga lelei.

O nisi taimi e faʻatutuina ai laau toto mai puʻu vela manifinifi. Asagao ua tupu i luga o le faamalama o le sunnyst window ma terraces. O fua o laau toto e faʻapipiʻi muamua i fatu (fatu o le "tele" ituaiga e le taugofie, o le tau e mafai ona oʻo i le $ 8 mo le tasi 1 fasi pepa).

O fugalaau o nisi ituaiga o asagao ua le aoga, o laau totō i lenei tulaga ua faʻalauteleina e ala i le totoina o aʻa (latou te aʻafia vave, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se ipu vai).

O le tau malulu o le sami, o le tele o le susu ma le vevela o le la, ma le eleele lafulemu e mafai ai e Iapani ona totoina laau sili ona eseese ma matagofie, e aofia ai le asagao, mo le toeitiiti atoa le tausaga atoa. E mafai ona tupu se faʻafefe o le taeao i Iapani i totonu o Rusia Tutotonu? Ioe, ae tatau ona tuu laau i autafa o le itu i saute o le fale. O le ituaiga sili atu taugofie o le Ipomoea Nile ma oi tatou o le "Sukalati". A oʻo ina tuputupu ae le Nile o le Ipomoea, e tatau ona saunia se tasi mo le mea moni e faʻapea, i le tulaga o se taumafanafana malulu ma timuga, o fugalaau o le a le fiafia i ai.

Ipomoea Neil, vasega Akatsukinoumi. © KENPEI

Asagao o se tasi o faailoga sili ona fiafia i ai a le aufaipese Iapani, e aofia ai peʻa masani a Hoku. E talitonu le au Iapani o le aulelei moni o loʻo taoto i le vavave, tulaga ese, laʻau. O lenei manatu na faatumulia ai le aganuu atoa a Iapani.

Iapani Iapani Hoku na tusia i le seneturi 17 senituri Basho Matsuo.
Faitauina:

Asagao-ni tsurube torarate, mora-mizu.

Faʻaliliuga:

O le pupula o le taeao i le po na afifi ai se pakete i le vaieli.
Aua neʻi gauia le matagofie o le matagofie ?!
O le a ou alu i tuaoi e aumai vai e fufulu oʻu mata.

O le solo e taalo i upu. Asagao - "foliga i le taeao", "foliga i le taeao" - o le igoa lea o le fugalaau - Ipomoea - ma le mafuaaga e alu ai i le vaieli i le taeao o le fufuluina o ou foliga. Na alu atu le toa o le solo i le vaieli e fufuluina ona mata, ma se taeao taeao o le taeao mamalu i luga o se pakete. Ma faʻaaogaina, e tatau ona e momotu le fugalaau.

O le toa o le solo, o loʻo popole i le vave vave o le lalelei o le fugalaau, faʻafefe i ai, filifili e alu i tuaoi mo vai. O se solo matagofie ma lelei, e atagia ai se uiga migao i le natura, i lagona, i le olaga ma mea ola uma.

Ipomoea ivy

Ipomoea ivy - Ipomea hederacea

Homeland - American tropical.

O se taʻusaga taʻitasi ma se faʻalaʻau faʻalaʻau e 2-3m le umi ma lapopoʻa fatu, tolu laʻau paʻu, e tutusa ma lau ovy. O lana fugalaau e foliga mai i le ulu, e oʻo i le 5 inisi le lautele, blue-blue, faapea foi ma le piniki, lanu viole ma le mumu, 2-3 o latou fufulu i luga o se pale umi.

Ipomoea ivy. © Ghost32

Latou te tatalaina mai le taeao po seia aulia le ogatotonu o le aoauli, ona maeʻa ai lea, ae o le taeao e sosoo ai, e tatalaina ai fou. Fuga mai Iulai e oo i le ogatotonu o le autumn. I le aganuu talu mai le 1600, e seasea

E i ai ni fugalaau faʻatoʻaga e tele lanu lanumoana lanu moana ma se paepae paʻepaʻe, paʻepaʻe paʻepaʻe po o le paauli paʻepaʻe ma se laina paepae O laau o le 'Roman Candy' eseese ua eseese, lanu-lanumeamata, fugalaau cherry ma se fulu papa, puʻe 120-150 cm le umi.

Morning purple purple

Ipomoea purpurea - Ipomea purpurea

Homeland - American tropical.

Faʻailoaina o le liana faʻatasi ma se aʻa malosi ma maualalo, faʻaleleia e avea ma tausaga taʻitasi. O laʻau e oʻo i le 8 mita le umi. O laʻau e foliga mai i le fatu, tolu-lobed, i luga o petioles umi. Lavea ma lafoaʻi le pisi vave. O fugalaau e tele, ma le lautele e oʻo i le 4-7 cm, foliga o le logo, foliga faʻafoe, e aoina 2-5 i luga o le uʻamea o loʻo tutupu aʻe mai le au o laʻau. Lanu - lanu piniki, mumu, lanu viole, lanu uliuli i le lanumoana. O le totonugalemu o le corolla e pei o le siʻo e masani lava ona vali papaʻe. O lenei taeao lanu violē e ese mai le vavalalata, o le taeao o le mamalu, lea e masani ona samasama le ogatotonu o le fugalaau.

Ipomoea Purple, ituaiga Star o Yalta. © Dinkum

I le tau manino, fugalaau vave i le vaveao, ma i le ta o le 11 i le taeao ua maeʻa, i le puaoa - ua latou tatalaina seia oʻo ile 14 i le taeao. O le fugalaau e amata ia Iulai ma faʻaauau pea seia oʻo i timuga o le autumn. O le fua o se lapisi lapotopoto ma le 2-4 fatu tele.

I le aganuu talu mai le 1621. O loʻo i ai ni mea faʻafefe ma fesuiaiga. Varietal ituaiga eseese o lenei taeao e sili ona taatele ma le le lelei le mamalu o le taeao e tele, ma i tausaga talu ai nei, o mea fou fou ua manaia ua aliali mai. O ituaiga taeao o le lanu violē ua lauiloa: Milky Way, Scarlett O'Hara, Grandfather Otts, Kniola's Black Knight, Yalta Star, SplitPersonality, Sunrise Serenad, Caprice.

Ese ese le lanu eseese Scarlett O'Hara. I fualaau o le Star Scarlet ituaiga, fugalaau fugalaau ma se lanu paʻepaʻe i le ogatotonu ma pito papaʻe, o lauolaola e tele lava.

Morning purple purple, grade Light Star Blue. © Epibase

Soo: Latou te fiafia i le vavalalata, palapala nutimomoia lelei, latou te "gaʻo" i luga o le eleele lelei lelei i le faʻaleagaina o le fuga. Vaʻaia le vai, e le taliaina e nei vine.

Tausiga: faʻalauteleina vine ma faʻasusu masani ma le pito i luga luga o le faʻalauteleina o minerale ma se mea maualalo maualalo o le nitrogen - o ona soʻo e mafua ai le tuputupu aʻe o le laumei lanumeamata i le faʻaleagaina o le fuga. Mo ituaiga uma o le taeao taeao, lagolagosua o uʻamea lautele, laina fagota, lalaga poʻo le meli, e manaʻomia, e faʻataʻaliʻoliʻo ai aʻa. Ma e na o le Roman Candy ituaiga eseese o le Ipu o Ipomoea e faʻaaogaina e avea o se laau ampeli mo nofoaga mafanafana, puipuia. Faatasi ai ma le tele o fanua i mea e tosoina ai, o le taeao e tupu lelei le mamalu i luga o balconies ma loggia o se itu i saute poʻo saute sasaʻe.

Tofiga: lūlūina fatu ia Me i se nofoaga tumau o 2-3 fatu ile pu poʻo totonu o ipu o le peat-humus i le masina o Mati - Aperila mo tipu. O le maualuga o le taumafanafana mo le germination e 18 tikeri. E tatau ona faʻamaluluina fatu mo le 24 itula. O i latou e le fulafulaina, e faʻaaogaina i le nila ma toe faʻafefete. E foliga mai e foliga mai i le 6-14 aso. O le totoina o laau toto e le lelei ona faapaleina, o le mea lea, pe a suia le toto i totonu o fagu tetele (faaluaina), latou te teuina i taimi uma se faaputuga eleele i aʻa. O se lala e faʻapipiʻi i totonu o ipu taitasi, ma o le a gaogao ai le laau, a faʻapea o le a gaogao ma gagau puʻu pe a latou taumafai e faʻasese i latou. O fualaau e tatau ona totoina i se eleele eleele, ma tumau ai le mamao i le va o laau o le 15-20 cm. E mafai foi ona e faʻalauteleina le tuʻuina, vavae, vaevaega o rhizomes.

Morning Glory Purple. © Dezidor

Faaaoga

E lelei lelei ile va o le malu puipuia o le eleele i le malulu o le la, ma totoina i luga o le pa puipui ma tapuni le nofoaga mai le prying, prying eyes. E mafai lava ona e totoina le fale i le itu i saute, ulufale i le faamalama i saute, ma o le microclimate i totonu o le fale o le a sili atu ona lelei - lelei ma susu, ma o laupapa e fausia le fale i fafo o le a le matutu. I luga o se togafiti uumi, e faʻaaogaina ai se meaʻai i le taeao taeao, e mafai ona vaʻai le togalaau poʻo le togalaau fualaau aina, fanua o le fale poʻo le paka mo taavale. Ma o le a avea ma pa sili ona matagofie.

Afai e te totoina taeao mamalu ma se laulau ma nofoa, e te maua se nofoaga manaia e malolo ai. Faʻamau i luga o le ala i luga o le auala i le fale, faʻatasi ma le taeao o le mamalu, liliu lenei ala i totonu o se auala lanu meamata. E sili atu ona faigofie le fausia o se faʻailoga i luga o le faitotoa i le faitotoa o le nofoaga, teuteu le poletito po o le faletupe.

Maea o le taeao. © Juanedc

E mafai ona totoina le Ipomoea i le togalaau. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, latou te momotu le avanoa avanoa o se togalaau fugalaau tele, lea e sili atu ona matagofie. Mai le taeao mamalu e mafai ona e fatuina ni fuainumera lanu meamata poo se punavai e iai ni vaalele-o le faataapeapeina i itu uma pe faasino i le tasi itu. Ma o mea uma e manaʻomia mo lenei mea, o le lagolago lea o foliga talafeagai ma ou mafaufauga.

O se filifiliga sili ona manaia o le faʻaaogaina o laau lanumeamata ma mamago e fai ma lagolago. O iinei, o avanoa e le faatapulaaina mo le fatufatuaʻi e tatala atu i le foafoaina o galuega taulima. O lala o fualaau aina po o vaomatua e mafai ona faapipiiina e ala i le uaea i paipa e lafoina i le eleele, ona afaina lea i le taeao taeao.

Maea o le taeao. © Seán A. O'Hara

I aso nei, o loʻo i ai le tele o taeao mamalu o fatu. O laau totō e tutupu mai ia i latou e le gata o le foliga ma le tele o ituaiga fugalaau, laulaau, ae faapea foi le umi ma le malosi o le fuga, o le taimi o le amataina o le fugalaau. E mafai foi ona e faatauina mai mea e sili ona le mafaamatalaina o taeao mamalu o fatu, e mafua ai se vevesi o lanu i lau togalaau, i le fale, ma luga foi o le faapaologa o le aai.

Faʻamatalaga ono tutupu

Aphids

Lanu samasama ma lanu i le taeao o lau o le lanu mumu e ono avea ma faailoga o le faaleagaina o aphids. O meaʻai e pipiʻi ai le ufiufi o le lau o le laulaʻau, suʻe sua mai fafo o laau ma faʻasaʻo le sau mai le meli. Sogi tugā faʻapipiʻi i luga o le kulimi meli. Afai o se aphid mumu mumu e maua i le taeao o le mamalu, ia togafitia le fale ma se vailaau e tatau ona lelei le iniseti.

Laʻau lalelei

Afai e ola se laau i le po i tulaga o le vevela o le ea ma e mafatia ona o le leai o le magnesium i le palapala, ona pupula lea o lau o taeao i le lanu mumu mumu ma ua leaga. Faʻateleina le vevela ma toto le laau i le eleele lafulemu.

Umi o le motu

Manua lanu ma fasi mumu i luga o laupepa o se faailoga o le faaleagaina o le laau e ala i moli vao. Lafoa le lau i le vai.

Manatu patino

I le ata muamua, o le Ipomoea Flying Saucers (Ipomoea Flying Saucers) i le tausaga talu ai. Na susulu i le malulu. Talu ai ona sa totoina i lalo o le apu, sa ia ufiufi lana ogalaau i le lanumeamata lanumeamata ina ia le mafai ona vaaia, ma pe a oo mai ni fugalaau matagofie, ma "luga o le apu" - na o se vavega lava! O se laau e matua le lelei lava, ma o le mea e teu ai e le leaga tele. O le tausaga lenei sa ou faatauina ma totoina i luga o le pa o ituaiga eseese 8. Na o tagata uma i le tuputupu aʻe, o le totogo taitasi o loo i ai ni lau moni.

Maofa

Sweet Potato - Ipomoea batatas. O lenei ituaiga o mamalu o le taeao e lauiloa o se fualaau faisua - pateta suamalie. E toatele ua latou faalogo ia te ia, e le toatele na latou taumafai i ai, ma e oo lava i le itiiti ifo oe ua iloa o Batat foi o Ipomoea.

O le pateta suamalie o le vine vao ma fusi fetolofi, aʻa i totonu o manoa, e oo atu i le 5 mita le umi. O le maualuga o le vaomatua e 15-18 cm O le pito i tua o le pateta suamalie e matua mafiafia ma fai ai fugalaau i le paʻepaʻe, samasama, moli, lanu piniki, kulimi, lanu mūmū ma le lanu violē. E tasi le pusa e amata mai le 200 g i le 3 pe sili atu kilokalama.

Fugalaau Fugalaau Aloaia. © H. Zell

Lea laʻau o le fatu-foliga poʻo le palm-lobed, i luga o petioles umi.

Fugalaau e nonofo i totonu o laʻau; corolla lapoa, foliga faʻafoe, piniki, pale lilac poʻo paʻepaʻe. O le tele o ituaiga e le fuga. Felauaiga i luga o felauaiga, e masani lava i pi. O le fuga i le lauʻeleʻele e le masani ai.

O le fua o se pusa fa-fatu; fatu lanu uliuli po o le enaena, ei ai le maualuga ole 3.5-4.5 mm.