Laʻau

Fagasologa a Orchid

Laititi laʻititi fesuiai (Promenaea) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga orchid. O lenei ituaiga e fusia faatasi ai ituaiga e 14 o laau laiti o le epiphytic, lea e mafai ona maua i le natura i nisi vaega o vaomatua o mauga i Central ma Southern Brazil.

O lea ituaiga laau ei ai se vavalalata vavalalata ma le ituaiga Zygopetalum, ma o le mea lea e masani ona masani ai e pei o le mulimuli, ma i le taimi e tasi ua faaigoaina, mo se faataitaiga, zygopetalum samasama (Zygopetalum citrinum). Ae ui i lea, o le mea moni, ua leva ona vavae ese lenei laau i se isi itu.

O lenei ituaiga e faamatalaina i se fua faʻatusatusa, faʻapea foi ma se ituaiga o le tuputupu aʻe. O le fugalaau ei ai se meaʻai (fuga ua fesuisuiai), faʻapea foʻi ma pseudobulb laiti ma foliga faʻalelei, foliga faʻalelei. Pseudobulbs e foliga mai e nonofo i luga o le tele o petioles o leaflets o loʻo i lalo. O le pea lona lua o laulaʻau (lau) e tupu mai luga o le pseudobulb. E lava laititi leaflets lapopotalisa lautele e oʻo atu i le umi e oʻo i le 7 i le 10 senitimita. E valiina i lanu lanumeamata poʻo le lanu uliuli-lanumeamata, o veins ma le lanu uliuli e manino lava ona iloa i le pito o le laupepa. I le pito i lalo o pseudobulbs, e tutupu aʻe ai ni pupuvaʻa pupuu i le pito i lalo o le lau. I le avea ai o se tulafono, o le umi e le sili atu i le maualuga o le fale lava ia ma e masani ona 5-10 senitimita. I luga o le puipui o loʻo i ai le 1 po o le 2 o fugalaau manogi zygomorphic e iai le diamita e 4 i le 5 inisi. Lanu e faalagolago i ituaiga. O lea la, o le fugalaau e mafai ona mama samasama poo le tele foi o fasi felafolafoaʻiga poʻo ni mea e paʻu ai. 3 sepals (sepals, lea e masani ona le mautonu ma petals) ei ai se foliga o le oval poʻo le faʻamalosi. 2 petals (petals) o loʻo faʻafeagai ma le isi, e pei o se tulafono, e masani lava e le ese mai le sepals i foliga uma poʻo lanu. O le laugutu (3-petal modified) e tolu-lobed, ma e talitutusa lava ma se limite laitiiti i le itu e 2, faatulaga saʻo, vae. I nisi o meaola, e tutusa lava le tutusa ma le laugutu o se koluma laʻititi, lautele. O se taunuuga o le mea moni o loʻo i ai se laʻititi laʻititi laʻitiiti i le pito i lalo o le laugutu, faatasi ai ma itu i le pito i luga, o se ituaiga "gutu manu" ua faia, o le pharynx e lautele. E fuga mai mo se taimi umi, e tusa ma le 3-4 vaiaso, ma e tupu e oʻo atu i le 8 vaiaso.

Tausia se orchid i le fale

I totonu o le fale, e mafai e le au fai togalaau fai togafiti faapea foi ma tagata amata ona ola i lenei ituaiga o orchid, ma o mea uma lava, aua o lenei fugalaau e lauiloa mo lona le lelei.

Malamalama

Pretty photophilous plant, e fiafia i le susulu, ae i le taimi lava e tasi e faʻasalalauina. Ae ui i lea, e lelei le lagona e tusa lava pe le o se tele tele o le paolo. A tuʻuina se fugalaau, e fautuaina e tuʻuina atu le fiafia i faamalama i sasae. Pe a tuʻuina i luga o isi pupuni, e manaʻomia le faimalaga mai le susulu mai o le lā, poʻo le faʻamalamalamaina ma faʻapitoa faʻapitoa.

E tatau ona tuʻuina atu faʻamalamalamaga faaopoopo i filolaʻau mo se ituaiga orchid i le autumn ma le tautotogo. O le mea moni, o itula o le ao i le tausaga atoa e tatau ona i ai le umi o le itiiti ifo i le 10-12 itula.

Tulaga o le vevela

O lenei masini e manaʻomia ai se tau malulu vevela, ma o loʻo i ai foi se taimi e malolo lelei ai. O le mea lea, i le mafanafana o le vaitau, e masani ona tuputupu aʻe masani ma faʻaleleia i le vevela mai le 16 i le 22 tikeri, ma i le malulu - mai le 12 i le 15 tikeri. Ina ia mafai ona manuia le fugalaau, o le fugalaau e manaʻomia ai se eseesega i meaʻai o aso taitasi, lea e tatau ona tutusa ma le 5-10 tikeri.

I le mafanafana mafanafana (mai i le ogatotonu o Me i le ogatotonu o Setema), e fautuaina e le au atamamai le fesuisuiai o le fugalaau i le auala (i le togalaau, i le faapaologa), ae i le taimi lava e tasi, o le taufaamatau o le malulu i le po e tatau ona matua leai lava. E sili ona faigofie le tuʻuina atu o le eseesega o le vevela ole aso. Ma o le ea fou foi, lea e sili atu ona maloloina, malosi ma sili atu ona tumau, e aoga foi mo le faimalaga.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Talu ai o lenei mea totō o se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tupu i luga o se poloka, ae o se fugalaau fugalaau masani e fetaui lelei mo lenei mea, e tatau ona tumu i le sphagnum ma fasi pepa tele pine, e tatau ona faia i le tutusa tutusa. O lea ituaiga paluga e tatau ona faatumuina i se pusa tioata faʻamalosi ma ni puipui faʻaputu (faʻaleleia le faʻaleleia o aʻa).

I le avea ai o se poloka, e fautuaina foi e faʻaaoga se fasi pine paina o se tele tele. I luga o le fogaeleele, e tatau ona e faaleleia aʻa, pe a uma ona faia se "aluga" o sphagnum. Mai i luga, e tatau foi ona ufiufi aʻa i le galu e taofia ai mai le vave faamago.

E faʻafefea vai

Vai le laau pe a maeʻa maeʻa le paʻu. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaogaina lava le suamalie, vai faʻafefe, lea e le tatau ona sili atu nai lo le vevela o le potu (e le maualuga atu nai lo le 40 tikeri). O le tele o taimi e manaʻomia ai le vai i lenei ituaiga o orchid e faʻalagolago i tulaga tau le siosiomaga. O lea la, afai e lelei le potu, o le a paʻu lemu le paʻu, o lona uiga o le susu o le a manaʻomia ona fai le tele o taimi.

Faʻamanatuina e tagata atamamai le auala o le faatofuina. Ina ia faia lenei mea, o le iunite poʻo le atigipusa e tuʻuina i totonu o se pesini ua tumu i vai mo le tusa o le tolu o le itula.

Totogi

O le fugalaau e tupu i luga o le poloka e manaomia le maualuga o le susu (pe a ma le 60 pasene pe sili atu). Afai e leai se inchidarium, ona faʻalauteleina lea o le susu i totonu o le potu e tatau ai ona faʻaaoga se tamai generator gene, ma e tatau ona tuʻu i totonu o le vailaʻau lata ane o le laau.

O se kulupu o le orchid ua tupu i totonu o se ulo e mafai ona faapalepale le maualalo o le susu i totonu o taulaga i le toafilemu, ae ina ia lagona le sili atu le toʻa, e fautuaina e faʻamamago ona laupeʻa mai le pulumu, e faʻaaoga ai le vai susu suavai mo lenei mea.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

Faʻafeiloaʻi le faʻailoga pe afai e manaʻomia. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a oʻo ina vavao le atigi pusa poʻo le poloka, faʻapea foi i le taimi o le saliniina poʻo le faʻavaeina o le mea e sui.

E sili le lelei o le gafa i le taimi e amata ai ona maua e le pseudobulbs talavou o latou aʻa.

Fertilizer

Faʻamuʻu le laau i le taimi o lona tuputupu ae malosi 1 taimi i le 2 pe 3 vaiaso. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga se fomaʻi faʻapitoa faʻapitoa mo laʻau, pe a manaʻomia e ave le 1/3 poʻo le ¼ le vaega o le fua fautuaina i luga o le pusa. O laei pito i luga e tatau ona suia i le foliar, ao le laʻau e tatau ona sosolo i le vai, faʻatasi ai ma le faʻamaʻi pipisi i totonu.

Taimi e malolo ai

O lenei ituaiga ituaiga o orchids e eseese mai le malologa i le lua taimi e malolo ai i le taimi e tasi. O le tasi le tasi e matauina i le taumalulu, ma e tupu pe a uma ona faia ni taʻi vine, ma pe a fou foi pseudobulbs fou. I le taimi lea, e manaʻomia le manaia o le faimalaga, faʻapea foʻi ma le le lelei o le inu (e mafai ona e fufuluina le fugalaau mai lea taimi i lea taimi). O le iuga o le vaitaimi o loʻo momoe ai e fesoʻotaʻi ma le faʻaali mai o se paʻu. Mai lea taimi, o le fugalaau e siakiina, pei o le taumafanafana.

A maeʻa le fuga, o le a amata le lua tausaga malolo, o le taimi e tatau ona malolo ai le laau. I le taimi lea, e tatau ona tausia o ia e pei foi o le taumalulu. O lenei vaitau e puupuu mai le 2 i le 3 vaiaso.

E tupu e tusa lava pe aliali mai se pseudobulb talavou laiti. I lenei tulaga, e le manaʻomia le lua malologa. Afai o le a le tele ni tausaga i se laina, ona avea lea ma mea moni o le tuputupu ae fou mai lea tausaga i lea tausaga o le a tuputupu ae vaivai, ma o le a le tele naua le fugalaau, ona maeʻa ai lea.

Faʻatauga auala

I tulaga o potu, o le a ou fefaʻatauaʻi, o se tulafono, faʻasalalau e le vaevaega. E tatau ona manatuaina i luga o tufatufaga taitasi e tatau ona i ai 3 pseudobulbs matutua, e tatau ona maua lelei aʻa.

I se tulaga e le masani ai, o le pepe o loʻo i luga o le pito i luga o le pseudobulb matua, lea e mafai ona vavae ese ma totoina eseese.

I tulaga tau alamanuia, o fatu e faʻaaogaina mo le faʻaleleia, faʻapena foi ma le metistem metotia (faʻaloiloina).

Maʻi ma faʻamaʻi

O le tele lava o taimi, o se apogaleveleve mite e nofo i luga o le lau. Pe a iloa, e manaʻomia e le togi ona faatulaga se mafanafana mafanafana (tusa ma le 45 tikeri), aʻo fufulu lelei le lau.

E teteʻe i faʻamaʻi, ae i le taimi lava e tasi, ma le le lava o le tausiga, e vave ona valivali fua o laau ma felelei faataamilo i laulaau po o latou lapataiga e lanu uliuli. I na taunuuga lē lelei e mafai ona taʻitaʻia:

  • maualuga le ea vevela;
  • le maualuga o le vevela;
  • masani ona faʻamago;
  • saliniina o le sui;
  • matitiva pe leaga foi le malamalama;
  • vai malosi e faʻaaogaina mo le faʻavaivai.

O ituaiga autu

I le fale, o le tele o ituaiga ala laupapa ua tupu, lea e pei o se tulafono, e eseese na o le lanu ma foliga o le corolla.

Folafolaina samasama samasama (Promenaea xanthina)

O lenei meaola e sili ona taatele i le va o fugalaau fugalaau Rusia. O le tetrahedral, pseudobulbs e pei o le oval e oʻo i le maualuga e 2 centimita, ma le lautele o le 1.5 centimita. O sepals ma petals ei ai se lanu samasama mama, ma i luga o le pito i luga o le laugutu ma luga o le taua, faapea foi i totonu o le koluma, e tele lanu o lanu paʻu.

Promenaea xanthina var. citrina o se taamilosaga samasama auro lea ei ai se lanu samasama mama. E tupu mai o lenei pepa e taua o Promenaea citrina, lea e le o iai.

Stapelina folauga (Promenaea stapelioides)

E i ai sona foliga vaaia mataʻina. O lea la, o le pito i totonu o le koluma, faapea foʻi laugutu, o loo valiina i se paʻu lanu uliuli lanu uliuli, ma e i ai ni tamai malamalama i ona pito. O petals ma sepals o le lautele lautele e valiina i se paolo lanu samasama, ma o latou luga, faapea foi i luga o le pito i tua o le laugutu, e tele mea e le mafaamatalaina, felafolafoaʻi solo, fasi lanu paʻu. O le koluma ei ai le pito i luga o se lanu samasama mamā.

Faʻaolaina o se micropterra (Promenaea microptera)

O le laʻititi laʻititi lea o le ituaiga atoa. E foliga mai foi i isi ituaiga o meaola i le foliga le masani ai o le corolla. O le umi o laʻau e mai le 4 i le 5 senitimita, ae o le lautele o fugalaau e na o le 4 simita. E sili atu i ai, o sepals ma petals ei ai se lanu samasama-lanu. I le pito o le laugutu (mai lona faavae i le ogatotonu) o loʻo i ai ni lapopoa tele o lanu paʻu, ma i le itu o le laugutu ma i le pito i lalo o le koluma o loʻo i ai ni paʻu o le paolo tutusa lava. Petals, malosi maualuga i le pito i luga, ia tutusa foliga tutusa ma le 20 i le 30 tikeri. I lenei tulaga, o le pito i lalo ifo o lalo ifo o loʻo agai i lalo, ma o se taunuuga o lea mea ua faia ai se iʻuga mamao i le va oi latou.

Faʻasalaga Faʻasalalau (Promenaea lentiginosa)

O foliga vaaia e tutusa ma le igoa. O le lautele lanceolate samasama samasama ei ai sina foliga le lelei. I luga o latou fogaeleele o loʻo i ai ni mea e le masani ai o lanu paʻu ma se lapoa tele. Ae i le pito o le laugutu ma le totoina o petals o loʻo i ai le tele o avanoa o le freckle. O ia mea i le pito i lalo o le laugutu e tele, ma o totonu o le koluma o loʻo i ai se lanu paʻu mamā.

Promenaea paranaensis

O lenei ituaiga meaola e iloga i nai paʻu pupuu mai le 2.8 i le 3.5 senitimita, aʻo le lautele o fugalaau masani e tusa ma le 4.5 simita. Uumi, tusi i le pito i tua o sepals ma petals e ovoid. I le pito o le samasama-lemon corolla, ua aliali mai i luga o le paʻu. E le gata i lea, i luga o sepals, ma sili atu i la latou pito i lalo, o laʻititi e laʻititi, ma o petals ma laugutu e tetele ma e tele naua.