Fugalaau

Ata ma le faʻamatalaga o nisi ituaiga o mea faʻapitoa

O sui o le ituaiga o Adiantum o loo nonofo i le tele o itulagi o le lalolagi o ni faʻailoa matala. E pei o laau i totonu, e tele ituaiga o meaola e faʻaaogaina ma ni mea e tatala ai lanu lanumeamata lanumeamata, lea e saʻo le mafaufau i ai o le aoga sili ma o se uiga iloga o le ituaiga. Adiantum ua tupu aʻe i tulaga o le potu e le faʻaleagaina ma faʻatasi ai ma le tausi lelei masani e le faʻaumatia o latou foliga teuteu mo le tele o tausaga.

Adiantum Venus lauulu (A. capillus-veneris)

Faatasi ai ma le tele o ituaiga o ferns, sili ona lauiloa ma pele i fugalaau fugalaau, o le lauulu o Venus. O se meaola e maua i le natura i luga o le Metitirani, i Crimea ma le Caucasus, faapea foi i le konetineta Amerika ma i atunuu o Aferika i Matu ma Asia Itiiti, e faigofie lava ona faaitiitia i le fale. I Europa i saute, e mafai ona ola i le taumalulu ma i le laufanua avanoa.

O le maualuga o le laau e sili atu nai lo le afa mita. O laulaʻau e pupuʻu, tutusa, e mafai ona oʻo i le 20-25 senitimita le umi. O vaega taʻitasi o loʻo i ai se ufiufi foliga e le sili atu i le 2-3 cm le uumi. O le vaega pito i luga o le vaega e logo ma e masani lava ona i ai foliga o se tagata. Pepa o laumei malamalama e faʻatusatusa i le pogisa, toetoe lava o le petioles, e faʻafetai i le igoa o le laau.

I le natura, e fiafia le ulu o Venus e nofo i le papa papaʻe o vaitafe, vaitafe mauga ma isi vai. I le taimi lava e tasi, i luga o le faʻapupulaina o eleele i le va o maʻa, o se malosi malosi e itiiti ifo i le mita le umi e fesoasoani i le laau e faʻamau. E tele aʻa lagolago o loʻo pipii i papa papa, o lea e mafai ai ona e vaʻavaʻai i le meaola o lenei ituaiga, pei o le ata, i luga o tumutumu mauga.

Maturation o spores o loʻo i autafa o le pito o laulaʻau e amata mai i le tautotogo o le tautotogo i le tautoulu. I le fale, e masani lava ona faʻalauteleina i le va o le vao meaola e tupu malie ai.

Laʻau faʻapipiʻi tetele (A. Macrophyllum)

O le lapisi lapisi lapisi o loʻo faʻaalia i le ata o se faʻailoa faʻapitoa i le maualuga o le 30 i le 50 cm. I le natura, o le ituaiga o loʻo maua i totonu o le fusi faʻasao o Central ma Amerika i Saute. E mafai ona maua se uila ma se laʻau matagofie o laulaʻau lapopoa o se foliga lelei i luga o auala, i lalo o alalaupapa ma i luga o vaʻa.

O le vailaʻau tuʻufaʻatasia e mafai ona iloa e vaega o laʻau lima, o loʻo i ai le paʻu lea e tu i ai le matuuga o laufanua. E le gata i lea, o le laʻau talavou o le adiantum e ese le lanu piniki, ma e na o tagata matutua e lafoaʻi le lanu meamata.

Laasaga Adiantum (A. pedatum)

O se tasi o ituaiga o ferns ma le maualuga o le malosi o le kiona, lea e mafai ai e le togafitia o le susanth adiantum i togalaau i saute ma totonugalemu o Rusia. O laulaau o lenei ituaiga o meaola e lamolemole, lanumeamata lanumeamata, ma laumei mafiafia. O le maualuga o le matua matua e oʻo atu i le 0.6 mita, ma o le vao e taofiofia lelei se foliga matagofie o le tumutumu. E vaeluaina vaega o laʻau i le tasi pito, pe a fai o loʻo i ai vaega o le faʻaputuina o le pusa.

I lalo o le natura masani ma i totonu o le gaosiga o le paluga, o meaola o lenei ituaiga o loʻo ola malie, ae e alofaina e tagata e fugalaau fugalaau mo lo latou teuga maualuga ma le le lelei. O le tulaga autu mo le manuia o le galueaina o lenei ituaiga o meaola o le eleele solo, o le i ai o le paolo ma le gaosu lelei.

O se tasi o ituaiga manaia o lenei fern ua manatu o le vaega lea o vaevaega vaevaega pei o aleuticum.

E tusa ai ma le faʻamatalaga ma le ata o le adiantum, o le ituaiga o meaola e iloga i lona foliga matagofie ma le maualuga e tusa ma le 30 senitimita. O le lautele o le tagata matua e laʻititi tele. I luga o le eleele, o le uʻamea e faʻafetai tele i le vaʻavaʻa mataʻetaʻe. Wii o se lanu mumu lanu meamata o loʻo i luga o laʻau uliuli-enaena. Tuʻu faʻalua faʻailoga, tutusa. O lobes taʻitasi o le laʻau e tasi le lau o loʻo i ai ni nifo mafiafia pe nifo.

Adiantum venustum (A. venustum)

I Nepal ma le setete o Initia o Kashmir, e mafai e le tasi ona vaʻai i se isi ituaiga o meaola ma le laʻau, o ni vaega o le laulauina, o le pogisa, ma le faʻafefeteina-petioles brown ma se maualuga e tusa ma le 40 cm.

O le vaaiga o le adiantum, e pei o le ata, e maualuga lona teuteu ma e mafai ona fesoasoani e teuteu totonu, ma fatuina se siosiomaga tulaga ese i totonu o le togalaau. E aoga le laau mo le totoina o laau. O le maualuga maualuga o le kiona e mafai ai ona e ola aʻei le itu i saute o Rusia i totonu o le avanoa.

Adiantum fatu fatu (A. afifi)

Florists, faatoa amata ona faamasani i ituaiga o meaola, o le tilotilo i le mea e pei o le fatu, e masani lava ona le talitonu o se laau e iai ni solofanua-foliga foliga i luga o petioles uumi o se fern. O le mea moni, o se mea e sili ona ofoofogia, ae tumu i le alofa tunoa e le foliga e pei o le lauiloa lauiloa Venus po o isi ituaiga o latou ata ma faʻamatalaga o loʻo tuuina atu i luga.

O loʻo maua i le vao i totonu o Canary Islands, o le adiantum o se fatugaini, e fuafua i le ituaiga, e oʻo atu i le maualuga o le 5-30 cm. E lua faʻasalaga o lenei laau.

E tusa ai ma le ata ma le faʻamatalaga, o le adiantum e sili atu le lapoa i laulaau e oo i le fitu senitimita le lautele ma petioles e 20 centimita le maualuga. Ma o le siʻosiʻomaga o le pusilla e lua taimi e laiti.

E le gata i lea, o le maota o nei laau toto e talitutusa. O fusi e maua i se vaega o le paolo i luga o palapala papago i lalo o laau po o luga o mauga i luga o le sami.

Adiantum Raddy (A. raddianum)

I le vaomatua, e mafai ona vaaia le meaola o lenei ituaiga i Amerika i Saute. O laʻau fetolofi o le adiantum Ruddy e iloga i vaega o le tina, e teuteuina i se pito faataamilo. Faʻasologa o se laupepa e le sili atu i le centimita. O laulaau lava latou e tele, e oo atu i le 45 cm le uumi. Petioles e manifinifi, paʻu, enaena pe toetoe lava uliuli, e pei o isi ituaiga o suʻega.

I aso nei, o loʻo i ai i latou e alolofa i totonu o fale le tele o ituaiga o Ruddy adiantum ma se foliga tulaga ese ma lanu o laʻau.

Adiantum Raddy Fragrant (A. raddianum Fragrantissimum)

O se ituaiga o ferns e vave ona tuputupu ae ma sili ona manaia Ruddy e fausia ai se pale e oo atu i le afa mita le maualuga. O le fasi pepa o le adiantum ua iloga i le foliga foliga o vaega laumei ma o latou tulaga maualalo i luga o petiuli lanu uliuli ma le lanu.

Adiantum Chilean (A. Chilense)

Adiantum Chilean na faaigoaina i le atunuu na afua mai ai. I le natura, o le laau e oʻo i le 30-40 cm.

I le atunuu, o le vaaiga o le adiantum o loʻo faʻaalia i le ata e mafai ona maua i le maualuga o 2000 mita. O lagona o Fern e tutusa lelei i vanu ma i luga o mauga tumutumu lautele.

O le adanuman Chilean e gafatia lelei lava le tau o le vaomatua vao, lea e le sili atu i le masina le vaeluaina o vaitau timuga. O lenei ituaiga o fern e tupu i totonu o nofoaga malulu, lea e mafai ona oʻo i le lima masina le lāmala.

Adiantum Etiopia (A. aethiopicum)

E ui lava i le igoa, e mafai ona e vaʻaia i le natura le faʻapitoa o loʻo faʻaalia i le ata, e le gata i le afu Aferika, ae i Ausetalia ma Niu Sila.

O paʻu o laʻau e uliuli i lalo. I le pito i luga o le lau, latou te suia le lanu i le lanu-enaena. O vaega e lautele, o foliga o le tina ma se mautu, toetoe lava a taamilo. Le lanu o lanu e mama. O le maualuga o le fern e oʻo atu i le 50 centimita.