Laʻau

Aporocactus - "ratus" ma fugalaau matagofie

I le taimi muamua, o se vaega o le matagofie ma e le tutusa ma a latou augatupulaga o le cacti lauiloa, o le lafoaia o le umi o laʻau mamago ma le tele o fua o le fugalaau, sa lauiloa e tagata uma o le aporocacti. Ma e ui lava i le taimi nei ua toe agavaa i latou e pei o se ituaiga o le le usitai, mai lenei tulaga o lo latou tulaga o se mea e sili atu ona tele ma sili ona tupu tele ua le suia lava. O le sili ona taʻutaʻua o le faʻamalolo i totonu o le fale e fiafia i le matagofie o lanu ma laʻau e lua. Ma o le igoa tauagafau o le "rat tail" e le tutusa uma lava ma foliga matagofie o lenei cactus.

Dysocactus whiplash (Disocactus flagelliformis). © kevin jones

Faʻailo le vavega faʻailoga a le toafa

O le tuufaatasiga i lalo o le igoa lauiloa o "tootoo" ma le "cacti snake", o laau i aso nei e masani ona taʻua o le aporocactus ma le le usiusitai. Ae po o le a lava le mea e te taʻua i latou, e le mafai ona faʻafefiloi nei aganuu ma isi tagata o le aiga. Ma talu mai le suiga o igoa, o lo latou lauiloa na leʻi mafatia lava. O le matagofie o le matagofie o lenei cactus-wicker-like, o le foliga lelei i totonu o ato tautau poʻo potopotoga uumi, e fiafia i le muai vaaiga. Ae e oʻo lava i puʻe e le masani ai e le faʻafefeina ai le aoga sili o lenei vaega o cacti i totonu - tele ma matagofie le fugalaau. O lanu piniki mumu po o lanu fugalaau o fugalaau matagofie e oo atu i le 10 cm le umi e pei lava na faia ina ia mafai ai ona faatusatusa ma le tele o fuʻa.

O le epiphytic cacti ma pupu lapotopoto, ua salalau atu i le lalolagi atoa mai lo latou atunuu o Mekisiko, na vavae ese muamua i le genus aporocactus. O laau o Disocactus, aʻo leʻi aofia ai le aporocactus i la latou fuainumera, na taʻua o laau totō faʻamafolafola ae le o lapisi. O aso nei, e tusa ai ma lafoga, o igoa uma e tutusa, ae o le "tulafono" igoa mo laau uma e tumau pea Dizocactus (Disocactus), sei vagana ai na o le tasi ituaiga meaola - Aporocactus moennighoffii, lea ua sili ona taua o le aporocactus.

I le natura, o le cacti o le ituaiga o Disocactus e tupu, e pipii i papa o maa, papa papa, lala lapopoa, faia o se ituaiga o vavalo tautau. O se uiga taatele mo cacti uma i lenei vaega o le i ai o se mea maualuga, faʻalautele le 1 mita le umi ma le mafiafia e na o le 1.5-3 cm. O vaovao o le laau ua ufiufi i le mafiafia o le mafiafia ma le faʻailoga, faʻapuupuu le vavao. I totonu o le cacti laʻititi ma lauʻau, o loʻo amata ona tupu aʻe, ona latou paʻu ai lea i lalo o la latou lava mamafa ma amata ona tautau i lalo e pei o le paʻu. I le faʻamafolaina o latou lala. I lenei tulaga, o se lanumeamata lanu meamata, o le lanu enaena o le a suia lava i le lauulu, ma o nisi foi taimi e mugisa siliva po o le mumu. O le fuga mai o nei mea manaia cacti e manaia. O laau toto e ola i fugalaau e oo i le 10 cm le umi ma toetoe lava tutusa le pito i luga, o lalelei matagofie i le ogatotonu ma o popo e pei o pusi e pei o palu i luga o laina ma e masani ona punou i le ala. O le palanikeke lanumoana-mumu e feteenai lelei ma le lanu o pito o le le usiusitai. I tulaga lelei, pe a uma ona tupu, e faʻatutuina ni vine lapotopoto, e ufiufi ma faʻanoanoa ma vali mūmū.

Disocactus Macrantus (Disocactus macranthus).

Ituaiga o Disocactus

O ituaiga sili ona lauiloa o le le usitai i taavave lapotopoto i aso nei e aofia ai:

  1. Dizocactus martius (Disocactus martianuse masani ona lauiloa o ituaiga e lua - Aaporocactus Concatti (Aporocactus conzattii) ma Aporocactus Martius (Aporocactus martianus) - fiafia i la latou lanu e le masani ai, susulu, lanu-lanumeamata, cacti ma togitogi veveform o le ituaiga fetolofi, lea e sili ona lelei i luga o maʻa ma le eleele. I le lautele, o aʻa e latalata i le 2.5 cm, e gata i le 60-80 cm le umi. I luga o le fuʻa, e oʻo atu i le 10 iʻu i luga o le'ie, e faʻafetai i tubercles, ma tuʻuina mai ai le upega o se mamanu faʻaleleia. O le faʻalanoa o le nila e latalata i le 1 cm le uumi. E le pei o le le usitai, o le laʻau Concatti e fuga mai i le mumu, ae le piniki. E lapopoʻa, ma faʻasolosolo faʻasolosolo faʻasolosolo ma se laʻau matagofie;
  2. Thyroid Disocactus (Disocactus flagelliformissili atu ona lauiloa o Thorn aporocactus - Aporocactus flagelliformis) - o se vailaʻau e maua mai ai ni mea manifinifi, tele, foliga foliga mai e pei o le mama. O le gasegase e pei o le cactus o se mea manifinifi, matagofie le tautau, oʻo atu i le 1 mita le umi ma e na o le 1-1.5 cm le lautele. E masani ona le o faamatalaina mai laumei i luga o sipuni, o meaola e laiti, ma o pulumu e pei o pulumu-e lanu samasama, e mafua ai ona foliga mai ua pulapula pine. Fugalaau Zygomorphic ma paluga i fafo o se lanu piniki mumu e pipii atu i le au ma se fagu vevela e "ese i fafo" i luga o moli vevela.

O ituaiga sili ona lelei e iai laʻau paʻu:

  1. Dizocactus Ackerman (Disocactus ackermannii), e fai ma pupuʻu faʻamalosi faʻamafaʻaiʻai i le pito i luga o le pito i lalo, o loʻo i ai ni meaʻai ma vaʻai. O lenei ituaiga meaola e fai ma faavae mo le fausiaina o varietal fomu ona o le mausali o vine matagofie, o vaega ia e mafai ona oo atu i le tele o senitimita le umi. E sefulu futu le tele o fugalaau i luga o se maualuga maualuga o loʻo i luga o le fulufulu, ma se lauulu tatala, e masani ona valiina i le mumu po o le piniki.
  2. Disocactus biformis (Disocactus biformis) tu i fafo mo ona laʻau laʻau, palalafola faʻamafolaina ma se laʻau matagofie, lea e matagofie le paranesi ma fatuina ni laʻau matagofie. E le pei o isi le le usitai, o lenei meaola e maua ai fuga lanu mumu po o fugalaau e oo i le 5 cm le lautele.
  3. Disocactus MacDougall (Disocactus macdougallii) e maua ai le malamalama malosi lanumeamata e oʻo atu i le 30 cm le umi ma se lautele e oʻo atu i le 5 cm ma ni laupepa samasama samasama ma faʻaititia ai le galo. O fugalaau e ofoofogia, ofoofogia, e oʻo atu i le 8 cm le uumi, faatasi ai ma laʻau o ituaiga eseese ma le lanu piniki ma le lanu violē.
  4. O Disocactus e matagofie (Disocactus speciosus) e maua ai le tele o ituaiga ituaiga fugalaau uma e iʻu i le 13 cm ma le maualuga e oʻo atu i le 8 cm, ma vaeluaina ai le tele o petals lea e mafua ai le le malamalama o se corolla faifaipea. Laʻau mumu e oʻo atu i le uumi o le 1 m ma le mafiafia e oʻo atu ile 2.5 cm. Fugalaau e valiina i lanu mumu.
  5. Dizocactus Eichlamia po o Elamalamia (Disocactus eichlamii) faʻasalaga faʻatasi ai ma le galu o le talavou, na o ni vaega e faʻasalaina e oʻo atu i le afa mita le umi. O fugalaau lalelei matagofie, lea e faamamafa ai se ipu faataamilo e pei ona taua i le umi o le vavalalata ma mea lauiloa, e fuga mai le tasi i le tasi ma i totonu o mea leaga. Pink fugalaau fugalaau e naʻo le faamamafaina o le natura masani o lenei cactus.
  6. Disocactus Macranthus (Disocactus macranthus) - e iloga i le fugalaau fugalaʻau lauulu ma le lanu meamata, lafolafola, tafe i pito pito i lalo o le au ma se manogi manogi ma sina fugalaau lanumoana.
  7. Dizocactus quesaltecus (Disocactus quezaltecus) e iloga e ala i le faʻalauteleina o le faʻamalosiina o le laina-faʻamalosolo ma se lalelei lanu mafiafia ma laina e tolu o le halo ma ni lapisi tetele. I totonu o lenei cactus, totogo laulaau na ola na o le vaega pito i luga o le autafa autu i ni nai laina, ma faasolosolo malie ona suia le lanu mumu i le lanumeamata lanumeamata. E le gata i lea, o fugalaau lanu mumu, lanu mumu po o le lanu viole e fuga mai i luga.
  8. Dizocactus phylansodius (Disocactus phyllanthoides), lea e lauiloa foi o le "Palemene Siamani" - o se tasi o le le usitai muamua ma ni paʻu lamolemole, faʻafesoʻotaʻi, lapotopoto ma lafola i lalo i le apex, faasolosolo malie le mumu ma oʻo atu ile 40 cm le umi. O puʻu lua uma lava e faʻamavaeina, faʻamafola, ma se pito faʻamalosi, e oʻo i le 30 cm le umi ma le lautele o le 5 cm, lauulu ma se lamolemole lamolemole. O logo e pei o nifo o fugalaau e oo i le umi o le 8 cm ma susulu se lanu piniki mumu ma le mumu.
Dysocactus Eichlamia poʻo Eichlamia (Disocactus eichlamii). © Eric Hunt Disocactus Macrantus (Disocactus macranthus). © Kiasog Disocactus phylansodius (Disocactus phyllanthoides). © Lotus-Salvinia.de

Ae o le tele o sui eseese o le dysocacti o loʻo maua i luga o le faʻatau atu o hybrids ia e maua mai i le pasia o ituaiga o laau toto e 16 i totonu oi latou i faʻapotopotoga eseese ina ia maua ai le tele o laʻau ma fualaʻau.

E le mafai ona taʻua Dizocactus faigata ona tupu e sui o le aiga o Cactus. O nei laau toto e le taliaina foi le soona inu ma sili atu ile taumalulu, e pei o latou uma. Ae e le pei o le tele o cacti, o "tootoo" e naʻo le fuga e ala i le faia o ni tuutuuga patino mo le taumalulu. A leai, o ituaiga uma ma ituaiga o laau ua manatu nei e le o solia e mafai ona tupu e tusa lava pe amataina.

Disocactus Martius (Disocactus martianus). © Peter A. Mansfeld

Disocactus tausi ile fale

Malamalama

"O fao fagu" i aso nei o loʻo taʻua o se tasi o sui pito sili ona telefoni mai o tagata tausi maʻi. Ae e le pei o le tele o isi cacti, o nei lalelei ampel ma pine wicker e le talia lelei le susulu o le la. Mo le le usitaʻi, e tatau ona tuʻuina atu faʻasalalauga e le malamalama. O faʻamalama o faʻamalama i sasaʻe ma sisifo poʻo faʻasasaʻe i saute ma le faʻafefete talafeagai i le aoauli e manatu lelei mo latou.

Talu ai o laau toto ua totoina i totonu o le laau i le taimi o le taumalulu, o le faʻamalamalamaina o le eletise i lenei vaitau e taua tele mo ia. Mo le aporocactus, i le taimi o le malulu, faʻaleleia le malamalama, toe faʻalauteleina pusa i nofoaga sili atu ona malamalama. Afai e le faia le faasaʻo, o le a le mafai ona maua ni fua tele. O moli susulu e taua foi i le taumalulu mafanafana.

O le tele o le le usitaʻia e le fiafia i le faʻamalamalamaina o faʻamalamalama ma manaʻomia se nofoaga lelei.

Faʻamafanafana mafanafana

O le mea e leaga ai, e le mafai ona faʻavasegaina se mea matagofie i totonu o na vaega laiti o le potu autu e mafai ona fuga i lalo o soo se tuutuuga. O le auala pito sili ona faigofie e ausia ai le fugalaau o le tausia lea o le taumalulu i totonu o se potu mafanafana. "Faga o fagu" e maua ai fugalaau, e manaʻomia ona e maua le mafanafana pe vaʻaia ma le faʻaeteete le moli ma faʻamautu lelei le tausiga.

I le vaitaimi o le atinaʻe malosi, e leʻo le cactus pito sili ona vevela e sili ona puipuia i le vevela o le 20 i le 25 tikeri. O Disocactus o le a faʻafefeina tulaga vevela naʻo fafo. Ae i le vaitau o totoe mo le aporocactus, e lelei tele le tuʻuina atu o le vevela vevela mai le 7 i le 10 tikeri. O le taumalulu mafanafana o le a taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le aofaʻi o aʻafiaga, faʻatasi ai ma fetuunaiga o le malamalama - i le le lava o le fugalaau.

E le pei o le tele o cacti, e le mafai ona faʻalogo i le ea fou, tuʻu i luga o faletito ma terraces (ma i totonu o le togalaau), pe a puipuia mai le susulu o le la ma timuga.

Thyroid Disocactus (Disocactus flagelliformis) sili atu ona lauiloa o Thoriform Aporocactus (Aporocactus flagelliformis). © Olgapro

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

O le malosi o le faʻavaivai mo lenei cactus e faʻalagolago i le tulaga o le atinaʻeina. O faʻaauau taimi masani o le a na o le tautotogo ma le taumafanafana e manaʻomia. I lenei tulaga, e pei foi o isi sui uma o le aiga cactus, e tatau ona aloese ma le faaeteete mai soʻo se mea e leʻo ai ma ia naʻo le masini sina susu. O le vai inu i totonu o le apa, o le tele ma le masani ona inu e mafai ona oʻo atu ai i le oti o le laau. O le faʻataʻitaʻiga o loʻo mulimuli mai e faʻataunuʻuina pe a uma ona faʻamago atoa le eleele i luga ae o le meaʻai ua faʻamago i le ogatotonu o le ulo.

I le taimi o loʻo moe ai, e manaʻomia e le dysocacti le tele o faʻatapulaʻaina faʻavaivai. Po o le a lava le vevela o le mea o loʻo i ai, o le taualumaga lenei i le taumalulu e tatau ona faʻataunuʻuina pe afai ua maeʻa le masini. Afai o le le usitaia o loʻo tausia i se tulaga malulu, o le mea lea e matua seasea lava ona maua le suavai e tusa ai ma le maualalo o le palapala. Pe a taumalulu i totonu o se cactus mafanafana, e toetoe lava o vaʻagogo e manaʻomia.

I a latou mea e fiafia i ai mo le vevela, o "tootoo" e ese lava mai isi a latou vaʻa. E leʻo manaʻomia e Dizocactus tulaga o le maualuga o le suamalie, ae i le taimi lava lea e fiafia tele i le susunuina i le taimi o le taumafanafana, pe a fai e maualuga le ea i luga aʻe o le 24-25 tikeri Celsius. O le fufuluina o meaai e masani lava ona faia i le vai mafanafana, e faʻamago ai le laau. I le taimi o le tautoulu ma le taumalulu, o le togavelaina e matua faasaina.

Dizocactus Akkerman (Disocactus ackermannii). © John C. Disocactus biformis (Disocactus biformis). © Universität Göttingen Disocactus matagofie (Disocactus speciosus). © Universität Göttingen

Fertilizers mo le le usitai

Fertilizers mo lenei ituaiga cactus e faʻaaogaina faapitoa i le taimi o le atinaʻe malosi. E masani lava, o faʻamaʻiina mo laau totō e faʻaopopoina i le vai mo le faʻaleleia o vai mai le masina o Mati i le ogatotonu o le taumafanafana. O le auala pito sili ona faigofie o le taulai atu i le taimi o le faʻamutaina o laei e faʻamaeʻa ai le fugalaau. O le taimi lava na paʻu ai e le cactus fugalaau mulimuli, e tatau ona taofi le faʻamalolo i soo se ituaiga. I le taimi galue o le atinaʻega, o faʻalapotopotoga faʻapitoa o fomaʻi ua fuafuaina mo sui o le aiga o Cactus e faʻaaoga mo le le usitai. O le taimi sili ona lelei o taualumaga o le 1 luga o laʻei i le masina.

Suiga ma sui

Ina ia tupu lenei cactus, e matua taua lava le saunia o se vaeluaga eleele e sili ona lelei. E mafai ona e saunia le mea e te sui ai e ala i le faʻafefiloi i le laulaʻau tutusa, eleele masima ma le oneone, poʻo le faʻatauina o se mea na faia mo le cacti o loʻo i ai uiga sili ona lelei.

A e totoina lenei laau, e tatau ona e gauai atu i foliga o le fagu. Aporocactus e talafeagai mo na o le lautele, ae le o ni ogaoga loloto, talu ai o le aʻa o le tino e matua le lelei ona atiaʻe. O le gafatia e tatau ona lagolago tele lava i le tele o le totogo, ma ia mausali. I le pito i lalo o le tane e tatau ona tafe le alavai, lea e tatau ona nofo pe a ma le 1/3 le maualuga o le ulo.

E tatau ona le faʻasaʻo le taʻi tausaga i le talavou ma e tusa ma le 1 le taimi i le 2 poʻo le 3 tausaga mo tagata matutua, o malosiaga malolosi e faigata ona taulimaina. A oʻo i le toe totoina, e tatau ona matua faʻaeteete e aua nei faʻaleagaina le upega. E fautuaina e faʻatino le faʻataʻitaʻiga ma se fesoasoani o le a taofia paʻu, ma puipuia i latou mai le malepe.

Disocactus Martius (Disocactus martianus, na lauiloa e lua ituaiga - Apococactus Concatti - Aporocactus conzattii ma Aporocactus Martius (Aporocactus martianus).

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻaleagaina

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma isi faafitauli e lamatia ai le aporocactus pe afai e solia tulafono o tausiga. Ae maise lava, i le le usitai, o le pala e matua faʻalautele le salalau pe a faʻapipiʻi le meaʻai poʻo le faʻavae o toga ua matua susu. Ae o meaola faalafua e maua i lenei ituaiga cactus sili atu ona tele. O miti vavave, fuainumera iniseti, ma mea e le masani ai e manaomia vave le puleaina o iniseti ma vave iloa le faafitauli.

Toe faʻaleleia o "tui i luga"

O lenei ituaiga cactus e sili ona faigofie e faʻalautele i se auala vegetative. Talu ai ona o le laau e maua mai ai pine tele, e mafai ona vavae ese mai ia i latou, vaevae ai le fasi i vaega o le 7-8 cm le umi. E tatau ona faʻamagoina mo le vaiaso, ona totoina lea i se mea e maua ai le aʻa, e faia i vaega tutusa o le peat ma le oneone, faʻalauteleina ile 1-2 cm. ata sili ona malamalama ae tumau mausali. I le taimi lava e maeʻa ai, e tatau ona totoina le tipi i totonu o ipu taʻitasi.

O le aporocactus e seasea faʻalauteleina e fatu, ao faʻatupulaia le tekinolosi e pei lava o le toe gaosia o isi cacti.E lūlūina i totonu o le faʻafefiloi o le meaʻai ma le oneone, e mafanafana ma i totonu o le malamalama susulu, faatasi ai ma togi i lalo. E mafai ona sili atu i le 3-4 masina le taina o le eleele māmā.