Fugalaau

5 ala saʻo e gaosia ai gloxinia

O le taimi nei e mafai ona e vaʻaia i luga o windowsills o fale fuga lauiloa gloxinia. E tele auala faigofie o le toe gaosia, e oʻo lava i tagata amata e mafai ona taulimaina.

Faiga faʻaleleia o fale

E pei o le tele o laau, gloxinia e tele metotia o le toe gaosia. Mafaufau i ona metotia autu:

  • vaega o le pepa
  • fatu
  • fevaevaeaʻiga
  • gafa
  • laulauina o laulaau

Vaega o le pepa

Gloxinia faʻalaʻau laʻau

I le amataga o le tautoulu, a maeʻa le gloxinia, e mafai ona maua se laau talavou e faʻaaogaina ai se metotia faigofie e faʻalautele ai laulaʻau. O le laulaau o le fugalaau e malosi, tino, mai tasi, lua pe sili atu laau totō e mafai ona sau i fafo. O le auala taatele ma sili ona faigofie o le gaosia i le fale e faʻaaoga ai se laulaau.

E tatau ona e ave se naifi ma ma tipi ese le lau ma se petiole laʻitiiti. Tuu i totonu o le vai puipui ma faʻatali seʻi oʻo mai le aʻa. E mafai ona vave totoina i totonu o se fagu ma se paluga lelei. E tatau ona tuʻuina atoa le 'au i totonu o le eleele, ma tuʻu le lau i luga.

O le mea e sosoo ai e tatau ona e sasaa vai i le vevela o le potu ma ufiufi i se ato poʻo se fagu tioata. A maeʻa le 1.5-2 masina, e tatau ona iai pine i luga o le lau, e tatau ona aveese le pepa mai le lau.

Ia faateleina lua vaega o se laupepa, e tatau ona tipi i ni vaega se 2 i le laina o veins. I le pito i lalo o le laupepa, tuu se 2 cm le ogalaau ma toto i totonu o ipu ua saunia ma eleele. Mo le faia o ni vaega o le laupepa e sili atu ona aʻa, e tatau ona e ufiufi i se tioata.

Faʻafouina gloxinia e ala i le vaevaeina o le pepa ile 2 vaega

Gloxinia e mafai foi ona faʻasalalau. vaevaeina le laupepa i le 15 vaega. Ina ia faia lenei mea, filifili le leaf sili ona malolosi ma sili ona maloloina, faatasi ai ma se manoa mafiafia e tipi i vaega i luga o laina o veins. Ua aveese le veto tutotonu. Vaega o le toto i le faʻafefiloi palapala palapala:

  • peat
  • oneone
  • le lalolagi
  • minerale maniua
E manaʻomia e tagata taʻitoʻatasi ona faʻaloloto i le eleele i le 1 cm. Ona sasaa lea o le tele o vai mafanafana ma ufiufi i se ata e puipui ai le susu. A maeʻa foliga mai o tamaiti, ona totoina lea i totonu o ipu eseese.

Fatu

Faʻapupulaina i fatu e sili atu ona faigata ma faʻalavelave, ae o le auala lea e mafai ai ona tupu le tuputupu ae o laau totō. E mafai ona faʻatauina fatu i le faleoloa, pe mafai foi ona e aoina mai oe lava mai le laau. O le fufuluina e aofia ai laasaga nei:

  1. Saunia pusa i eleele lafulemu.
  2. O le luluina e sili atu i le taumalulu i le faaiuga o Fepuari, amataga o Ianuari.
  3. Laititi fatu sasaa i luga, e mafai ona fefiloi ma le oneone e aunoa ma le moe.
  4. E faia faʻataʻitaʻiga i se fana fana.
  5. Faʻavaa atigipusa ma se ata tifaga.
  6. Tuu pusa i mafanafana ma malamalama lelei ma le vevela o le 25 tikeri.
  7. Salu pei o le palapala ua mamae.
  8. A maeʻa le masina, ona aliaʻe ai lea o pine muamua.
  9. A maea le faʻaalia o le 2 tuʻu lauʻau e tatau ona totō i totonu o ipu taʻitasi.
  10. O fualaau e maua ai le lanu pe a uma le 9 masina, latou fugalaau e manaʻomia ona vaʻaiaina ia malosi ma malosi le fugalaau.
Gloxinia Seeds
Uluaʻi fuʻa ina ua uma ona toto
Sprouted Gloxinia Fanau

Faʻapipiʻi le gloxinia e ala i le vaevaeina o le pulou

O loʻo i ai se metotia o le faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le pulou.

E matautia ona o le vaevaeina o laau e tele lava ina maʻi. Ae o loʻo i ai tulaga e naʻo lenei auala e toe gaosia ai e mafai ona galue.

Faʻafefea ona faʻapipiʻiina e ala i le vaevaeina o le pulou:

  1. Vaʻai le puʻu ina ia leai se mea pala, pe afai ei ai, oe manaʻomia ma se naifi e aveese ai.
  2. E tatau ona vaevae pito sili ona teleina ia 7-8 cm le lautele.
  3. Faʻaaogaina se naifi malosi, vaeluaina i ni vaega ina ia tofu i latou ma se totogo.
  4. Fufulu le delenki i le ea fou, ma pito o fasi pepa gaʻo ma lanumeamata, ona ufiufi lea i le varnish vine e aloese ai mai le pala.
  5. Plant delenki i ipu faʻapipiʻi ua tumu i palapala.
  6. Faʻamamaga lelei, a faʻapea o le pulupulu e ono pala.
  7. E sili ona lelei le fufulu i le pusa.
  8. Suiga e gaosia pe a uma ona tupu le aʻa ma faʻatumu uma le ulo.
  9. Nai lo o ipu, o ipu fufulu e talafeagai, e mafai ona e iloa pe a oʻo mai aʻa.
Gloxinia tuber division

Fugalaau fugalaau

Gloxinia o loʻo faʻaleleia lelei e peduncles, ae e tatau ona e iloa lena mea e le o ituaiga uma e mafai ona faʻalauteleina i lenei auala. O le gloxinia masani e fananau mai e ala i siaki e aunoa ma se faigata. Ma e masani ona pala. O le mea lea, o le faʻalauteleina o ituaiga eseese e tatau ona mafaufau lelei.

O se fugalaau e mafai ona maua aʻa pe a tuu i totonu o se ipu vai. E le tatau ona vave totoina i le eleele, e tatau ona e faatali seʻia oʻo i aʻa e tusa ma le 2 cm. A leai, e ono oti. E tatau ona filifili le eleele lafulemu ma lauolaola, e faʻalauteleina ai se fatu ile fatu ile 0.5 cm.

I le pito i luga o le ponuncle e tatau ona e ufiufi i se ata tifaga po o se fagu palasitika. A o tuputupu ae le laau, e le tatau ona aveesea le fugalaau fugalaau, o le a magumago ma pau ese. I lenei tulaga, o se tulaga maualuga o se taunuuga lelei.

Filifiliina o se lala mai se fugalaau
Totoina o se totini o le gloxinia i se pusa palasitika
A faʻaolaina le gloxinia e peduncles, e tele atu tamaiti e maua nai lo le taimi e faʻasalalau ai e le laulaau.

Pepa lapisi

Gloxinia e mafai ona faʻaleleia e ala i laulaau laʻau:

  • aʻa i le vai
  • toto vave i le eleele

Mafaufau i le auala muamua, pe a oʻo mai se laʻau gloxinia i le vai. Ina ia faia lenei mea, ave se naifi malosi, tipi se laulaʻau ma aʻa o le 2 cm Afai e mafai ona vaevaeina se lapisi tele i ni fasi pepa se 2, tipi i luga o le laina o le vein. Tuu i totonu o se ipu malamalama ma vai mama. Tatou te sasaa vai e tusa ma le 1.5-2 cm le maualuga.

O lea la e le faʻafefete le laupepa i totonu o le ipu, e mafai ona e toe faʻafoʻiina i fasi falaoa, e aunoa ma le faaleagaina.

Ona ufitia lea o le tioata i se ata tifaga. O le nofoaga e te manaʻomia e piki ai e mafanafana ma malamalama. Lua aso mulimuli ane, aveese le ata tifaga i luga o le laupepa. A maeʻa le 2-3 vaiaso, e tatau ona faia aʻa i luga o le tui.

A maeʻa ona oʻo i aʻa o le 1 cm. O loʻo faʻapipiʻiina i totonu o se isi ipu o le eleele. I le pito i lalo o le ulo, e tatau ona faia vaivai, ma o le palapala e tatau ona lanu ma vaivai ina ia mafai ai e le ea ma le tele o susu ona pasia.

E le tatau ona loloto le loloto o Petiole i le eleele, e tusa ma le afa senitimita, o le a fesoasoani lea i le totoina o tamaiti fou.

Le isi, e aofia ai foi se ata tifaga po o se pepa palasitika. Matou te felelei 2 taimi i le vaiaso. O le faʻasusu e faia i totonu o le pani, aʻo faʻapala le palapala. O tamaiti e amata ona aliali mai pe a mavae le 3 masina, ma le lau lava e magoto.

Gloxinia lau lau laau ile vai
Suʻeina o aʻa o gloxinia lauuʻu lauuʻu i totonu o ipu
Gloxinia Seedling

O mea masani e sili ona taatele

E i ai tulaga pe a oʻo i ai nisi o faʻalavelave faʻapolofesa, pe a faʻateleina le gloxinia. E tupu le pala o le lau, po o laulaau uma ma vaega o se laau, o mea sese i le faʻalautelega e fesoasoani i lenei:

  1. A totoina i luga o se fatu mamafa mamafa, e matua le mafai lava. E tatau ona faia ni pupu i le eleele ma se laau ma faʻapipiʻi ma le faʻaeteete le 'au. Faoa le eleele o siomia ai o ia.
  2. Faʻasalaga le susulu o le la i luga o le aʻa, e talafeagai faʻafiafia.
  3. O le laau e leai se malamalama talafeagai, a tatau ia toe vavalalata atili i le malamalama po o le faia o isi moliaga faaopoopo.
  4. E momotu ese fasipepa pe tipi ese palapala nonoa le faʻamamaina.
  5. Laveaʻi le talafeagai.
  6. Mo le gaosia po o le maua maʻi tuai. E sili ona lelei le filifilia o le tupulaga pe a totoina e le laau pupu.
  7. Maualalo eleele palapalaGloxinia e le taliaina le tele o susu.

Mo tagata uma e fiafia i totonu o fugalaau i totonu, o loʻo i ai se auala sili atu ona faigofie o le toe gaosia. O le auala pito sili ona faigofie ma taatele o le faʻalauteleina o fatu. Faatasi ai ma le fesoasoani a latou, e mafai ona e malosi ma ola maloloina fualaʻau ma se 100% mautinoa o le germination.