Laʻau

Anseta - faʻasolosolo aisa mai le abyssinian

Faatasi ai ma totonu o laau toto, o nai aganuu e mafai ona tauva ma le asini i laulaau lapoa. E tele, matagofie le tatalaina, o laʻau faʻi mai totonu e matagofie tele i lo latou malosi, ma le taʻaloga o lanu, ma le vevela vaeluala. O lenei laau lapopoa lapopoa ua saʻo lelei o se tasi o fualaau sili ona tele e mafai ona faʻafeiloai i le teuteuga i totonu. Ae o le tele e le puipuia ai lenei laau mai le faatoilaloina o loto o le au fai togalaau ma lona gafatia e ola vave vave ma i lona tulaga uigaese. Ma e ui o le tausiga o le asini e le mafai ona taua faigofie, o se faʻi teuteu ma ona lau lapopoa ma foliga o le vevela e le laʻititi le lauiloa mai lenei laau. Ma o le i ai o se numera tele o pepa teuteu ma ituaiga e faʻamalosia ai le talaaga o le pito sili ona lapopoa i fafo.

Paʻu Abyssinian, poʻo Enset fuga (Ensete ventricosum). © faʻatoʻaga faʻatoʻaga

O le matagofie o faʻi Abyssinian ma ona fua e le mafaamatalaina

A latou fai mai e uiga i se faletalimalo totonufale teuteu o le tele lea o vailaʻau vaomatua o totonu o vaomatua totonu o fale, e leai se fesili o soʻo se faʻaopoopoga. O lenei fogafale i totonu na foliga mai na te faataunuuina miti o lanu lanu ma ofoofogia i totonu o vailaʻau. Ae tele le fenumiai i igoa o le aseta, ma lona le auai i ni faʻi suamalie.

O le tele o taimi, o fatu o lenei faʻalapotopotoga faʻaleaganuʻu o loʻo faʻatau atu e pei lava o ni faʻi fatu, lea e fenumiai ai tagata fai togalaau e le masani i le asini. E moni lava mai le aiga e tasi, ae ia iloa le mea moni Abyssinian Banana (Ia mautinoa) e na o se aiga o le Faʻi moni (Mose), e naʻo le taimi e suʻesuʻe ai igoa o vailaʻau i luga o le afifiina o fatu.

Pe a faʻatau mai ni faʻi i le faʻaleleia o aganuu, e toetoe lava o taimi uma e uiga i se sui faapitoa o le aiga Faʻi - Enset (Ia mautinoa), lea e mafai foi ona taua o se faʻi teuteu pe o se faʻi Abyssinian. O le mea moni, e oo lava i le taimi nei o le tele o ituaiga o aseta e taofia ai le igoa synonyms mai igoa o ituaiga o faʻi, ae e aunoa ma se faʻasesega, o laau uma mai lenei aiga ua tupu aʻe i le aganuu, e tusa ai ma le faʻavasegaina faʻamaʻi o meaola, o loʻo i ai i le faʻasalaga.

O le eseesega i le va o le tino ma le teuteu o faʻi e taua. E le gata ina sili atu ona mataʻina le lanu o le lanu ma ata, ae le o gaosia foi fualaau suamalie, ma i lo latou lava atunuu, i Etiopia, o le mea muamua lava, o se puna o le malo, lea e aumaia mai le afu o laulaau (i totonu o se potu o le potu, o laau toto e teuteuina) . Latou te faʻafememeaʻi le asini i se isi faʻi faʻailoa teuteu - Iapani Iona (Mose basjoo), po o Basho Banana, po o Iapani meli fefiloi. Ae e leai se lanu violē ma le mumu e lanu e oo lava i luga o veins, o laulaau e felelei ma laiti, e foliga mai e mumusu mai le veto tutotonu.

Faamatalaga o le asini

Anseta ua avea ma auupega sese. I le natura, e naʻo pseudo-tuni o se laau e mafai ona oʻo i le 10 mita le maualuga; i le natura natura, o le asini e matua maualuga lava e mafai ona tauva ma soo se laau e tumu i luga o se pusa malosi. I totonu o le potu, o le ogalaau e gata i le tele o senetimita. Ae i le taimi lava lea e tasi, e le mafai ona maua e le laau le malosi e sili atu ona faʻapipiʻi. O le matua o le asini, o le sili atu ona mamana ma maualuga. I le averesi, o le maualuga o faʻi Abyssinian e eseese mai i le 2 i le 5 mita Ma o ia lapopoa e masani lava o le mafuaaga autu e na o laau laiti e ola aʻe i totonu o le aganuu ma o le vave lava latou te ola ai, ia le toe fetaui i le avanoa na latou maua, ua suia i suʻega talavou. A aunoa ma se faʻasesega, o aseta uma ma a latou ituaiga e le faia ni auala lalata seia oʻo ina mate le tina pe a uma ona fua.

O se mea sese e fai i laulaau e felafolafoaʻi le tasi i le isi i le va. I totonu o lenei masini komepiuta e matala. I tagata totō matutua, e matua faigata lava ona malamalama o le asini e leai se aʻa. E oo lava i le rhizomes o lenei laau e iloga i se faʻapitoa mamana faʻapitoa ma faʻapuupuu pupuʻu i lalo o lalo o le eleele e toetoe lava a le faʻafefe i luga o le eleele.

O se tasi lenei o fualaau lapoa tele. O le tele o faʻamaufaʻailoga e mafai ona oʻo atu i le 2 m i le aganuu, ma i lalo o tulaga lelei e oʻo atu ile 3 m. O laʻau e masani ona valiina i le paolo o le lanumeamata o le lanumeamata, ae i ituaiga eseese o le asini e mafai ona suia i le lanu viole ma mumu i luga o le vaega atoa o le laupepa laupepa pe na o lona itu pito i lalo. Ma o le ogatotonu totonugalemu mumu, lea e na o le itu sese o laulaau e mafai ona fuafuaina, e faaopoopo atu ai le tele o le vevela.

I totonu o le fale ma e oʻo lava i fale vevela, e masani lava ona le fuga mai faʻataʻapeʻa. Ae i totonu o togalaau togalaau ma le natura, o fugalaau e tusa ma le 1 m le umi ma fugalaau paʻepaʻe lapopoa ma le gaʻo mafolafola faʻamalosi i mea eleelea e maua mai ai se mea e ofo tele ai. O fualaau fugalaau matagogo e foliga mai o faʻi fafo, latou te foliga e le masani ai ma matagofie, ae e faigata tele.

Paʻu Abyssinian, poʻo Enset fuga (Ensete ventricosum). © Andrea Gessi

Ituaiga o Faamaumauga

Toeitiiti lava o taimi uma lava, o le taitai sili ona lelei o ituaiga o asini e fa o loʻo faʻaalia i totonu o le aganuu o le Ansel fula (Faamautinoa ventricosum), e lauiloa foi o le faʻi Abyssinian. O se teuteuga teuteu ma laulaau mai le 50 cm i le 1 mita le lautele ma e tele mita le uumi, o le papa e foliga mai e faigata ona iloilo ona o lona tele tele. O le olive pito i luga o lau o loʻo tuʻufaʻatasia ma le lanu mumu-lanu enaena i fafo. I aso nei, o le sili atu ona lauiloa nai lo le ituaiga laau toto, o le ituaiga maurelii, lea e oʻo atu ai le lanu violisa i le laulau atoa.

I le faaopoopo atu i se asini fulafula, e 3 isi ituaiga ituaiga, ae o la latou tufatufaga e mafai ona taʻua o le tauagafau, e seasea lava e pei o se fale ile fale.

  • Maʻa vao, po o Anseta Sizaya (Faamautinoa glaucum) lanu samasama-lanu meamata ma lanu uliuli e ufiufi i vaega totoe o laulaau tuai ma lautele, laititi lau laulaau e saofai i petioles pupuu.
  • Anseta Perrier (Ia mautinoa perrieri) e ese mai i se paʻu lanumoana o se mea sese ma se matagofie matagofie o le mafiafia i le faavae, faatasi ai ma laulaau saʻo ma se vaimasama tutotonu samasama lea e fausia ai se pale pale.
  • Anseta Wilson (Ensete wilsonii) e iloga i le foliga tutusa o le pseudostem, sili atu le lautele ma lau lauulu.

Tausiga amata i le fale

E le o se mea faʻafuasei na maua ai e Enset le suafa o le fale tifaga sili ona pele. O se aganuʻu lelei lea mo i latou o loʻo mananaʻo e aumai sina mea itiiti i totonu. E oʻo lava i le tele o vai inu, o le manaʻoga e filifili ma le faʻaeteete ia tulaga faʻatupulaia e le faia ai se faʻifale i totonu totonu o se togalaau mo na o togafiti poto. O le mea moni, o le faʻalavelave ia te ia e itiiti ifo nai lo le mea e foliga mai i le taimi muamua na tilotilo ai. O ona laʻau laʻau tele, o ona foliga e pei o se ituaiga alalaʻau, e matua matagofie ma e le iloa o latou laiga tele o le a latou faʻafetai atoatoa mo le tausiga lelei. Na o le pau lava le faigata - E manaʻomia e Enset se tau malulu.

Malamalama mo Enset

I totonu o fagafale ole faʻaipoʻa o photophilous. Mo le tuʻuina o se asini, naʻo oe e tatau ona e filifilia le nofoaga i luga ole windowsill. Ae o le filifiliga i le va o faʻamalamalamaga susulu ma le sola o le a le faigofie tele. O le malosi o le malamalama e afaina ai le lanu o lau o lenei laau. Ae maise lava, o lenei faʻalagolago e faʻaalia i le tele o faʻataʻitaʻiga. I se malamalama susulu, nai lo se lanu violē e tasi ma ni lanu lanu meamata, o loo valiina i le lanu mumu ma eseese lanu o le vevela lanumeamata. Ae i le moli malamalama, o le lanu e sili atu ona laugatasia ma manino, sei vagana ai le ogatotonu e mafai ona mitamita i le lanu violē. Ma i le tele o auala, o le fesili o le filifilia o le malosi o le malosi e fuafua i le tele o lou manaʻo e alu lau au asini e faʻaalia i lanu mumu ma le lanu violē. E tatau ona manatuaina i le aoauli le susulu o le la e mafai ona alu ai le mumu leaga i luga o laulaau, ae o le malulu o laau e le talafeagai.

Snow Banana, po o Enset Sisay (Ensete glaucum). © Faatoaga

I le sailiga o se nofoaga lelei mo se asini, e taua le mafaufau i lona tele, aemaise lava, lona lautele, faapea foi ma le mea moni o laulaau e ola e pei o se tagata manaia ma o laau toto latou te aveina ni avanoa se tele. O le tele lava o taimi, e tuʻuina ai se faʻi Abyssinia i tafatafa o matala tetele, i totonu o greenhouses poʻo faʻatoʻaga, fale talimalo, taʻavale - o fea, i lalo o le malamalama lelei, o se avanoa avanoa tele tele e puipuia.

O se mea tāua i le faʻatupulaia o faʻailoa o fafaʻi o le faʻamautinoa le malamalama tutusa i le tausaga atoa. O le taimi lava e amata ai ona faʻaitiitia le ao, e tatau ona tuʻuina atu taui mo le laau i le tulaga o se faʻalauiloa malamalama. E mautinoa lava, e mafai ona siitia atu i le faamalama o le itu i saute pe na o le tuʻuina atu o le faʻamalamaina. E faigofie le faʻatulagaga, e pei ona le fiafia le atinaʻe i le nofoaga o moli e sili atu nai lo le 1 m mai le laau ma o loʻo fiafia e tusa lava pe masani ona susulu le malamalama i totonu.

Tulaga o le vevela mo faʻi teuteu

E ui lava i le mea moni e faapea, o faʻauluuluga e foliga mai o ni mea totino faʻavaomalo, e faia mo se vevela vevela, i totonu o fale e teteʻe ai nei laau i le manaʻoga mo ni tulaga malulu lelei. O le taofiofia o le vevela lea e mafai ai ona maua le malosi sili ona teuteuina mai le anset, ao i luga o le vevela o le vevela e vave ona leai se lalelei o lau laʻau, mago i luga o le au, ma e foliga mai e leai se mea. E lagona e Anseta le mafanafana i le vevela o le ea e tusa ma le 20 tikeri, ma o le tau maualalo e taliaina i le tautotogo ma le taumafanafana e 15 tikeri. Ae ui i lea, e le manaʻomia ona e fefe i le vevela. I le faasaʻoina o le tausiga, faʻateleina le faʻamamaina, o le 'aisa Abyssinian e mafai ona tuʻuina atu i luga o le ea vevela e sili atu i le 20-23 tikeri.

E tatau ona totogi le faʻaeteete i le filifilia o tulafono mo le taumalulu. Ensita e aʻafia ia laau e manaʻomia se mea manaia mo le atinaʻe masani. E le pei o le tele o laau i totonu o fale, o le a faʻafeiloaʻi le vevela e oʻo lava i le 0 tikeri, pe afai e le tumau. O le vevela lelei mo lenei faʻatoʻaga i le taumalulu ua manatu o se tulaga vevela mai le 5 i le 12 tikeri Celsius.

Paʻu Abyssinian, poʻo Enset fuga (Ensete ventricosum). © Le Wild Papaya

I le fiafia i le ea fou, o se asini e faigofie lava ona alu ese atu i totonu o isi fale. E tatau ona teuina se faʻi teuteu i se nofoaga e faʻaalia i taimi uma lava, naʻo totonu o potu e le mafai ai ona vaʻaia le ea. Ua i ai i le faaiuga o Me, e mafai ona amata ona totoina laau i totonu o le ea fou, i lalo o le lagi. I le taimi o le taumafanafana, e lagona e Enset i luga o faletito ma e oʻo lava i le togalaau. I le taimi lava e tasi, o le mauaina o le ea fou e maua ai lona matagofie, o le maualuga o lanu lanu, ma afaina saʻo ai le tuputupu ae o laau. Faatasi ai ma le fiafia uma mo le ea fou, o le asini e pulea le tali atu i se mea e le lelei i tusi, aemaise lava pe a tuu i tafatafa ane o se ea, fulu po o se nofoaga faatasi ma le gaoioi o galu malolosi malolosi. I totonu o le togalaau poʻo luga o le terrace, e lelei foʻi le tuʻuina o le asini i nofoaga e puipuia mai faʻataʻitaʻiga.

Faʻafefeteina faʻasaina Abyssinian ma le faʻamalolo

O peʻa teuteu, e aunoa ma le faʻaopoopoga, e aofia ai laau ma se tasi o mea sili ona maualuga o le vai. O le natura manaia o le asini e faʻamatala manino lava: o laʻau lapopoa ma vave faʻavaveina le aʻafiaga o le faʻaaogaina o le susu mai le meaʻai ma aunoa ma le masani ma faʻateleina le suāsusu, o laau toto e matua mafatia lava. O le susu ma le suavai o le palapala o le a le manuia ai le asini, pei lava o isi laau i totonu, ma mafua ai ona pala. Ae e tatau ona aloese mai le lāmala ma le susulu o le vai. Mo se faʻi Abyssinian, e tatau ona tuʻuina vaiinu, i le va o mea na o le pito i luga o le palapala o loʻo faʻamaluluina ai palapala. I le taimi o le taumalulu, pe a taofi le faʻi teuteu i le atinaʻe, e faʻaititia le vai i le tasi ma le afa i le lua taimi, e mafai ona faʻamamago le 2-3 cm o le pito i luga o le meaʻai. Pe a malulu malie o nei taualumaga e seasea ona tupu, talu ai o le faʻaleleia o le susu e matua maualalo lava.

Mo lenei mea totino, na o le vai e maua ai sina mea e maualalo le lime e talafeagai, mama ma faʻaauau i le vevela lava e tasi e pei o le ea i totonu.

Faʻateleina le faʻaleleia o le ea e le taua mo se asini. Ae o le laau, e tusa lava pe itiiti ni fua mo le susueina o lauulu, e sau moni lava i le olaga ma matua matauina le faateleina o lona matagofie. E le gata i lea, o le faʻaauau pea o le faʻasolo mai o se faʻi Abyssinian, o le a le mafai lava ona e feagai ma ni faafitauli e pei o ni matagogo po o ni lanu enaena o laulaau. E mafai ona faʻaleleia le faʻaleleia i aso uma ma sili atu i le vevela o le tau.

Enget Nutrition

Ae o laau uma e iai se vaitaimi malolo, mo se faʻi teuteu, o faʻamafanafana e faʻaaogaina mai le tautotogo i le ogatotonu o le autumn. O le taimi sili ona lelei o taualumaga o le 1 taimi i le vaiaso pe sili atu ona faalagolago i le saoasaoa o le atinaʻe (o le taimi e mafai ona faʻaopoopoina i le 2 taimi i le vaiaso). Ae faʻatasi ai ma le tele o laei, o le fua o fomaʻi e fautuaina e le kamupanī e sili atu ona faʻaititia e le 2 taimi. E oo lava i le taimi o le taotoga mai le ogatotonu o le autumn ma le taimi atoa o le taumalulu, e manaʻomia foi ona fafagaina asini, talu ai laʻau lapopoa e manaʻomia le lagolago i le tulaga o le toe faʻaleleia faifaipea o meaʻai nutimomoia ina ia mafai ai ona faʻamalosia. O le mea moni, o le tele o taimi e tatau ona faʻaitiitia le faʻaititia e ala i le faʻalauiloaina o le afa tutusa o le faʻamaʻi faʻatasi ma se taimi faʻaopoopo 1 le taimi i le masina.

O se faʻalavelave faʻalavelave lautele e aofia ai vaega uma o meaola ma minerale e lelei atoatoa mo se asini.

Paʻu Abyssinian, poʻo Enset fuga (Ensete ventricosum). © Liliu ese Tropical

Totoina le amata

O le televave o le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o se faʻi Abyssinian e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le faʻafouina faifaipea o le laau, faʻamago ma le leiloa mea teuteu o lauusiusi tuai ao faʻalauteleina fou. Mo se asini, o lenei faagasologa e manaʻomia ai le aveeseina i taimi uma o sina laʻau tuai teuteu. Ae leai se isi teuteuga e manaʻomia mo le fale.

Suiga ma sui

O se tasi o mea e sili ona fiafia i ai e mafai ona maua i le filifilia o se mea. O nei laau toto e sili atu le fiafia i soʻo se tulaga faʻafefiloi ma faʻafefiloi eleele. E oo lava i uiga o le pH e tatau ona matua "ave", e tusa ma le 6.0. Mo le laau totino, o mea uma mo meaʻai i totonu, e tutoatasi e aofia ai vailaʻau o le eleele poʻo eleele mo mea teuteu ma faʻatoʻaga. Ina ia saunia se mea e sili ona maualuga, ia faʻafefiloi i vaega tutusa le oneone, humus, laʻau ma le eleele eletise.

O le tele o taimi e faʻaaogaina ai se asini e faʻalagolago i lona tele ma lona matua. O laau laiti e mafai ona totoina i le tele o taimi i le tausaga, e fuafua i le fua faatatau o le atinaʻe o le tele o pusa, suia i latou i le tele ao latou tuputupu ae. Ae o tagata matutua e seasea faʻapipiʻi, e seasea lava, ina ia le faaleagaina ai laulaau ae le solia le rhizomes, ma le tele o le tusa ma le 1 le taimi i le 5 tausaga. Ae mo i latou, o le pito i luga o le meaʻai i totonu o le ulo e suia i le tausaga.

Mo se asini, o le filifilia o le mana saʻo e le o se galuega faigofie.Afai e tele naua le eleele, e amata ona ola vave le laau ma televave ona tuputupu ae, ma o nisi taimi e manaomia ai le suia i se fale fou. I se laʻititi laʻititi, o le aseta o le a faʻavave ona faʻaumatia le faʻapalaina o meaʻai o le eleele ma faʻatumu ai le malosi i aʻa i se mataupu o masina, ona faʻavae ai lea o le atinaʻe. O le mea lea, mo se faʻi teuteu, latou te filifilia i taimi uma se filifiliga faʻapitoa, faʻateleina le malosi muamua e tusa ma le 4-5 cm le lautele ina ia maua ai e le laau se avanoa e atiina ae ai, ae i le taimi lava e tasi e le maua ai se saolotoga e le talafeagai.

Maʻi ma faʻamaʻi manuʻa

I le tuufaatasiga o le maualuga o le vevela ma le faʻavevelaina o tino, e masani lava ona faʻapipiʻi pine i le apogaleveleve i faʻi teuteu. O togavao e manatu foi e le teteʻa i mealybugs ma aphids, ae, e pei o faafitauli uma, e foliga mai na o tulafono o tausiga ma le filifilia o tulaga tuputupu ae e solia. Ae o le suavai, o le tele o le pala e vave ona mafua ai le salalau o le pala, lea e masani ona fesootaʻi ma fomaʻi eseese. Ma o le taulimaina o lenei faafitauli e sili atu ona faigata. Ae i soo se tulaga, mo se faʻi teuteu, e sili ona amata i auala e pulea ai le ola, ma naʻo le togafitia o laau faʻatasi ai ma iniseti ma fomaʻi. E le tatau ona galo ia i tatou le faasaʻoina o tulaga tuputupu ae.

Paʻu Abyssinian, poʻo Enset fuga (Ensete ventricosum). © Steve Lau

Faʻasalaga amata

O nei fetu matagofie i totonu o fetu i totonu, e mafai ona faʻalauteleina e le fatu ma faʻaaoga fualaau vegetative.

O fatu amata e totoina faatoa faatoa filifilia pe i totonu o ni nai masina talu mai le aoina, latou te vave leiloa o latou germination. Ae o le totoina vave i le ogatotonu o le tautotogo, o le avanoa e manuia ai e maualuga tele. Fatu mo le aso e susunuina i le vai mafanafana. A maeʻa ona galo, o le atigi fatu ole fatu ole Abyssinian e tatau ona taulaʻi, ia le itiiti ifo le faaleagaina.

E le fetaui lelei se fualaʻau mama mo le germination. O le faʻafefe sili ona lelei mo le totoina o lenei fualaʻau ua manatu o se paluga o le peat ma le oneone i vaega tutusa (pe o se paluga o peat ma le vao, poo se mea faapitoa e aofia ai vaega tutusa o le peat, sphagnum, sawdust ma malala). Mo se asini, e tatau ona e faatumauina le ea vevela i luga atu o le 20 tikeri Celsius (o galuega sili ona lelei e tusa ma le 30 tikeri), e ufiufi ai fualaau aina i le ata po o le tioata. E foliga mai ua vave lava ona tupu mai ma e lelei le tupu, o le mea autu e le o le faagalo e uiga i le vavave ma le suavai tele. I le averesi, o le germination o lauʻau faʻaili teuteu e mai le 2 i le 8 vaiaso, e ui i le maualuga o le ea o le ea o lenei faagasologa e mafai ona sili atu i le 3 masina

O le faigata o le vevela vegetative o le aseta e mafua mai i le mea moni e faapea, o le ata, lea e mafai ona vavae ese o se fale tutoʻatasi, e aliali mai ina ua maeʻa le fua o le laau. Ma i lalo ifo o totonu o fale, faatalitali mo le fuga mai o le faʻi Abyssinian, ma e sili atu foi le faʻapipiʻiina o le tamaʻitaʻi teine, faʻalelei, e le faigofie.