Faʻamatalaga.

  • E lima-lobed motherwort (Leonurus quinquelobatus) o se lauvaʻa lauiloa faʻatasi ai ma se faʻataʻapeʻapeʻale, falemaʻi, faʻasalalau. O laʻau e faʻafeagai, o le palmate-lima-vaevaeina, o le taulaga, o le lanumeamata lanumeamata i luga, o le lanu lanumeamata i lalo. O fugalaau e laʻititi, lua-lipped, ma faʻasalalauga. O le pito pito i luga o le corolla e lanu violē-o le pito i lalo o le lanu samasama, ma o lanu violē. Fugalaau e aoina i totonu o tafaʻi i totonu o le pito i luga. Fualaau aina - nati tolu. Maualuga 40-100 cm
  • Grey motherwort (Leonurus glaucescens) o se laufanua lauulu lauulu lauulu-lauulu lauulu. O laʻau o loʻo faʻafeagai, faʻamaʻoina i luga o le pama, faʻatasi ai ma le gaogao poʻo le vailaʻau. Faʻamaumau faʻatasi ma se faʻavae faʻavae. O fugalaau e laiti, lua-lipped, lanu piniki, e aoina i whorls. Maualuluga 70-100 cm.

Taimi o fugalaau. O le tina e toʻalima-lobed ua fuga mai ia Iuni - Aokuso, lauulu - ia Iuni - Iulai.

Tufatufaina. E lima-lobed motherwort ua maua i le tele o nofoaga i le Europa o le USSR, i Siberia i Sisifo ma Asia Tutotonu, tina lanu moana - i le itu i Saute ma Sasaʻe ma Sasae o le vaega Europa o le USSR.

Tina e lima-lobed (Leonurus quinquelobatus)

Nofoaga. E lima-lobed motherwort e tupu i luga o vaomatua, slopes, fala, auala, i togalaau ma fale e lata ane, tina mumusu - i luga o laau iti, vaitafe, latalata i auala ma nofoaga lafasi.

Vaega talafeagai. Fuga (pito i luga o lau ma lau ma fugalaau).

Filifili le taimi. I le taimi o le fugalaau.

Vailaau faʻamaʻi. O le mutia o loʻo i ai le tele o palaloids (na o le amataga o le fugaina - 0.35-0.40%) - Leonurin ma Leonurinin, pachydrin, saponins, glucosides, tannins (pe tusa ma le 2.14%), sugars, o le suauu taua (0.05% ), fua o vitamini A ma le C ma isi vailaau.

Talosaga. O le tina e avea o se laau vailaau ua lauiloa i le Vaitau Tutotonu. O le laau e masani ona faʻaaogaina i fomaʻi faʻapitoa i le tele o atunuu. O le tina e masani ona faʻaaogaina i fomaʻi faʻasolopito a Rusia e avea o se fofo o le fatu ma le faʻamaʻi o le tale.

O le afaina ma le tincture o le vaomago i luga o le cardiovascular system, faʻagesegese ai le pao o le fatu, faʻapupulaina ai le malosi o le vaʻaia o le loto, ma faʻaitiitia le toto maualuga. Ua faʻamautuina o sauniuniga a tinawaiga e maua ai se lagona toʻafilemu i le tino tutotonu o le tino, e le gata i lea, e sili atu le malosi nai lo valerian tinctures e tolu i le fa taimi. Tina tina e faateleina le urination, faʻamalosia le faʻagasolosolo, faʻamalosi le kesi pe a faaputuputu i totonu o le manava ma le gaogao, taofi le gastrointestinal colic, faʻaitiitia ma faʻasaʻo le tiga, faʻaititia ma taofi le manava ma le fatu fatu, faʻaleleia le soifua manuia o tagata gasegase. O tapenaga o tina matutua e faʻaitiʻitia ai le ulu ma, faʻatasi ai ma se moli paʻu moe, faʻaleleia le moe.

Grey motherwort (Leonurus glaucescens)

I tala faʻasolopito a le tagata, o le tina e fai o se fatu ma le faʻafefe. O le teuteu o aʻa ua onā i le avea o se mea sili ona maualuga mo le tele o gasegase, ma o meaola mai le mutia e faʻaaogaina e avea o se vailaʻau faʻapitoa.

I fomaʻi faa-Siamani masani, o le faʻasolo ma le tincture e faʻaaogaina mo palpitations, ulu o le ulu, anemia, gastrointestinal colic, fomaʻi, puupuu le manava, o se diuretic, aemaise lava mo le tiga tigaina ma lo latou tuai.

I vailaau faasaienisi, e faaaoga le tina mo le neurosis cardiovascular, faateleina le le mautonu o le popole, o le amataga o le maualuga o le toto maualuga, cardiosclerosis, angina pectoris, myocarditis, faaletonu o le fatu, ma ituaiga vaivai o se faamaʻi masani. E i ai se aafiaga lelei i le vaivai o le fatu lea e tupu pe a uma le fomaʻi ma isi faʻamaʻi pipisi. Faʻatasi ai ma le le atoatoa o le fatu, o le tina e faʻateleina ai le edema, faʻateleina le urination, ma le maualuga maualuga e maualalo ai le toto, faʻaititia le ulu o le ulu, faaleleia le moe ma le soifua manuia lautele o tagata gasegase.

Tina tina e masani ona faʻaaoga i togafitiga faafomaʻi mai fafo. I totonu o Egelani, ua fautuaina e faʻaaogaina mo le faʻamaʻaloga, neuralgia, vaivai o le fatu ma le vaivai o le mānava, ma i Romania - mo se maʻi faʻamaʻi ma le maʻi epilepsy.

O vao vao o se vaega o le faʻaleleia o le aoina.

Metotia o le talosaga.

  1. 2 teaseti o le herbort herb e faʻamalosi ai 6-8 itula i totonu o ipu e lua o le suavaia o le vai ua kuka, o le vevela. Ave le 1/4 ipu 3-4 taimi i le aso 1/2 itula ao leʻi oʻo i taumafataga.
  2. Faʻaosooso 15 g o le vaovao mo le 2 itula i le 1 ipu fufulu vai i totonu o se pusa faʻamaufaʻailogaina, siaki. Ave 1 le sipunipuni 3-5 taimi i le aso 1/2 itula ao lei oʻo i taumafataga.
  3. O le ava malosi o le tinawort (faapea foi ma le lili o le vanu) ave le 20-30 togi i le vai 2-3 taimi i le aso mo le 1/2 itula ao le i taumafa.
  4. Laʻau mūmū e faʻafefete i le paʻu. Ave 0.5-1 g 4 taimi i le aso ao leʻi faia taumafataga.

Mea e faaaogaina:

  • Vailaʻau faʻasaina o lo tatou nuʻu - V.P. Makhlayuk