Laʻau

Ascocena orchid tausia le tausiga o le suavai ma le fausiaina i le fale

Ascocenda (Ascocenda) - o se laau o le epiphytic genus ituaiga o le aiga Orchidaceae (Orchidaceae). Ascda o le faʻapuupuuga lea o le igoa lautele i totonu o faʻatoʻaga, e le gata i pisinisi ma le amateur.

O lenei ituaiga o orchid e le tupu i le natura, ona e maua mai e ala i le sopoia o le lua gene - Vanda (Vanda) ma Ascocentrum (Ascocentrum). E oʻo mai i le taimi nei, e tusa ma le 10 ituaiga o vailaʻau oona ma sili atu ma le 50 ituaiga o vandas ua iloa, toetoe o nei mea uma e faʻaaogaina e atiaʻe ai hybrids Ascocenta fou.

Faamatalaga lautele

O le Ascocende ua manatu o se orchidiga faigofie e tausia, lona lua i le phalaenopsis i lenei fuaitau. O le uluai afio mai na tusia i Hawaii i tua i le 1949. O se ituaiga o Ascocentrum curvifolium (o le autu o le suauu suauu na faʻaaogaina mo le faʻavasegaina) ma le Vanda lamellata (Viliane multi-flowered vanda), lea na taua o Portia Doolittle.

E le gata i lea, o le fausiaina o mea fou fou e "maua ai le malosi" ma o le taimi nei e toetoe o le tasi ma le afa afe greks (hybrids interspecific) ua lauiloa ma e tusa ma le afa afe greks o le gafa fesootai. I le taimi o le atinaʻega, na faʻaleleia atili ai le faafetai i le faʻafeusuaʻiga ma le filifilia. O le galue i le atinaʻeina o ituaiga fou ma ituaiga o ascocendes e faaauau pea, ma o tausaga taʻitasi e sili atu ona faʻapitoa ma eseese.

O le mauaina o ona tuaa le natura faʻapitoa o le tuputupu ae, o le tuputupuaʻe e i ai lona itu, o lona tuputupu aʻe e faʻaauau pea i le olaga atoa o le laau. Laʻau lanu meamata lanu meamata i luga o le au e tuu i le isi faasologa. O laulaau e ufiufi i se laulau vela, lea e mafai ai ona e faaputuputu ma taofi le susu i totonu ia i latou, lea e toso mai le laau mai le ea. Ascocende na maua le foliga o le laupepa mai le Vandas. O laupepa umi o le Ascocenus o loʻo i ai foliga foliga pisi i luga o le vevela autu ma se faʻailoga i le pito i luma, e lua ni laina felafolafoaʻi.

I le taimi o le fugalaau, lea e tupu i le tautotogo ma le tautotogo, o sui o le ituaiga e maua mai ai se tasi po o le sili atu o le racemose racelose, lea e aofia ai le 12-25 fugalaau. O le lapoa tele o fugalaau o le tupua na maua mai i mea leaga, ma o le tele o latou mai le ascocentrum. Fugalaau i le lautele e oʻo mai i le 5 i le 8 senitimita, ma i le faigofie o le foliga e foliga tutusa i latou. O le paʻu lanu lanu o nei pipiisi e le o se tamaoaiga tele ma o loʻo i totonu o se fusi uila mafanafana. O fugalaau e valiina i lanu enaena mai le samasama ma le moli i le lanu viole ma le lanumoana.

O laau vavao e mafai ona lafoina i le 6 peduncles i le tausaga. O latou e sili ona lauiloa i tagata e ola ai i vai vevela ona o lo latou laʻitiiti, e le pei o vailaau tetele. E masani lava, o fugalaau Ascocenda ua faʻaaogaina e fai ai falaoloa faʻatau i faleoloa fugalaau.

Ascocenda tausi fale

E manaʻomia e Ascocenda le tausiga tutusa i le tausaga atoa, aua e leai se taimi malolo.

O le tochi e mafai ona faʻafetaui i soʻo se aofaiga o le malamalama, o lea e mafai ai ona tuʻu uma i le faamalama i matu ma luga o le itu i saute (e te manaʻomia le paolo i le aoauli). O le mea e manaʻomia mo le faʻamalamalamaina o le leai lea o ni vaʻaiga mataʻutia ma faʻaalia. I luga o le ao ma le pupuu o aso, e tatau ona faʻamalamalamaina le faʻamalamalamaina i le tino ae leʻi oʻo i le 12-itula faʻamalama. O lapisi ma laʻau mumu ua faailoa mai ai le "televave" o le malamalama, ma lanu lanumeamata lanumoana ua atagia ai le leai o se malamalama.

O le puleaina o le vevela o mea o loʻo i totonu o nei kulupu e fesoʻotaʻi tonu ma le malosi o le faʻamalamalamaina. O le maualuga, o le maualuga o le vevela e mafai. O le maualuga o le vevela i le ao e mai i le 23 i le 27 tikeri, i le po - mai le 16 i le 22 tikeri. I le taumalulu, e le tatau ona faatagaina le vevela e faʻaititia i lalo o le 16 tikeri.

Faʻasagaina o Ascocendes ma le Maʻeleʻele

E sili le faʻafefe o le Ascocene e ala i le faatofu. O se fagu e iai se laau poʻo le togi lava ia e tuʻuina i totonu o se fagu e tumu i le vai mo le 30 minute. O foliga vaaia o aʻa e mafai ona fuafua ai lo latou saturation. O le velamen e ufiufi aʻa e maua ai se lanu meamata ma fuga. O aʻa vevela e lanu enaena. Ole taimi ole fafaga e faalagolago i le auala ole tuputupu aʻe o le orchid. Afai e totōina i totonu o se meaʻai, ona faʻafeinuina lea pe a maeʻa maeʻa. Afai e tupu aʻe le tupuga ma se aʻa e leai se aʻa, ona faʻafefe lea e fai ma le vevesi o loʻo mimita. Ae e ui i lea e fautuaina ia "taʻele" ia laau i aso uma. O le vai mo le faʻavaivai e faʻaaogaina ai le mafanafana ma le nofo lelei.

E pei lava o solo uma, e manaomia e Ascocene le maualuga maualuga. I le ao, e tatau ona oʻo mai i le 70 i le 80%, i le po - e tusa ma le 60%. Mo le faatumauina o lenei maualuga o le susu, tagata e faʻamaualalo ile fale, pusa ipu vai, fata ma masini susu susu poʻo laumei e faʻaaogaina. O le faʻaauau pea ona totoina laau toto ua fautuaina. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamautinoa e le tafe le vai i totonu o laʻau, ona o le pala e ono amata ona atiaʻe. E le mafai ona e sulu i le ao, pe a oʻo mai le la i totonu o le fale. O lenei mea e mafai ona tupu ai le mu o laulaau, i nofoaga e paʻu ai le vai.

Faʻaliliuga ma fomaʻi mo Ascocenda

O le tele lava o taimi, o meaʻai e ola i totonu o ipu faʻapitoa, ato, tioata tioata poʻo le lautele e iai ni aʻa fua. O le meaʻai e masani ona aofia ai le paʻu, tipi i ni vaega tele, koala o vaega tetele ma sphagnum moss.

Fertilizers e na o le faʻaaogaina faapitoa lava e faʻaaogaina mo vaovao. Laei pito sili e faia i le taimi o le fausiaina, e tusa ma le tasi i vaiaso uma. Afai e leʻi leva ona totoina le laau, faʻavaivaia pe aʻafia foi aʻa, ona le faia lea o luga o lavalava.

Fugalaau totoga

Ina ia mafai e le alu aʻei le lagi ona fuga, e tatau ona faia se eseesega i le va o le ao ma le po e tusa ma le 2-3 tikeri. Afai e tusa lava i ia tulaga ua musu le laau e fuga, ua faateleina le eseesega i le 5-7 tikeri.

E mafai ona faʻaititia itula o le aoauli i le 2 itula pe faʻaitiitia le faʻasaina ile 2 taimi. Peitai, i le taimi lava e tasi, e tatau ona e mataʻituina le tulaga o le laau ina ia le afaina ai, ona o nei metotia uma o se popolega mo le laau.

Faʻapenaina o le Ascocene Orchid

E mafai ona faʻaleleia le ascocene e ala i le faʻataʻoto, lea e avea ai ma laau matutua. E mafai ona e vavaeeseina tamaiti pe afai e lava lona numera o aʻa mo le ola tutoʻatasi. O le mea e leaga ai, o le tupuaga e seasea ona faʻatulagaina.

Ona o le saoasaoa o le tuputupu aʻe o Ascocene, e mafai ai ona faʻasaina e le tipiina pito i luga o le laau, lea e aʻafia. O se mea e totoe e masani lava vave ma faigofie ona fausia ai tamaiti, ae i le taimi lava e tasi, o le aʻafiaga mulimuli o le uʻu e tele taimi e alu ai. E iai fautuaga mo lenei auala e faʻaleleia ai:

  • O 'aʻaʻaiga e naʻo le ola maloloina ma malolosi laau e le faʻavaivaia e ala i le fuga.
  • O seleni e tatau ona vaʻaia na o masini e leai ni fofo.
  • O le nofoaga e tipi e mu i se mumu mumulu i luga ae o le mea e susunuina ma fufui i le fungicide.
  • Ua faʻamagoina laau mo ni nai aso ao le i totoina.
  • E manaʻomia le suʻelaʻau i le mama e pei ona mafai ai ma se faʻafefiloi o vaʻa sphagnum vaʻa.
  • O mea e totōina e totōina e faʻasūlūina tele, ma faʻafefe sina susu i le meaʻai. E tatau ona le itiiti ifo i le 80% le faʻafefe.
  • Laititi laiti e mafai ona faʻalauiloaina i se sphagnum ola, lea o le a faʻamautinoa ai le mama, i totonu o falemaʻe faapitoa ile totonu.

O le filifiliga e sili ona faʻatuatuaina mo le toe gaosia o le faʻavaeina lea o tamaiti i luga o peduncles. Ae, e aunoa ma togafitiga faʻatasi ai ma sauniuniga faʻapitoa faapitoa o le fugalaau fugalaau, o le faʻavaeina o se pepe mai ai e seasea ona tupu. Ina ia faʻagaoioia le gaioiga, aveese le flake mai le fatugaʻo o loʻo afifi ai, ma faʻaaogaina se paluga o le 50 miligrams o le acid trans-cinnamic, 5 milligrams o le benzoaminopurine diluted i le lanolin.

Ascocende, faatasi ai ma le tausiga lelei ma le le atoatoa, e mafai ona faamalieina i lona susulu matagofie ma le tele o se vaitau umi.

Maʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi, o le mea e masani ona oʻo i ai e masani ona afaina i le tele o le pala, ona o le le lelei o le faʻaleleia o le vai ma le suavai. O meaola faalavela, iniseti ma le apogaleveleve e sili atu i le "alofa" uma.