O le togalaau

E faapefea ona tausia se potu i le fale?

A pasia e pupuni o se faleoloa fugalaau, e le mafai ona e vaʻai ese mai le laʻau mumu laiti. Ma faʻafefea ona e vaʻai i sea ituaiga vavega i lau windowsill. Ae ui i lea, o tala e uiga i le le fiafia o faifaatoaga e leai ni poto masani, oe na liua le laau i se vaovao uliuli i le masina, o le fefe tele le toatele mai le faatauina mai. I le taimi lava lea e tasi, e le o se mea e le faʻapipiʻiina poʻo se ofutino pito i luga.

O le faafitauli ogaoga o le mate laau o le valea lea i le auala e tausia ai se potu. Masalo o le laau e iloga ona o lona natura faigata, ae mulimuli i tulafono faavae o le galueaina, o le a faafetai i le tagata e ana le tupu ma le fugalaau tupu ma se manogi manaia.

Filifili se potu e alu aʻe

O le filifiliga sao o le vao i totonu o se faleoloa fugalaau o se vaega autu o le manuia o le tuputupu ae i le fale.

O le mea masani, o le tufatufaina atu o fesoʻotaʻiga e ofoina atu ai ituaiga nei mo le faʻatau atu:

  • Polyanthus. O lenei ituaiga e faʻaogaina e maua mai e ala i le sopoʻia o le aʻe ma le lauti. Toto toto i le tausaga atoa i totonu o tamai (2-4 cm) faʻalua fagota;
  • Laititi. I le ata o se lili potu o lenei ituaiga, e mafai ona e vaʻaia ni fugalaau fugalaau laiti, e iloagofie ai mai isi meaola. O le laau na totoina i Saina ma o loʻo i ai ni vaovao laʻau vavalalata;
  • Na maua le ata o le tipu i le laasia o ituaiga o laʻau eseese ma ituaiga o lauti. O le togavao o loʻo faʻauigaina e ala i le tele o lau laʻau tele (10-14 cm) faʻato'ā faʻafefeteina fugalaau e faʻaleleia ai se manogi manaia.

Pe a filifilia, e aoga le tuʻuina atu o se mea e sili ona lelei i se laau e itiiti lava fugalaau, ae sili atu vine. O lenei mea o le a faʻamautinoa ai o le vao o loʻo i le vaega tuputupu aʻe ma o le a faafaigofieina le tausiga o potu malolo.

E faʻapefea ona tausia se potu i le amataga?

O le taimi lava e i ai le rosa i le fale, aua e te faanatinati e suʻeina iina. Tuu atu ia te ia le avanoa e faʻaaoga ai i tulaga fou. Ina ia puipuia, pe a mavae ni nai aso, e tatau ona togafitia le togavao mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ina ia faia lenei mea, o le a lava lea e ufiufi ai i le tele o fafati faʻamalolo ma fufulu i vai mama. E tatau ona totogia faapitoa ile totonu.

I le masani ai i tulaga fou, ua saunia le fugalaau mo le toe gaosia i totonu o se meaʻai. A maeʻa ona ave le rosa mai fafo o le ulo, siaki ma le totoa aʻa. I se laau ola maloloina, e tatau ona i ai se lanu malamalama ma ia malosi. Afai e te maua ni mea pala i totonu o le aʻa, ia vavae ese ma le faaeteete. I le faaiuga o togafitiga, e tuʻuina le rosa i totonu o se ulo e faʻafefiloi meaʻai, i le pito i lalo e tatau ona i ai se alavai. Ina ia faʻaleleia le sao o le ola, e tatau ona aveese uma fugalaau mai le vao.

Matou te faia ni tulaga sili ona lelei mo se potu e tulaʻi mai

E faʻapefea ona tausia se fale i luga o le fale ina ia tele ona lauolaola ma se foliga vaaia lelei. Mo le laau, o le nofoaga o le a tu ai e taua tele. Fautuaina ia avea lenei ma se faamalama i le itu i sasaʻe poʻo le itu i saute ma faʻamalamalama lelei. A le o lea, o le leai o se malamalama o le la, e tatau ona faʻamalamalamaina le laau, aemaise lava i le taimi o le vavao.

O le tilotilo i le ata o se potu fugalaau ua tulaʻi mai, e mafai ona tatou fai atu ma le mautinoa e maua e le laau le aofaiga tatau o le susu, meaʻai, ma le tatau ai foi o le susu. Loto i totonu o le tino e matua faigata tele i le faʻafeinu, ae o le tele o le susu e mafai ona faʻaalia ai le amataga o le maʻi. E faʻamalūlūina pei o le ele i totonu o se fagu vai inu lelei. E taua tele mo le togavao e tuʻuina atu ai le maualuga o le suamalie i le vevela o le 23-25º C. E fautuaina le faʻamamaina o le vao i aso uma e ala i le faʻaleleia o vai mama. I le vevela, timu vevela, e mafai ona faia lenei mea i le taeao ma le afiafi.

Afai e teu se potu, aua nei galo e uiga i le vaeluaina o le eleele i totonu o se ulo ma le masani ai o le faʻamalosi. I le avea ai ma faʻamalositino, e sili atu le faʻaaogaina o meaola suamalie suamalie poʻo ni mea faʻapitoa na fuafuaina mo nei laau totō. O le aofaʻi ma taimi o le faʻasaina ua fuafuaina e le kamupanī i le afifiina.

E manaʻomia foi i totonu o laʻau totonu le teuteu taimi. E faia mai le taimi o le fafaguina o fatuga ma le foliga mai o palisi laiti, lea e taʻu mai ai le amataga o le ola tuputupu ae o le vao. O le aveeseina o lala mago ma lala vaivai o le a faatelevaveina ai le fausia o pulumu ma puipuia faamaʻi i rosa potu.

O potu na amata ai ni maʻi

E le gata i lea, o faigata i le faʻatupulaia e mafai ona tulaʻi ona o maʻi o le potu. O le tele lava o taimi e faʻatoʻilaloina e aphids, moli vaʻaia ma isi ituaiga parasite. Ina ia puipuia faʻamaʻi, e tatau ona siakiina pea laulaau laulaʻa.

Ae faʻapefea ona faʻapolopolo se laau pe a maua ni meaola?

  • Spider mite. E masani lava ona maua i le vevela o le tau. E pupuni ai laulaau ma laʻau lelei ma laʻau e sili ona lelei, lea e faasolosolo lava ona amata mago ma pauu. O le laau e mafai ona faʻamalolo e ala i le faʻaleleia o le sauniuniga Fitoferm.
  • Aphids. Faatasi ai ma sina numera o meaola faalafua, e mafai ona e aoina ou lima, pe a uma ona togafitia le laau ma Intavir.
  • I le tulaga o le pala, paʻu palapala ma le pala, ma isi faʻamaʻi faʻaleagaina o rosa i totonu, faʻapipiʻiina ma Fundazol o le a manaʻomia. I le faʻaopoopoga i le togafitiga autu, e tatau ona fetuunai le faʻamamaina, faʻaitiitia le faʻamalosi ma faʻamaʻalo le potu o loʻo i ai le rosa.

Faʻatinoga o loʻo faia i fafo. O le laau o loʻo totoe i le mea e vavalalata ai le aso, pe a maeʻa ona aumai i totonu o le potu.