Laʻau

Pandanus

Pandanus o se laau e foliga mai i se tau vevela i luga o motu o le Vasa Initia. I lalo o le tau lelei ma le tau, o le laau e fuga mai matagofie ma e maua ai fua matagofie. A e totoina i totonu, o le mea e leaga ai, e tatau ona e fiafia na o lau vao.

I le natura, o lenei laau e pei o le vao e foliga tutusa lava ma le pama. O le tutusa o nei laau totō o loʻo i lau laʻau lauitiiti e tupu e peisea'ī o se sosoʻo. O le mafuaʻaga lea e iai le igoa lona lua o le laau - pama palisi.

O le tausiaina o se potu e le faigofie tele, e leai se poto faapitoa e manaʻomia. Afai e manaʻo ai, e mafai e tagata uma ona totō ma totoina ni pama i le fale.

Ituaiga Pandanus totonu

O le aiga pandanus e tele tele - e tusa ma le fitu selau ituaiga eseese. O le tele o ituaiga o meaola e tutupu i le natura, aumai ni fua lelei o fualaau suamalie, faʻalauiloaina le pineapple i le tofo.

O le vavao o pama o se ogalaau tele lea e mafai ona fetaui i totonu o potu maualuluga pe i totonu o le maota. Ae e tele ituaiga o ituaiga e talafeagai mo le ola i se fale:

Veitch - O lenei ituaiga o pandanus e tupu aʻe i foliga o se laau laʻau ma se ogalaau e pei o laau. I se tulaga e le masani ai, o le laau e agai i se maualuga o le tasi ma le afa mita. Manua (pe tusa ma le 6 inisi) ma le umi (tusa ma le 90 simita) lau lanu lanumeamata susulu ola i se taamilosaga faataamilo i le ogalaau. Southeast Asia o le nofoaga na fanau ai lenei ituaiga.

"Aoga" - O se ituaiga umi, lea e tupu i le natura e oʻo i le 20 mita le maualuga. Vaʻaia totonu o lenei ituaiga meaola e mafai ona oʻo i le tolu-mita le faailoga.

Vaʻavaʻai lau lanu lanumeamata lanumeamata lea e tupu ai foi i le paleli, maua ni mumu mumu i pito. O le lautele o laulaau e tusa ma le 10 simita, ma o le umi o le uumi e toetoe 15 inisi le umi.

"Sander" - O lenei vailaʻau e mafai ona mafaufauina e le o iai. I le natura, e fiafia e ola i le vaomatua o le vaomatua ma le vevela. E i ai lau lanu lanumeamata lanumoana: e na o le 8 inisi le umi ma e tusa ma le 5 lautele. E i ai ni mea laiti i luga o le pito o laulaau, ma o se fasi lanu samasama umi e tafe i le ogatotonu.

Tausiga ma le tuputupu ae o meaola i le fale

E masani lava ona tele ni avanoa i totonu o se potu, e tatau ona tupu i se potu mafolafola ma maualuga. E le tatau i le laau ma tagata o le fale ona lagona se faʻalavelave.

Nofoaga ma moli

A filifilia se nofoaga mo lenei fugalaau i totonu, ia manatua e afaina tele i le susulu o le la ma le leai o se malamalama. Lelei lelei mo faamalama e feagai ma sisifo po o sasaʻe. E manaʻomia le malamalama, ae faʻasalalau.

I le vaitau faatasi ai ma ni nai itula pupuu, e mafai ona faatinoina le malamalama e ala i le faʻaaogaina o se moli susulu, ma tuʻuina pe a ma le mita mai le laau. O faʻamalamalamaga faaopoopo e mafai ona tuʻuina pe a ma le 6 itula. E fautuaina foi e te suʻeina le fugalaau ma le pama mai lea taimi i lea taimi. O lenei mea o le a fesoasoani i le ola o le ola ma olaola ai. Ae o le faʻaaogaina o le potu i le natura e le aoga.

Lulu

E tatau ona ola le pandanus i se potu mafanafana ma le vevela i le taumalulu - a itiiti ifo ma le 16 tikeri, ma i le taumafanafana - sili atu ma le 20 tikeri. O lenei laau laʻau e le fiafia i pepa malulu, ae e lelei tele mo le faʻavavevave ma le masani ai.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Mo le faʻavaivaiina o se pusi vaʻaiga, na o le faamamaina poʻo le vai e faʻaaogaina. I le taimi vevela, o le fagogo i aso uma e lua, e lava, ma i le tau malulu, e faʻafefeina le laau i aso uma e 3-4. E tatau ona faʻaleleia ma talafeagai taimi e tatau ai (pe a uma le faʻamamaina o le eleele). Mimita maualuga - o le a afaina ai.

O le suavai e le o se mea tele mo se potu pama. Na ia iloaina le ea vevela masani. E na o le faalua i le masina le fufuluina o le fuālaʻau, ae le mafai e le vai ona aoina mai i totonu o laʻau. Atonu latou te amata ona pala.

Laʻau ma le faʻamaʻi

O le eleele mo meaʻai i totonu ole mea e manaʻomia ile meaʻai ma se mea laititi. E mafai ona e faʻatauina se faʻapena o le eleele ua saunia lelei mo le pama, pe mafai ona e kukaina oe lava ia. Ina ia saunia le faʻafefiloi o le a e manaʻomia le humus, oneone, laupepa ma eleele eleʻele - mea uma i tutusa tutusa.

Pandanus i le fale e moomia le fafagaina masani. I le taimi mafanafana, e faalua ona faʻaaogaina le faʻamaʻi fagota i le masina, ma i le taimi malulu - tasi. E mafai ona e faʻaaogaina ofu eseese o loʻo faʻamoemoeina mo ia ituaiga fale.

Suiga

O totonu o pitonuʻu o palupi o le laau o le a manaʻomia ai se faʻafeiloaʻiga ao tuputupu aʻe ma atiina ae. I tausaga muamua o le olaga, ua totoina le laau i tausaga taʻitasi, ma i le matua - 2-3 tausaga uma. O le taimi lava na maua ai e le aʻa o le fugalaau le pulupuluina o le lalolagi atoa i totonu o le ulo, ua oo i le taimi e teu ai.

O le gaioiga e faia i le auala o le faʻafefeteina, faʻatasi ai ma se eleʻele eleʻele, ia ave ma le faaeteete le laau mai le koneteina ina ia le faaleagaina ai aʻa (o aʻa e matua leaga lava).

Aʻo leʻi toe gafa, ia fautuaina e nonoa lau laʻau i totonu o se fusi ina ia aua le faamanualia ou lima i ni fatuga. O le fugalaau ua totoina i totonu o se atigipusa lapoa ma se pusa faʻavaivai faʻavaivai i le pito i lalo. E le manaʻomia le faʻalauteleina o le laau, e sili atu le tuʻu i le tulaga masani.

Mo suʻega taʻitasi e sosoo ai, o se ipu ua filifilia na o sina mea itiiti nai lo le isi. Afai e vave totoina se laau talavou i totonu o se pusa telē (paʻu poʻo le fatu), ona aʻafia ai lea o aʻa i se nofoaga fou ona o le tele o palapala. Atonu o le a amata le faagasologa o le pala.

O le tele o taimi e totoina ai se laau, o le saoasaoa lea e tupu. Manatua lenei mea pe afai e te manaʻo e faʻagesegese le tuputupu ae o laau.

O alofilima matutua e ola i lapisi tetele e le toe manaʻomia le toe totoina. Afai e talafeagai, e mafai ona e faaopoopo i nisi taimi sina oneone fou i le tane.

Pandanus faatupulaia

Pandanus totonu e mafai ona faʻaleleia e fatu, vavae ma vaevaega o le vao.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Ina ia faʻapipiʻiina le laau i lenei auala, e tatau ona e tipiina ni nai mea e tusa ma le luasefulu minute le umi mai le lala uumi. I ni puʻupuʻu puupuu, o aʻa e amata lemu tele.

A maeʻa vaega, o mea uma e togafitia i le gaioiga poʻo le malala. E totoina totoa taʻitasi i se faʻafefiloi o le eleele ua saunia ma tutusa le tele o oneone ma oneone. O seleselega mai luga o loʻo ufiufiina i se ata vali e faia ai ni lauʻeleʻele. O le vevela i totonu o se "fale laufanua" e tatau ona iai i le va o le 25-28 tikeri. Aua neʻi galo e uiga i le faʻaauau pea o le ea.

Mo le aʻafiaga masani o le vaʻaia, o le a alu pe a ma le lua masina. O se mea e faaosofia ai le tuputupu ae o aʻa o le a fesoasoani i le faanatinatiina o lenei faagasologa.

Fanauina o fatu

O le sauniuni muamua o fatu e le o manaʻomia. E vave ona totoina i le eleele e aofia ai oneone ma peʻa (poʻo le pepa palapala), ma ufiufi i se ata i luga. Aʻo tumau pea le vevela (e tusa ma le luasefululima tikeri), o le a tupu mai muamua muamua pe a ma le 15 aso. Tausiga e aofia ai le faʻamautu masani ma le faʻaleleia.

I totonu o se pusa eseese, ua totoina le fatu laau i laulaau e tolu. E mafai ona vave tupu mai le vaʻaia pe afai e faʻaaogaina se fale kesi mo sina fatu.

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao

O le tama teine ​​i ona aʻa uumi (e tusa ma le 20 inisi le umi) e vavae ese mai le matua matua (i le peritomeina). Mo le alualu i luma o le aʻa, e faʻaaogaina ai le fogaeleele sphagnum, lea e faʻapipiʻiina ai le faavae o le gaioiga ma o lo o tausia pea lona susu.

O lenei metotia o le toe gaosia e faʻaaoga i le tautotogo. O tamaʻitaʻi teine ​​e faʻamago ma totoina i ni pusa eseese i le ao. O le taua tele mo le atinaʻeina o le laau ma lona aʻafia i se nofoaga fou o le lua-senitimita alavai, e aofia ai le tele o le oneone ma oneone. O le isi laulau i totonu o le fagu fufulu e tatau ona avea ma se vaega o le turf (pe tusa ma le 7 senitimita), ma o le pito i luga o se vai oneone lelei.

O totogo ua totoina i le eleele susu i le loloto pe tusa ma le 2 senetimita ma faatusatusa le eleele o loʻo siomia ai le laau. Seʻi vagana le aʻafia o laau laiti (tusa o le masina), o pusa e iai ni laupepa e tatau ona i ai i lalo o se kosi palasitika. E fautuaina e tagata fai togalaau fugalaau le faʻaaogaina o le mafanafana ma le faatumauina o le vevela tumau (tusa ma le 25 tikeri).

Maʻi ma meaʻai

O faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻamaʻi eseese e aliali mai i luga o le fale i totonu ole tausiga e le talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le eleele faʻapalapala - o tulaga lelei ia mo le faʻaalia o se mealybug, ma le leai o le susu e tosina mai ai se apogaleveleve. O le isi sui o iniseti leaga mo totonu ole fale o le fua ole iniseti.

A oʻo mai ia "malo le valaʻau", e faanatinati le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi e faʻaumatia ai i latou.

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le pama potu e mafai ona faʻamoemoeina e ala i faʻailoga o fafo fafo. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻamagoina o le laʻau e mafai ona faʻaalia ai le le lava o le 'ea o le ea poʻo nai mea laiti. O nei lava faʻaʻailoga e mafai ona i totonu o se laau e manaʻomia ai meaʻai faaopoopo.

Faatasi ai ma le le talafeagai o le moli (o lona televave po o le le lava), o laulaau e suia o la lanu mai le lanumeamata e mama, o nisi taimi e papaʻe ma faʻagesegese i le tuputupu ae.

Pandanus po o le pipi vaʻaiga - o se laau e mafai e se tasi ona tausia.