Laʻau

Adiantum fale tausi tausiga faʻafefe ma toe gaosia

Adiantum o se laau toto, e sili atu ona lauiloa o se faʻailoga totonu o le fale. O laulaau e mumu, foliga-foliga, o ituaiga ma ituaiga e tele e faalagolago ile ituaiga. Ae o se uiga taatele o le suavai. Laʻau vai e tafe ifo i lalo laʻau e le o aʻafia. I le itu i tua o loʻo i ai ni papaʻi (o loʻo i ai le vaʻaia).

Meaola ma ituaiga

Adiantum Venus Hair - le masani masani. I le taimi muamua, na faʻaaogaina i vailaʻau: o se teuteuga o aʻa na fesoasoani i le paʻu o le lauulu o fafine, faʻamalosia ai lo latou tuputupu ae tele ma faʻamalosia ai i latou; e avea o se vaifofo i gata, ma le togafitiga o faʻamaʻi ate. O laʻau e faalua ona fai, foliga faʻafefe. O le umi o 'au taʻitasi e 25-40 cm, ma le lautele e tusa ma le 10 cm. O le petiole e manifinifi, pouliuli ma susulu, e oʻo atu i le 15 cm le umi.

O ituaiga sili ona lauiloa:

  • Adiantum Compactum - fern 35 cm le maualuga;

  • Adiantum Imbricatum - laititi, e le sili atu ma le 15 cm le maualuga;

  • Adiantum Aleutikum - e oʻo i le 12 cm le maualuga, ma 15-20 cm le lautele, e faʻafeiloaʻi le la nai lo isi fern;

  • Adiantum Japonikum - o le maualuga o lenei ituaiga e pe tusa ma le 45 cm, o le lautele o le vao e tusa ma le 30 cm. A o laʻitiiti lava, o le mama o loʻo i ai se kulimi-piniki-pi, lea e faasolosolo malie lava ona lanu meamata.

Adiantum le Matagofie - foliga teuteu. O lau e tolu ma fa taimi pine, umi (i le 60 cm) ma le lautele (e oʻo i le 45 cm), ia i ai se foliga faʻalelei. O le umi o le petiole e 30-50 cm, ma le maualuga.

Adiantum Sphenoid - ei ai le foliga tutusa i fafo i le matagofie matagofie, e ese mai i le fusi o le C i totonu o tafaoga i tafatafa o le pito o vaega.

Adiantum Shallow poʻo lauulu lauulu o laulaau o lenei fern ua i ai se foliga o le pipisi, o le pito i luga, o se itu faigata i itu uma e lua. O le tele o laʻau e 15-20 cm le umi. Brown petiole 20-35 cm.

Adiantum e agamalu poʻo lanu piniki e umi (pe tusa ma le 70 cm) ma le lautele (40-50 cm) lau e tolu tolu pinnate.

Adiantum Malamalama (o nisi ma faalua pine) e oʻo atu i le 40 cm. O lenei manoa o loʻo i ai se petiole manifinifi 10-20 cm le maualuga.

Adiantum Ruddy laʻau o se tafatolu tafatafa, tolu taimi cirrus, 30-45 cm le umi ma 20-25 cm lautele. O faamaʻi o loʻo i luga o le tino, o loʻo i totonu o vaega o vaega.

Adiantum tausiga ile

E pei o isi ferns, e fiafia tele le teine ​​i le ata. Faʻasalaina le la e susulu lenei laau totō, e lanu samasama ma matago. E le o le uiga o lenei mea e tatau ona tuʻu i se mea pogisa, o iina e ono le maua ai lona matagofie matagofie.

O mea uma e sili atu ona faigofie, o le a faia e le faamalama i matu poʻo sasaʻe. E mafai foi ona e tuu i se mamao mamao mai le faamalama, mo se faataitaiga, i luga o se tulaga. E tatau ona maitauina o le siitiaina o le mailei mai le tasi nofoaga i le isi o le a afaina foi.

Laasaga o le vevela mafanafana mai le 15-20 ° C. Tuuina mai, o le po e sili atu le manava (pe tusa o le 15 ° C), ma i le ao e mafai ona faateleina (seia oo i le 20 ° C). O se faʻateleina poʻo se faʻaitiitia o le vevela e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi ma le oti o le laau.

Faʻasaʻo le Adiantum

I le taumalulu, o le adiantum ei ai lona taimi malolo. I le taimi nei, o le faʻafeinu e faaitiitia i le tasi i le vaiaso, ma i le vaitau o le tuputupu ae malosi ma i le taumafanafana, i le taimi o le vevela, e faʻafefea ona faʻafefe 2-3 taimi i le vaiaso, e faʻaaoga ai na o vai inu mama.

Ole maualuga o le susu e tau atu i le pala o le aʻa. E le gata i lea, e tatau ona e faʻamautinoa le faʻavasegaina masani o le ea, le vai lava e tasi, ae mai le fana fana. I le tau malulu, e sili ona faʻaitiitia le pulumuina e taofia ai le faʻavaeina o mea.

Fafagaina o Adiantum

Fertilizers e faʻaaogaina e pei o laʻei pito i luga i le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe, ia mautinoa le susulu ma le susulu, lanu paʻu o lau, faʻapea foʻi ma le faʻamalosia o le fale lava ia. O fugalaʻau kulupu e sili ona lelei.

Adiantum Transplant

E naʻo le mea e tatau ai, e naʻo le faʻapipiʻiina o mea, aʻo filifilia se ipu e sili atu le lautele (e le maualuga) nai lo le muamua. O le sui e filifilia i le fuataga: peat, humus, laupepa palapala ma le oneone (1: 1: 1: 1). A maeʻa uma lenei mea, faʻafefiloi lelei, faʻapipii sina siʻusiʻu ma malala (o nisi taimi). E tatau ona tatala le eleele.

Adiantum fatu totoga

Latou te fanauina fatuga o fatu i le amataga o Mati poʻo Aokuso, i le taimi tonu lava e matutua ai le ava. Ina ia faia lenei mea, e tipiina se laulaau ma tipi ese fatu (mafai ona teuina mo le tele o tausaga). Lauina i latou i pusa saunia ma palapala.

O lenei metotia ua manatu o le taimi e alu ai, talu ai o le a faʻamalamalamaina tulaga o le greenhouses o tulaga lelei. O paluga o paluga e tatau ona mafanafana (i le 20 ° C), susu ma ufiufi i le tioata. O aso uma lava e tatau ai ona aveese le ipu malamalama mo le lele.

E tusa o le masina mulimuli ane, o le a amata ona tupu mai le tuputupu ae talavou, o se faailoga lenei e mafai ona aveese le ipu malamalama ma sii atu pusa i se nofoaga malamalama. Pe a tutupu sina laititi, o le a vevela, o le a sili ona malosi, ona tosoina lea i totonu o se ipu. I lenei auala, e maua ai faʻamatalaga sili ona malolosi ma sili ona faigata.

Adiantum faʻaleleia e ala ile vaevaega o le vao

Vaevaega o le vaomatua e tatau ona taulimaina ma le faaeteete, e aunoa ma le faaleagaina o le laau, talu ai o se mea faʻapitoa ma vaivai. Mo le gaosiga, e te manaʻomia se faʻagasologa ma se rhizome ma a itiiti ifo i le lua fatuga. Le vaitaimi o le toe gaosia, pei o le fatu fatu.

Maʻi ma meaʻai

  • Adiantum e matua teteʻe lava i vailaʻau eseese, o le mea lea paʻepaʻe poʻo mealybugs o se mea e seasea tupu, ma talu ai o togafitiga faʻamaʻi ma vailaau faʻasolosolo i vailaʻau faʻasolosolo e leaga ai le laau, e sili atu le le faʻatagaina o faʻamaʻi.
  • Le aoga o laʻau mago ma (poʻo) faʻamago solo - vaʻaia ma le (poʻo) maualuga le vevela, le lava o le susu. Ave le laau i se nofoaga malulu pe afai e leai se auala e faʻaitiitia ai le vevela ma faʻamalolo le laau i taimi uma.
  • Lea laʻau pale ma / poʻo le samasama - susulu malamalama o le la. Ave ese le maile mai le faamalama (lua mita, i luga o le laulau) pe faʻapipiʻi le puipuiga i luga o faamalama, ma tuʻuina atu le faʻamaʻapeina malamalama. Ma latou lanu samasama ona o le leai o le susu ma le manaomia mo le fafaga.
  • Laʻau moa ma le pala - Fafaga tele i le vaitau ma le faʻaitiitia o le vevela. I lenei tulaga, o le aʻa o le aʻa e le seasea.
  • E masani ona tupu i le taumalulu, i le taimi o le mafanafana, pe a vevela le vevela, ma o le fale o loʻo i luga o le windowsill poʻo le isi itu o le faamalama, i le lata ane o le paʻa - ua amata ona liua samasama le adiantum. Afai e tupu lenei mea, e mafai ona e taumafai e aveese le fagu i se mea manaia ma le vevela pe a ma le 18-20 ° C, ma faʻamama le eleele mai lea taimi i lea taimi. Afai e lelei mea uma ma le aʻa, o le a le pine ae oʻo mai laulaau fou.
  • Faatasi ai ma le ea malulu i totonu, adiantum e afaina ai se apogaleveleve. O le iʻuga, o le upega tafailagi e aliali i luga o laulaʻau, o lau o le a faʻavalevalea, ona lanu samasama ma paʻu'ū. E tatau ona vave aveese le pusa ma fufulu mama le laau i lalo o se mafanafana mafanafana ma i le lumanaʻi - faʻaleleia le faʻafefe.
  • Afai o le laʻau e fusi ae le faʻamago - e mafai ona taʻu mai ai le maalili o le maalili poʻo le iai o faʻataʻitaʻiga i taimi o le maualuga o le faʻamamafana i totonu o le ulo.

O mea faʻamalolo o le adiantum

O lau Adiantum o se faleteuoloa moni o mea aoga, faatasi ma i latou: meaola, flavonoids, lipids, steroid, phenolcarboxylic acids ma o latou mea e maua ai, faapea foi ma le suauu taua. Laʻau faʻalaʻaulaʻau, infusions, syrups ua saunia mai laulaau, lea ua leva ona faʻaaogaina i Europa i Sisifo.

O suavai e maua mai i le antibacterial, infusions ma syrups e faʻaaogaina e avea o se faʻamoemoe ma antipyretic. O sauniuniga e faʻavae i luga o le faʻasalaga e faʻaaogaina i le togafitiga o faʻamaʻi pipisi o le tino, faʻamaʻi o le ate, faʻasaina ma le vevela.

I le avea ai o se auala e faʻamalolo ai mai se meaʻai o se manu feʻai, o le sua mai le laulaau e faʻaaogaina, i se faaopoopoga, latou te togafitia foi maʻi mama. O le sili ona taʻutaʻua, masalo o se mea teuteu mo le fufuluina o lauulu, lea e mafai ona faʻaitiitia ai foliga vaaia o le pusa. Afai e te saunia se meainu malosi, ona mafai lea ona e togafitia le psoriasis.

Faailoga ma talitonuga taufaasese

E toatele tagata e talitonu o foliga mai o se laau i le fale e mafai ona faʻaleleia atili le siosiomaga ma atili ai ona leaga. Ae o le fern, e tele ni manatu.

  • E talitonuina o le oʻo mai o fern, o le siosiomaga lautele i totonu o le potu e suia, faʻamalulu, ma paleni. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a tutupu fefinauaʻiga taimi i totonu o le fale ona o le vave vave ma le faʻamalosia o uiga o se tasi o tagata (ma e oʻo lava ia i latou uma), ona oʻo mai ai lea o le maʻila, o le tagata e sili atu le malu, ua amata ona faʻafilemu. Afai la e te manaʻo i le filemu ma le tamaoaiga - maua se fern.
  • O le manoa e taua foi o le fugalaau o le "uiga auro"; e faapaleniina ai totonu ma fafo o vaega, fesoasoani e tatala, saili se tasi o gafatia totonu.
  • O se tasi o faailoga o le tamaoaiga. O lenei laau ua fai mai e fesoasoani e "puʻe ai le siʻusiʻu." E le gata i lea, o loʻo puipuia ai lē e ona mai tupe faʻaalu ma le le faʻaaogaina o tinoitupe.
  • O le isi talitonuga talitonuga e faapea, o le tagata e vavae ese le agaga leaga, puipuia le fale mai le leaga.
  • E iai foi ni iloiloga le lelei. E tusa ai ma nisi o faʻamatalaga, o foliga mai o ferns o loʻo folafola mai ai faʻamaʻi. E mafai ona faʻamatalaina lenei mafuaaga mo mafuaaga e lua. Muamua, o soʻo se mea e mafai ona mafua ai le afaina ona o le i ai o spores i luga o le laupepa. Lona lua, o ulu o le ulu taimi, mo se faataitaiga i le taeao, e mafai ona matauina. O le mea moni, i le po, o le laau e faʻaaogāina le okesene ma faʻafeiloaʻi le carbon dioxide, ma o le ulu e afaina ai le le lava o le okesene.
  • O nisi tagata e talitonu o le fern o se ituaiga o "vampire malosi," o loʻo faʻafefe ai lou malosi. I lenei tulaga, e mafai ona e tuʻu i tafatafa o se televise faigaluega. O se ituaiga o nofoaga le lelei, lea e mafai ona ia galu tele ai galu ma le malosi.

I soo se tulaga, o lenei mea ua na o se laau totino, ma talitonu i ai pe leai foi, o lenei talitonuga sese o le pisinisi a tagata uma. A maeʻa, i le faʻataʻiliga mulimuli, o le a le mea e talitonu i ai o le a avea o se laau.