Laʻau

Nertera o Grenada

I le va o le aganuu, o tagata e ona fanua e itiiti le alofa nai lo le togalaau, ma e le masani ai. Ae o laau uma ua suia le laufanua lafulemu o moega fugalaau ma le lanu felanulanuaʻi o togalaau i tamai fagu, o fetu sili ona tulaga ese. Mo le tulaga o le sili ona susulu o laau i totonu o totonu, Nerter Granada ua tauivi mo le tele o tausaga. E seasea, ae matua matagofie lava e le mafai ona galo ona foliga. O loʻo faia ai se ufiufi ma le susulu o le vao-ulu lea e foliga mai e salalau faʻamaʻapeʻapeina ai fualaau aina. E leai se isi fale i totonu e faia ai se tele o vine. O le tuputupu ae o se tagata e le fiafia e le faigofie tele, ae e aoga tele taumafaiga.

Nertera Granada (Nertera granadensis).

Flamboyant pepe ma se uiga fiafia

Nerter - o se laau totoa mataʻina. Lulu, lanu ma fiafia, e pei lava o loʻo afifiina i se mea teuteu fiafia. O nisi o aganuʻu e masani lava ona tuʻuina atu i le nerter mea faʻaleagaina, ae e faigata ona fai pe o le mea e sili atu ona faʻaleleia ai le gaioiga ma le malosi. Ae o le mea moni e faapea o le tasi ituaiga o ipu e iai fugalaau lanu ma le vevela matagofie o vine e mafua ai se ataata - e le masalomia.

Nertera granadensis, lea e le iloa e lona igoa o le ituaiga o Grenada poo Granada nertera, ae i lalo o le igoa lauiloa "fualaau oona" po o le "moli gaosi", o se mea e maua mai i luga o le eleele e masani ona laiti. O pulupulu ulu e fausia ni laupepa uumi, fulafula e faigofie ona tautau mai pito o le ulo. I le umi, e faʻatapulaʻaina i se 20 cm tauagafau, ae o loʻo faʻatulagaina ina ia totogi atoa mo le laititi maualalo. O le lanu o le Nerter e foliga mai e malie ma atamai, e le mafaatusalia malie. O laulaau e sili ona manogi, lapotopoto, e tusa ma le 0.5 cm le umi ma lautele. Ma o le maualuga o le laau lava ia o le a le sili atu i le 10 cm (ma e oʻo lava i le taimi na i ai faʻataʻitaʻiga lautele).

Nati Nerter i le masina o Aperila ma Me, ae e le o tupu ae ona o le matagofie o fetu lalelei. O le faʻaaliga autu o lenei mumu e amata i le mavae o le fuga, pe a amata ona fuga mai le matagofie, lanu lapotopoto ma lauusiusi, ona sui ai lea o le lanu. E foliga mai o ni pulu, niu, susulu ma matagofie tele. O pamu pele i luga o vao vao e teuina mai ia Aokuso i le taumalulu, aʻo le tele o fua matagofie e fiafia i le tautoulu ma le taumalulu, nai lo le manava i totonu. Ma o le suiga o lanu mai le paʻepaʻe ma le kulimi i le samasama ma le moli i lanu eseese, ona oʻo atu ai lea i le "moli" mumu, e le mafai ona mulimuli i se foliga fiafia. Ona o le mea moni e faapea i luga o le laau mo le tele o masina o fua o se lanu eseese lelei, o Nerter e foliga mai e sili atu ona le mautonu. I le lautele, o vine e oo i le 1 cm, ma o latou uiga iloga e le o se lanu susulu e pei o se ata matagofie.

Nertera Granada (Nertera granadensis).

E ui lava i lo latou lalelei ma le faauo, o faʻamaufaʻailoga e aofia ai mea oona ma faʻafefe. O lea e lelei tele le teenaina o le faaosoosoga e taʻalo lou lima i luga o se aluga ufi ma paʻi i fua. O le mea moni, o nei laau totō e le matua faʻamalosi e faʻafetaui i latou i le faʻaleleia atili o le puipuiga.

Manatua: I le faaopoopo atu i le Granada nerter, i luga o le faʻatau atu, e mafai foi ona e maua le pepa oomi. O lana mea autu o le lauusiusi, ma o vine ua na o "fasi" ua teuteuina i laau e eseese ai.

Tausia o le Nerter o Grenada i le fale

Laasaga eseese mo le tuputupu ae o le tama

Nerter Granada e le o se tasi i totonu o centenarians, e manaʻomia le faʻafouina faifaipea ma fefaasoaaʻi. Ma o tuutuuga mo le taumalulu o lenei aganuu e tatau ona patino, malulu, ma fafaga - tele, ae le masani ai. Ae e oo lava i na vagaries ua maeʻa totogi atoa mo le matagofie o Nerter. Afai e mafai ona e gauai faapitoa atu ia te ia, o le a avea le otaota ma se tasi o laʻau sili ona matagofie i lau aoina. E naʻo tagata fai togalaau e mafai ona tupu aʻe. I le uma, o le a le gata ina manaʻomia e ia se auala faʻaleleia e tausi ai, ae faʻapea foi le gafatia e matauina manaʻoga o le fale ma ia tali atu ma le faʻaeteete i faʻamaumauga na tuʻuina mai. Ona o le faigata o le faʻamautinoa o le taumalulu lelei ma le faʻagasolo ina faʻavaivaia, e sili atu ona faigofie le tupu aʻe o se vaitau, faʻalauiloa faaletausaga. Faʻatauina o meaʻai ma vine ua uma ona faia i le amataga o le fuaina, ua tupu seia oʻo ina pa'ū le pusi mulimuli mai le togavao. Ona latou lafoina loa lea. Ae afai e te maua le avanoa e fatu ai le ala sao, ia mautinoa ia e faʻaogaina: nerter e aoga le "taʻalo ma".

Malamalama, musika manaia mafanafana

O le sailia o se nofoaga mo le nerter i totonu o le fale e faigofie. O le a fetaui lelei i se nofoaga matagofie (ae aunoa ma ni ave tuusao o le la), ma i soo se mea puipui. O le mea lea e mafai ona faʻaaogaina ai lenei aganuʻu e le gata i luga o faʻamalama, ae i totonu foi o nofoaga sili ona matagofie i totonu o potu e pei o se mea manaia ma matagofie. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le manatu lelei tulaga ese e foliga matagofie i luga o le umukuka poʻo le 'aiʻai, lau laulau i le faamalama. E oo lava i le tele o meaafale sili ona tele o le a suia atoatoa i totonu o le kamupani o lenei mea e le faigofie ona pala.

O le suia o moli mo le nerter e le fautuaina e oo lava i le taumalulu. Pe a siitia atu i tulaga vaivai, ia mautinoa ia mautinoa ua lava le malamalama o le laau. Afai e faʻaaogaina le nerter e faʻasalalauina ai le moli susulu, ona oʻo lea i le va malulu e sili atu ona lelei le faʻamalamalamaina o vao. I le avea ai o se tulafono, o le laau na ia faailoaina ia lava e uiga i le manaomia ona siitia atu i se nofoaga fou pe faʻapipiʻi moli e susulu i le tosoina, vevela lala, ma liliu lau lanu paʻepaʻe. I faailoga muamua o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe o le va, toe faʻavave le nate vave.

Nertera Granada.

Tulaga o le vevela mo le nerter

O le fua o le vevela mo le faʻafefe i le taimi atoa o le mafanafana o le tausaga e le mafai ona taʻua o se mea e ese mai i tulaga masani. Ua lagona e Nertera le lelei i le tulaga masani ma le potu mo matou - i le vevela mai le 18 i le 22 tikeri pe laʻititi foi le maualuga. Ae o lena faamaoni e le faʻaaogaina i le vaitau malulu: mai ia Oketopa e oʻo ia Fepuari, o le a manaʻomia e le faʻamasino o le Granter se faiga faʻapitoa o le taofiga. O lenei agaifanua ua lava le mafanafana mo le taumalulu. E sili le lelei o le tausia o se mea itiiti e maua i lalo o le eleele i lalo ifo o le malulu, pe a ma le 8-10 tikeri Celsius, ae o le faʻaitiitia o le vevela e tatau ona tuʻufaʻatasia ma le lele lelei.

E tusa lava po o le a le mea e foliga mai ai e foliga mai e pala, o lenei laau e faigata ma e le fefe i kopi. I le tau vevela (poʻo le, mai le tautotogo, i le taimi lava e mafai ai e le tau, ma seʻia oʻo mai le vine,) e mafai ona ave i fafo le nate i le ea fou ma tuʻu i luga o balconies, terraces, ma nofoaga faʻafiafia. O le mea moni, e tatau ona faʻanofoina vao i le ea fou ao lumanaʻi le pa, ma mautinoa ia malulu mai i le susulu o le la, matagi ma timuga.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Faʻasalaga o Nerter e saʻo. E manaomia e le laau ona fatuina ni tuutuuga ia o le a avea ai le palapala ma le eleele ma tumau. Ae o le a le mea tonu o loʻo i totonu o le Nerter o loʻo i totonu o le auala e faʻavaivai ai. O lenei ufiufi eleele e matua faasaina le vai i le auala masani, pe a sasaa le vai i luga o le mea e sui ai. Ua faʻamamaina Nerter i pallets, faʻatautaia le faʻataʻitaʻiga nei pe a maeʻa le pito i luga o le paʻu. O le faʻamago ma le vevela tele e tatau ona aloese mai: e tutusa lelei lava le lamatiaga mo le taʻe. O le faʻaleleia o le tau malulu e faʻatatau saʻo i le vevela Ae e tusa lava pe o le a suia le tulaga o Nerter, o lona uiga e le aoga le faʻatagaina o le mea e faʻamamago ai, ae e sili atu le faʻaleleia o le taimi e fafaga ai e tusa ai ma le fua o le faʻasao o le susu mai le palapala.

O fualaʻau naʻo na mafai ona faʻafeinuina i vai mama, aua e le mafai ona tuʻuina le mea o loʻo i ai le lime. E sili ona lelei le faamamaina o le vai. Ia mautinoa o lona vevela e tutusa ma le vevela o le ea i totonu o le potu.

E fiafia i laʻau moli ma tulaga maualuga o le faʻamafanafana. A o faagasolo le vaitau o togalaau vao, seia oʻo i le amataga o le fuga, e sili atu mo le nerter le faʻaosoina i aso uma i le vai e tasi pei o le faʻaleleia o le vai - faʻalelei ma maualuga. O le taimi lava e aliaʻe mai ai pupu, e tatau ona taofi taualumaga ma e le toe faafou seia oʻo i le tautotogo, aua o le faaputuga o le susu e le gata ina faapalepale e le gata o fugalaau o Nerter, ae faapea foi ona fua. Afai e te manaʻo e faʻafaigofie le tausiga o le faamaufaʻailoga, nai lo le faʻaleleia, faʻaaoga pusa i moa susu ma pebbles, humidifiers.

Nosi meaʻai

E manaʻomia e Nerter ni mea e manaʻomia. O lenei mea e le mafai ona talia le tele o le nitrogen, o lea e na o le tuufaatasiga o fugalaau ninii ma minerale e maua ai le maualuga o le phosphorus content e filifilia mo ia. Ae afai o masani lau Nerter i faʻalavelave masani masani, fafaga i latou (siaki lenei faʻamatalaga ma le tagata faʻatau). Laei pito sili ona faʻaaoga e na o Mati e oo atu i le Setema, faatasi ai ma le taimi e tasi i le masina, i le fuataga atoa e fautuaina e le kamupanī. Talu mai Oketopa, ua suia le fale i le taumalulu e aunoa ma le faʻamaʻi.

Laʻau moli na gaosia

E mafai ona faʻafeiloaia le lalelei Nerter i se koneteina fou i le taimi lava e uma ai fua, ma a maeʻa le taimi malolo. Suʻeina ia Fepuari ma Mati e manatu lelei, aemaise lava pe afai oe vaevaeina le laau. Ae o le a matua gafatia lava le gaogao ma se suiga i le gafatia i le taimi lava e maeʻa ai le fua mulimuli. E taua tele le le gata o le tagofia ma le totoa o le laau lava ia, e aunoa ma le afaina ai o le suauu ma aʻa, ae aua foi le faatusatusaina, ae le o le tuʻimomomoina o le masini. Mo faʻamaufaʻailoga, e taua tele le tuʻuina o alavai lelei i le pito i lalo.

Nertera Granada.

Substrate: malamalama, oneone, ma maualuga maualuga. I le paluga, o le vaega o le oneone e tatau ona tutusa ma sili atu nai lo sea o le meli, humus, eleele lanu ma peat.

Malosiaga mo Nerter: O lenei mea e maua ai le eleele e manaʻomia ni ipu faapitoa - lautele ae papaʻu, aua o loʻo totoina le tele o le laau.

Pests ma faʻamaʻi

O meaola faalafua mo Nerter o Granada, o le aphid o le mea sili lea ona matautia. O togavao a Nerter e seasea ona maʻi ma o le tausiga lelei e le afaina ai. O le tele o iniseti e sili ona lelei ona puleaina ma iniseti.

Faʻafouina o Nerter o Grenada

E matua faigofie lava le fanau a Nerter. E mafai ona vaevaeina paʻu ma gaogao lelei i suʻega taʻitasi, ma isi metotia mo lenei lalelei e mafai foi ona faʻaaogaina.

O le vaeluaina o vao e faigofie ona faia: e pei o mea uma e maua mai i lalo, ua vaevaeina lelei lava Nerter, e aunoa ma ni fetuunaiga. O le mea sili e le o le vaevaeina o le laau i ni vaega laiti tele - ma o le ae manuia. A uma ona totōina vaega, e tatau ona e tuʻuina ipu i totonu o se nofoaga malulu ma le malulu. E na o le maeʻa lava o le faʻasologa o le fetuunaiga, o le amataga o le aʻafiaga malosi ma le tuputupu ae e mafai ona faʻafeiloaʻi atu i tulaga masani o le faʻaoga.

Nertera Granada

Nerter fatu e mafai ona toto i le faaiuga o le taumalulu, i Ianuari-Fepuari i pusa lapopoa ma lautele e iai se mea maualuga. Latou te le tanumia i le eleele, ae e seasea lava ona tuʻuina i luga pe a uma ona susu, faʻafefeteina i se fasi manifinifi o le eleele ma faʻapipiʻi le palapala ile laufanua. I le taimi lava e uma ai le lūlūina, e taua tele le fufuluina ma ufiufi ipu ma tioata poʻo ata. O Nerter fatu e mafai ona tupu pe a mavae le 1-3 masina, ma oʻo ai i le vevela o le 20 i le 22 tikeri Celsius. O laau laiti e manaʻomia ona teu i se mea susulu faatasi ai ma le faʻamalamalamaina o moli, tuʻuina atu o le vailaʻau ma le tausiga lelei.