Laʻau

Faamatalaga o fugalaau ma yucca ma le mea na fanau mai ai le laau

O Yucca (igoa sese - Yucca) o se laʻau o le aiga o Agave. I le natura, e tusa ma le 20 ituaiga. Ua maua i Mekisiko ma Amerika, mai le mea na aumai ai le yucca i Europa. Mo le sili atu i le 100 tausaga, ua ola aʻe o se fale ile togalaau poʻo se togalaau i Rusia, ma o nisi ituaiga o meaola e le mautonu le taumalulu i luga o le eleele. O le fanau mai o le fugalaau o Amerika Tutotonu.

Homeland ma le tufuga fugalaau

Faʻafetai i le lelei o le taumalulu, o le aganuʻu ua salalau e le gata i le itu i saute, ae faʻapea foʻi i itulagi o le ogatotonu o le taumalulu. O i latou o loʻo i ai le poto masani i le tuputupu ae o le a faʻamaonia ai e faigofie le tausiga o le laau, ma e oʻo lava i se togalaau e leai se togafiti e taulimaina.

E aotele ai le amataga o le laau: yucca muamua mai Amerika Tutotonu. Peitai, ua tupu i Europa mo le silia i le seneturi.

Laʻau o le pama

O le fatu e pei o le laau, o nisi taimi ua faʻalauteleina, o laʻau faʻasalaga laina faʻapitoa e aoina i ogalaau paʻu i pito o lālā poʻo faʻaʻau. O le umi o le ipu laulau e mafai ona 50-70 cm, ma o le lautele e eseese mai le 3 i le 8 cm.

A o tilotilo i se fugalaau, e faigofie ona mate pe aisea e toatele ai tagata e fenumiai ai i le pama

I le faagasologa o le tuputupu ae ma le fausia o laulaau fou, ua vaivai lau lau laau, ua mamae ma ua pau. O se taunuuga o lenei mea, o se mea e pei o le ogalaau o le pama ua uma ona fausia, o le mea lea ua taua ai le laau o le pama.

E le gata o foliga vaaia masani o se yucca, e pei o se pama tuumui, e i ai se mea teuteu. Faʻatele foliga matagofie paʻu ua paʻu i luga o poloka o le tagata lava ia ma e aofia ai le 80-150 fugalaau e pei o lanu papaʻe, lanu samasama po o le lanu piniki.

O le maualuga o le puipui o le 0.5-2.0 m, e fuafua i le eseesega ma le matutua o le laau, o lea o le matagofie e le mafai ona le amanaiaina.

I le fale, e tupu tele le laau i le matua ma naʻo lalo o le tulaga o mea taumalulu i totonu o se potu ma le vevela o + 8 + 10 ° C.

Meaola masani masani

Faatasi ai ma le tele o ituaiga meaola, ua sili ona lauiloa na o ni nai lea:

Elefane - Yucca Elephantipes

E tauamiotonuina ai lona igoa i le matutua o le matua, pe a faia se 'au mafiafia e pei o le ivory vae. E faasolosolo malie lemu ma oʻo i le maualuga 1.5 m. O lanu lanumeamata lanumumu e aoina i ni manulele mataʻutia i le pito i luga o le au, ma pe a uma ona tupu aʻe o le ogalaau e amata i le lala ma ave le foliga o se pama pama.

Vaʻai i le Elephant ituaiga e faigata ona mafaufau i se laau o sea fale i lau windowsill

Yucca Elephantipes 'tuputupu ae, e oo lava i le ogalaau e ufiufi i laulaau laulaau i le taimi. Tupu i tulaga avanoa ma greenhouses.

Sizaya

O se laau malosi e oo i le 2 mita le maualuga.Ua ufiufi paʻu o le lapisi, e iai ni nifo malolosi i autafa o pito ma felafolafoaʻi "filo" e tautau i lalo. Fuga i fuga lanumeamata-lanumeamata po o samasama samasama i luga o se pou malosi.

Fiafia

O lenei ituaiga e tupu aʻe e le gata o se fale fale. I le itu i saute ma i le itulagi o le vaeluagalemu, o le filamentous ua maeʻa ona faʻatulaga lelei o ia e avea ma aganuu faʻatoʻaga. E le gata i lea, o tagata o le itu i saute latou te le manaʻomia ona faʻapipiʻi le laau mo le taumalulu - o loʻo tumau pea le malulu o -20 ° C ma o le sili ona malulu o ituaiga uma o yucca.

I totonu o le ogatotonu, o le aganuʻu e sosolo i luga o le eleele, pe a faʻapea o loʻo i ai se fale lelei. O le igoa "filamentous" e tauamiotonuina e le fausaga o laulaau, o ona itu ua vaevaeina i filo filo ma foliga e pei o filo tautau.

Faatasi ai ma le tausiga lelei, amata mai 2-3 tausaga o le ola, e fuga mai le laau i fugalaau manogi papaʻe-paʻepaʻe e aoina i totonu o le pusa paʻu e oo i le 1.0-1.5 mita le maualuga.

Aloe

O le maualuga o le maualuga o le tagata faataitai o le 1.5 m. E tele ituaiga o vailaʻau faʻatasi ai ma lanu vali e faʻafefeteina.

I lo matou eria, ua tupu aʻe o se aganuu teuteu, ae o fale o le laau o mea ia e masani ai mo le gaosia o pepa, maea, maea, ma ie.

O faʻataʻitaʻiga muamua E le o ni filo lanu, e pei ona i ai i le aso, ae o ni filo malolosi i le yucca. Modern modern jeans technician tekinolosi e tuʻuina atu mo le aofia ai o le 5% fiber i totonu o le ie e faʻatele ai le malosi ma le faʻaogaina o oloa. E moni, e na o le gaosiga i Amerika.

Yucca i totonu o le potu

Ona o lona le mautonu ma le maualuga o mea teuteu, na alofa ai Yuka i le lotoifale. A o leʻi filifili e faʻatau se laau, e tatau ona faʻamoemoe pe i ai se nofoaga talafeagai i totonu o le falemaʻi o le a faamalieina ai manaʻoga masani:

  • I le fale, e mafai ona ola le aganuu i le 1.5-2.0 mita, ma tuuina atu le umi o laʻau, i le matua o le a manaʻomia ai se tele avanoa.
  • Afai e mafai lava ona tuu le laau talavou i luga o le lautele, e iu lava ina toe faʻaleleia i luga o le fola, a le o lea o le a paʻi atu laulaʻau i le faamalama ma atonu e susunuina.
  • E umi se umi moli i le ao, lea e matua moni lava i le taumalulu. O le laau o le a lagona le leaga i le paolo, i le tulimanu pe lata ane i le faamalama i matu, ma o le taimi o le a le maua ai lona malosi teuteu ma mafai ai ona oti.
O le ata lafoia e matua faʻasaina i le alofilima, talu ai o se laʻau lalelei
  • I le tau mafanafana, e fautuaina e faatulaga le "bath bath" mo le laau, lea e tatau ai ona ave i totonu o le ea fou - o se faletalimalo poʻo se faletua - aloese mai se faʻataʻitaʻiga e leaga i yucca.
  • O le tulaga lelei o le vevela i totonu oo tatou fale e le faigata ona faʻamautinoa - i le taumafanafana, e talafeagai le vevela o le potu, i le taumalulu, e tatau ona i ai le vevela o le ea i le + 16 + 18 ° C.
  • O le tapulaa maualuga o le vevela i le taumalulu o le + 8 + 10 ° C, lea e sili ona taua mo potu e aunoa ma le mafanafana.

I lalo o nei tulaga uma ma le tausiga lelei o le a lelei i le fale.

Faʻaliliuina ma faʻafefe

Faataʻitaʻiga talavou totoina i le lua tausaga i totonu o le isi ipu, 3-4 cm le lautele nai lo le tasi muamua le lapisi. Mo le alualu i luma alualu i luma, e tatau ona usitaia tulafono mo le totoina ma le toe totoina o se yucca:

  • O le tele o le ulo e tatau ona tutusa ma luga o le yucca. O le loloto o le ulo e filifilia ina ia tusa ma le lua taimi sili atu nai lo le totonu.
  • A oʻo ina oʻo i le tele o le laʻau, o le pama o le vavega e le toe totoina, ae o le sui o le laulau i totonu o le ulo e fai.
  • O le aganuʻu e le faʻasalaga i le tuufaatasiga o le eleele, ae o le mea aupito sili ona lelei o le palapala palamole, lea o le a faafaigofie ai le maua o le ea ma le susu i aʻa o yucca.
Mo le gaosigaina, latou te maua ai se faʻapalapala o le palapala i luga o le eleele i totonu o se togalaau togalaau poʻo se faleoloa fugalaau.
Afai e te filifili e saunia le eleele mo le suʻeina o oe, aua nei galo e siaki le tuufaatasiga o vaega
  • Nai lo le teuina o le eleele faʻaaogā se faʻafefiloi a le tagata lava ia o eleele vaʻavaʻa, fanua laupepa, oneone paʻu, humus i le fua o le 2: 2: 2: 1.

O le sauniuniga a le tagata lava ia i le eleele e le masani. O le mea autu o le iloa le pasene o le tuufaatasiga o vaega. Mo se faʻataʻitaʻiga, vaai i le auala e fai ai le eleele mo se siusiu fuga.

  • O vailaʻau vevela, perlite poʻo le faʻalauteleina o meaʻai vaʻai e faʻapipiʻiina i soʻo se faʻafefiloi o eleele (faleoloa-faʻatau pe saunia mo ia lava), lea o le a avea o se paʻu tao.
  • A totoina ma toe totoina, e tatau ona faataatia i luga o le ulo se alavai faʻavaivai o le uamea lautele poʻo le iliili o le vaitafe.
  • Soʻo se faʻaogaina ma le aʻa e faʻatinoina ma le faaeteete, taumafai e aua le faʻaumatia le polo o le lalolagi ae le faʻaalia aʻa aʻa. O le mea lea, o le faʻasolosolo e sili atu ona sao e taʻua o le faʻafefeteina.

O nisi taimi o tagata e pule i laau totō e totoina i totonu o ipu tetele e tuʻuina atu ai le mautu i le "pama". Fai leai se meaa le o lea, o le palapala i totonu o le ulo o le a amata ona feinu, lea o le a taitai atu ai i le pala o aʻa ma le oti o le yucca. Mo le mausali, e aoga le filifilia o se ipu ma se lautele.

Aiga Tausi

O le tausia o se yucca i le fale e faigofie ma o mai i taualumaga masani:

Faʻasa

E tatau ona tele le faʻatau, ae naʻo lalo o aiaiga nei:

Faʻasaʻo Tulafono

Pe a faʻafefeape a mu le ipu i totonu o le ulo (5-7 cm)
O le a le vaifaʻaaoga vai inu lelei i le vevela o le potu mo le itiiti ifo ma le 24 itula
O le a le mea e fai pe a uma le faʻamavai faʻafefe i totonu o le apa i le itula pe a maeʻa ona faʻavaivai

I le tausiga o Yucca sili atu ona lelei nai lo le sogia le o lea, o le sili atu poʻo le faʻavaivai o le susu o le a faʻaosofia ai le pala o le aʻa.

I le taumalulu, ua malolo, o lea e faʻatapulaʻa ai le vai - o le eleele e tatau ona faʻamago le afa afa o le ipu.

Faʻamamaga o le ea

Yucca e ofoofogia i le leai o se mea taua mo le tamaititi o le ea latalata ane. E le pei o le tele o laau vevela, e le manaʻomia ai le faʻaleleia - e lava le fufuluina pe fufulu ese laulaʻau mai le pefu.

Ae afai i le taumalulu o loʻo tu latalata i le faʻalauiloaina o radiators poʻo le susulu, ua fautuaina fufulu i aso uma.

Laʻei pito sili

I le vaitau o le alualu i luma tuputupu ae mai ia Aperila ia Setema, e manaomia e laʻau laiti ni laʻei pito i luga ma elemene. O le filifiliga o le faʻamalositino i totonu o faleoloa e tele, ae e sili atu le faʻatauina o laʻei pito i luga i le vai, lea e faigofie ona faʻaitiitia e tusa ai ma faatonuga ma e le sili atu i le metotia.

E tele naua ofu pito i luga mo le yucca, o le mea autu o le aloese mai se mea maualuga

Fertilizer e fetaui lelei mo yucca, pama, mea suamalie poʻo le lautele mo laau teuteu-o le lau. E faʻaaogaina le fugalaau i le 2-3 vaiaso, e tatau lava pe'ā uma le suāvai e sosoo ai - e le mafai ona sasaa le faʻasamaʻi i eleele mamago.

Mai le faaiuga o Setema, Yucca taofi le fafaga ma toe faʻaleleia le faʻamalolo i le isi tautotogo.

Maʻi

Faatasi ai ma le le tausia lelei ma le soona inu tele, o le atinaʻeina o fungalfections e mafua ai le leiloa o mea teuteu poʻo le pala e mafai. Afai e aliali mai lanu enaena i luga o laulaʻau, aveese lau o maʻi, faʻaitiitia le faʻafeinu, ma taofi le pulumuina o le yucca.

Afai e amata ona pala le ogalaau, e tatau ona e tipi ese le tumutumu maloloina ma taumafai e aʻa, o le vaega pito i lalo o le maʻi o le a lafoina i fafo ma le eleele.

Pests

I fale mautotogi ma le ea malulu, e mafai e le yucca ona lavea apogaleveleve mite ma talipupuni sese. A maua mai meaola faalafua, o le pulupulu 2-3 poʻo le soloina o laʻau faʻatasi ai ma sauniuniga insecticidal e faia i taimi masani.

O le tausiga faigofie o se yucca o le a le tele se taimi e te faʻaaluina ma o le a mafai ai ona tupu lau laau matagofie i totonu o le fale.

Tofiga

I totonu o le yucca ua faʻalauteleina i auala eseese:

  • vaega o le ogalaau ma fatuga moe;
  • faʻasolosolo apical;
  • fanau;
  • fatu.

O vaega uma o le laau e maua i le vai poʻo oneone susu. O tumutumu ma vaega o le ogalaau e muaʻi faʻamago i le ea mo le 2-4 itula, ua tanumia le fanau i totonu o le oneone i le maeʻa ona vavae ese mai le tina. O loʻo faʻaaogaina pusa carbonite i totonu o le vai, lea o le a le faatagaina ai se faʻamaʻi mafai e faʻaumatia ai le vaʻa.

O fatu e totoina i totonu o se eleele mama ma tatali mo laau toto e ala i le tuʻuina o se atigipusa e ufiufi i le tioata i se mea mafanafana susulu. Afai e manuia, o fatu e tupu pe a mavae le 1-1.5 masina. Pe tusa o le taimi e tasi, o aʻa o le vaʻaia ma fanau e aliali mai.

Tapena le aganuu i le tautotogo ma le taumafanafana, filifili le taimi mo le masina tuputupu aʻe.

A o tuputupu ae i atunuu Europa o Yucca leai se fatu. O le afaina o fugalaau e manaomia ai se ituaiga ituaiga iniseti, lea e na o luga lava o le konetineta o Amerika e ola ai.

O Yucca o se laau e le lelei, e le manaʻomia ai se tausiga faigata ma e fetaui mo e fiafia ile vaomatua.

Ae ui i lea, mo se tagata matua matua manaia le pama, e tatau ona tuu le tele o avanoa i le vaega o le fale mafiafia e susulu i le susulu o le la, aua o le umi lalelei e le talafeagai i luga o se windowsill.

Ona o le tele o le Yucca, o le tele o avanoa e manaʻomia - aua nei galo lenei mea pe a filifilia se fale laau i le fale

Ma le tausiga lelei, o le a fiafia le laau i laʻau lanumeamata lanumeamata o laʻau ma teuteu totonu mo le 15-20 tausaga. Ae o le fugalaau matagofie i le fale faigata ona ausia - E manaʻomia ai tulaga o le vevela i le taumalulu.