Berries

Goji

O le laau toto o Berber, po o le saina Saina, po o goji vine, po o se tagata masani masani, po o se tagata lauiloa, po o le luko fua (Lycium barbarum), o se ituaiga o le ituaiga Dereza o le aiga o Solanaceae. I Saina, o lenei laau e taua "Ningxia gouzi", i le faaliliuga o lenei igoa o lona uiga "Ningxian tusitala", ae mo tagata Europa, "goochi" e pei o le "goji". O sea aganuu e maua i tulaga masani i Tibet, Rusia, Saina ma Himalaya. I le amataga o le 21st seneturi, na faasalalauina ai vine o goji e avea o se laau ma mana malosi ma mafai ona feagai ma so o se faamaʻi, ua fai mai tagata o le tele o elemene ma antioxidants o loo taulai atu i se aganuu faapena. O lea ituaiga aganuu na taua lelei o le "taimana mumu", "parataiso paraoa" ma le "ola umi". Ae o le tele o suʻesuʻega sa faia e saienitisi e leʻi faʻamaonia ai lenei faʻamatalaga, o lea e le mafai ai ona manatu le sua goji o le faʻamalolo.

Vaega o Goji Berry

O le goji berry plant is a shrub shrub whose height is about 3.5 mita, ao le pale i lona lautele e oʻo i le 6 mita. O se aʻa malosi e ulu atu i totonu o le loloto o le palapala ma fai ai se fuainumera tele o fanau aʻa. I le pito i luga o laʻau samasama lanu samasama o loʻo i ai le tele o moli vevela. O laupepa faigofie laititi e laiti ma tetele ma foliga mai e foliga mai; luga o luga latou te valiina i lanu lanumoana, ma lalo - i le pale-bluish. O foliga o fugalaau e foliga mai i le logo, e mafai ona valiina i le lanu violē, lanu piniki-lanu violē poʻo le lanu violē-lanu enaena. E i ai la latou tofo lelei. O le fua o se tamaititi e tusa ma le 20 mm le umi, e mafai ona valiina i le moli, lanu mumu poʻo le ulaula. O ia ituaiga laau toto e amata ona fua mai le tausaga lona tolu o le tuputupu ae, ae i nisi tulaga e tupu muamua lenei mea.

Atinaʻe goji i le togalaau

Fatuina o fatu

E mafai ona e faʻateleina le faila masani e ala i fatu ma fualaau vegetative, i le mataupu mulimuli, e faʻaaogaina semi-lignified cuttings, pe a ma le 10 inisi le umi.

E le manaomia e fatu le teuteuga muamua. I le tautotogo, aʻo lei luluina, ua faatofuina mo le tele o itula i vai oona. I le taimi o le lūlū, e tatau ona tanumia na o le 0.3 cm i totonu o le faʻafefiloi palapala eleele, lea e aofia ai le loam ma le peat (2: 1). O le pusa o loʻo i ai fualaʻau e manaʻomia ona ufiufi mai luga ma tioata poʻo ata, ona tuu lea i se nofoaga mafanafana (mai le 20 i le 25 tikeri). Manatua e le mafai ona faʻafefiloi le paluga i lalo o soʻo se tulaga, e puipuia foʻi fua mai suiga faʻafuaseʻi i le vevela i le potu. O fua muamua, o se tulafono, e aliali mai pe a mavae le lua vaiaso. A maeʻa lenei mea, e tatau ona siitia le laau i se nofoaga lelei, ae e tatau ona ufiufi mai le susulu o le la.

A maeʻa lau laʻau lau laau i luga o vao, e tatau ona totoina i le togalaau i le moega o le aoga. O iina o le a latou ola ai mo le tasi le tausaga. Mo le taumalulu, e tatau ona puipuia lelei le laau. I le tautotogo, e mafai ona totoina laau totō i se nofoaga tumau. O le totoina o ia laau e amata i le 2 pe 3 tausaga, faatasi ai ma fua muamua o le a latou tuuina atu na o le 4 pe 5 tausaga talu ona toe totoina ile eleele.

Laʻau

Afai e te manaʻo e faʻaaogaina le tagata masani masani, ona lelei lea mo le faʻaaogaina o vaʻaiga faʻamaonia, ona e vave ona latou aʻafia. O le nofoaga e tipi ia Iulai poʻo Aukuso e tatau ona faatofu i se fofo o se oloa lea e faaosofia ai le maua o aʻa. Ona totōina lea o laʻau i lalo o se ata tifaga po o se fale koli. Seʻi oʻo i aso mulimuli o le taumalulu, e tatau ona tuʻuina aʻa i totonu o se nofoaga malulu, mo se faʻataʻitaʻiga, ave i fafo i se vevela vevela, o se faletua ua faʻafefeteina. I le taimi o le tautotogo, e totoina ai seleselega i fanua matala. E mafai ona e totoina se mutia i le tele o eleele. Ae peitai, e sili ona lelei i totonu o se laufanua malamalama lelei ma eleele suamalie.

E fautuaina le totoina o laau ile eleele tatala i le tautotogo. O le tele o le lua tulaʻi e tatau ona 40x40x40 centimita. Pe a totoina ni fatu, o le mamao e 1.5-2 mita e tatau ona matauina i le va oi latou. Ina ia faatumu le faatoaga, e tatau ona e saunia se paluga eleele, mo le mea lenei e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le eleele i le 150-200 grams o le superphosphate, 8-10 kilokalama o le humus (faapalaʻau poʻo le peat) ma le 30-40 kalama o le potassium sulfate (fafie). Faʻafefiloi lelei le eleele.

A uma ona toto le laau, e tatau ona tanumia lona ua i le eleele e 10-15 mm. Pe a faʻatumu le lua o le tau, o le palapala i luga o le lio e tatau ona faʻatulagaina. E lelei le vai, ma pe a maeʻa ona faʻapalapalaina le suavai i totonu o le eleele, ona ufiufi lea o lona fola i se paʻu o le mulch (peat, bark, humus poʻo le meaʻai laupapa).

Goji Tausi i le Faatoaga

Faʻasa

Mo talavou laiti o tagata masani masani, o tausaga muamua e tatau ona tausia lelei. O le palapala i totonu o le lio lata ane e le tatau ona faʻamago atoa, ae o le vai inu i le aʻa e le tatau ona faʻatagaina, aemaise i le maualalo o le vevela, ona o aʻa vaivai e mafai ona faʻaleagaina ona o lenei mea. Ina ia puipuia le malulu ma le timu, e tatau ona ufiufi le pito i luga o le poloka poloka i se ata tifaga. O se tagata matua matutua e sili atu ona puipuia i le vevela ma le suavai, e tatau ona faʻafeinu i le taimi o le lamala umi.

Laʻei pito sili

I le tausaga muamua talu ona totoina, e le manaʻomia ona fafagaina fualaau, aua o le a lava meaʻai e faʻafeiloaia i totonu o le eleele aʻo totoina. I tausaga mulimuli ane, e tatau ona faʻaopoopopo i luga o le palapala o le liʻo lata ane le mea e faʻaaogaina ai se minerale poʻo se faapalaga.

Teuteu

O ia ituaiga ogaoga manaomia o le faapaleina masani o le pale, aua e vave ona tupu, ma o lona maualuga e mafai ona oo i le 3-4 mita. Ina ia faateleina le fua o le laau ma ia sili atu ona manaia, mo lenei mea, i le gasologa o nai tausaga muamua, e te manaomia e teu faalelei le lala laau, tipi ese lala ma lala. O se taunuuga, e na o lala e sili ona mamana ma tutusa lelei e tatau ona tumau pea i luga o le laau, o fua o fua o loʻo i luga o latou laau, ma fualaau aina fua ua ola i luga ia i latou. I tausaga mulimuli ane, o nei fualaau aina suamalie ua faapuupuuina, e le sili atu i le 4 pipi na totoe i luga oi latou taitoatasi. O lenei teuteuga e faʻateleina le tuputupu ae. O le tele o fua o loʻo faia i le tausaga mulimuli.

Seʻi oʻo i le maualuga o le togavao e oʻo atu i le 200 cm, o ona lālā pito i lalo o le a manaʻomia se pusi i le lagolago, aua e le tatau ona taoto i le palapala.

Pests ma faʻamaʻi

Mo lenei aganuu, faʻamaʻi pipisi e pei o: Colorado beet, aphids ma anufe o sikola o le taumalulu e matautia. Ina ia faʻaumatia i latou, e tatau ona sosolo le laau i le fua o le wormwood.

O le masani masani e mafai ona tuai ona paʻu ma paʻu palapala. O le tele o taimi e tupu lenei mea pe a le fafagaina le fafie laau. E tatau ona faʻaaoga i le palapala i le taimi o le totoina o le fatu, ma afai e iloa muamua faailoga o soʻo se faʻamaʻi, ona manaomia lea o le togavao i luga o le laʻau ma fafie. Afai ole a le maua le mea e manaʻo ai, e tatau ile togafitiga ile togafitiga ole togafitiga.

Togi

O lea ituaiga aganuu e faʻaalia i le maʻaleʻale faigata o le taumalulu, e mafai ona faʻafitia se faʻaitiitia o le vevela o le ea e oʻo ifo i le 15-25 tikeri. Ae afai o le taumalulu e le o le kiona, ona mafai ai lea e le vao ona tafe. I lenei itu, i le faaiuga o le autumn, e tatau ona ufiufi lelei, o le mea lea latou te faʻaaogaina lala lala.

Pe a faʻaleleia meaʻai ma le maualalo o le malosi o le kulimi, e fautuaina ia eli i luga o se vao i le tautoulu ma se paluga lapoa ma totō i totonu o se fagu. O le laau o le a taumalulu i totonu o se fale e leai ni malulu i lalo ifo o le vevela.

Goji selesele ma teuina

A maeʻa fua o le tagata masani masani ona liua se lanu mumu mumu, o le a mafai ona alu i la latou aoina. Ina ia faia lenei mea, i lalo o le togavao, e tatau ona faʻasalalau le ie, lea o le a malepe ai fua o le a gaʻo pe a faʻaumatia. Aua nei galo e puipui ou lima ma totigilima lima, aua o lenei laau e ufiufi i nila maama. O fua e faʻamamāina lapisi (lālā, laʻau, ma isi) e tatau ona faʻataʻapeʻapeina mo le faʻamagoina i lalo o se faʻavaa. A maeʻa sina taimi, e manaʻomia e vine ona tipi ese uma aʻa, ona latou faʻaauau ai lea ona faʻagogo i totonu o se potu malulu. Manatua e mafai ona e faʻamamago gogo vine i le ea fou, faʻaaogaina soʻo se masini faʻapitoa e faʻasaina. Ina ia mafai ona faʻamamago fua, e tatau ona toe faʻafesoʻotaʻi ma faʻafefiloi. Afai e faigofie le faʻamalosia o le pi i luga o fua, o le faailoga lea ua saunia le meafaitino. Mo le teuina, o ia vine o loʻo tuʻuina i totonu o tioata poʻo ipu suka, lea e tapunia e se tapuni.

O fualaau fou e mafai ona faʻamaʻi, pe a uma ona teuina i totonu o se pusaisaisa. Latou te fetaui lelei mo le saunia o meaʻai mo pies, faʻapea foʻi ma meainu.

Meaola ma ituaiga o goji

O le mea masani o le togavao o se ituaiga o ituaiga. Ae ui i lea, o lenei meaola e lua ituaiga:

Tibetan dereza (Lycium barbarum) poʻo le goji Tibetan

O lenei fomu e faʻaalia i le maualuga o le gaosiga. O le fugalaau ma le fuaina o le vao e amata i le tausaga muamua ina ua uma ona totoina se fatu laau i se nofoaga tumau. O foliga o le suamalie suamalie o le mataua, o le umi e oo i le 20 mm ma maua ai se tofo iloga o le po. Ae ui i lea, o lenei fomu o loʻo i ai foʻi ni mea faʻapitoa, faʻapitoa, vai inu o vine ma fatu tetele.

Saina Dereza (Lycinum chinense), poʻo le Chinese Goji

O lenei ogalaau e sili atu le malosi ma umi. O fualaau aina suamalie ua i ai se foliga lautele ma se suamalie manaia, ua vave ona mamago. O le le lelei o lenei fomu e maualalo le faigata o le taumalulu ma ua tuai ona ulu atu i fualaau aina.

I tausaga talu ai, e tele ituaiga o faila masani na faia, lea e sili ona lauiloa i le au faifaatoaga:

  1. Avanoa fou. O lenei ituaiga o Polani e faʻaalia i le le mautonu, o le taumalulu ma le vave faʻalauteleina. O fua muamua i luga o le vao e aliali i le tausaga o le totoina. O fua moli suamalie na maua ai se tofo suamalie.
  2. Lhasa. O se ituaiga saina muamua o Saina e puipuia mai le malulu ma le gaosiga. O le maualuga o le vaomatua e tusa ma le 300 cm, i luga aʻe o lala o loʻo i lalo ua i ai le tele o vao tuitui. O le laau e fua mai i le lona lua o tausaga talu ona totō ile laufanua. O le lanu o fugalaau o le fauina o le tagata lava ia e lanu viole. O lanu manogi moli e foliga mai o se foliga maualuga, o le umi e 20 mm, ma e fua mai le 2 i le 3 kalama. O le tofo o le tino e suamalie ma e le mafaamatalaina le oona.
  3. Sugar giant. O le maualuga o le vao lautele e pe tusa ma le 350 cm, e faʻasao i le malulu ma le gaosiga. O le umi o le lanu manogi mumu e pe tusa ma le 25 mm; latou te fiafia tele. O lenei ituaiga e taʻua foi o le Tibetan Barberry.
  4. Amber Amber. O lenei ituaiga Saina sa fanau mai i le 2016, o loʻo i ai se teteʻe maualuga, ae o le mafanafana. Na vave ona avea o ia ma tagata sili ona lauiloa i le au fai togalaau. O sea togavao e le pipii i lagolago, ae e taoto i luga. O le ogalaau e masani ona vave tupu, ma o lona maualuga e mafai ona oo atu i le 250 cm. O ona fua e maua mai ai se lanu moli manino.
  5. Telefoni. O ia ituaiga o laau vao e iloagofie i lona telefoni, o lona maualuga e tusa ma le 300 cm le lanu moli. O le laau e fua mai i le 3 tausaga talu ona totoina ile laufanua.

Goji meatotino: Faʻaleagaina ma le manuia

Faʻaaoga Goji

O fua o tusitala masani e iai mea e pei o le zinc, phosphorus, copper, iron, calcium, seleni, germanium, beta-carotene, vitamini C, amino acids, polysaccharides, antioxidants, flavonoids, saponins steroid, thiamine, riboflavin ma isi mea aoga mo le tino o le tagata elemene.

I isi togafitiga Saina, o na fua na faʻaaogaina i le taimi o togafitiga o faʻamaʻi o fatugaʻo, ate, gafa ma le mata. Berries fesoasoani e faʻaitiitia le toto toto, faʻavaivaia le ulu o le tino ma le lelava, faʻaitiitia aʻafiaga le lelei o le misa, faʻamalosia le mama, taofi le candidiasis, taofia le atinaʻeina o le maʻisuka, toe faʻaleleia le hormonal ma le galuega urinary, faʻaleleia le toto ma le popole i le tino, ma le pulea o le ate , faʻamaloina o le faʻamaʻi o Escherichia coli ma isi faiga faʻaleagaina i le tino. Sa faia e le aufaigaluega faafomai i Saina nei ni suesuega, ma o le taunuuga na maua ai o fua o lenei laau o se aphrodisiac.

E fautuaina e tagata e taumafa mea taumafa tagata uma e mananao e aveesea le mamafa o le taumafa ina ia 'ai nei fua, ao latou fesoasoani i le faaleleia o metabolic processes ma le tafe toto, ma fesoasoani foi e faatelevave le malepelepe o suauu gaʻo ma faaitiitia ai le cholesterol leaga. O suauu, lotions ma isi mea faʻalelei e aofia ai fua o le faila masani, o loʻo i ai se toe faʻafouina. E pei ona masani ona faaaoga e vailaau togafitiga se fua o laʻau po o vine o sea laau.

Contraindications

O loʻo i ai tagata e leai se faʻalepalega i fua o tagata masani masani. Ae e le mafai ona faʻaaogaina e fafine maʻitaga, fafagaina, ma tamaiti ei lalo o le 3 tausaga. O se tagata matua soifua maloloina e fautuaina e ai le 25 fua i le aso. Afai e leai sau faʻalavelave mo le 'ai o vine goji, e tatau lava ona e faʻafesoʻotaʻi muamua se tagata tomai faapitoa.