Faatoaga

Fungal mate o tamato: faailoga o foliga vaaia ma metotia o le puipuia

I le taʻua o tamato fale, o ata felanulanuaʻi e moli mai i lou ulu - sau siʻi fale; O apa o tamato na mafai ona tusia i luga o fata o le faleoloa; tamato i salati po o fualaau suamalie saʻo mai le vao! Ma o lenei ua e alu i totonu o le togalaau ina ia toe siaki ma faʻaleleia lau faatoʻaga, ma e te vaʻaia se mea ese i le vao faʻatoʻa. O laulaau e ufiufi i lanu enaena-enaena, o lanu enaena e vaaia i luga o gaʻo ma petioles. O le a lenei mea? Atonu o lau tamato e afaina i se malie.

E uiga i faʻamaʻi faʻamaʻi o tamato

Alternariosis - O se faʻamaʻi na mafua mai i ni meaʻai o se galo e taʻua o Alternaria solani. O lenei pathogen e mafai ona aʻafia ai soo se vaega terrestrial o tamato - fualaʻau, lau, fua. Ole faʻamaʻi e le masani ona oʻo atu i le oti o laau toto, ae faʻavaivaia tele ai ma faʻaitiitia ai fua. O tulaga lelei mo le atiina ae o sigi o le malulu o le tau ma le timu tele. O gaʻo a le tagata maʻi e mafai ona tumau i totonu o le palapala ma e oʻo lava i le suʻeina o laau toto na aʻafia e leʻi mafai ona aveesea i le tausaga ua mavae i le taimi o le seleselega o le autumn. I le avea ai o se tulafono, o le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi e matua afaina ai laau sili ona vaivai.

O faailo o alternariosis o foliga vaaia o laulaau i laulaau, ona lanu samasama lea ma pauu ai. I le taimi muamua, o foliga e foliga laiti, ae o le tele o taimi latou te faateleina ai. O leona e mafai ona iloa i luga o laau totō. A oʻo atu le faʻamaʻi i fualaau aina, o loʻo siomia i latou i tafatafa o le afifi, o lanu uliuli, ma e mafai ona vaaia i luga o fualaau mama ma fualaau mama. O au laau toto o le a mafai ona ola mai i lenei osofaiga, ae o lenei mea o le a aafia ai le lelei ma le tele o fua. Alternariosis o se maʻi le lelei, ae e leaga tele i laau e pei o le paʻu.

Paʻu mumu - o se faʻafitauli faʻaleagaina faʻaleagaina e mafua mai i le pala o le fuga o le phytophthora infestans, o lona uiga "faʻaumatia le laau." O lenei mushroom e mafai ona le gata ina faʻaumatia ai fualaau aina uma, ae aʻafia foi i isi laau toto. Spores e mafai ona feaveaʻi e le matagi mai le tasi saite i le isi. O le siama e tatau ona eliina ma faʻaumatia (e le mafai ona faʻaaogaina le faapalaga!).

O le mumu o le moli e faʻaalia mai i ni lanu-lanu enaena, lea e liu enaena i le taimi, ma o laʻau e pipiʻi i luga, faʻagogo ma paʻu. E mafai foi ona maua i luga o fualaau o lanu enaena o se foliga le tumau. E masani lava, o laulaau i luga o laʻau ma fua o loʻo faʻataʻatia i le paʻepaʻe paʻepaʻe. O faailoilo manino o le tuai o le paʻu e foliga mai mai le ogatotonu o le taumafanafana, pe a oʻo mai tulaga lelei mo le faʻavavevaveina o le vaomatua i totonu - malulu ma le timuga o le tau. O se maʻi matautia e mafai ona fasi laau i le tasi le vaiaso.

Auala mo le puipuia o faʻamaʻi afaina o tamato

Tuputupuina le tele o ituaiga tomato faʻamaʻi:

  • Tupulaga;
  • Faʻailoa;
  • Jasper (cherry red);
  • Laʻau kulimi (sameli samasama);
  • Prudence purple;
  • Laʻau mumu.

E sili atu foʻi, pe afai e te suʻeina ni tamato gaʻo - e faʻaalia i le tuputupu ae malosi ma le tumau.

Puipuiga o Suiga:

  1. Faʻatau fatu ma fualaau mai fualaʻau faʻalagolago, aua le faʻaaogaina fatu e ofoina mai e uo poʻo tuaoi.
  2. A toto, ia lava se mamao i le va o laau mo le lelei o le ea.
  3. Faʻaopopo se laulau o le mulch i luga poʻo le faʻaaogaina o le palasitika mumu faʻapitoa mo tamato e aofia ai le palapala. O lenei mea o le a maua ai se pa puipui i le va o laʻau ma palapala, lea e ono aofia ai spores spores.
  4. Vaʻaiga faʻapitoa i taʻavale, aemaise lava i le malulu o le tau poʻo le taimi e fesuiaʻi ai le tau.
  5. Afai e te matauina se mea e foliga mai e foliga tutusa ma se maʻi afaina, ia amata vave ona totoina le togavao ma ni mea saogalemu - o meaʻai e pei o le copper-containing organic fungicides ma biofungicides. O i latou uma ma isi e le afaina i fualaau faisua e faaaoga i meaai. Suʻe nei tupe pe a ma le vaiaso (faʻaaogaina tutusa, o le a mafai ona faaitiitia le aoga). Faʻaeteete pe a faʻaaogā sauniuni-apamemea - faʻamalolo i le vaveao ina ia le afaina ai pi; e mafai ona faaputuputu le oloa i le eleele ma taʻitaʻia ai ona aʻafiaga, o le mea lea, i le nofoaga e masani ona e faʻaaogaina ai oloa ma le kopa, atonu e le tupu tupu tomato i tausaga uma.
  6. I le faaiuga o le vaitau o le tau vevela, faʻamamaina lelei le togalaau ma faʻaumatia uma otaota.
  7. I le taimi o le faamai, taumafai e teu se togafitiga maloloina, e tusa lava pe o le mea lea e te manaomia e teu ai i totonu o koneteina.

Puipuiga o le tuai:

  1. Aua le tuua so o se laau mo le taumalulu ma aveese uma totoga totō o tamato ma pateta. O Potatoes e mafai ona avea ma se pusa tui.
  2. Faʻaaogā vao ma lagolago mo laau totō poʻo se 'eleʻele o mulch poʻo se fale faʻapitoa (silasila i luga) e puipuia ai laulaau mai le faʻafesoʻotaʻi le eleele.
  3. Vai vai i lalo o aʻa ma aloese mai le susu. E sili atu le fai o vai inu i le vaveao ina ia maua ai e le laau ma le pito i luga se taimi e malogo ai aʻo leʻi oʻo i le po.
  4. I le avea ai o se puipuiga, e mafai ona faʻaaogāina ni mea faʻapitoa faʻasolosolo e aofia ai siama aoga.
  5. O se vaifofo o le hydrogen peroxide o se tasi lea mea saogalemu ma aoga mo le faʻamalositinoina o laau totõ ma puipuia mai le tuai.

Ia manatua o mea uma o loʻo taua i luga e talafeagai mo le puipuia o le maʻi. Afai ua uma ona afaina le laau, e tatau ona faʻaumatia (mumū) e aunoa ma le faʻafefe. Leai se mea e le faʻapalaina ai laau mamaʻi, talu mai le tuai o se faʻamaʻi pipisi lea e mafai ona faʻalauteleina e le gata i au laau totō, ae faʻapea foi i laau o ou tuaoi!

E ui lava e matua faigata tele le tau faʻatafunaina o tomati i se tau malulu ma le malulu, o le faʻaaogaina o puipuiga e fesoasoani pea e faʻaitiitia le ono mafai ona afaina ai lenei maʻi faʻaleagaina.