Fugalaau

O le a le tausiga e manaʻomia e se fern?

O Ferns o nisi o sui pito sili ona matutua o le lalolagi, latou te sao mai i le tainasoa, na latou molimauina le faʻaleleia o tagata, ma o le taimi nei ua latou olaola manuia e le gata i le natura ae faapena foi i totonu. O le mataʻituina o le laau e tagata fai togalaau ua faʻamatalaina i le matagofie o le tipiina o ata o ata ma le mea moni o le tausia o se fale i le fale e matua faigata lava.

I le isi itu o le paneta i aso nei, e tusa ma le 10,000 ituaiga o ferns, ae i le aoina o tagata fiafia i totonu o laau, o le mea moni, e itiiti lava ituaiga. O le mea aupito sili ona lelei ma i le taimi lava e tasi o laau teuteu e paʻu i luga o windowsills. Faatasi ai ma i latou, davallia, seleninium, peteris, nephrolepis ma isi ituaiga mai i le salafa o le lalolagi.

O le fausaga o ferns

O le nofo i se tulaga vavalalata i le va o namu, algae ma gymnosperms, ferns na taofia ai foliga o sui sili ona matutua o le fuga ma i le taimi lava e tasi na faamanuiaina lelei i le olaga i tulaga na suia i le fia miliona tausaga.

O lenei uiga e manino pe a mafaufau i le fausaga o le fern. Laua, pe sili atu foi ona sao, o vayas e avea ma vaega eletise o laau totino, ma, i le avea ai ma se tulafono, tu i fafo i se mea faapipii, cirrus, poʻo se faʻaauau pea ona fai. O tamaʻi laiti, e leʻi tatalaina laupepa laupepa o ferns e faʻapipiʻiina.

A o latou tuputupu aʻe, latou te faʻavaivaia, faʻapogisa ma tele. I lalo o le palapala eleele o rhizomes o ferns.

E faʻapefea ona tausia le fern i le fale?

Pe a latou tausia fale i totonu o le fale, latou te taumafai e fatu se microclimate lea e talitutusa ma le natura e mafai ai. E faatatau atoatoa lenei i:

  • vevela i le ea i taimi eseese o le tausaga;
  • siosiomaga vavave;
  • moli;
  • uumi ma le maualuga o le suavai;
  • faʻamaʻi;
  • totoina.

O le tele o fagu totonu i totonu, e pei o le ata, e sau mai i vailaʻau o loʻo i lalo o le paneta. Ae o loʻo i ai tagata tagatanuu o loʻo nonofo i ni nofoaga vaʻaia. Ina ia fetaui lelei ma manaoga o laau, o ferns uma e puipuia mai faʻamaʻi ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela, ma e puipuia foi mai le la vevela.

Faʻalagolago i ituaiga o meaola, latou te taumafai e faatumauina le vevela vevela. I le tau mafanafana, e tumau pea le vevela o laau e oo atu i le 28-30 ° C, ae i lalo ifo o isi tulaga o le tausiga ma le faateleina o le gauai mai lē e ona.

E faʻapefea ona tausia se uila, pe afai e sili atu lenei maualuga? O le a manaʻomia e le laau e le gata o le puipuiga masani mai le susulu o le la, ae faʻapena foi ona faʻafefe i taimi uma i aso vevela. O le a fesoasoani e faʻatumu uma le saolotoga o le fagu i le susu susu pe tuu le fugalaau i totonu o se fugalaau flora. O se tali lelei o le toe faʻaleleia o le fern mo le taimi atoa mafanafana i lalo o le lagi.

Ae i le amataga o le tautoulu, e oo lava i luma o muamua fulufulu, o le a sailia e le tagata e teu vine se nofoaga manaia mo le fagafao lanumeamata i lalo o le taualuga. O nisi ituaiga o meaola o loʻo tumu i se mea e maua i le potu mafanafana o le potu pe a ma le 17 ° C. Ae ei ai i latou e sili atu le toʻa ile 14-16 ° C. O le mea e sili ona maualalo o le vevela o le anotusi o le +10 ° C, afai o le ea e sili atu ona vaivai, o le a sili atu le lamatia o le rhizomes, lea e sili ona lamatia i eleele susu.

I le fale, o le tausia o se potu malolo o le a matua faigofie pe afai e te tuʻuina le fagu i luga o le matafaga sasaʻe poʻo sisifo. O iinei, e le taufaamatau laau i le la, ma o le moli mai e lava lea mo le tuputupu ae tuputupu aʻe ma le tausia o mea teuteu.

Aua nei galo o tagata uma o le aiga e le fiafia i le eleelea o le ea, ulaula, uila taavale. O le mea lea, e le o le nofoaga sili mo fugalaau o se potu o le ulaula po o se faletalimalo e tilotilo i se auala pisapisao ma taavale mamafa.

O le faifai pea ma le malosi o le faʻavaivai e eseese ma le vaitau. Pe a oʻo ina faʻaauau le tuputupu aʻe o totonu o le fale, e pei o le ata, e masani ona faʻafeinu, o le faʻaitiitia o le fuainumera o le tuputupu ae o le manaʻomia e faʻaititia le susu i le palapala.

O le faʻateleina o le suāsusu e afaina i ferns. O le mataupu muamua e lamatia ai le faʻamalosia ma le faʻamalolo o le palapala, o le faʻaitiitia o le malosi o le manava ma le meaʻai. E ui lava e le mate aʻa, e vave ona oo atu le fugalaau i se tulaga vaivai vaivai.

O le susu meaʻai e tau atu i le oti o lau. E le tatau ona e faʻamoemoe o le vai ua le toe maua ai le eletise ma le lanu susulu o le a oʻo mai i le ola pe a uma le toe faʻaleleia. E oʻo lava i le toe faʻaleleia lelei o le tausiga, latou te oti, lea e aʻafia ai le foliga mai o le fugalaau.

Faʻafefea i le fale ona tausi se uʻamea ua leiloloa le vaega uma o le ea? E mafai ona e toe faʻaaogaina se laau e aʻafia i le lamala, ma iloa lelei le faʻaogaina o le fesuiaiga o le fern development. O i latou uma na maliliu ma o loo totoe pea vayas lanumeamata ua aveesea mai le laau, pe a uma ona ave le pusa i totonu o le faamalama malamalama. Faatasi ai ma le masani, ae le o le tele o vaiinu, e mafai vave ona toe maua le fern. O se faʻailoga o le fafaguina o le a fai ma fusi lanu meamata o le laʻau fou lea na faʻaalia i luga aʻe o le sui.

Fesoasoani lelei i laau toto ia tausia meaʻai faʻapitoa ma le aofia ai o meaola ma minerale. E faia i taimi uma mai le ogatotonu o le tautotogo seia oʻo i le tautoulu.

Potted Fern Transplant

O le taimi aupito sili ona lelei e faʻaaogaina ai le faʻaogaina o totonu o le fale e totogo. E faʻatatau i le ituaiga o fale fale, o le faʻatinoga e mafai ona iai ona lava uiga.

Talu ai i totonu o ferns e le gata o laau terrestrial, ae o epiphytes foi, o le a tatau ona saunia muamua mo lenei laasaga o le tausia o meaʻai i totonu o le fale. Ina ia faia lenei mea, filifili:

  • se ipu talafeagai, ato, po o se fasi laupapa mo ituaiga epiphytic;
  • faʻamalieina manaoga o le aganuʻu, se vaʻavaʻavaʻa, faʻamalamalamaga malamalama.

E ui lava o faleoloa o loʻo ofoina atu mea faʻafefiloi, ma le tele o laau totō, e sili ona lelei le faʻatalanoaina o au meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo epiphytes, e sili atu le faʻaopopoina o vaega tetele o laupapa paʻu, o le paʻu vavala, o le galu i le palapala, ma tagata mai i vailaʻau e manaʻomia ai le aofia ai o mea sili ona lelei i le palapala.

Faʻapenaina o ferns

E iloa uma e tagata tala faasolopito e uiga i le fuga fui e maua ai le tamaoaiga ma le manuia. E mafai ona e mauaina se vavega e le mafaamatalaina i le taimi o le tasi, o le po aupito pupuu o le tausaga, pe a fuga le fern. Ma e ui lava o toa o tala faʻailoga na mafai ona maua se fugalaau faʻamalosi, i le mea moni e leai se tasi ua faamoemoe e toe faia a latou faʻaoga!

Ona o lo latou fausaga, e le fuga mai ferns. Ae faʻapefea ona toe fanau se fern? O le mea moni, o ferns na faʻasaoina se tasi o auala pito sili ona leva o le mauaina o fanau e ala i pala.

I le fale, e seasea lava ona tupu ona o le lavelave ma le umi o le faatali, pe a mumu le laititi ma matua. Ae e le mafai ona suia le totoga pe afai e sau i le togafitia o ituaiga faapitoa faapitoa.

O le totoina o ferns e amata i le faʻavaeina o palalaʻau e maua ai le spolo spores i luga o le vias. O le vevela, latou te salalau solo i vaega lata ane o le eleele, faʻasalalau e le matagi ma meaola, ma, oʻo atu i se siosiomaga lelei, totogo. A maeʻa le faʻamaʻi, ona amata lea o le ola fou, ae oʻo i le tele o tausaga e mafai ona fano aʻo le i fausiaina se fale e fafagaina ai le tagata lava ia, faʻalagolago i ituaiga.

Vaevaega i totonu o tagata faʻataʻitaʻi matutua. E sili ona lelei le faia o se faiga lē lelei mo le laau i le tautotogo, faʻapipiʻiina i se mea e faʻaaogaina i le eleele fou.

E vaevae le manoa i ni tuʻuvaega eseese ina ia tofu i latou ma:

  • tele lau;
  • ia lava tulaga o le alualu i luma;
  • lava le rhizome mo le tuputupu ae.

E tele auala e faʻaleleia ai ferns. O vailaʻau taʻitasi e faigofie ona faʻaleleia e ala i le vaevaeina o laʻau lalo. O isi e maua le tuputupu aʻe i luga o se musika uiga ese. Ma le tolu ferns, ina ia faʻavavevave le faʻateleina ma tuʻuina atu a latou fanau i le tele o avanoa e ola ai, na avea ma mea e fiafia ai. Latou te fausia sooga tuusao i luga o vayay. Pe a oʻo ina matutua matua e taʻitaʻia ai o latou lava ola, latou te malepelepe ma maua aʻa.