Fugalaau

Fuga i le kiona sulu

A o faasolosolo malie le sauniuniga o le natura mo se tafaoga o le taumalulu, e faʻaauau pea le fiafia o lenei laau i fugalaau matagofie e le masani ai, e pei o fai mai: faatali, e le o le taimi nei! I foliga o fugalaau, o le gatsaniya e talitutusa ma se lapisi tele po o le gerbera ma e ese lava le eseese o lanu: lanu paepae, lanu piniki, kulimi, moli, apamemea, mumu ma lanu uliuli i lalo o le petal, faatasi ai ma ni pogisa pogisa. O le maualuga o le vao e na o le 15-30 cm.

Gatania. © Kor! An

Gatzania (o nisi taimi ou te valaau ai Gazania) o se laau lauiloa mai le aiga aster, lea ua tupu e pei o le tausaga. O le tele o taimi o loʻo i ai ituaiga e lua - o gatsaniya hybride ma long-gazania gasaniya.

Hybrid gatsaniya tupu aʻe i le foliga o se pupuu, toetoe lava a leai se aʻa, vao, lau laʻau laʻau e fai ai se basal rosette ma le siliva-gray pubescence i le pito i lalo. O lenei mea e puipuia ai vao mai le malulu ma fesoasoani e puipuia le susu. O fugalaau e lapoa, samasama, moli po o le mūmū ma le lautele o le 7.5-9 cm. O mea lanu moana i le ogatotonu o ato o loʻo i ai ni mea faʻalelei e pei o mata o se siʻusiʻu i le lanu. O gatsaniya galala vaovao e amata mai i le faaiuga o Iuni ia sulu. E tasi le mea e mafai ona fuga mai mo le 14-20 aso, i le taimi lava e tasi e 6-9 mea e faʻaalia, ma o le fuga o le tasi laau e masani lava e oʻo atu i le 100 aso. I se faapuupuuga, o lenei mea mataʻutia o loʻo faʻamamafa moni.

Gatania. © KENPEI

At faʻalogo mamao pupuʻu fetolofi pupuu ma ni lau laititi uumi. Fugalaau e iʻu i le 7 cm le lanu samasama ma paepae papaʻe i luga o le pito ma le lanu enaena, toetoe o le uliuli, lio i le ogatotonu, o loʻo i luga o ni uʻamea umi. O le gatsaniya umi e fuga mai Aokuso i le sogi. I le timuga o le tau, e le tatalaina ai fugalaau. O le mea lea, o nisi taimi o lenei laau e taʻua o le "aoauli o le aoauli." I le auala, i le po e latalata foi ona fugalaau. Afai e te aveese fugalaau ua mou atu i le taimi, o le a vave ona aliaʻe mai fou fou.

Gatasasia tulaʻi

Faʻafefe gatsaniya mai fatu. O fatu e toto mai ia Fepuari ia Aperila, ma moe ai ile afa-senitimita o le oneone. E foliga mai le lanu pe a mavae le 7-10 aso. 4 vaiaso talu ona lūlū, totogo laau. I ni nai aso ao lei totoina i le eleele lafoaia, o le vao o gatzany ua faigata. Totoina i le eleele palapala ina ua uma le taumalulu o le tautotogo i nofoaga matala lalata ma le le mautonu, eleele malamalama. O le mamao i le va o vao e 15-20 cm. E mafai ona tupu i luga o papa. E alu i le paolo ma e le fuga.

Gatania. © Montse Martínez Ruiz

Gatansi Care

O Gatzania e malulu le lamala, o lea e lelei tele mo le tuputupu ae mo i latou e le mafai ona faia le faʻaleleia masani. E le mafai e le laau ona faʻafefeteina le tele o le susu. Le fefefe i le malulu o le tau, e mafai ona tatalia gutu i lalo ifo o le 5-7 tikeri. E tumau i matagi. O le fafagaina, fafagaina faʻamaʻi suavai faʻamalosi (aemaise lava i le taimi o le seleselega) ma le mulching e aoga mo le faʻafefe. O fatu e tumau pea le aoga mo 3-4 tausaga.

Gatania e faʻaaogaina e avea o se mea e maua ai le eleele ma le laʻau o le tuaoi, i rockeries ma mixborders. E mafai ona toto Gatsaniya i le va o isi laau toto, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se togalaau, i le pito i luma o togavao, puipui lagolago, e faia ai ni mea e susulu ai mai luga o le mutia. E fetaui lelei mo le ola i luga o balconies, ipu, pusa. Gatsaniya e alu lelei ma isi laau. 'Otiʻoti fugalaau matagofie i totonu o se fugalaau.

Gatsaniya "White Dance". © Janine

Gatishia le taumalulu ma le atigi fagu

Gatasara manumalo i totonu o le fale. Ina ia faia lenei mea, i le faaiuga o Setema, ua totoina laau i pusa poo fugalaau ma tuu i totonu i se mea manaia, malamalama ma se vevela o 8-10 tikeri. I le taumalulu, e faʻaitiitia le vai, ae le mafai ona faʻamago. I le tautotogo, aʻo le i totoina vao vao i le eleele lafoaʻi, o le eletise e vaeluaina.

E vave ona e tuʻuina le gandaniya i totonu o pusa ma fugalaau ma i le taumafanafana e teu ai i fafo, ma faʻatasi ai ma le amataina o le tau malulu agai atu i se potu o le a faʻaauau pea ona faʻafiafiaina ai le vao.