O le togalaau

7 fesoasoani mo le sauniuni o lau togalaau mo le taumalulu

O taumafaiga o le ae faʻaaluina i le fetuunaiga o moega o fualaau aina i le tautoulu o le a totogia ma le matagofie i le tautotogo, pe a vave ona vave amata ona totoina ni laau fou. I totonu o lenei lomiga - nisi o fautuaga i le autumn fufulu ma saunia lau togalaau mo le vaitau o le taumafanafana e sosoo ai.

7 fesoasoani mo le sauniuni o lau togalaau mo le taumalulu

Soʻo se pau, pe a oʻo mai le tau mafanafana, e masani ona oʻo mai i le iʻuga, ou te lagona lagona fefiloi. Talu mai le vaitau o vao o tatou laau e le o se mea umi, ia Setema, e masani lava ona amataina se malafoni mo le faasaoina o avanoa mo le taumalulu. Ou te faʻaaluina se vaega taua o loʻu taimi i le umukuka, taumafai e faʻasolosolo le saoasaoa o le seleselega (lea e tupu i le toetoe o mea uma i le po).

E masani lava e le tele le taulai atu i moega i lenei taimi - na o asiasiga i aso taʻitasi mo le i ai o fua ma fua o le seleselega. E leai se taimi mo le veleina, teuteuina ma le mataala o le soifua maloloina o laau. Latou te tumau na oi latou lava: e tupu pe mamae.

E oʻo mai i le taimi e amata ai guga o Oketopa, o le tele o le togalaau o se faʻafefiloi o le oti poʻo le mate o laau totő, vao, poʻo le fetogi foi o tamato. Leai nisi tamato, seʻi vagana ai fualaau aina e toto i luga o le laulau kuka. O le a leai se zucchini e mafai ona fusi i totonu o fagu, leai ni kukama e mafai ona kukaina, e le toe i ai ni manoa e mafai ona puipuia.

A o faaiuina le tau mafanafana, ou te iloa le tuputupu ae o le lagona faamalieina, faasaoina o laʻu seleselega ma faatumuina fata ma faavae i apa o meaai. O le taui lenei mo le galue malosi na faia e tupu ai laau toto, ma tausia i latou i le taimi atoa. E faʻafetai foʻi mo taimi uma na faʻaalu i le fufuluina, faʻapipiʻiina o fualaau aina ma faia ni vevela seia oo i le leva o le po, pe a uma le fale ua moe.

Ou te lagona se toomaga ma le faanoanoa pe a seleseleina le seleselega i le tele o le togalaau. Ae ou te iloa o le a sili atu loʻu lelei pe a ou alu i fafo ma sauni sauniuni laʻu togalaau mo le taumalulu. O le a se mea e mafai ona ou faia e saunia lelei ai loʻu togalaau mo le taumalulu?

1. Ia matua mama uma moega

I le taufaʻaiuiuga o le vaitau, o le togalaau fualaau masani e masani ona i ai i se ituaiga o meaʻai e ono paʻu ai ou lima. Tuʻua se galuega tele i nisi o tamaiti laiti ma fufuluina ia le itiiti ifo ma le tasi le moega i le taimi, seia maeʻa uma ma saunia mo le taumalulu.

Ia mautinoa e aveese uma laau ua mate. O nisi o faʻamaʻi, e aofia ai le tuai o le paʻu, faapea foi ma meaola faalavela, atonu o le a toilalo i luga o laʻau ma fua o fua na totoe i le togalaau. O le mea lea, ave otaota vao uma ma fualaau 'aina uma. E mafai ona e faʻapipiʻi mea faʻale-soifua maloloina i lau paluga. Ae ui i lea, ia manatua i le tele o taimi, o le faapalaga o le faapalaga e le lava le mafanafana e faʻaumatia ai se faʻamaʻi poʻo se gaʻo. O le mea lea, e le tatau ona lafoaia otaota o le laau e faʻamaʻi ai, faʻamaʻi po o siama ma otaota otaota pe faʻauʻu ina ia le salalau nei faafitauli i le palu uma o le faapalaga.

Ia mautinoa ia faʻamamā lelei lou moega pe a uma le seleselega.

2. Faʻaopopo se laulau o palapopo o loʻo faʻapipiʻi ma mulch i tafatafa o le moega

Aveese le mulie mulumulu, aveese vao leaga, i se mea e gata ai, tuu se apa o le faapalaga palapala (2.5-5 cm le mafiafia), ona toe tuu ai lea o le fasi mea tuai. O lenei mea o le a fesoasoani i le puleaina o vao ma le puipuia o eleele. O le tele o faʻamaʻi ma meaola faalafua e mate pe a fua le eleele i le tau malulu. Ae ui i lea, o le mulumulu mafiafia o moega o le a le mafai ai ona faʻamago le eleele e faʻafefe ai. Ma pe a lūlūina le eleele, faʻaopopo se isi vaega o le mulch mo vao matala ma fugalaau.

3. Faia se suʻega o lau palapala

Autumn o se taimi sili lea e fai ai se suʻega ile eleele ma fuafua pe manaʻomia ni meaʻai faaopoopo ma fetuunaiga i le maualuga o le pH. O taunuuga o sea suʻega o le ai ai faʻamatalaga nei:

  • eleele pH;
  • maualuga o le pāpāla (K), phosphorus (P), calcium (Ca), magnesium (Mg) ma le sulfur (S);
  • meafaitino eleʻele;
  • taʻitaʻia mataupu.

O ia faʻamatalaga o le a fesoasoani ia te oe e fuafua ai le tele o le lime ma le faʻamala (organic poʻo minerale) e te manaʻomia e faʻaopopo e faʻaleleia ai le tulaga o le eleele. Lime e masani ona faʻaaoga e faʻafetaui le pH. O lona faʻaopoopoga i le tautoulu o se vaifofo sili ona lelei, talu mai le taumalulu o le a faʻamavae atoa i le palapala. O isi faʻaopoopoga, ua mamanuina e fetuutuunai ai lona fatu, e sili ona lelei i le tautotogo.

4. Toto le garlic

Filifili se moega e te leʻi totoina ai sukalati i lenei tausaga, ma totō laulaki ma se mata mo le vaitau o le taumafanafana e sosoo ai. Faaaoga le tele o palu ma paluga faʻasaina mo ia.

E sili ona lelei le totoina o paluga eletise i le loloto pe a ma le 10 cm ma e tusa ma le 15 cm le tasi mai le isi. Faaopopo se tamai laulau o le mulch pe a uma ona totō, ma pe a lūlū le eleele i laau toto o loʻo taoto ai i totonu, ufiufi le moega ma se vaega sili atu le manaia o mulch.

5. Faalautele lau togalaau aina

Autumn o se taimi sili foi lea e faalauteleina ai lau togalaau. Mafaufau i le fausiaina o nai moega umi po o nai sikuea mita o le togalaau i luga o le mutia. E tele faʻatoʻaga faʻatoʻaga e faʻatulagaina le faʻatauina o eleele eleʻele ma le faapalaga i le afiafi o le faaiuga o le taumafanafana.

O se moega e saunia mai le autumn o le a laveaiina lou malosi ma le taimi i le tautotogo.

6. Aoina laulaau

A aunoa ma le faʻaopoopoga, e mafai ona taʻua laʻau o auro mo tagata taʻitasi fai togalaau. I le taimi lenei o le tausaga, ou te taumafai e aoina mai le tele o laulaau e mafai ai, ma faʻatumu i laʻu pusa otaota, pe tuu i totonu o taga lapisi. O ia laulaau e mafai ona faʻaaogaina mo mulching, e pei o se mea lanu enaena o le faapalaga, faʻapea foʻi ma deciduous humus.

Mulch: o se vaega mafiafia o lau paʻu paʻu i luga o le moega e mafai ona fesoasoani i le vevela vao, taofi le susu ma tuʻuina atu meaʻai i le palapala ma mea taua, talu ai o lea ituaiga o lecomase e faʻateleina ma fesoasoani i le faʻaalia o meaola laiti.

Compost: o le lau lauʻeleʻele o le paʻu sili ona lanu enaena (carbon) otaota mo otaota. Ou te fiafia i ai pe a iai sau aofaiga o lau paʻu i laʻu atigipusa, ma e mafai ona ou faaopoopoina i le faapalaga i le taimi lava lena, pe a manaomia le toe totogi mo le lanu meamata (nitrogen) e pei o le otaota otaota.

O le suamalie o le suamalie: i le gasologa o le taimi, o laʻau na aoina i se faaputuga po o se pusa otaota ua faʻaumatia ma maua ai le humus sili, lea e mafai ona aofia i totonu o le palapala e faʻaleleia ai lona fausaga ma le maualuga o le sulu. O ia ituaiga humus e maua ai foi meaai mo meaola laiti aoga.

O se tasi o auala pito sili ona faigofie e aoina ai ma olo i lau paʻu o le faʻaaogaina lea o lau mutia vao ma le leai foi o se ato. Afai o loʻo e faʻaaogaina se moa vao ma se ato, o le a lelei tele le faʻafefiloi o mutia ma laau laʻau, lea e mafai ona tuʻu saʻo atu i le pusa otaota. Ae e tusa lava pe leai sau ato mo le aoina o mutia, e mafai ona e faʻatonuina ina ia aoina ai laʻau ma vao i le tasi le faaputuga. Ma na o le faʻafeiloaʻiina o lenei faupuega i se pini faapalaga po o taga lapisi.

7. Tusi ni faʻamatalaga

Aʻo fufulu lau togalaau i le tautoulu, mafaufau i le a ma le auala na e tupu ai i lenei vaitau. Ia mautinoa e tusi i lalo po o fea laau totō na e ola ai, o aʻa na aʻafia ma maua ai fua tele, o fua na e seleseleina. O a mea faʻavevesi na e maua e tau ai i lenei tausaga? Pe i ai ni moega e te ita ai? Tusi i lalo nei faʻaaliga i le taimi nei, faatasi ai ma se manatuaga fou, o le a lava lau faʻamatalaga mo le fuafuaina lelei o le vaitau o le taumafanafana e sosoo ai. Ma le isi, o lenei mea o le a maua ai le taimi e suʻe vaifofo i faafitauli o loʻo e feagai.

"I le vevela tele" tusi i lalo po o fea laau toto na e ola ae ai, o aʻa ia na maua aʻa ma avatu fua tele, o fua na e seleseleina.

Fiafia i le pau!

Maua se fiafiaga mai na aso malulu taumalulu e te faʻaaluina i le galuega i le togalaau. Maualuga maualuga e le o toe faʻaaogaina le galuega i fafo e pei o muamua. Vaavaai solo, fiafia i le matagofie o lau togalaau, susulu i le timu o le la. Manava manava ma sogisogi i le manaia o le eleele fou. E le pine ae ufitia uma mea i le kiona, ma o le isi taimi e te "vaʻai" ai i le eleele i na o le tautotogo.

O le tausiga o le Autumn mo le faamamaina o moega o se avanoa e amata ai ona totoina se fualaau fou ma sili atu le vave ma le amataga o se vaitau fou. O le a faatalitali moega mo oe, sauni mo le totoina o laau fou. Na o le fausiaina o le mulch, toso ese vao, tuu le fugalaʻau (faʻavae i luga o le fua o le fua o le lauʻeleʻele) ma lūlūina fatu, poʻo le tuʻuina o fatu laau ile eleele. I le taimi o le taumalulu, o le a lava le taimi e te moemiti ai e uiga i mea e mafai ona e tupu i le vaitau fou e ala i le fuafuaina lelei.

Rachel Arseno