Laʻau

Matou te suesue i aoga ma mea leaga o lentils mo le tino

Lentils, sili ona lelei i le faamalieina o le fiaaai, o se tasi lea o fua o le faatoʻaga aupito sili ona matutua lea na fafagaina tagata ao lei taitai ona fausia le pyramid Aikupito. O le taimi nei, o lentils, o faʻamanuiaga ma aʻafiaga o le autu lea o le fiafia o tagata tausi soifua maloloina ma i latou uma e popole i lo latou soifua maloloina, o loʻo lauiloa pea.

O le mafuaʻaga mo lenei mea o le tofo lelei, maualuga le taua ma le tele o meaʻai e natia i lalo o le atigi fatu laiti.

Faitau foi le tusiga e uiga i le autu: o faamanuiaga o cherries mo le tino o le tagata!

O le a le mea e aoga ai lentils: o le tuufaatasiga ma le kalori

Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, i le taimi e saunia ai se isi meaʻai, sa manatu tagata e lelei ma lelei. O aoga o meaai e tutusa lava le taua i le tagata nei.

Lentils faʻamalieina uma tulaga manaomia e tolu, ma o lenei mea e molimauina e lona puʻupuʻu micro-ma le macroelement, mea o le kalori ma mea inu gaʻo.

O aoga aoga o le lentils e aofia ai le tele o mea. 100 kalama o fatu mamago e 297 kcal. I sea vaega o lentils o:

  • 23 g kalama;
  • 1.6 km o le gaʻo;
  • 46.2 kalama o carbohydrates.

O fatu ma ipu mai ia i latou e mauʻoa i fiber. Faatasi ai ma macrocells e mafua mai ona o nei aganuu fatu fatu e taua e fomaʻi, fuakalama ma le potassium, magnesium ma le sulfur, sodium, calcium. O le elemene e le itiiti ifo le tamaoaiga. E aofia ai boron ma nicole, titanium ma cobalt, silicium, fluorine, molybdenum, iodine, apamemea ma selenium, uʻamea ma le zinc.

O le a le mea e lelei ai le lentil? I le faʻaopoopoga i suauu ma meaʻai, o fatu e iai vitamini A, PP, E, faʻapea foʻi ma se seti vitamini atoa mai le vaega B, e aofia ai viamine, riboflavin, tocopherol.

Ole taimi masani e aofia ai lentils i le lisi, e faigofie ona e totoina vitamini, minerale taua, faʻaleleia lou tino ma le malosi ma faaleleia lau soifua maloloina.

Le aoga o lentils mo le tino o le tagata

Legumes i totonu o isi laau totō o faʻatoʻaga i matūtini. Lentils e le o se faʻasalaga, ma o ona fatu e leai sona aafiaga faʻaleagaina i totoga o meaʻai, e pei o pi, pi ma pi.

O lenei mea e le muta ai aoga o lentils mo le tino. O le tele o fiber e mafua ai ona faʻailogaina le inumaga. Ona o le faateleina o le peristalsis, e mafai ona taulimaina le taofiofi, o le aʻa e mafai ona aveese le toxins e aunoa ma le faateleina o le gaosia o le kesi po o isi mea le lelei.

O vitamini i lentils e taua mo le tino. E ui o le fatu lava ia e le maua le tamaoaiga i le vitamini C, ae e le mafai ona gaogao e aunoa ma le gasegase nicotinic i totonu o lentils. O le siama, faatasi ai ma le magnesium ma le uʻamea uʻamea, ei ai sona aoga aoga i le gaioiga o totoga o meaola, i luga o le faagasologa o metabolic processes, faapea foi le fatu, toto toto, ma le hematopoiesis o le tino.

O le 'aiina o lentils e masani ona fesoasoani e faʻaleleia le maualuga o le toto. O le uʻamea e faʻaolaina ai le gaosiga o le hemoglobin ma tausia ai le maualuga o le toto o le toto.

Le tele o le cholesterol e aoga i le tulaga o le lamatiaga o le atherosclerosis, o le stroke ma le fatu fatu. Folic acid o loʻo i ai se aʻafiaga o le kanesa. I le tautala e uiga i aogā ma faʻafefeteina o lentils, e le mafai e se tasi ona le amanaiaina le i ai o riboflavine. O lenei vaitamini e taua tele mo le faʻaleleia o le tino ma le endocrine.

Faʻatasi ai ma ipu mai fatu mo togafitiga faʻasolosolo ma faʻasolosolo, faʻaaoga se teuteuga o lentils, faʻapea foʻi ma tipu. O i latou, e le pei o fualaau mamago, e matua tele lava le tamaoaiga o le acid ascorbic ma e maualalo i le kalori. O se punavai sili ona lelei o le polotini, filo o mea taumafa ma gaʻo kulū maloloina.

Le aoga o lentils mo le gau o le mamafa

O le tuufaatasiga o se maualuga maualuga o le fiber, o se mea e maualalo le kalori ma se lisi tele o vitamini ma minerale ua avea ai le lentils ma oloa lelei tele mo i latou o loo mataituina lo latou mamafa ma lo latou ola maloloina.

Lafu mai le lentils e mafai ai e se tagata ona vave faʻavave ma le le fia iloa le fiaai mo se taimi umi. E le gata i lea, o le fausaga lapoʻa, e pei o se pulumu, faʻamamaina mea totoe e leʻi faʻaaogaina, toxins. Lentils e mafai ona faʻamamā le tino o radionuclides ma toxins.

O le faʻaaogaina o lentils mo le gau o le mamafa e faʻamoemoeina e le gata i le maualuga o le saturation, ae faʻapea foʻi i le toe faʻaleleia. O se fuainumera tele o protein i totonu o le taimi o le taimi e tufaina ai i le taimi o le paʻu o le mamafa, e mafai ai e oe ona tausisia se tino musika lelei.

O le fiva masani, e tusa lava pe i ai se meaai malosi, e galue malosi ai le iniseti ma fesoasoani foi i le paʻu mamafa.

Le aoga o lentils mo le soifua maloloina o tagata

O le anti-inflammatory properties of lentils, o lona aafiaga aoga i luga o le setete o toto ma le fatu ua avea ai le oloa ma mea aoga tele mo le togafitia o faafitauli tau tama tane. O lapisi ma susu mai lenei ituaiga o leki e faʻaaoga faatasi ma togafitiga fualaau faasaina:

  • ma le prostatitis
  • faatasi ai ma le iloa o le faaleagaina o erectile;
  • e pei o le puipuia o le kanesa ma faʻamaʻi pipisi.

Faʻatasi ai ma manuia uma o lentils, o le faʻaleagaina mai le le faʻasalaina o le faaaogaina e mafai ona matuia tele. O le mea lea, aua nei galo e mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma faʻalale i togafitiga faʻaleaganuʻu.

Lentils, e avea o se puna o protein, e aoga mo tagata taʻalo e mataʻituina le mamafa ma le tulaga o le maso maso.

O a ni lentils aoga mo le tino o se fafine ma se tamaititi

Legumes are rich in vitamins of group B. Ma e ese mai ia i latou, i fatu o lentils o loo i ai le tele o tuufaatasiga o lona aafiaga i le tino o le tino e tutusa ma le galuega o hormones. O le phytoestrogens e fesoasoani i le misa:

  • faʻasaina le toto maualuga;
  • fetuutuunai le fua o le fatu;
  • faaitiitia le fuainumera ma le loloto o tai;
  • puipuia le tino mai aʻafiaga o aʻafiaga o kanesa;
  • tausia o se uiga tumau ma le faatinoga.

O le a le mea e lelei ai lentil mo le tino? Faʻafetai i le faʻamamaina o mea totino ma le taua o meaʻai, fatulaʻau e fesoasoani e faatumauina le mamafa ma le musika.

Tryptophan, o le amino acid taua o loʻo i ai i totonu o fatu, fesoasoani i fafine e faʻafetaiaʻia le faʻanoanoa ma le tigaina ma ia le mafatia i le faʻafefe o le tino i le taimi o le maitaga, pe a uma le fananau, ma le PMS ma le moa.

E mafai ona tuʻuina atu lentils i tina tausi maʻi? E faʻapefea ona aafia le pepe i le aofia ai o lenei oloa i le taumafataga? O le uiga ese o lenei ituaiga o legumesia o le leai lea o ni mea e afaina ai le tino ma le faateleina o le gaosiga o le gaosiga o isi aganuu e fesootai i ai.

O le mea lea, o le tele o le lentils o le a le gata ina faʻalavelaveina ai le soifua maloloina o tamaitai, i se isi itu, soifua maloloina, lelei lelei:

  • ia tumu le sapalai o meaʻai;
  • faatumu le tino i le malosi ma faaleleia le loto;
  • lagolagosua i le gaioiga galue o le faʻaogaina o meaʻai, faʻaitiitia o toxins ma toxins;
  • saofaga i le tausisia o le matagofie o le paʻu ma le lauulu
  • faaleleia le maualuga o le susu susu;
  • o le a avea o se puipuiga lelei o le anemia.

Lentils mo le susu ma tamaiti mai le tasi tausaga le matutua e faʻaaogaina e fai ma fofo masani e tausisia ai le muscle ma le malosi o le ponaivi. I fafo, o le faʻafefiloi o le falaoamata o le lentil ma le suauʻu e faʻaaogaina e avea ma se mea saogalemu, malu, faʻamaʻi-inflammatory mo le paʻu o tamaiti.

Faʻalavelave ma faʻalavelave i le faʻaaogaina o lentils

Lisi o ipu o se vaega taua o le lisi o tagata taaalo, tagata vevela, tagata e popole i le soifua maloloina ma tausia le mamafa.

Faatasi ai ma lenei lisi autu, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, atherosclerosis, o gasegase e maua ai faʻamaʻi o le vailaʻau o le tino o le a mautinoa lava le toomaga. Ae ui i lea, e le masani ona aoga ia lentils, o le faʻaleagaina o le soifua maloloina mai le latou faʻaaoga e mafai pe afai o se tagata:

  • gout
  • urolithiasis;
  • dysbiosis ma isi gaioiga mimilo i vaega uma o le vavao.

I se faaopoopoga, o se numera toalaiti o tagata e i ai se tagata le talitonu i le oloa. O le mea lea, e tusa lava pe o le a le suamalie o lentils, o la latou faʻaaoga e tatau lava ona faʻagasolo lelei ma faatagaina e le fomaʻi.