O le togalaau

White White - O le Faʻafitauli Lelei

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le mushroom c, lea e tele lona tomai faapitoa. E mafai ona aafia ai le tele o ituaiga o laau.

Tufatufaina

I Rusia ma isi atunuu CIS, e maua ai S. sclerotiorum i soo se mea. O le faaaliga sili ona malosi o le faamai o loo matauina i le Central Black Earth Zone ma le North Caucasus o Rusia, i le vaomatua-steppe Ukraine ma Moldova. I totonu o nei nofoaga, e fai le 3-4 taimi i le 10 tausaga i epiphytoties o le paʻu paʻepaʻe i mea taufaatoaga.

Faailoga

O le pito i luga o le laau ma le pala o le vaega pito i lalo o le aʻa. O laʻau vaivai e afaina ai, e mafai ona vevela, faʻafeʻeʻe, o nisi taimi e ufiufi i se paʻepaʻe paʻepaʻe. O lanu uliuli lapopoa e mafai ona vaaia i luga o le vaega o le laʻau o le anufe. O nisi taimi latou te faia i luga o le fogafale. E aʻafia le faʻaleleia i le palapala, mai le mea o loʻo aʻafia ai e le patho le pito i lalo o siama. O le faʻamaʻi e aliali mai o ia i le maualalo o le ea (12-15 ° C) ma faʻafuaseʻi suiga i le vevela i le maualuga o le susu.


© Rasbak

Puipuiga

O le paʻu paʻepaʻe e maualuga le maualuga o le faʻamamafana, ma o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi e faateleina i le faateleina o le susu. Faʻaauau pea le faʻamalieina o tulaga faʻamalieina. E mafai ona faʻasalalauina spores spores i lalo, ma o loʻo i ai se faʻafitauli o faʻamaʻi mo totonu o fale e faʻaalia i le ea fou. I le tulaga o le malulu o le tau i le taumafanafana, ave au meaola mai le ea fou i le potu. I le faʻaopoopoga, o paʻu o le galo o loʻo i ai i le eleele, o lea e faʻaogaina ai muamua aʻo leʻi faʻaaogaina o se mea lelei puipuia. E le mafai ona faʻaaogāina laʻei pito i luga: suauu sulfate - 1g, copper sulfate - 2g, urea - 10g i le 10 lita o le vai - latou te faʻamalosia le laau ma puipuia ai faʻamaʻi.


© Rasbak

Eseesega

Mafui anufe e ono aʻafia ai le tele o ituaiga o laau. Faatasi ai ma le toilalo o agakeke i luga o pusi, petioles o laulaʻau ma fualaau aina, o le ie e faamaluluina ma pala, ua ufitia i se paʻu paʻepaʻe papaʻe (mycelium). Mulimuli ane, e mafai e le mycelium ona faʻamalosia, muamua faʻavae le paʻepaʻe, ona fai ai lea o lanu uliuli (sclerotia) le tele o se pea, taumalulu i otaota. O loʻo faʻagasolo pea le faʻamaʻi i le maualuga o le vevela i totonu o greenhouses.

O le paʻu paʻepaʻe o se faʻamaʻi masani o kāpeti, aemaise lava i luga o le mamafa o eleele palapalaoh. I le taimi o le tuputupu ae, o le kapisi e afaina i le ū ma le pito i lalo. O mea afaina e afaina, avea ma suavai, ma ufiufi i luga o le mycelium paepae e pei o le cotton. E oʻo atu i le tautoulu, e faʻamalosia le mycelium, ma liliu atu i le lanu uliuli o ituaiga eseese.

O le paʻu paʻepaʻe e sili ona leaga i le taimi o le teuina o kāpeti. O le toilalo e masani ona amata i laʻau i fafo i totonu o le fanua, aemaise i timuga. Laʻau e pala ma avea ma mucous. I le va o laulaau, e tele ai le mycelium e atiina ae, mai le tele o numera na mulimuli mai. I luga o ulu o kapisi, e le mafai e le galo ona atiaʻe le vavao. O le faʻamaʻi e faigofie lava ona lafoina i ulu o kapisi.. O le atinaʻeina o le paʻepaʻe paʻepaʻe i totonu o nofoaga e faʻamanuiaina i le solia o le faiga o le teuina ma le maualuga o le toʻimamaʻi.

O le paʻu paʻepaʻe o le mafuaʻaga lea o le toesea o kāloti i le taimi o le teuina ma le maliu o suʻega i le taimi o le tuputupu ae. O isi aʻa o fua, pasili ma seleni ua aafia. O le mycelium paʻepaʻe e fai i luga o aʻa o aʻa, lea e sili atu ona paʻu mai le paʻu o le fuga. O le ie e faamaluluina, liliu le lanu enaena, o aʻa e matua pala.

O le kulimi paepae ma le kalaka e afaina foi i le paʻu paʻepaʻe. O aʻafiaga e aʻafia i le vaitau o le tuputupu aʻe ma le taimi e teu ai. Pe a afaina i se togalaau i laau laiti, e lanu samasama, amata mai le pito i luga, ma oti ai. Vavave vave vave ma mate le togavao. O le mycelium fugafulafu paʻepaʻe e fai i luga o aʻa ma fua o gutu, o laʻau o le garlic e avea ma vai ma pala. Laititi laʻititi siklerotia o loʻo aliali mai i luga o manu ua afaina. O le siva e tupu lelei i le vevela o le 10-20 °. Faʻafeiloaʻi i foliga o le faʻamalosi i le palapala ma le teuina i luga o pusa pusa.

O le paʻu paʻepaʻe e matautia mo tomato. O se faʻamaʻi e faʻaalia manino pe afai, i totonu o greenhouses, i le taimi o le totōina o tamato i le eleele, le maualalo o le ea (12-15 °) ma le maualuga (95%). Faailoga masani o tumato o le paʻepaʻe paʻepaʻe o le mumu o le pito i luga o le laau ma le pala o le pito i lalo o le aʻa. O le vaega basal o le ala e faamaluluina, o nisi taimi e ufiufi i se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe. O le tele o le black sclerotia e mafai ona vaaia i luga o le vaega o le aʻa. O nisi taimi latou te faia i luga o le fogafale. I le avea ai o se tulafono, o le paʻu papaʻe e faʻaalia e foci ma faʻapogai ai osofaʻiga o se numera laʻitiiti o laau.

Faatasi ai ma le toilalo o le kukama, e mafai ona tupu le faamaʻi i vaega uma o le laau - o aʻa, gaʻo, petioles, lau ma fua. Faatasi ai ma le toilalo o totoga o le toto, o le a gagau masini, sina pulou, ufiufi i se paʻu paʻepaʻe papaʻe, lea e mulimuli mai ai le lanu uliuli. Laʻau totogo, lafoaʻi aloese, faʻagogo.

O le faʻamaʻi e sili ona afaina ai, o se taunuuga o se agavaʻa tumau o kukama, faʻapupulaina siama i le palapala, faapea foi i greenhouses ia e leai se mafanafana ma le le lelei o le ea. O le foci muamua o le faamai e masani lava ona tupu mai i le paʻu o le ea i le 14-16 ° ma le maualuga maualuga o le maualuga (95-98%). O le sui mafuaʻaga o le paʻu paʻepaʻe e tuʻuina atu i luga o le ea faatasi ai ma le fesoasoani a le mycelium, ma tuʻuina atu faʻapitoa (i luga o lima ma meafaigaluega).

O le paʻu paʻepaʻe e lamatia mo pi ma pi. O aʻa ma aemaise lava fatu o nei faatoaga e afaina. O faailoga iloga o le faʻamaʻi o loʻo faamaluluina ma faʻamaeʻa ai mea na afaina, o le fatuina o le mycelium paʻepaʻe papaʻe i luga ma totonu o le aʻa ma pi. I se taimi mulimuli ane, o le lanu uliuli lanu uliuli lapopoa o le fuga i luga. O le faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaleleia mai lea tausaga i lea tausaga i totonu o le palapala i le tulaga o le faʻamalosi, aemaise lava i le faʻateleina o le totoina o fua o loʻo aʻafia i le paʻe paʻepaʻe i le eria lava lea: kukama, kāloti, letusi, pasili, ma isi. O le sui faʻamaʻi o le paʻepaʻe paʻepaʻe e tuʻuina atu i ni pea ma fatu pi.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu

I le tulaga o le faaleagaina o le paʻu paʻepaʻe o le eletise, e tatau ona faatumauina se pulega hydrothermal maualuga i totonu o le fale lauʻeleʻele; fufuluina le meaʻai afaina i le koale paluga po o le penisina; faʻafeiloaʻi nofoaga na aʻafia i le piniki pinisi (faʻafefiloi masima ma paluga faʻasalalau faatasi ma le faʻaopoopoga o le vai); tipi ese le vaega maʻi ma le faoa faamalosi o le vaega maloloina; vai vai i le afiafi i le vai mafanafana.

E le fautuaina foʻi le faʻaofuofu pito i luga.: zate sulfate - 1 g, vitriol - 2 g, urea - 10 g mo le 10 lita o vai; fufulu mamā uma otaota o loʻo i ai ma le maualuga o le eleele ile 2-3 cm; faʻaitiitia le faʻaleleia o le ea i totonu o le lauʻeleʻele poʻo totonu o le greenhouse e ala i taimi e faʻamalosia ai.

Pe a afaina le kāpeti, o fua e faʻafefete ai faʻamaʻi e tutusa ma le pala. O le faaitiitia o le gasegase o laau e faafaigofieina e le totoina o fatu ma le totoina o laau toto mo faamoemoega o fatu, faamamaina o masini tamaʻitaʻi i luma o fulufulu, fufulu maeʻaeʻa ma le faamamaina o meaola, tausisia tulaga lelei mo le teuina (temperature from 0 to -1 °) , filifili ma le faʻaeteete na o suʻega maloloina.

E tatau ona totogia le taulaʻi i le fuaina o fua o le fua o le fua.. O muamua o le kapisi e le tatau ona avea ma kāloti, kukama, lupins, pi, lea e aʻafia foi e le soona mafua ai lenei maʻi.

Faatasi ai ma le toilalo o aʻa laau - kāloti, pasili, seleri - o loʻo faʻatulagaina se seti o fuataga. E aofia ai mea nei: tausisia lelei le itu i mātū ma le toe foʻi mai o aʻa i le fanua na muamua atu e leʻi muamua atu i le 3-4 tausaga ma le vaʻavaʻai mai muamua o mea totō e aafia i le paʻepaʻe ma le paʻu (tamato, kukama, kapisi); Filifilia o ava maloloina mama ao lei faataatia mo le teuina ma le totoina i totonu o le fanua, vaalele vavae ese mai le aganuu o le muamua ma le lua tausaga; faʻamaʻi faʻaleagaina o fatu i le vevela o le 45-50 ° mo le 30 minute; totoina laau o le tausaga lona lua ma le 1% Bordeaux vai, amata mai i le taimi na aliali mai ai muamua faailoga o faʻamaʻi. Teuina o aʻa laau e tatau ona faia i le vevela o le 1-2 ° ma le faʻamamafana 80-85%.

O le faʻataʻitaʻiga i le paʻepaʻe paʻepaʻe ma aniani, ma le keleni e tutusa lava auala e pei o le ua e pala. Muamua, e tatau ona e maua se mea totō e totoina ai. O le seleselega o le pulu e tatau ona faia i le taimi atoa o lo latou matutua, sosoo ai ma le vevela o pulu i le vevela o le tau i se avanoa avanoa i le tasi papa, i le susunuina - muamua i lalo o se pupuni, ona 7-10 aso i totonu pe a vevela le ea i le 26-35 °. Pe a faʻapipiʻi aniani e tatau ona tuu le umi o le 3-6 cm le ua. E fautuaina le teuina o aniani i lalo o tulaga sili ona lelei: meaai - i le vevela o le 1-3 ° ma le maualuga o le eleele e 75-80%, pulu uterine - i le 2-5 ° ma le 70-80%, fatuina - i le 18-20 ° ma le 60-70%.

A faʻamaʻaina se tamato, faʻapena le faʻapalaina o le eleele eletise, faʻaleagaina fualaau ma fualaau mama. O le vevela ma le susu i totonu o greenhouses e tatau ona sili ona lelei.

Faatasi ai ma le toilalo o le kukama, o le eleele vevela e faamamaina, ma ua aveeseina vaega na aafia o laau. O le maualuga o le vevela o le ea i totonu o le greenhouse e tatau ona le itiiti ifo i le 18 °. E le mafai ona e totoina kukumba i le eleele lea e faʻaaoga ai le pasesa ma le seleni.


© ibsut

O mea autu e faʻaitiitia ai le afaina o le paʻu paʻepaʻe mo pi ma pi, o le seleselega o le toto, aveeseina o fualaau oona mai le fanua, aemaise lava i fatuga o fatu, taimi lelei o le luluina ma fatu o le totoina muamua.

Ma e faapefea ona e tauina lenei sasa? Faatali mo lau fautuaga!