Laʻau

Uluaʻi potu

I vaiaso mulimuli o le taumalulu, o laau fugalaau mataʻina ua valaauina muamua. O a latou fugalaau e mafai ona valiina i ni lanu eseese, ma o loʻo i ai i le ogatotonu o le rosette o lanu lanumeamata, lea e le mafai ona faʻamalieina faʻatasi ma lona puna toto fou.

O se laau e pei o Primula, lea e taua foi o le primrose, e tuusao ma le aiga Primrose (Primulaceae). O lea laau e mutia ma i le vaomatua e mafai ona maua i vaega ei ai se tau le lelei, mo se faataitaiga, i Europa, Amerika i Matu, Asia, ma Saina foi. O lenei ituaiga e fusia faatasi ma le sili atu ma le 500 ituaiga o laau totino, e aofia uma ai ma mea taua ma tausaga taʻitasi.

O laulaau o lenei laau e aoina i totonu o se ripal basal. O loʻo ufiufiina i sina pulou po o se mimiti, faʻapea foʻi ma le fatu-foliga, ma o loʻo i luga o petioles uumi ma pito faʻamalosi.

E mafai ona valiina fugalaau i ni lanu eseese. O fugalaau e aoina i le faamalu-natura poʻo le ituaiga racelose, poʻo le tuʻufua. O lenei laau e fuga mo se taimi umi.

O loʻo ola le Primrose pei o se togalaau, ma o fugalaau e aliali i luga i le amataga o le tautotogo, ona o lenei mea ua taʻua ai foi o primroses. O lenei togalaau o vailaau ma ua leva ona faʻaaogaina mo le sauniuniga o vailaʻau eseese. O le mea lea, o le lauti mai fugalaau e onā ina ia faʻamalosi ai le tino. E faʻamamafa ma faʻamamafa teuteu teuteu. Ma i le tautotogo, ua saunia sapalai mai laʻau laiti laiti. O le mea uma lena, ona e na o le tasi le lau o lenei fugalaau e mafai ona satuʻu le tino ma le masani masani o vitamini C.

E tatau foi ona e iloa o loo i ai totonu o ituaiga o laau e mafai ona afaina ai allergies (e masani lava o le obconica). Florists pe a galulue faatasi ma ia mea muamua e iloa ai o le ita po o le le mautonu e aliali io latou lima. I lenei itu, o nei fugalaau e fautuaina ina ia tuʻuina atu i fafo mai le mafai ona maua e tamaiti laiti.

I le fale, e masani lava ona tupu le tupu o le obconica muamua, faapea foi ma le tele o ituaiga eseese o togalaau aina.

O nei laau toto e pei o le primrose obconica e manaia ma e i ai laulaau ma luga o le eleele. Lea, o lona umi e mafai ona oʻo atu i le 10 simita, e i ai foliga lapopoa ma le ogatotonu, o loʻo i luga o petioles umi. O fugalaau e faʻapipiʻi i lalo o le faamalu, e valiina i lanu piniki, lanumoana, paʻepaʻe, mūmū ma le lanu viole.

Ua totoina le togalaau i totonu o le fale e avea o se laau e faamalosia ai, ma e masani lava ona maua i le faatauina atu i le faaiuga o le taumalulu. O ituaiga togavao faapena e le mafua ai se faʻafefe o le tino. A maeʻa le laau, e mafai ona totōina ile eleele. O le tele o nei ituaiga meaola e manuia le taumalulu i le fale ma fuga mo le tele o tausaga.

Faʻaauau le tausiga i le fale

O se nofoaga talafeagai lea e le faʻaaogaina totonu. E fautuaina e tuu i totonu o se nofoaga lelei, ma ia aua neʻi lolovaia ina ia le faia ai le pala.

Tulaga o le vevela

E fautuaina e teu i totonu o se potu malulu. O lea la, pe a fuga le laau, e manaʻomia le vevela pe a ma le 12-15 tikeri. O le alo o le obconica e fiafia i se maualuga maualuga (16-20 tikeri). A maeʻa, e alu atu i se potu malulu pe faʻapipiʻiina i totonu o le eleele avanoa, filifili se nofoaga paolo. I vaiaso mulimuli o le taumafanafana, o le primrose obconica e tatau ona siitia i totonu o le potu.

Malamalama

E sili atu le fiafia i le moli. O le susulu o le la e mafai ona faaleagaina ai lenei fugalaau.

Totogi

E leai ni manaʻoga faʻapitoa mo le malulu o le ea. Ae peitai, afai e maualalo tele, ona i ai lea i ni ituaiga o mea muamua, o le pito amata o lau o le a amata ona vego. E fautuaina le faʻaleleia o le laʻau, ma e tatau ona faʻaaogā le vai vaivai mo lenei mea.

E faʻafefea vai

Pe a fuga le laau, e masani lava ona faʻainu vai, talu ai e tatau ona susu susu le eleele i taimi uma. Ae tatau ona maitauina e le tatau ona faʻatumu, aua e mafai ona taʻitaʻia ai le pala i luga o aʻa. A oʻo i le faʻamaʻi e faʻataunuʻu le vai i se mea itiiti. Mo le faʻafeinuina, faʻaaogaina le vai vaivai.

Laʻei pito sili

E tatau ona e amata amataina le fafaga muamua pe a maeʻa ona faia ni pulumu. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se vaifofo vaivai o le faʻalavelave faʻalavelave faʻatasi ma elemene. Ua fafaga le laau seia oo i le faaiuga o le vaitau o le fugalaau 2 taimi i le masina. E le fautuaina le fertilizing buds, talu ai e na o le pau le laʻau o le a tutupu vave.

Suiga

A uma ona fuga le togalaau primroses, ona totoina lea i totonu o le eleele. O na laau e tumau i totonu o le fale e tatau foi ona toe totoina, ma i le taimi lava lea e tatau ona vavae ese ai a latou tama teine.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Mo le totoina, o se paluga o le eleele e aofia ai laʻau ma peat fanua, faʻapea foi le oneone na maua i tutusa tutusa, e talafeagai. Mo le primula obconica, e manaʻomia le faaopoopoina o le 1 vaega o le eleele turf. Aua neʻi galo e uiga i se alavai lelei.

Faʻafefea ona faʻaleleia

E mafai ona faʻalauteleina muamua le fatu i fatu, faʻapea foi ma le vaevaeina o le vao, lea e maua pe a totoina se laau.

O fua e masani lava ona maua e ala i le faʻaaogaina o le paʻu. O le luluina o loʻo faʻatinoina ia Iuni poʻo Iulai, ma o le tele o le malosi e filifilia mo lenei mea. Taʻu le fatu i se fasi manifinifi o le eleele mama susu (tusa ma le 2 milimita le mafiafia). Ona latou ufiufi lea i tioata po o ata tifaga. E tatau ona teuina le pusa pipi i totonu o se paolo paolo lea o le a iai le vevela ile 15 i le 18 tikeri. A maeʻa ni nai vaiaso, e tatau ona aliali mai muamua pupu.

E mafai foi ona e faʻapipiʻiina le vailaʻau ma vaevaega. Ina ia faia lenei mea, i le tautotogo, e tatau ona e vavae ese le itu laau ma tuu i totonu o se pusa ua tumu i le oneone. Mai luga e tatau ona ufiufi i se ata o le polyethylene poo se fagu tioata. A maua aʻa, e tatau ona e totoina i ni ipu eseese. E fautuaina e tatau ona ufiufi muamua le au matutua i le galu susu i le tautotogo, pe a mavae sina taimi e tatau ai ona taoto le taoto. Pe a latou fausia ni aʻa, o nei laulau e tatau ona totoina i ni ipu eseese.

E toetoe lava o togalaau aina uma, pe a uma ona totoina i eleele matala, ola vave, ma e tele a latou atunuʻu.

Maʻi ma faʻamaʻi

Aphid ma le apogaleveleve e mafai foi ona faamautu. E fautuaina e togafitia i iniseti.

Lagolagoina Muamua

Mo le faʻasalalauina, pei o se tulafono, ave se togalaau e lua tausaga poʻo se fale ua vaeluaina. O le fugalaau e tatau ona eliina i luma o matagi, aʻo tatau ona ave ma se paluga eleele. E mafai vave ona totō le fatuga i totonu o se fagu fugalaau pe tuu i totonu o se pusa mo le teuina. Mo le teuina, tuʻuina laau i totonu o se kiona, tapunia mo le taumalulu ma papa ma lau lauʻeleʻele, poʻo totonu o le fale i lalo. O le vevela e tatau ona i ai pe a ma le 4-8 tikeri. Afai e vevela pe mama, ona tupu vave ai lea o lau laau. O le atinaʻeina o faʻamalosi o le a faʻagesegese pe leai foi. Faʻasalaina o laau e le talafeagai.

I vaiaso mulimuli o Ianuari, o le aso muamua - ia Fepuari, e tatau ona e tuʻuina le mea muamua i totonu o se potu pupula, lea e le sili atu i le 18 tikeri le vevela. I lenei tulaga, o le fausua e tatau ona faʻafouina malie. E i ai ituaiga meaola e amata ona fuga mai ia Fepuari, o isi fugalaau e aliali mai ia Mati poʻo Aperila. Ina ia faaumiumi le fugalaau, e tatau ona tuu le mea muamua i totonu o se potu ma le vevela e leai se maualuga e maualuga atu nai lo le 10-15 tikeri.

A maeʻa ona toto, e le togi ese nei laau. Latou te tuʻuina i se nofoaga manaia ma lelei ma tuʻuina atu ai le faʻafeusuaʻi talafeagai. I le tautotogo latou te totoina i totonu o le togalaau. A maeʻa le 2 poʻo le 3 tausaga, e toe mafai ona vaeluaina nei mea ma faʻaaogaina mo le faʻasalalau.