Laʻau

Hippeastrum togafitia fale tausi ma toe gaosia

O le genus hippeastrum o le aiga o Amariliss. E aofia ai vailaau e ivasefulu. O le lauʻeleʻele o le sulufaʻivaʻa o vaega ia o le tropical and subtropical o Amerika i Saute, aemaise o le Amazon River basin.

Faamatalaga lautele

O nisi taimi e fenumiai lenei fale ma o latou aiga - e matua vavalalata, ae le tutusa. Hippeastrum o se fugalaau matagofie e tupu aʻe mai se pulou. O ona laʻau o le laina, e sili atu i le afa mita le uumi ma le lima i le lautele.

Fugalaau e pei o faamalu, faʻailoga, faʻapipii luga o le maualuga. A maeʻa ona tupu, o se atigipusa o fatu e foliga mai, o loʻo i ai se maualuga maualuga, e fou.

O lenei mea totino ei ai uiga e manaʻomia ona manatuaina.

  • ituaiga eseese e lanu paʻepaʻe ai poʻo le malamalama i lanu e masani lava ona maua ai ni fatu lelei.
  • i le tau mafanafana e fautuaina le tanumia o laau ile laufanua
  • o le fuga o le lappeastrum e naʻo le 10 aso.
  • e fai ai faʻasalalauga e te manaʻomia e naʻo ni puʻupu tetele.

O ituaiga eseese e matua lauiloa: lapupastrum hybrid, taʻitaʻia, papillio, toso. O se faʻafefiloi o se faʻafefiloi o fatu eseese o le sulufaʻi.

Hippeastrum tausi fale

Ina ia totoina se sulufaʻi e tatau ona e filifilia se nofoaga ma le tele o le malamalama mo ia, ae e le tatau ona paʻu saʻo ia laʻau - o le malamalama e tatau ona faʻasalalau, ae susulu.

I le vaitau o le tuputupu ae, e le tatau ona maualalo le vevela i le luasefulu tikeri, ae le maualuga atu i le luasefululima.

Faʻasalaina ma fafagaina le lafu

Faʻasalaina o laau i le vaitau o le tuputupu ae o le lanumeamata lanumeamata e laʻititi, ae e manaʻomia le siʻitia laʻititi aʻo le i fuga. A o lei amataina le amata, e tatau ona tele le suavai, ae na o le eleele e le susu.

Faʻaaoga mo le faʻataʻitaʻiga e mafai ona puipuia, ae le o le vai malulu. E tatau ona faʻasaga ina ia le pa'ū le vai i luga o le pusa.

I le faaiuga o le fugalaau e tatau ona amata faʻaitiitia le faʻamaina ma mulimuli ane faʻasaʻo uma lava.

Mo faʻamamaga faʻamoemoe, e tatau ona fufulu uma laʻau o le sulufaʻi mai lea taimi i lea taimi ma se laumeʻa susulu. A oʻo i le 15 cm le maualuga, e tatau ona faʻasaina le eleele i se fofo manganese.

Ma a maeʻa aso e lima, faʻasaina le fugalaau ma le fusi phosphate luga. Ae o le mea lautele, o le laʻei pito i luga i le vaitau o le tuputupu ae e tatau ona faia i aso uma e 15 faatasi ai ma se vailaʻau totogo. A oʻo mai le laʻau, e faʻaaogaina meafaigaluega mo le totoina o laau.

Hippeastrum totoina

Hipipastrum e faʻapipiʻiina i le 3-4 tausaga talu ona totoina, ona taʻitasi tausaga. O lenei faiga e tatau ona faia aʻo lumanaʻi le amataga o le taimi malolo poʻo le taimi lava e maeʻa ai. O se mea e tatau ona faʻaaogāina e tatau ona ave i le lua sikimita sili atu nai lo le taimi ua tuanaʻi.

O le tuufaatasiga o le eleele mo le totoina o mea e tatau ona avea ma vaega e lua o le perlite, e ala i le fua o laulaau ma eleele omea ma le vaega o humus. E le gata i lea, ia mautinoa e tuʻu le alavai i totonu o le fagu. E te manaʻomia le minoi o le fugalaau e ala i le faʻafefeteina ina ia le mafatia ai le rhizome o le sulufaʻi.

E tatau ona ufiufi le pulufana i se meaʻai ina ia maua ai le tasi vaetolu o luga o luga.

Taimi malologa a Hippeastrum

Mai le amataga o le autumn seia oo ia Ianuari, o le fugalaau e amataina se vaitaimi e malolo.

I le taimi lea, o le suāvai e tatau ona faʻaitiitia. O lenei mea o le a taʻitaʻia ai le mea moni o le lau o le laau e mamae ma pau. A maeʻa lenei mea, o le a manaʻomia le tipiina o le fana, ma e tatau ona teu i totonu o se pogisa ma le matutu, pe afai e 10 tikeri le vevela. E le manaomia le faʻatau. I lenei setete, o le a ala mai le laau mo le ono i le fitu vaiaso, ona ala lea.

Hipupastrum faʻaleleia toto

Ina ia faʻamautinoa le fulafula o le ulu, e mafai ona e faʻaaogaina ni togafiti. Taʻu, taofi pulu i le vai mafanafana mo le tolu itula, o le vevela o le vai e tatau ona tusa ma le 44 tikeri.

E mafai foi ona e taofi le fugaina o le fugalaau ia Aokuso, ma ave i se nofoaga vevela ma mafanafana. O lea la e tatau ona tumau le suilapalapa seia oo ia Ianuari - i le taimi lea o le a toe amataina ona fagogo.

Ina ia fesoasoani i le toto o le laau, e mafai ona e tipiina lau laʻau uma ia Iulai ma taofi le susu mo le 30 aso. A faʻamamaina se fugalaau mo le taimi muamua pe a uma le malologa, faʻaaoga le fugalaau faʻalavelave ile palapala.

Hippeastrum fatuga toto

Hippeastrum e mafai ona faʻalauteleina e faʻaaogaina ai fatu poʻo i se auala vegetative.

Tui fatu i le taimi lava e seleseleina ai, e pei o fatu fou e ola lelei. Afai e faʻatagaina le mea e faʻamago, o lona malosi o le germination o le a faasolosolo malie ona pa'ū. E leai ni manaʻoga faʻapitoa mo le faagasologa o le lūlūina - o fatu e tatau ona tuʻuina ile eleele.

Faʻalauteleina o Hippeastrum e ala i le vaevaeina o le pulu

Ae e sili atu le faʻaogaina o le togalaau mo le toe gaosia.

Pe a suia, e tatau lava ona e ave tamaiti mai le pusa ma totōina i latou, muaʻi pulumu i le malala.

Ma o le isi auala vegetative o le vaevaega o le pulu.

I le faaiuga o le tautoulu, e tatau ona e tatalaina le pulufana, teuteu lauulu mago ma faia ni faʻavae se 4. I lokeke taitasi latou te tuleia ai i luga o se nila (ae le o le uʻamea).

O le aniani ua tulimatai i tua o se tagata matua ua sosolo. I le oʻo mai o laʻau, e manaʻomia ona e amata faʻaleleia le laau. O le isi vaitau o le tautotogo, o le a mafai ona vavaeese mea ma tuʻuina i totonu o pusa eseese.

Maʻi ma meaʻai

Faatasi ai ma le sulu, e tele faafitauli e mafai ona tupu.