Laʻau

Le ogatotonu

O le laau o le dicenter (Dicentra) o se sui o le ituaiga o vaʻavaʻaia ma tausaga taʻitasi, e aʻafia i le mafuʻe o aiga, aiga poppy. E toatele tagata latou te iloa lenei laau ona o ona fugalaau fugalaau e le masani ai. I Falani, ona o lenei, ua taʻua ai le laau o le fatu o Jeanette. O loʻo i ai se talatuu tuai lea na fai mai ai nei fugalaau na faʻaalia i luga o le mea na vaeluaina ai le fatu o Jeanette, ina ua ia vaʻavaʻai atu i lana pele o loʻo savali i lalo ma le isi teine. I Egelani, o lea fugalaau e taua o le "tamaʻitaʻi i le taele." O le igoa Latina o lea laau e fausia i upu Eleni e lua, e igoa o le "dis" - "twice" ma le "kentron" - o se pu, e mafua mai i le dicenter e mafai ona faaliliuina o le "double-spore" or "flower with two spurs". Na sau le laau i atunuu Europa mai Iapani i le 1816, ae na vave lava ona maua le lauiloa i le au faipule. Ona toetoe lava a galo le laau, ae i le taimi nei o le fugalaau ua toe amata ona lauiloa i tagata poto masani ma le au fai togalaau.

Faiga Faʻavae

E tusa ma le 20 ituaiga o meaola i le ituaiga o laau, ma o le tele o latou ola i Amerika i Matu, Sasaʻe Mamao, faʻapea foi i Sasaʻe Sasae. O le maualuga o le vao e mafai ona ese mai le 0.3 i le 1 mita. O le laau o loʻo i ai se aano, o le uumi umi e oʻo i totonu o le eleele. O ona laʻau lanumeamata lanu meamata lanu lanu meamata ua i ai le lanu oona, ma ua i ai foi a latou petiole. O fugalaau fulafula laiti e foliga mai i le fatu ma paleni mumu po o le lanu piniki. O latou lapopoa e tusa ma le 2 senetimita, ma o latou o se vaega o le pito i lalo o le pito i lalo e pei o se pulumu. I fugalaau i luga o le corolla o se pea o Spur. O le fua o se atigipusa totonu o totonu o fatu lanu uliuli ma se foliga lautele. E tumau pea le aoga mo le 2 tausaga.

E faʻapefea ona toto i le lauʻeleʻele avanoa

O le a le taimi e faʻatau ai

Totoina ile laufanua mai aso mulimuli o Aperila e oʻo i le muamua - ia Me, ma ia Setema. A totoina i le tautoulu, e tatau ona maitauina e tatau ona mauaa le fugalaau ma atiina ae se aʻa i luma ole malulu malulu. Mo se ituaiga o laau, e mafai ona e filifilia se nofoaga e lelei le susulu pe nofo i totonu o sina ata. Ae ui i lea, i se la o le la, e mafai ona sili atu ona vave ona vaaia vavalo o fugalaau. O lenei laau e mafai ona ola i luga o soʻo se eleele, ae o le filifiliga aupito sili ona lelei mo lea mea o le a mama, faʻafefe, faʻaleleia le susu ma le tamaoaiga. O eleele mo le tulaueleele e tatau ona saunia muamua. Afai o le ae totoina se laau i le tautotogo, ona e mataituina lea o se nofoaga mo ia i masina o le tautoulu, ma le isi itu, afai o le totoina e fuafua mo le tautoulu, ona tatau lea ona e saunia le nofoaga i le tautotogo. O le eleele e tatau ona eliina i le loloto o le bayonet o le suo, ae o le humus e tatau ona faaofiina i totonu (i le 1 sikuea mita mai le 3 i le 4 kilokalama o le suauu), ona tatau loa lea ona faamatuu le eleele i se vaifofo vaifofo saunia mai le minerale fertilizer (20 kalama o le mea i se pakete vai).

E faʻapefea ona lau

O le laasaga muamua o le saunia lea o puʻu totō mo fugalaau. O latou laʻau ma le loloto e tatau ona tutusa ma le 0.4 mita, ae e tatau ona matauina le mamao i le va o vao - 0.5 m. I le pito i lalo e tatau ona e faia se alavai faʻavaivai o piliki gaʻo po o le iliili. Ona sasaaina ai lea o se eleele o le togalaau aina, lea e tatau muamua ona fefiloi ma le faapalaga. Ona i totonu o le lua e te manaʻomia e tuʻu i lalo le laau ma ufiufi ai i le lava paluga o laufanua faʻatoʻaga ma le faapalaga. I lena tulaga, afai o le palapala e mamafa tele, ona mafai lea ona tuʻuina atu i le oneone, ma afai e te faʻaopopo le tupe meataalo i le palapala, o le a sili atu le lelei o le fale.

Nofoaga tausi

Vai le laau e tatau ona faʻalelei, ma e tatau ona e faʻamalositinoina le eleele ma toso ese vao i se taimi tatau. E tatau ona manatuaina o le aʻa o le fugalaau e manaʻomia ai le okesene mo le atinaʻe masani, o le mea lea e tatau ai ona tatala le eleele. Pe a aliali mai lava totogo i le tautotogo, e manaʻomia ona ufiufi i le po, aua e mafai e le kiona ona faʻaumatia i latou. E tatau ona faʻafeinu i vai mama. I le taimi lava e tasi, i le taimi o le lāmala, e tatau ona sili atu ona masani ona masani ona masani ona masani ai, ae tatau ona manatua i le mafaufau o le tele o le suāsusu e ono mafua ai le pala o le aʻa. O le laau e tatau ona fafagaina e le aunoa. I le amataga o le tautotogo, e manaʻomia ai le fugalaʻau e iai le fugalaʻau, pe a amata ona fuga, e manaʻomia le superphosphate, i le taimi o le autumn, o le pito i luga o le poloka poloka e tatau ona faʻamaligiina ma mullein infusion ma mulched with humus. Afai e te manaʻo e faʻalautele le fugālaʻau, ona tatau ai lea ona vaʻai vave fugalaau e amata ona mou.

Suiga

O le fugalaau e le manaʻomia ona faʻapipiʻi soo, o lea, e aunoa ma lenei faiga, e mafai ona faia mo le 5-6 tausaga. A maeʻa lena, e fautuaina e toe faʻaaogaina, filifili se nofoaga fou mo ia. I le tasi taimi i le 2 tausaga, e tatau ona totoina le fugalaau, afai e le faia, ona amata ai lea ona pala le aʻa o le aʻa, lea e tau atu i lona oti. I le amataga o le tautotogo, pe a maeʻa ona fuga, pe i aso mulimuli o Aperila ma aso muamua o Me, o se fugalaau e 3-4 tausaga e tatau ona eliina ma le faaeteete, aʻo taumafai e aua nei faamanualia aʻa. A maeʻa ona vego sina aʻa (e tatau ona vevela), e tatau ona vaevaeina ma le vaʻaia i ni vaega o le 10-15 inisi le umi, ae ia tofu i latou ma ni fatuga se tolu pe 4. O fasi keke e tatau ona fufuluina i le efuefu. A maeʻa lena, e totoina vaega i se nofoaga fou ma faʻafeinu. Afai e te manaʻo i le togavao e pala, ona i ai lea i le tasi pu e mafai ona vave totoina le 2 poʻo le 3 vaega o aʻa. Suia le laau i le auala e tasi e pei o le totoina.

Faʻataʻitaʻiga o dicentres

O loʻo taʻua i luga le auala e faʻaleleia ai lenei laau i le vaevaeina o le vao. O le totoina o se fugalaau mai fatu e matua faigata ma e matua faigata lava, ae ui i lea, o loo i ai pea nisi o faifaatoaga e galulue i lenei faiga o le toe gaosia, ma i le taimi lava e tasi o loo i ai tulaga o le manuia o le galueaina o dicentres. O fatu e totoina ia Setema, aʻo tuʻuina ipu i se mea malulu (mai le 18 i le 20 tikeri). O fualaau e tatau ona tupu pe a ma le 30 aso. A maeʻa ona totoina laau e 2 laʻau moni, e tatau ona lafoaʻi i eleele palapala. Mo le taumalulu, e manaʻomia ai e fale le fale ma faʻaaoga se ata mo lenei mea. O se laau e tupu mai se fatu e amata ona fuga ae na o le tolu ona tausaga.

E mafai ona e faʻapipiʻiina le laau faʻasolosolo i le amataga o le tautotogo. I le amataga o le vaitau o le tautotogo, e tatau ona saunia ni vavaega, mo lenei mea, e seleseleina ai taʻaleʻa talavou ma se mulivae. O le umi o le tipi e tatau ona tusa ma le 15 simita. Mo le 24 itula ua tuʻuina i latou i le aʻafiaga o le tuputupu ae o le toto ma totoina i fuga fugalaau mo le aʻafia. I le taimi lava e tasi, e faʻaaogaina le malamalama ma le susu o le eleele mo le aʻafia, ma o le tipi e tatau ona vaʻaia i fagu tioata, lea e naʻo le maeʻa o nai vaiaso. A maeʻa ona maua aʻa, e mafai ona totoina i totonu o le togalaau pe a uma le 12 masina.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le tagata o loʻo i ai le malosi e faʻasao i faʻamaʻi, ae o nisi taimi o loʻo maʻi pea i le tapaa mosaic ma le mama mama. I totonu o le siama faʻamaʻitaʻi, o laʻau ma fasi pipisi e aliali mai i luga o laulaau laulaau laiti, ma luga o tagata matutua o mama o se lanu lanu ma foliga tutusa, lea e tutusa i le otootoga i lau lau. E seasea ona maʻi se laau i maʻi o le mycoplasma, ma o lona taunuuga, o lau fugalaau e liua, o le tuputupu ae lemu, ma le lanu o fugalaau e suia i le lanumeamata po o le samasama. Mo le puipuia mai faʻamaʻi, e fautuaina e faʻaleleia saʻo fugalaau, talu ai o le maualuga o le susu e faʻavaivaia ai le laau, ma faigofie ai ona maʻi. E mafai foi ona togafitia le palapala ile fofo o le formalin e avea o se puipuiga, ae peitai, e mafai ona totoina fugalaau i totonu ole eleele pe a uma le 4 vaiaso.

O iniseti i lenei fale, e na o aphids e mafai ona maua. Ina ia faʻaumatia, o loʻo togafitia le togavao ma Antitlin poʻo Biotlin.

Ina ua uma ona tupu

Fatuina fatu

E le fautuaina e tagata atinaʻe le aoina mai o fatu mai dicentres ua tupu i le vaeluagalemu. O le mea moni o le i ai i lalo o ia tuutuuga atonu latou te le matua. Ae o fua o fatu ua matua maualalo le toto.

Saunia mo le taumalulu

I le autumn, o le vaega o le laau e alu i luga aʻe o le palapala e tatau ona vavae ese toetoe lava i luga ole palapala. O le tumutumu o totoe e tatau ona i ai le maualuga e 3 i le 5 senitimita. E ui o lenei laau e puipuia mai le malulu, e manaʻomia pea le malulu mo le taumalulu. Mo le faia o lenei mea, o le faʻafefeteina i se vaega o le peat mai le 5 i le 8 senitimita le mafiafia. E te le manaʻomia le faia o se papa mafiafia, a faʻapea e ono amata ona susulu le aʻa.

Ituaiga ma ituaiga o dicentres ma ata ma igoa

Lelei tele (Dicentra eximia), poʻo se faʻasalaga faʻapitoa, poʻo se mea lelei

O lona lauʻeleʻele ua taʻua o le itu i sisifo o Amerika i Matu. O sea maualuga e maualuga atu i le 20 simetimita. Lanu vao leafy. Pepa lanu e foliga mai i paʻu laiti e aofia ai nai lobes, aʻo latou o se vaega o lapisi papala. O le aofaʻi o fugalaau lanu pinisi e tusa ma le 25 mm, o latou o se vaega o le faʻailoga, e foliga mai o le pulumu ma oʻo atu i le umi 15 senitimita. E amata ona fuga i le tolu sefulu tausaga o Me, ao le umi o le vaʻaina e tolu masina. O lenei mea totino e sili ona puipuia i le hani (e mafai ona tulaʻi i lalo ifo o le 35 tikeri), peitaʻi, e fautuaina e fufuluina le eleele i le tautoulu ma se laʻau o mulch. Fausia talu mai le 1812. O loʻo i ai se pepa papaʻe.

Dicentra matagofie (Dicentra formosa)

O ituaiga na maua i atunuu Europa mai British Columbia. O iina e mafai ona e feiloai ai i se laau mai Centralland i togavao. O le maualuga o le vao e tusa ma le 0.3 mita. E i ai ni petilesi umi ma o se vaega o le basal rosette. O le umi o inflorescences e mai le 10 i le 15 senitimita. E aofia ai fugalaau lanu piniki-paauli, o lona umi e 20 mm. O le fugalaau e amata i aso mulimuli o Me ma e tumau seia oʻo i le pau. Latou te maualuga le malosi o le taumalulu, ae manaʻomia pea le fale mo le taumalulu. Fausia talu mai le 1796.

Fiafia ituaiga:

  1. Aurora. O petals o loʻo i lalo e paʻepaʻe i le lanu ma luga o lanu piniki i le lanu i autafa o le pou.
  2. Tupu o loto. Lulu lanumoana lanumoana ma lanu lanu lanumoana malamalama.

O lenei ituaiga o meaola e iai sona faʻavae - oregano dicenter. E afua mai Kalefonia ma saute sisifo o Oregon. O fugalaau e paʻu piniki pe paʻepaʻe ma kulimi faʻatasi ma le pulukeriki piniki. O le foliga o Alba o fugalaau paʻepaʻe.

Dicentra napellus (Dicentra cuccularia)

Muamua mai sasaʻe i Amerika i Matu mai setete o Oregon ma Uosigitone. Rhizomes e aofia ai nai nodules laiti. Green leaf-gray thin thin dissected plates make pillows from rosettes. O le fugalaau e tusa ma le 0.3 mita le maualuga, o lo oi ai fugalaau paʻepaʻe ma ni uumi umi. E tele taimi e tupu ai lenei ituaiga i le fale. O lenei meaola ei ai Pittsburgh cultivar, o ona fugalaau e piniki. Talu ai nei na foliga mai ai se fomu ma le lanu samasama samasama.

Fugalaau laʻau-fuga (Dicentra chrysantha)

O le mea na fanau mai ai lenei ituaiga o Mekisiko, ma le tumutumu o Kalefonia (i le maualuga o le 1700 mita). O le maualuga o le vao e mafai ona ese mai le 0.45 i le 1.52 mita. O le fugalaau e amata i le afa lona lua o le vaitau o le tautotogo ma tumau seia oʻo i aso muamua o le tautoulu. O fugalaau e samasama lanu samasama ma o loʻo iai ni peti e 2 e le masani ai. A o tuputupu ae i le togalaau, o se laau faapena o se mea e masani ai; i tulaga masani, e vave ona tupu i nofoaga o le fenumiai.

Faʻatasi o le dicentra (Dicentra uniflora)

E mafai ona e feiloai i le natura i Idaho, i matu o Iuta, ma Amerika i Matu mai Sierra Nevada i Uosigitone. O lea ituaiga laau e masani lava ona taua e tagata e "ulavavale", ona o lona uiga e le masani ai. O foliga vaaia o fugalaau e tasi e tupu ia Fepuari-Iulai, ae o le umi o peduncles e na o le 10 simita. Eseese mai peduncles, e tutupu lapisi lapisi. O lenei manatu e aoga, ae e matua faigata lava ona tausia.

O nisi taimi e faʻaaogaina ai le feteʻenaʻi: maualalo-fuga, samasama-samasama ma Kanata.