Fugalaau

Thuja - o le laau o le ola

E faigata ona mafaufau faapea o lenei mea vaivai ma ua leva ona masani i paka ma vaega o le laau e le maua i le natura o le vao o lo matou itulagi. Na sau Thuja ia i matou mai le itu i sautesasae o Kanata ma le itu i matu o le Iunaite Setete i seneturi ua mavae. I tulaga masani, i lona atunuu, o le thuja e oʻo atu i le 20 mita, i totonu o tatou latitudes e sili atu ona masani ai pe a ma le 10 mita le maualuga.

Tui.

Thuja o se laau faʻamafaʻi mai le aiga o Cypress, lea e mafai ona avea ma se laau poʻo se vao mafolafola paʻu. E lima ituaiga o thuja:

  • Thuja sisifo, po o le laau ola (Thuja occidentalis);
  • Thuja Sichuan, po o Thuja chinese (Thuja sutchuenensis);
  • Thuja Korea (Thuja koraiensis);
  • Thuja Japanese, po o Thuja Standisha (Thuja standishii);
  • Pold thuja, po o Thuja giant (Thuja plicata).

O ituaiga uma o arborvitae e lagolelei ma se pale paleni, ma e tatau ona faapaleni e le nila le malulu ma le malulu o le ea. O le mea lea, e sili ona lelei mo tafaoga fanua i ni latitudes mama. O laau o Thuja e aofia ai suauu taua e maua ai le manogi le manogi manaia. I lo tatou malulu malulu, o ituaiga eseese o le thukja i sisifo e tupu lelei ma talia le manumalo.

Thuja sisifo - Evergreen conifer mai le aiga Cypress (Cupressaceae), o se ituaiga o Thuja, na maua i le natura i itu i sasae o Amerika i Matu.

Ona o le fuainumera tele o ituaiga teuteu o mea taugata, o le faigata o le taumalulu, le tumau ma le tetee atu i tulaga o le taulaga, o le talafatai i sisifo e matua salalau i le togavao teuteu i luga o konetineta uma i le tele o atumauga.

Thuja tulaʻi

Afai e te filifili e toto le thuja i le togalaau, ona filifili lea o se nofoaga e le o le aso atoa. Ona o le susulu o le la i taimi uma, atonu o le a masalomia ai le fale ma ua maʻi ai i le taumalulu mai le malulu. O le eleele e sili ona fetaui lelei ma le faʻaopoopoga o peʻa ma oneone. A aunoa ma ni faʻafitauli, o le a tupu le pala i soʻo se isi lava eleele - i totonu o se galu, palapala, oneone. Pe a totoina se vaega i le va o laau, e tatau ona tumau le saʻo i le va o laau, e mafai ona ese mai le 1 i le 5 mita, e pei o le totoina o le 1 mita le puipui, faatasi ai ma se laina lua-laina, e oo i le 2 m, ma pe a totoina ituaiga o thuja e oo i le 5 mita. E le tatau ona galo o le a ola laau e le gata i le maualuga, ae faapena foi i le lautele. Laʻau toto - 60-80 cm Fautuaina le totoina o le thuja i le tautotogo, e ui lava i soo se taimi o le tausaga e mafai ai e le thtaja ona faʻaleleia lelei le tafu lelei ma le saʻo o gaioiga a le faʻatoʻaga.

O le thtaja ua tupu i le ea: i luga o le lauʻeleʻele poo totonu o se ulo, i totonu o fale taʻitasi ma vaega, i totonu o pa puipui, fale puipui o le vaomatua, pe a mafai i se microclimate malie ma le susu. E masani ona totō nei laau i se nofoaga tumau ia Novema poʻo Mati. Latou te fiafia i le loloto ma sina susu, ae o eleele suamalie. Mo pa puipui, ua totoina le thuja, matauina le mamao o le 60-70 senetimita i le va o laau toto. O le totoina o le susu i totonu o fagu po o fugalaau, faʻaaoga se meaʻai o le fanua faʻatau ma fua tele ma le faʻaopoopoga o fugalaʻau faʻasaina i le aofaiga o le 30-50 grams i le pakete palapala. Mai le lona lua o tausaga o le olaga, o loʻo faʻaaogaina le suavai faʻamaʻiina ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

Fale puipui o thuja.

Tuputupuina o le thuja

E mafai e Thuja ona tupu uma i se mea lalelei ma i lalo o le paolo, ae i le ata atoa o lona palealii. Soo se eleele e talafeagai: peaty, clay, loam sandy loam, o le mea autu o le lelei tele. I luga ole eleele malulu, o loʻo faʻaleleia alavai ma se faʻavae 15-20 cm, o paipa i vaeluaga o loʻo tuʻuina i sikuea.

Pe a faʻatau ma toe totoina laau, ia mautinoa o loʻo puipuia le eletise i luga o aʻa o le thja. O fualaau talavou e mafai ona faʻafeiloaʻi le gasegase vave. O le totoina o lua e tatau ona 60 -80 cm loloto - e fuafua i le tele o le eleele, le maualuga ma le lautele o le pale o le laau. O loʻo ufiufiina i le faʻafefiloi o laumei poʻo le eleele laʻau, peʻa ma le oneone (2: 1: 1) faʻatasi ma le faʻaopoopoga (i le taimi o le totoina) o le 50-100 g o le nitroammophoska mo faʻalapotopotoga totō taʻitasi. E tatau ona iʻu i le pito i lalo le ua aʻa.

Totoina o laau i vaega, i le va oi latou e tu i le mamao e 3 i le 5 m, e taulai atu i le tele o laau i le lumanai. I luga o talatala o le vao e masani lava ona latou totoina le 4 mita mai le tasi.

Latou te fafagaina laau i le tautotogo. E masani lava, o fomaʻi faʻapitoa e faʻaaogaina mo lenei, mo se faataitaiga, Kemiru-lautele, i le fua o le 50-60 g / m2. Afai o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o minerale na faʻaaogaina i le taimi o le totoina, o le uluai laei pito i luga e faatoa maeʻa lava pe a uma le lua tausaga.

O mea taua o le thuja e faʻasaʻo ai le tele o le susu, o le mea lea, faʻamagoina o le palapala, e aofia ai le autumn, e le tatau ona faʻatagaina. I le masina muamua ina ua uma ona totōina, e faʻafefe i le vaiaso (10-50 lita i le seedling, fuafua i le tele), i se faaopoopoga, o le pale e tatau ona faʻavaivai. Faafetai i le faapipiiina, o le pefu e le na o le fufulu ese: o le stomata o laulaau e matalatala, e faigofie ona manava le laau ma, e tusa ai, o faagasologa uma o le tino e sili atu ona malosi.

I le vaitau o le tuputupu aʻe, o le eleele ua tatalaina i le loloto o le 8-10 cm (o le thuja e iai sona aʻa aʻa). Tulk circles e sili ona lelei le mulch - peat, meaʻai laupapa, paʻu, compost. O lenei mea o le a puipuia ai aʻa mai le vevela ma faʻamamago i le taumafanafana ma mai le taalili vave i le taumalulu.

O laau e puipuia mo le muamua tolu i le fa tausaga e aloese mai le taumalulu ma le manava o le tautotogo. O matua thuja e matua taumalulu-faigata. Ae ui i lea, e fautuaina le tosoina o lala o laau uumi ia mama ma le masini ina ia le malepe ai o latou pale i lalo o le mamafa o le kiona malulu.

Tui.

Thuja faʻateleina

Thuja e mafai ona faʻaleleia i fatu ma laau. O le faʻaleleia o fatu e talia naʻo ituaiga o thuja, ae le o ni fomu ma ituaiga (o le a leiloloa uiga lelei). E le gata i lea, o se gaioiga mamafa ma le umi: e tolu i le lima tausaga e ola ai se fatu. E tatau ona filifilia muamua fatu. E aʻafia i latou i le natura masani, ma tuʻu ai i le tautoulu i lalo o le kiona. I le tautotogo latou te totoina i luga o apitaga, faʻalauteleina na o le 0.5 cm, faʻafefeteina faʻafefeteina i le paluga o coniferous. Thuja seedlings e ufiufi i talipupuni mai le la, o le eleele o loʻo tausia i se tulaga mataga ma susu. Latou te fafagaina se vaivaiga vaivai o le paʻu (1:20).

O le tele o itu i sisifo ma ona fomu o loʻo faʻaleleia e ala i le faʻapipiʻiina o fualaau (e faʻaaoga ai le taʻi 2-3-tausaga le lapisi 25-40 cm le umi) ma le faʻapipiʻiina (faʻalauteleina o le tausaga o loʻo i ai nei 10-20 cm le umi, tipiina ia Iuni). Ua vavae ese tipi ina ia i luga o le pito i lalo o le fana se tamai fasi laau tuai - o se mulivae. I lenei tulaga, e sili atu ona lelei aʻa. O loʻo togafitia i latou i se faʻafitauli o le heteroauxin ma tuʻuina i totonu o se fale kati. Ua saunia le eleele mai le faʻafefiloi o le vaitafe o le vaitafe faatasi ai ma le peat ma le eleele suauu (i le fua faatatau o le 1: 1: 1), faʻamaʻi faʻamaʻi i le potassium. O le loloto o le totoina o le au e mai le 1.5 i le 2.5 cm.

I totonu o se fale koli, e taua tele le tausisia o le maualuga o le suamalie e aunoa ma le faʻaleleia o le meaʻai, o le mea lea e sili atu ona manaʻomia le suavaia nai lo le faʻamaina. Lafoaʻiina faʻamalosi aerate, faʻamalosi. Ia Novema, latou te faʻatalanoa i laʻau, laʻau o le vao poʻo le vavalaʻau, ma pe a faʻafefea pulu (-5--7 ° C) latou te ufiufi ai foi i se ata tifaga.

Fuga i le thuja.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o thuja

O faʻalavelave faʻaleagaina e mafua ai faʻamaʻi: fua o le ituaiga Fusarium, cytospore, Thomas ma isi. Latou te paʻu i palealii, totoa, nila. O le tilotilo o ponaivi e faʻapalapalaina ai le nila. Ina ia faʻafetaia fomaʻi, e faʻaaogaina Bordeaux poʻo le aukati. E totoina laau, e amata i le tautotogo, faatasi ai ma se vaeluaga o vaiaso e lua, seia maeʻa toe faaleleia.

O meaola faalafua, thhija aphids ma talita pepelo e sili ona lamatia. O nila ua faaleagaina e aphids e lanu samasama ma paʻu. Ina ia faʻaumatia, e tele ni taimi e faʻaalu ai le laau i malathion, pu poʻo decis. E leai se afaina e afua mai i se talipupuni sese, e maua i luga o nila ma lala. A o lei amataina, o loo totoina laau i karbofos, i le faaiuga o Iuni ua faaluaina ona togafitia i le actellik, pu poo le chlorophos (faatasi ma le afa ma le afa i le lua vaiaso).

Thuja o le a teuteu lelei lau togalaau! O lenei laau matagofie matagofie, i se faaopoopoga, ei ai se manogi manaia!