Fugalaau

Faamatalaga o fugalaau O le toso i totonu o se fagu

O le fugalaau o Wanda Orchid na maua i le tausaga 1785 i se vaomatua vaomatua o Asia e se tagata malaga e igoa ia William Jones. Wanda - le igoa na avatu e tagata o le malo le fugalaau, ma sa fiafia tele Jones, aua e foliga mai o se igoa masani o tamaitai i Europa.

I aso nei, o Wanda o se genus o laau o le aiga o Orchid, numera o le 53 ituaiga, ogatotonu i Initonesia, Indochina, Saina, Initia ma Ausetalia i matu. O le matagofie o sui o lenei ituaiga na avea ai i latou ma tagata lauiloa i totonu o le fale.

Ituaiga o Orchid Wanda

E tusa ma le 53 ituaiga ma le tele o vailaau oona, o mea nei e sili ona taatele:

  • O le vanda e tolu-lanu e lauiloa i lona tele (o le ogalaau e oʻo i le 2 m), na maua le igoa mo le lanu lanu o ona fugalaau. O petals e foliga mai o fuamoa ma oona;
  • O le fulafula o loʻo tupu e oʻo atu i le 3 mita, ma o le uʻu ua faʻalauteleina. Fox valky, o lona uiga o le taamilosaga i le koluse. O le pito o le petals o lo o galu foi, o fugalaau e tele, e iai le "laugutu" na fausia e ni petale se tolu e fusia faatasi;
  • Wanda Sandera - o se tasi o faatusa faaleatunuu o Filipaina. O le laau i le taimi o le muamua fuga, e masani lava e tusa ma le 6 laʻau, o le maualuga e oʻo atu i le mita.
  • Wanda Rothschild o se uila vanda lanumoana ma Wander Sander. O fugalaau lanu piniki ma matagofie tele;
  • Blue Wanda na faaigoaina ona o le lanu o petals. O le tele o le mea e masani ai, o le mea e saʻo, e saʻo mai le 6 i le 15 fugalaau. Fugalaau e mafai ona i ai se mamanu matagofie, e sili atu ona ese nai lo isi meaola.
Blue Wanda na faʻaaogaina i le faʻavasegaina ma na mafua ai le tele o hybrids.

Vaaiga ma le fuga

O fugalaau e tele, susulu, e masani lava o lanu violē poʻo samasama i lanu, ma se uiga masani. E i ai ituaiga ma lanu moli, lanu mumu ma lanumoana.

O Wanda e tulaga ese i le leai o se mea e manaʻomia ai ona totō i se fagu masani

O le ufiufi o le vanda e paʻu, paʻu, o laulaau e umi, pei o se lili. Ua faatulagaina i laina e lua.

O lapisi o epiphytes ma e le aʻa i le palapala.. Nai lo lena, ua latou atiina aʻe aʻa malolosi e mafua ai le susu mai le puao.

Aiga Tausi

O le tausia o se vanda e ese mai le tausia o le tele o fugalaau i totonu. Talu ai ona o le laau "e le iloa pe faapefea" ona ola i le eleele (aʻa o le ea), ua totoina i luga o se mea o le paʻu pine. O le mea lea i aʻa e maua ai se tafega faifaipea o le ea.

Malamalama, vevela, fagu, faʻafeinu ma le faʻamaina o le laau

Toto fiafia i faamalama i sauteae i le aoauli e manaʻomia le ufiufi - e mafai ona faʻamalosia e ave faʻamafanafana. Afai e nofo le laau i lalo o le paolo mo sina taimi, e tatau ona e faasolosolo malie e masani ai i le malamalama.

I le taumafanafana, o le a mafai ona ola le pusi i fafo. E tatau ona e faʻafeinu i taumafanafana uma poʻo isi aso uma (e tusa ai ma le tau), i le taumalulu - tasi i le vaiaso poʻo le lua.

Fafaga le laau i taimi uma i laʻititi laʻititi nai lo le tusiaina i luga o afifi o fatu ma fugalaʻau (e tusa ai ma le matauina o le tele o fai togalaau, tele gaʻo o loʻo faʻaalia iina).

O Wanda e fiafia tele i luga o laʻei i luga o laulaau, ma faʻavavevave ona faʻapupulaina le tuputupu ae pe'ā maeʻa nei faʻatulagaga.

Maea lelei mo le fugalaau 22-25 tikerisusu 95%. E tatau ona i ai ni pu mo le ea ina ia oʻo i aʻa.

Suiga

O le vanda e totoina pe a manaʻomia, mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai e amata le pala o le mea e sui ai, moli poo isi mea gaʻo. E mafai ona e faʻapipiʻi le vanda ma faʻatasi ai ma le faʻatusatusaina o le meaʻai, faʻateleina loloto o aʻa i totonu.

O le faʻafeiloaʻiga e masani lava e le o se faʻalavelave, talu ai o aʻa o le vanda e le oi totonu o le eleele, ae i totonu o le paʻu paʻu o laau o coniferous. O le fugalaau e mafai ona faia e ala i le faʻapipiʻiina o paʻu pine ma le sphagnum i se fua faatatau o le 2 i le 1.

E talitonuina o Wanda e ola aʻei totonu o se ato faʻalagolago e le manaʻomia se mea e toe faʻaaogaina
Pe a faʻafetauia aveese otaota uma pe mamago.

Maʻi ma faʻamaʻi pipisi

Mafaufau i faʻamaʻi masani ma vailaʻau o vanda ma metotia o le feutagaʻi ma i latou i le tulaga o se laulau:

Faʻamaʻi / parasiFaailogaTaua
Laua le palaO aʻa po o pusi e liu enaena, ona mago ma mateFufulu 1 g o tetracycline i le 1 lita. Suavai ma vai le laau i le vaiaso seʻia oʻo i le toe faʻaleleia
Fungal infectionsPogisa paʻu i lalo o lauFoundationzol togafitiga
Aphid / TogiI luga o laina ma pito i lalo o laulaau, faapea foi ma togi amata i le togi o lau ma inisetiOona o le tasi ulu o le kelelele i totonu o se lita o le vai ma sasaa 2 taimi i le vaiaso
Mealybug / ScaleLaʻu anufe: Iniseti paʻepaʻe luga o laʻau, paʻepaʻe '' ie fulufulu 'ulu i luga o laulaʻau ma laʻau

Scutellum: O le faʻaogaina o lanu enaena "talipupuni" i luga o atigipusa

Vaevae 2 sipuni tele o le amonia ma le aofaiga tutusa o le fasimoli vai i totonu o se pakete vai ma faʻamalolo le laau. E masani lava lava le taimi.

O le a le mea e fai pe a le fuga

E tele ni vaega e fesootaʻi ma vaovao.

  • O lenei ituaiga o siaki mafai ona fuga i soo se taimi o le tausaga: taumalulu, tautotogo, taumafanafana. Ma e ui lava o le fugalaau e masani ona tupu i le tautotogo, o nisi taimi e tau lava ona e faatali, atonu o le a fuga mai lau fagafao i se isi taimi;
Atonu e laʻitiiti tele le laau e fuga. Faatali mo le fagafao ia iai ni laʻau e 6 pe sili atu.
  • Atonu e le fuga se laau pe a leai se malamalama. I ia tulaga, e tatau ona e tuʻu i luga o faʻamalama i saute pe tuʻuina atu faʻamalamalamaga faaopoopo;
  • E manaomia e le laau le laei pito i luga. E le gata i lea, o le fugalaau e manaʻomia ai le maualuga maualuga.
  • Toto o nisi taimi e le lava le eseesega o le vevela o le po (i le po e fautuaina e faatulaga le faʻalavelave o le fale i le tulaga o le faʻaitiitia o le vevela i le 15 tikeri);
O Orchid Wanda, e ola ae i le paolo, atonu e le toto

E faapefea ona ola aʻa

Mo le fausia o aʻa malulu, e taua tele tuu le laau i se siosiomaga talafeagai lelei (faatasi ai ma le suamalie o le tusa ma le 100%), poʻo le fufulu i taimi uma i le vai i luga o lavalava. O nisi o fai togalaau e ola i aʻa e ala i le tautau o se laau, o isi e totō i totonu o se mea e leai se mea po o se masi ua tumu-mumu ma fufulu (o le tioata i lenei tulaga e tumau ai le susu).

Po o le a lava o le mea autu mo le tuputupu ae o le aʻa o le vevela, 95-100% humidity ma laʻei pito i luga.

O le mea lea, o vanda o se ituaiga o laau mai le aiga o Orchid, lea e tuufaatasia ai le tele o ituaiga meaola ma interspecific hybrids. O laau toto o lenei ituaiga e iloga i lo latou lalelei, lapopoa televavave ma vave vave ona tupu, e na o ni aʻa malulu ma e manaomia ai le vevela, susu ma le malamalama.

O aʻa ei ai aʻa malolosi e faigata ona faʻaleagaina e tusa lava pe faʻapipiʻi

I le natura, latou te ola i le vaomatua o Asia i le vevela o le tusa ma le 25 tikeri, masima 80-100% ma i le ao pe a ma le 12 itula (o laau o loʻo faʻamalamalamaina e le tele o laau).