Laʻau

Salpiglossis

Salpiglossis (Salpiglossis) o se ituaiga o le aiga o le nightshade, lea o loʻo faʻatusalia e le telefoni, tausaga ma le faʻalauiloa. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le tusa ma le 20 ituaiga. O le nofoaga na fanau mai ai sea ituaiga o Amerika Amerika i Saute, ma o le tele o taimi e maua ai i Chile. O le igoa salpiglossis o loo i lona tuufaatasiga 2 upu Eleni, ua faaliliuina o le "paipa" ma le "gagana", o loo tatou talanoa iinei e uiga i foliga o se fugalaau. E i ai foʻi le igoa lona lua o le laau - failauga faʻatau. Fausia talu mai le 1820.

Vaega o salpiglossis

I aso nei, e na o le tasi ituaiga ituaiga o togalaau e totoina togalaau aina, e pei o Salpiglossis sinus (Salpiglossis sinuata). O le taamilosaga maualuga o le Omela e mafai ona oʻo i le 100 centimita, e faʻalaʻau ma miti, ma i luga o latou luga o loʻo iai ni lauulu faʻapipiʻi. O laulau laʻau pito i luga e vaapiapi, uma ma sessile, ao talalafolafolafolafola papa-lobed, alu ma maua petioles. O le tele o fugalaau mananaia e 5 senitimita, o latou lanu e mafai ona lanumoana, samasama, enaena, lanu violisi poʻo le kulimi, i luga o le pharynx o loo i ai se mamanu maamora, e aofia ai veins of dark and golden color. Ua mataituina le fugalaau ia Iuni-Oketopa. O le foliga o fugalaau lanu-e susulu-fugalaau e foliga mai, e i ai o latou lima e lima-lobed. O le fua o se capsule ovalu e lua, o totonu o fatu laiti.

I le ogatotonu o vaitau, o le salpiglossis ua tupu na o se lua tausaga pe faaletausaga.

Growing Salpiglossis mai Fatu

Lauina

Mo le faʻalauteleina o le salpiglossis, o fatu e faʻaaoga. O le totoina o togalaau e faia i aso muamua o Mati, aua o lenei mea e le loloto, ae o ni ipu lautele, lea e sasaa ai le palapala. Ona e tatau lea ona tufatufaina fatu i luga ole palapala palapala, ao taumafai e faia le mamao i le va oi latou i le tele e mafai ai. O fatu e le tanumia i totonu o le palapala, ae na o le pipiʻi i luga o le eleele. E tatau ona ufiufi le atigipusa i se ata tifaga poʻo se tioata ma ave i luga o se faʻamalama malamalama, mai le 15 i le 20 tikeri. E tusa ai ma le taimi o le faʻaolaina o fualaau, faʻapea foi ma le puipuia oi latou mai le susulu o le la, e tatau ona tuʻuina se pepa paʻepaʻe i luga o le fale.

Tuputupuina o laau

Aʻo tausia le laʻau, 'aua le galo e faʻalauteleina le faʻaleleia, ma aveese le condensate mai luga o le fale. O fua muamua e tatau ona aliali mai pe a uma le 15-20 aso, ae peitai, e le tatau ona vave aveeseina le ata. I le taimi muamua e aveeseina mo le 1-2 itula, ona ave lea mo le 3-4 itula, ma pe a tutupu aʻe laau i luga o le siosiomaga i tulaga tau le siosiomaga, ua uma ona aveese le fale.

A maeʻa ona faʻaalia muamua le uluaʻi lau pepa i luga o laau, o le a manaʻomia ona togi i le faʻaaoga o ipu poʻo ni atigi pusa mo lenei mea. A e togiina, faʻaeteete, o aʻa aʻa e faigofie lava ona manua, ma o lea o le a totogo ai le laau i se nofoaga fou mo se taimi umi. A uma ona toe amata ona ola lelei fualaau, e tatau ona e togiina ona pito i luga, o le a faʻaleleia atili ai lona alohine. O Salpiglossis e tatau ona tuʻuina atu i ai le faʻamautu lelei, aʻo faʻamautinoa o le meaʻai e le mago pe susu foi.

Faʻaleleia o le salpiglossis i le eleele

O le a le taimi e faʻatau ai

O le totoina o laau matutua ma ola ola i le eleele lafoaia e tatau ona faia pe a maeʻa le taufaamatau o le kiona malulu ua uma ona pasia, e pei o se tulafono, o lenei taimi e paʻu i le afa lona lua o Me. Taumafai e filifili se vaʻa manaia mo le totoina o le a puipuia mai le matagi. E tatau ona i ai i le eleele eletise le tele o le humus, ma o le elemene atonu e le fetaui pe o sina eleʻele.

E faapefea ona toto

E tatau ona saunia le saite pe a ma le 7 aso aʻo lumanaʻi le aso faʻatulagaina. Ina ia faia lenei mea, latou teliina, aʻo faʻapipiʻi atu i totonu o le palapala sina oneone laitiiti, peʻa ma fafie. I le va o pupu, e tatau ona matauina se mamao mai le 25 i le 30 senitimita, o le loloto e tatau ona i ai e le gata o le aʻa, ae mafai foi e le eletise eletise ona fetaui i totonu. Faʻamasili fualaau i vaieli, ona faʻatumu lea. O laau totō e manaʻomia le tele o le suāsusu. Manatua o lenei laau toto e le taliaina toleniga, o lea ia taumafai e faamanualia lona aʻa i se mea itiiti e mafai.

Tausia o Salpiglossis i le Faatoaga

A o tuputupu ae le salpiglossis, o nisi o mea taua e manatua. O le mea lea, e gasegase le leaga i le lamala, faʻavaivai i le vai i le palapala ma le vevela o le vevela. E tatau ona faia faʻatasi i le taumafanafana i le aso i le taimi lava e tasi, pe a vevela le tau, ona oʻo lea i le afiafi ua fautuaina e sulu le vao. I le tautotogo ma le autumn, o le tele o le faʻainuina e tatau ona tutusa ma le 2 pe 3 i le vaiaso. Mo le faʻaleleia o le vai e tatau ona faʻaaoga vai inu, suavai lelei. I le faaiuga o le faʻavaivai, o le pito i luga o le 'upega tafaʻilagi e tatau ona vaʻaia ma le faʻaeteete, i le taimi e tasi e vele ai.

Fai le taina masani o vao, o le a sili atu ona matagofie le fugalaau. E le gata i lea, aua nei galo ia vave ona pikiina fugalaau na amata ona mou. Afai e saʻo mea uma, ona maeʻa lea o le salpiglossis ia Oketopa. O le fertilizing ua faia i le tele o taimi i le vaitau ma ua faʻaaogaina mo lenei faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa mo laau toto. Afai e te manaʻo e fafagaina laau i organics, ona o lea e tatau ona e filifili le ofu fafie.

Maʻi ma faʻamaʻi

A oʻo ina tupu aʻe i le eleele lafoaia, o ia ituaiga laau e faʻaleleia le susu e masani ona atiina ae ai aʻa poʻo le tupu ai foi le pala, ma o lona taunuuga e oti ai. O le taimi lava e te matauina ai e le lelei le fale, e tatau ona togafitia le togavao ma le eleele faʻataʻatia i luga, ae aua neʻi galo e fetuutuunai le pulega o le suavai. Afai e matua afaina le vao, ona lelei lea ona eli ma susunuina.

Aphids e mafai ona nofo i le salpiglossis. Ina ia faʻaumatia, e tatau ona e togafitia le togavao ma le faʻamaʻi.

Ina ua uma ona tupu

I le avea ai o se mea faʻapitoa, o lenei mea totō ua totoina i na o itulagi ma se malulu, mafanafana o le tau. Afai o le taumalulu e malulu, ona mafai lea ona ola le salpiglossis e na o le taʻitasi, aua a maeʻa ni pulu, o le a oti. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e taumafai i le tautoulu e totō se fugalaau i totonu o se ulo ma aumai i totonu o le fale, ae e ono le aʻafia, aua e matua aʻafia lava i le gaosiga.

Ituaiga ma ituaiga o salpiglossis ma ata ma igoa

Ua uma ona taʻua i luga e na o le salpiglossis e logoina, e totoina e le au fai togalaau. E mafai ona e vaʻai i se faʻamatalaga auiliili o lenei ituaiga i le amataga o le tusiga. O loʻo ia te ia togalaau nei:

  1. Laʻau tele. O le maualuga o le vao e mafai ona oʻo atu i le 100 centimita, o ona taʻau ua faʻalauteleina. E tele fugalaau.
  2. Superbissima. O fugalaau lapopoa tetele ua gaosia ai toto.
  3. Salpiglossis maualalo. O le vao e maualuga lona faʻalauteleina ma oʻo atu i le maualuga 0.4 m. E susulu tele lava le manaia.

O fua ma ituaiga eseese nei e sili ona lauiloa:

  1. Kew Blue. O le maualuga o le vao vao e le sili atu i le 0.3 m. O fugalaau e valiina i lanu eseese o le lanu violē mai le violē i le piniki-lilac. O la latou vaega o loʻo i ai se lanu uliuli, ma i luga o le fogaeleele o loʻo i ai se mea e le masani ai o vela samasama.
  2. Casino Mix. O le maualuga o le vavao faʻatapulaʻa e mai le 0.45 i le 0.5 mita. O le lanu o fugalaau e mafai ona matua ese, e oʻo lava i le samasama. O ituaiga lanu e manaʻomia le lagolago.
  3. Taaloga ma Flamenco. O le maualuga o laau vavao o lenei laau e le sili atu i le 0.3 m. O le lanu o fugalaau e eseese.
  4. Bolero. O le maualuga o le vaomatua o le vaomatua e tusa ma le 0.6 m.
  5. Ali Baba. O ia ituaiga laau toto e oʻo atu i le maualuga o le 0.8 m. I luga aʻe o fugalaau e eseese ai veins, latou te tutu lelei i le vaeluaina.
  6. Velvet Dolly. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.4 mita le umi o le fugalaau fugalaau e tusa ma le 60 mm; o loʻo i ai foliga lalelei.
  7. Tino. O lea ituaiga laau toto e vave ona susulu ma e maualuga lona tusa ma le 0.6 mita. O le umi o fugalaau e 60 mm, e mafai ona valiina i le lanu violē, lanu mumu po o le lanu māmā, samasama samasama po o le veʻeuliuli vevela i luga o latou luga.
  8. Magic. O le maualuga o le vao e eseese mai le 0.4 i le 0.6 m. O le lanu o fugalaau e sinasina-kiona, mumu, mūmū po o le lanu violē, i luga aʻe o le pharynx o loʻo i ai se mamanu mamanu o veins o le lanu samasama.