Fale taumafanafana

Mea teuteu ma vaomatua heta: mealilo o se vao vao

I le taʻua o Heather, o tagata nonofo i Sikotilani, Nouei ma isi atunuu i Matu o Europa e fai ma sui o laau iti e 15 i le 50 cm le maualuga ma le pine ua totoina i laʻau mumu ma lanu laiti o le lanu piniki poo le lilac.

Forest hather - o se faailoga o le tumau ma le manuia

I lalo o le natura masani o se tau le tumau, e masani ona tupu le heather i luga o vaomatua ma afi o le vaomatua, i luga o peat bogs ma i luga o mauga papa. O le laau e matua le lelei lava.

E oʻo atu i le 40-50 tausaga e mafai ona i ai i le tasi nofoaga ma e mafai ona maua e tusa lava pe o le a le mea e le mafai ona ola ai isi togalaau aina: i totonu o laufanua ma oneone vaivai oneone o vaomatua coniferous.

O ituaiga e maualalo maualalo o vao vavao e teuteuina ai le tele o lauolaola i le tundra. Mo le le mautonu ma le maufetuunaʻi, na masani ona viia ai e le au Norwegians le vao vavalalata ma le mamalu o le avea ma faatusa o le atunuu, ae i totonu o togalaau o Europa o le tagata nofo i mauga na afaina e matagi na amata ona tupu mai na o le XVIII senituri. I Rusia, pe tusa ma le 50 ituaiga o ituaiga o lenei aiga e maua i ituaiga o meaola, ae na o le luasefulu tausaga talu ai le togalaau o le heather i le faavae o le Botanical Garden i Moscow.

I Sikotilani, latou te fai mai e uiga i le tagata laki na ia vaʻaia ai fugalaau papaʻe o le heather.

O le mea moni, i le tele o heathlands, o se faʻailoga masani faʻale-aganuʻu o le atunuʻu, e toetoe a le mafai ona vaʻavaʻai le heather paʻepaʻe. Ae i le taimi nei, pe a totoina e le laau le aia tatau mai le au faifaatoaga, e le o se mea e le masani ai, e le gata o laau afu o logo paʻepaʻe, ae o ituaiga eseese ma le fugalaau, violet, samasama ma le moli faigofie, faapea foi ma fugalaau faalua.

Faʻatoʻaga faʻatoʻaga ma faʻamatalaga vavalalata

I le 200 tausaga ua tuanaʻi, ua maua e le au faifaatoʻaga le tele o ituaiga o mea mataʻutia o le tipi teuteu, lea e mafai ona vaevaeina i se tulaga maualalo i le maualalo, ma le umi. E le gata i lea, faʻaopoopoga ia i latou, o sui aupito vavalalata o le aiga o le heather, mo se faʻataʻitaʻiga, Erika ma Leduma, o ia mea e pei o lingonberries, lupe ma laumei, ma rhododendrons, e faʻaaoga lelei i le faʻaogaina o fanua.

O le latalata atu i le heather masani o ituaiga eseese ia o Erika, o le natura e nofo mai le talafatai Ausetalia o Amerika i atunuu o Aferika i Matu. E mafai ona vaaia ia heathers vao i le itulagi o Asia, le Caucasus ma le Alps.

Afai o le vaovao o le vaomatua ma le maneta teuteu e le ola umi atu nai lo le 70 cm, ona avea lea o ni ituaiga o erika, mo se faataitaiga o laau, o ni laau moni, e oo atu i le 5-7 mita le maualuga.

O le isi eseesega i le va o Erika ma Heta o laulaau laititi e pei o nila ma ni ipu fugalaau teuteu. O le heather moni mai ituaiga o meaola e ese mai le eseesega e le gata i foliga vaaia, ae faapena foi i le taimi o foliga vaaia. A pagatia Heta, o le tele o mea teuteu i totonu o le togalaau ua maeʻa le vaitau tuputupu ae ma saunia mo le taumalulu. I le ogatotonu, na o le afa lona lua o le taumafanafana, ma o le tele o taimi ia Aokuso, o fugalaau e aliali mai i luga o vao, lea e faalagolago i le ituaiga, e mafai ona taofiofi seia oʻo ina faʻapipiʻi le kiona.

I le tele o atunuu Europa ma i Amerika, o le togavao o le vao o se aga masani. E le mafai e le togi ona faʻamalosia lona malosi ma faʻafeiloaʻi le malūlū malulu i le vevela e oʻo atu i le +8 ° C.

I le maeʻa o le tele o lau laʻau, e tumau pea le susulu o Heather ma, atonu, naʻo le teuteuga o le togalaau. I le tele o ituaiga, o lanu e lanuina i lanu uma o le nuanua, ma o lanu samasama, lapisi, lanu violē po o le siliva o le peleti teuteu e manino lava ona vaaia i le eria i le faaiuga o le autumn.

Faʻapaʻaga ma le totoina o le faʻamalosi ma le vaomatua

E mafai ona e faʻateleina lau ituaiga mea e sili ona fiafia i ai o le terry, paʻu poʻo le paʻepaʻe sinasina e pei o fatu-totogo, ma o le vegetatively:

  • faatasi ai ma le fesoasoani o tipi ua afua i le taumafanafana po o le tautoulu, mo le 1-1.5 masina i se oneone oneone malamalama e maua ai se aʻa e talafeagai mo le totoina;
  • e ala i le tuʻuina atu mai le matutua matutua o vaomatua po o le faʻalelei o le heather.

Mo le mauaina o mea totō i le tulaga o le faʻafesoʻotaʻi ma le eleele, e tipiina ai se lala, togafitia ma se tuputupu aʻe e faʻaleleia, fufusi ma fufuluina ile palapala. I le tautoulu, ua sauni se togavao tamaʻi vao mo le totoina.

Varietal taloina vao, o ona aʻa i totonu o se atigi apa ma eleele palapala, vave ona aʻa.

Fautuaga a tagata tomai faapitoa i le toe gaosia ma le totoina:

  • Afai e le toe totoina vao o le togalaau vao seia oʻo i le faaiuga o Setema, e sili atu ona tolopo le latou siitia atu i se nofoaga tumau ia Aperila.
  • Mo se vaomatua, e sili atu le filifilia o se nofoaga mumū e puipuia mai le matagi.
  • Talu ai ona o le matua o le matua o le matua, o le mamao e 40 i le 50 cm e totoe mai le tasi laau i le isi.
  • O le loloto o le tuʻuina o le lua i le heather e le sili atu i le 25-30 cm, ae sili atu le lautele, e tusa ma le 40 cm, e faʻalautele aʻa.
  • I le pito i lalo faʻatulagaina se alavai faʻavaivai.
  • A toe faʻafoʻi se pu, e taua le aua le faʻaloloa le ua.

Sauniuniga o le palapala mo le totoina o le piko

Ae o le galuega autu a le tagata fai togalaau, o le na fuafua e totoina le heather teuteu i luga o le laupepa, o le sauniuni lea o le eleele mo lenei fale. E ui lava i le le mautonu o le aganuu, i le tele o tulaga, o le aafiaga o le tuputupu ae o Heather ua le manuia. O le mafuaʻaga o le oti e masani ona taʻoto i le mea moni e faʻapea o le vaomatua ma le manumanu teuteu o loʻo ola i symbiosis faʻatasi ai ma fuamoa o le eleele muamua lea e fausia ai se fugalaau fugalaau po o ni faʻavae i aʻa o le laau. Afai e mate le mycelium o le anufe pe ua matua le toe i ai i le togalaau aina, o le a vaivai le laau ma atonu e oti.

O le mea lea, e aunoa ma le faia o ni faanatinati, e le faatali le tagata fai togalaau mo le taimi tonu e fuga ai le heather i le eria:

  • Mo le faatumauina o le taua o le mycorrhiza, o le palapala eletise ma le maualuga o le pH o le 4 i le 5 iunite e manaʻomia, o le palapala mo le faʻaaogaina o le faʻamaʻi 40 g o le faʻamalama sulfur, boric poʻo le citric acid ua faaopoopoina i sikuea mita.
  • O le faʻafefiloi palapala ua faia i ni vaega se lua o le maualuga maualuga, o le tasi vaega o le oneone ma le lava voluma e tasi o pala o pala ma laʻau.
  • I le avea ai o se mea faʻaleleia i le taimi o le totoina, e mafai ona e faʻaopoopoina se mea faʻapitoa o meaʻai, e aunoa ma le paʻu ma le organics.

Afai o loʻo i ai faʻatoʻaga faʻatoʻaga faʻatasi ma blueberries i tafatafa lata ane, e aoga le faʻaopopoina o le palapala oneone mai lalo o ia togavao i le faʻafefiloi mo le totōina o seather.

Togalaau a Heather Care

Ina ia faatumauina le maualuga o le eleʻele i le palapala, ia puipuia ai le vevela, ma ia puipuia ai vao mai le atinaʻeina o le malosi, o le mulumuluina o le palapala i lalo o le vao e tali lelei i le mulching o le palapala. Ae peitaʻi, pe a tupu mai vao vao, e le o le faʻaleagaina o aʻa o le togalaau vao, e lelei tele le togavao ma ou lima. I le afiafi o se seti o pulupulu, e mafai ona faʻamaʻaina le heather i le faʻaaogaina o fugalaʻau manogi i le fua faatatau o le 10-15 kalama i le faʻalaʻau.

Ina ia faatumauina le eleelea o le eleele ma ia puipuia le chlorine ma le calcium, lea e lamatia mo le mycorrhiza, maua i aʻa, timu, suavai faamamaina ma suamalie e faʻaaogaina mo le faʻavaivai, lea e faaopoopo ai le 3-4 karamu o citric, boric poʻo le oxalic acid i le pakete e 10.

I totonu o le lua tausaga muamua o le olaga, e le manaʻomia ona teuteuina le seather teuteu i le taimi o le tautotogo, e le na o tausaga o le tausaga talu ai ua vavae ese, ae o le vaega lanu lanumeamata atoa foi o lenei lala i laau, faapea foi ma tioata malogo.

Afai o le totoina o vaega uma o lenei aganuu matagofie, e filifilia ituaiga e mafaufau i le taimi o le fugalaau, mausali ma le tuputupu ae, i le faaiuga o le autumn, pe a fuga mai Heta, o le a sili ona susulu o le tausaga i le togalaau. O se laau e sili ona tumau ma faigata, o le a faʻaali mai ia te ia i lona mamalu, ma o taumafaiga uma a le fai togalaau e mautinoa lava le totogiina.