Fualaau aina

Laʻau Tuputupuʻa Celery: Faʻasolosolo ma Mea e Seleseleina

Leleti o se aʻa e maua mai i vitamini ma isi mea aoga. Na o ia e tatau ona ola i la matou togalaau, ona faafiafia ai lea oi matou i le taumalulu. E mafai e tagata uma ona ola. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa mea lilo ma metotia o le tuputupu ae.

O le mea muamua ma le taua tele o le taimi o le seleselega ua matua. A e faʻatau mai fatu, e manaʻomia ona e filifili fua muamua fua. A uma, o fua o selelale o le a matua ma sauni e 'ai na o le 4-7 masina talu ona totoina. Ma e sili atu ona lelei le totoina i fualaau.

Sauniuniga fatu o aʻa seleni mo le luluina

O fatu o fatu sogasoga e vave vave ona le maua le malosi o le germination. O le mea lea, e tatau ona e totoina na o fatu faatoa filifilia.

O le paʻu o fatu taitasi e aofia ai se suauu taua lea ei ai se galuega puipuia. E puipuia ai fatu mai le tele o taimi le fiafia, ae i le taimi lava foi e tasi o faafitauli e tulai mai i taimi o lo latou matutua. O le mafuaaga lena e le tatau ai ona totō fatu i le eleele. Muamua, e tatau ona faʻafefeteina i totonu o le vai mafana ma alu mo le 48 itula.

E sili atu le malosi nai lo le galo, e mafai ona na o le totoina o fatu. O le metotia e masani ai mo le tele o fatu - i totonu o se pesini laitiiti e te manaʻomia e tuʻu ai se laʻau susu, ma fatu i luga. Seiloga e lafoaʻi, e tatau ona e tausia le susu ma suia vai i aso uma (sili atu 3 taimi i le aso).

Laʻau tuputupu aʻe seleni fualaau

O le taimi sili mo le luluina o le vevela poʻo le susu o fatu e amata i le aso lima o Fepuari ma faaiʻu i le ogatotonu o Mati.

O le faʻafefiloi o le oneone ma le vermicompost (i le tutusa tutusa) e talafeagai lelei ma le palapala. Ae o le faʻafefiloi lelei o le palapala o le a avea ma se mea e tasi: mullein ma eleele fola (tasi vaega), humus (lua vaega), paʻu (ono vaega).

O le faʻafefiloi o eleele ua saunia i totonu o pusa ma toto fatu. Talu ai e laʻititi lava fatu, e mafai ona e faia ni pu mo i latou i se faʻatusa. E tasi le fatu e tuu i pu taitasi. Mai i luga, o fatu uma e fufuluina i le lima-milimita o le eleele ma ufiufi i se ata manino. O pusa e tuʻuina atu i se potu malulu ma mafanafana. E naʻo le faʻamamaina o le eleele faʻamamago e ala i le sasaina. A maeʻa pe a ma le 7-8 aso, o le a aliali mai fatu.

O vaʻaiga e foliga mai mo le tuputupu ae ma le atinaʻe e manaʻomia le la, malamalama ma le vevela (tusa ma le sefuluono tikeri). O pusa e tatau ona toe faʻaleleia i luga o faamalama, ma o nisi taimi e aumaia i totonu o le la (i luga o se loggia po o le faletusi). E le mafai ona faʻafefeteina ni vai vaivai ma mama, e mafai ona e fufulu.

O le isi laasaga - o le aoina - e faia pe a oʻo mai ni laupepa se lua i luga o fualaau. Faʻaliliuina o laau e vavae ai pusa, e tatau ona tui le aʻa autu e tusa ma le tolu. E tatau ona tumau le fua o le tuputupu aʻe o le fatu i luga o le eleele.

A o lei toe totoina laau e tatala ai moega, e mafai ona e faʻaalu ni nai ofu. O le faʻafefeteina o paʻu moa poʻo le vaivaiga o le manganese vaivai e faʻaaoga e ala i le sasaina.

Toto aʻa aʻa i le eleele

Aua nei faanatinati ma se mea e gaoioi - faatali mo le mafanafana o le tau. O le taimi aupito sili i le ogatotonu o Mei. Ina ia mafai ai e le aʻa ona ola maloloina ma lautele, e lua tulaga e ao ona matauina:

  • O le mamao i le va o fuamoa e le itiiti ifo ile 30 senitimita.
  • E le mafai ona faʻalolotoina le tulaga tuputupu ae.

E sili atu le faʻaleleia o le lauʻeleʻele i le taeao, ma e sili atu foʻi le lelei i le tau. I le aso o le totoina, o laau e manaʻomia ona matua faasusuina. Afai ei ai se mea e lamatia ai le taua o le po i le vevela, ona mafai lea ona ufiufi laau taʻitasi i se ipu tioata poʻo se fagu palasitika.

Faamaumauga o aʻa ma togalaau

Faʻasaʻo Tulafono

E faʻatautaia saʻo le faʻamautuina i lalo o le aʻa, mafiafia tele. E le tatau ona faʻamago le palapala, faʻaauau pea lona susu. Mai le aso o le totōina o fatu ma aʻo le seleseleina e tatau ona faia masani vaiinu o seleni.

Fertilizers ma le faʻasusu

I laasaga taʻitasi o le atinaʻeina o vailaʻau, e manaʻomia ni laʻei pito i luga. E fa faʻailoga taua. O le fafagaina o laau totino e manaʻomia foʻi fa taimi.

O le uluai fafagaina e manaʻomia mo le seleselega mo le lelei ma le vave tuputupu ae. E faʻatatau pe a ma le fitu aso talu ona tuʻuina atu fualaau i luga o le eleele. I lenei laasaga, e sili atu le faʻaaogaina o le faʻalaʻau faʻalaʻau, e pei o le suamalie.

Mo sea ituaiga, e fautuaina e faʻaaogaina le comfrey poʻo le upega, ae o isi laau aoga e aoga foi (mo se faʻataʻitaʻiga, chamomile, colza, malae vaʻalele ma isi). O ia laʻei pito i luga o le a tuʻuina atu i laau laau le potassium ma le gaʻo tatau i lenei vaitau atinaʻe.

O le laei pito i luga lona lua e faia i le lua vaiaso mulimuli ane. O faʻatau togafiti faʻapitoa e fautuaina le faʻaogaina o manulele manu poʻo mullein e pei o se fugalaau masani.

O le pito tolu ma le fa o laʻei pito i luga e tatau mo le laau e faʻalauteleina ai aʻa. E mafai ona faʻaaogaina le fugalaau o le Superphosphate i le ogatotonu o le taumafanafana. Ma a mavae ni nai vaiaso, fafaga falesa ma se vaifofo o le apocide.

Lafoaʻi eleele

O laau totō uma (poʻo le aʻa o latou aʻa), e aofia ai seleni, mo le tuputupu aʻe lelei e manaʻomia ai felelei vaalele lelei. O le faʻaaogaina o le eleele o se tasi lea o auala pito sili ona faigofie e tuʻuina atu ai le fale ma le ea talafeagai. O le mea lea, e iai nisi taimi e fautuaina ai e tatala le vavae.

Hilling

O sea taualumaga e matua faʻasaina i le faʻailoa. Faatasi ai ma le tuputupu ae o aʻa o le aʻa, i se isi itu, e tatau ona e aveesea le tele o eleele mai ia mea. O lenei mea o le a fesoasoani i le faʻateleina o le fetus.

Trimming lau ma aʻa

A ola le laʻau seleni i le tele, e fautuaina e aveese le tele o eleele e siomia ai. Aʻo faagasolo lenei faiga, o aʻafiaga laʻau e faʻaalia i luga o aʻafiaga aʻa e mafai ona iloa. E tatau ona vavaeeseina. O aʻa faʻamau e pei o le aʻafiaga e le gata o le faʻaleagaina o foliga vaaia, ae aofia ai foi vaega o meaʻai mai aʻa.

O le Seleti o se laau e le gata o ona aʻa, ae o le lau lauusiusi foi e talafeagai mo meaai. E mafai ona faʻaaogaina e fai ai sala. E lelei tele le tipiina o laulaau seleni ia Setema, pe a tatau ona tuʻuina atu uma e le laau lona malosi uma e faʻaleleia ai le tele o aʻa. E fautuaina e tipi naʻo laʻau ogaoga.

Seleseleina

Talu ai o le aso matua o seleni e oʻo mai i le taimi e tuai ai, o le a talafeagai mo le seleselega i le amataga o Oketopa. O se tasi lenei o fualaau faʻaiʻu mulimuli e tapunia le vaitau o le taumafanafana. O fualaau toto e le fefefe i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le vevela o le ea. Latou te taofiofia o latou uiga lelei e tusa lava pe i ai ni fulu ninii. Latou te talia foʻi le tolu tikeri o le kiona ma le faigofie.

Masalo, o le toʻatele ua talitonu nei o le tupu aʻe o seleni e le faigata tele. E na o le tatau lava ona manino le matauina o manatu autu i le faagasologa o le tausia o lenei fualaau faisua.