O le togalaau

Eggplant - fatu o le fatu

Eggplant is native to Southeast Asia, ma o lea e fiafia i le vevela o le vevela ma le vevela. E sili atu ma le 1,500 tausaga talu ai, na totoina ai le eggplantelu ma ola i Saina ma i atunuu o Asia Tutotonu. O lenei fualaau faisua ua faʻalauteleina le faʻafetai i tagata Arapi na latou aumaia le isalaʻelu i Aferika ma Mediterranean Mediterranean.

Eggplant, po o Pogisa pogisa (Solanum umi) - o se ituaiga o laʻau faʻamaina o le gataifale o le genus Paslen (Solanum), o se fualaau lauiloa iloga. E lauiloa foi e le igoa o le badrijan (e le masani ona afaina), ma i le itu i saute o laugomeli Rusia ua taua o le lanumoana.

O le tagata malaga sili A. B. Clot Bay, femalagaai i Aikupito ma le faamatalaina o togalaau aina, o loo matauina i totonu o le atunuu o le eggplant ua taʻua o le kukama Armenia (aua le fenumiai ma le kukama Armenia) - ituaiga e lua lanu paepae ma le paauli.

Eggplant. © Allison Turrell

E le na o le lanu enaena lanu uliuli, ae i totonu ia i latou e matua sinasina, ma e toetoe a uliuli, samasama ma enaena. O latou foliga foi e matua eseese lava - mai i le palanikete i foliga o le pear-and-spherical.

Eggplant o se laau laʻau faʻamalosi e maualuga lona 40 i le 150 cm O laulaʻau e lapoa, e fesuisuiai, prickly-rough, i nisi o vailaʻau ma le paʻu paʻu. O fugalaau e faʻafeiloaʻi, e lanu viole, ma le lautele o le 2.5-5 cm; tasi pe i totonu o mea e tutupu - semi-umbrellas o le 2-7 fugalaau. E afua mai i le masina o Iulai ia Setema.

Fualaau eggplant - o se lapoʻa lapotopoto o se lapotopoto, foliga o le pearipolo poʻo foliga faʻafiafia; o le maualuga o le fetus e matai pe manaia. E oʻo atu i le umi o le 70 cm, i le lautele - 20 cm; E fua le 0.4-1 kilokalama. O le lanu o fualaau aina e mai i le lanu uliuli i le lanu-lanasama.

Eggplant. © Fafagaina i se Minute

Pe a oʻo ina matua, e faʻamalosi ma leai ni manogi, o le mea lea e faʻaogaina ai sina mea itiiti mo meaai. I fua laʻau, o le lanu e eseese mai le lanu violē ma le lanu uliuli. O fualaau eggplant e laiti, palamole, enaena enaena; na faʻamaunuʻu ia Aokuso-Oketopa.

Tuputupu ae

Tatala avanoa

E tuʻuina atu i le uluaʻi paʻepaʻe pe o le falesa, cucumama, legumes ma fualaau lanu meamata. Afai e le o susulu le saite, ia maua le puipuiga malu mai matagi malulu, totoina laau totō.

I le tautoulu, a maeʻa le seleseleina o le vailaau, o le eleele e matala ese ma se meaʻai e faʻaosofia ai le fuga o fatu fatu. Lua vaiaso mulimuli ane, latou teliina i le loloto o le bayonet o se suo, e aunoa ma le gau o le ofu. Mo le eliina, faia le faapalaga po o le peat (4-6 kg i le 1 mita) ma le mineral garden mixed or nitroammophoska (70 g i le mimita). Sulu palapala lime.

I le amataga o le tautotogo, o le palapala ua vevesi i se uʻamea uʻamea ma taofia i se tulaga mataga ao lei totoina. I le aso o le totoina, latou teliina ma fai ni fugalaʻau (400 g lelei), pe a latou le mafai ona faʻaaogaina i le tautoulu.

E sili ona lelei le ola o le laau i luga o moega faʻaputu poʻo sulu. I le ogatotonu o moega 90-100 cm le lautele, o le togalaau 20-30 cm le lautele ma 15-20 cm le loloto ua vaʻaia fafo. Mea faʻalava (humus, sawdust, oneone, vavaeina o vaomago ma fefiloi ma le eleele) o loʻo taatia i totonu ma faʻapipiʻi lelei ile eleele. Ua totō laau i itu uma o lenei togalaau. O aʻa, loloto loloto, maua meaʻai ma le okesene latou te manaʻomia.

I le vaega ole nonno chernose o Rusia ua ola le isalaʻelu i luga o fatu. O fatu i totonu o greenhouses poʻo greenhouses e lūlūina mo le 60 aso o toto i le eleele. I le itumalo o Moscow o le faaiuga lea o Fepuari - o le amataga o Mati.

O le luluina o loʻo faia i totonu o atigipusa (mulimuli ane i le pikiina) poʻo totonu o ipu (e aunoa ma le teu). O le tuufaatasiga o le paluga eleele e mafai ona ese, e fai ma faataitaiga: eleele vavave ma humus (2: 1), eleele vavao, peat ma oneone (4: 5: 1), peat, sawdust ma mullein diluted with water (3: 1: 0.5) . Faʻaopopo i ai (g i le 10 kilokalama): ammonium sulfate - 12, superphosphate ma le masima tiso - 40 taʻitasi. O le faʻapalapala ua tuʻuina i totonu o atigi pusa ma faʻavili. 1 le aso ao le i luluina, ua matua maluluina i le vai mafanafana.

Eggplant. © jcapaldi

Afai e le totoina fatu, ona tupu mai lea o laau pe a uma le 8-10 aso, pe a uma le 4-5 aso. Ua totoina laʻau i se malamalama lelei, ma ua faʻaitiitia le vevela o le ea i le 15-18 ° C, ma o loʻo aʻafia ai le aʻa.

A maeʻa le faʻaalia o le lautusi moni muamua, e tofu le tasi ma le tasi i totonu o ipu 10 × 10 cm i le tele. Mo le 2-3 aso, seia oʻo ina mauaa aʻa, ua ufitia laau i pepa mai le la. Talu ai o le eggplant e faʻavaivaia ai le aʻa, latou te le talia toleniga leaga.

Faatasi ai ma le vaivai o le tuputupu ae o fualaau aina, e tatau ai lava ona fai le laei. I le faia o lenei mea, ia faʻaaoga se vaifofo o fulufulu manulele (1:15) poʻo mullein (1:10), faʻamalosi mo le itiiti ifo i le 2-3 aso (o le pakete i le 1 mita), faʻalauteleina o le minerale (50 g i le 10 lita o le vai). A maeʻa ona fai le pito i luga, e tatau ona fafaga vai i le vai mafanafana mama mai le faʻafeinu faʻatasi ma se mea e faʻasusu poʻo le suʻeina foi e aloese mai le mu.

O togafitiga o fatu e aofia ai le faʻasusu masani, faʻamaina vao ma luga o laʻei. O le faʻasaoina o le puipuia o laau mai le vave o le laʻauina o le aʻa, lea e mafua ai ona paʻu tele le fua. Ae e le tatau ona sili atu le tele o le palapala i luga o le eleele: o lenei mea e afaina ai le tulaga o laau ma le seleselega i le lumanaʻi. E le gata i lea, o le maualuga o le vevela ma le maualuga o le suamalie e faʻamamaina ai laau. Faʻatau ma fafagaina sili ona lelei i le taeao.

Lua vaiaso aʻo lei totoina, ua saunia le vaomatua mo tulaga faʻapitoa o le eleele: latou te faʻaitiitia le fua o le vai, ma faʻamalosi faʻafuaseʻi. 5-10 aso ao lei totoina, o loʻo totoina laau i le 0.5% faʻafofo o le sulfate copper. I le afiafi o le tauʻavega, faʻafeiloaʻi, faʻavaivaia ma maʻi ua teena. O fualaʻau e tele le suavai. O laau toto e tatau ona ola lelei e tatau ona maualalo, faatasi ai ma se aʻa e lelei ona atiina ae, o se vaovao mafiafia, o le lima i le ono laulaau ma tumutumu tetele.

O fualaau aina e totoina i eleele matala pe a vevela le eleele i le vevela o le 12-15 ° C ma o le a lamatia le afa o le tautotogo. E masani ona tupu lenei mea i le sefulu tausaga muamua o Iuni. Ae afai e te puipuia laau i faʻamalama ata (faʻapipiʻi i luga o moega i le vaiaso ao lei totoina), ona mafai lea ona totō eggplantal i le faaiuga o Me.

I luga o moega, e totoina ai le isalaʻelu i laina lua-laina (o le mamao i le va o lipine e 60-70 cm, i le va o laina 40, i le va o laau 30-40 cm). Faʻasalaga i luga o se laina i le laina e tasi (mamao i le va o laina 60-70 cm ma le va o vine 30-35 cm). I luga o le eleele lamolemole, totoina le isalaʻelu i luga o se fola mafolafola e tusa ai ma le mamanu o le 60 × 60 poo le 70 × 30 cm (tasi le laau i le lelei) poo le 70 × 70 cm (lua laau totino). O loʻo i ai le lautele ma le loloto o le 15-20 cm ua saunia muamua. A o leʻi totoina, e faʻalauteleina, faʻamalo le pito i lalo ma faʻafeinu.

O fualaau aina ma se paluga o le eleele ua tuʻuina atu ma le faʻaeteete mai pusa fatu. O pusa paʻu e momotu le lalo mo le lelei o le atinaʻe o le aʻa i le maeʻa ona toto. O fatu laau e totoina saʻo, tanumia i le lautusi moni muamua. O le palapala o loo siomia ai laau totō ua lelei ona faʻafefiloi ma vave faʻafeinu.

Laʻau eggplant. © Suzie's Farm

Pe a totoina i le timu, e sili atu ona lelei aʻa. O fua na totōina ile aso vevela e paolo i aso taʻitasi (mai le 10 i le taeao i le 4 i le taeao) seia oʻo ina maua aʻa. I le vaiaso talu ona totoina, e totoina ai ni laau fou i luga o le nofoaga o laau paʻu. Pe a toe foi mai le malulu, o laau e ufiufi i mea faʻavevela i le po.

Nofoaga puipui

E ola lelei le laau i le greenhouses, pe a latou faia ni tulaga lelei.

O le eleele e tatau ona vaʻaia ma palasi. I le tautotogo, latou te eli le palapala, fai le pala pe o le humus (4-5 kg ​​i le 1 mita) ma le togalaau mineral mix (70 g i le 1 mita). A maeʻa lena, o le palapala e faʻafefe ma faʻafeinu.

O fualaau o loʻo ola i totonu o ipu e iʻu ile 10-20 cm poʻo totonu o taga palasitika (lua laau taʻitasi). Ua totōina i totonu o greenhouses i le maeʻa o Mati - amataga o Aperila i le 45-50 aso, i le le mautonu - i le amataga o Me i le matua o le 60-70 aso.

O toto laau e totoina i luga o moega (o le mea e sili ona lelei), pusi poʻo se mea laugatasi. O laau toto e tuʻuina i laina lua laina (o le mamao i le va o laina e 40-50 cm, i le va o laina tele 80, i le va o laau 35-45 cm).

A maeʻa ona totōina, e vave ona faʻapipiʻi le isalaʻelu i vao, pei o tamato. Tausiga e aofia ai laʻei pito i luga, faʻasusu, totoina, veleina, ma le puipuiga o le kiona.

O le uluai laʻei pito i luga e faia i le 15-20 aso pe a uma ona totoina, faʻaofiina o le urea (10-15 g mo le 10 lita o le vai). I le amataga o le fuaina mai, ua fafagaina le isalaʻelu i se vaifofo o mullein fou (1: 5) faatasi ai ma le faaopoopo o le superphosphate (30-40 g o le 10 l). I vaiaso taʻitasi uma, e faʻaaogaina ai laʻei pito i luga ma se vaifofo o le fafie (200 g i le 10 lita o le vai) poʻo le faʻamalauina o mineral (gram i le 10 lita o le vai):

  • ammonium nitrate - 15-20,
  • superphosphate - 40-50,
  • potassium chloride - 15-20.
Eggplant. © Rosa Say

A maeʻa laei pito i luga, e faʻamamaina ia laau i vai mama e fufulu ai le vai o loʻo totoe.

E matua suamalie le laau o le olive, i lalo o le aʻa, ona o le leai o le susu e faaitiitia ai fua, ua faateleina ai le oona ma le leaga o le fua. Ae e le taliaina foi le suavai. A maeʻa ona faʻafeinu, o le eleele e tatalaina i le loloto o le 3-5 cm.

Greenhouses e faʻaauau pea ona gaoioi, aloese mai le vevela ma le maualuga o le suavai: o lenei mea e fesoasoani i le toe gaosia o aphids. Ia Me, o le Colorado potato beetle e mafai ona ulu atu i totonu o greenhouses, o le mea lea, o le vaega pito i lalo o laulaau e asiasia soo ma faaleagaina e fuamoa na maua. O le gaosiga o le Eggplant i le maualuga o le tekonolosi tau uʻamea e oʻo ile 6-8 kg i le 1 mita.

E galue lelei laʻau i totonu o greenhouses (e iva laau totō o loʻo totoina i lalo o le faʻavaa). Ua latou ola foi i luga o faletai. O fualaau e totoina i le faaiuga o Me - amataga o Iuni i potopoto tetele ma le lautele o le 10-40 cm ma le loloto o le 30 cm.

Tausiga

O le laau o le vevela-e manaʻomia ma faʻaleagaina. O fatu e ola i le vevela e le itiiti ifo i le 15 ° C. Afai o le vevela e sili atu i luga o le 25-30 ° C, ona oʻo mai ai lea o laau i le 8-9 aso. O le vevela sili ona lelei mo le tuputupu aʻe ma le atinaʻe e 22-30 ° C. I le maualuga tele o le vevela ma le le lava o le malulu o le ea ma le palapala, o laau toto e fugalaau fugalaau. Afai e pa'ū le vevela o le ea i le 12 ° C, ona le toe atiaʻe lea o le eggplant. I se tulaga lautele, latou te atiina ae lemu atu nai lo le tamato.

Faʻasaʻa tele. Le lava le eleele eleʻele e faʻaitiitia ai le gaosiga, faateleina le ita ma le leaga o le fua. Ae leaga ma vailogged, i se timuga vevela, e fai ma faʻataʻitaʻiga, e mafai ona afaina le isalaʻelu mai faʻamaʻi.

Eggplant. © wwworks

O eleele sili ona lelei mo lenei fualaau aina suamalie e mama, fausaga, lelei lelei.

E maitauina: ole leai o le malosi o le eletise i le palapala, o le tuputupu aʻe o le pito i luga e faʻagesegese, ma o nei folafolaga o se faaitiitia o fua (o fua o le a totoina). O fuālaʻau fuālaʻau e afaina ai le tuputupu ae o aʻa, o le faia o pulupulu, ovaries, faʻavaveina le fua o fua. Potassium e fesoasoani i le faʻaosoosoina o le gaosiga o gaʻo. Faatasi ai ma le leai o le potassium i totonu o le eleele, ua muta ai le tuputupu ae o le isalaʻelu, ma ua lanu enaena i pito o lau ma fua. Ina ia ola maloloina le laau, e tatau foi ona iai elemene: salts of manganese, boron, iron, lea e manaʻomia e faia ai le 0.05-0.25 g i luga o le 10 m2.

Mo tamato, pepa ma le isalaʻelu, o le pito sili ona lelei pito i luga e fai ai lavalava mai le faʻafefiloi o palapala palapala ma le maualuga o mea malie o le humus, mea faʻalautele; macro-, micronutrients, faʻalauteleina o meaola - o le Signor Tomato, Fertility, Breadwinner, Vegetable Athlete - Giant.

Mo le faʻaleleia atili o meaʻai i luga o laau toto - "Faʻalavelaveina" ". Fertilizer e faʻaleleia le fausia o ovaries, faʻateleina le tetee atu o laau i faʻamaʻi pipisi, faʻateleina le fua o fua.

Eseesega

I le aganuu, o le isalaʻelu o se fualaau lanu enaena lanu. Ae ua leva ona alu ese mai saienisi faʻatoʻaga mai aga masani ma faia ni ituaiga fou, e ofo ai i matou i lanu, foliga, laʻau ma fua.

  • F1 Baikal - ogatotonu o le matua ma le malosi (laʻau 1.2 mita le umi) faʻalautele, fautuaina mo falemaʻe ata tifaga. E pei lava o le F1 'Baron', latou te totoina fualaau aina i le faaiuga o Fepuari, ma latou totoina i totonu o le kiona i le faaiuga o Me. Pepa-shaped fruits (length 14-18 cm, diameter 10 cm), violetuli lanu moana, pulupulu, mamafa 320-370 g. O le tino e paʻepaʻe, ma se lanumeamata lanumoana, e aunoa ma le oona, o le eletise masani. O le fua o le tasi laau e 2.8-3.2 kilokalama.
  • F1 Tender - o se mea fou o le faasologa o le Yummy. O se uiga iloga o le fatu fou o le lanu paepae o le fua. Vaitaimi o le vaeluaga o le tau. Laʻau maualuga 50 cm, umi o fua - 18 cm, mamafa mamafa - 200 g O le pulupulu e paʻu, paʻepaʻe, e aunoa ma le ita, ma le maualalo o le solanine. O le fua o le tasi laau e 2 kilokalama.
  • F1 Sadko - O lenei kulupu e iloga i le lanu muamua o le fualaau aina - o lanu violē, ma ni paʻu paʻepaʻe papaʻe. O le laau e tele-lapopoa (50-60 cm), ogatotonu. O le foliga o le fualaau o le paʻu foliga (umi 12-14 cm, le lautele 6-10 cm), le mamafa o le mamafa o le 250-300 g. Pulp o le eletise, e aunoa ma le ita, o le tofo tele.
  • F1 Baron - o se kulupu ma se maualuga o le 70-80 cm o le vaitau o le matua. O fatu laau e totoina i le faaiuga o Fepuari, ma i le faaiuga o Mei, ua totōina fatu laau i totonu o le fale kiona. O fua e fua i le paʻu (umi 16-22 cm, le lautele 6-8 cm), paauli paʻepaʻe, lanu, lapoa - 300-350 g. Pulp o le laʻau eleelea, lanu samasama, e aunoa ma le ita. O le fua o le tasi laau e 2.8-3.1 kilokalama.
  • Albatross - maualuga-gaosiga, ogatotonu o fua, fua tele-fua. Pulp e aunoa ma le ita. O lanu i le faʻapitoa faʻapitoa o le lanu violē, i le meaola - lanu-enaena. Tausia lelei.
  • Ping pong - ogatotonu o le vaitau, maualuga-gauaʻi. O le fua e fua mai (90-95 g). I le laasaga o le tulaga faʻapitoa, paʻepaʻe, sina lanu. O le pulupulu e paʻu, paʻepaʻe, e aunoa ma le ita.
  • Lunar - vave, fualaau aina 300-317 g. O le pulupulu e pala, lanu samasama-paʻepaʻe.
  • Bebo - ogatotonu o le vaitau, o fua o le kiona-paʻepaʻe (300-400 g).
  • Sailor - vave, fualaau aina ma le lilac ma paʻu paʻepaʻe, mamafa 143 g, e aunoa ma le ita. O le pulupulu e paʻepaʻe.

Maʻi ma meaʻai

Pests

Aphids - O le mea sili ona matautia o manufelelei o le isalaʻelu, lea e mafua ai le afaina tele. Aphids e aliali i luga o laulaau, fuʻu, fugalaau ma fafaga i fua o laau.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: togafitiga o laau totō faʻatasi ai ma le faʻavaveina o vailaʻau. Lauina muamua ao lei tupu. I le taimi o fualaau aina e le mafai ona gaosia. O le tali lenei e faʻaaogaina mai togafitiga faʻasolosolo: 1 ipu tioata po o le 1 ipu tiola o le tapaa e auina atu i se pakete e 10-lita, ona liligi lea i le vai vevela ma tuʻu mo le aso. Aʻo leʻi fufuluina, e tatau ona lelei le fefiloi, fofo ma faaopoopo le 1 tbsp. se sipuni o fasimoli vai. Lafoa le laau i le taeao, e sili mai i se pulumu.

Eggplant. © Anna Hesser

Spider mite suamalie suamalie mai le pito i lalo o laulaʻau isalaelu.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: saunia se fofo lea latou te ave ai se ipu kalakeke poo le sipisi ma laʻau tilati e pasi atu i se mea e fai ai meaʻai, o le sipuni sipuni o le fasimoli vai e faʻafefeteina i le 10 lita o le vai. Faʻamama, vavaeese le paluga, ma faʻapipiʻi laau i soo se laasaga o le atinaʻe.

Lulu le lavalava e le gata ina aina laulaʻau, ae faaleagaina foi fua, ona pala ai lea.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: faʻaauau pea togalaau, togavao faataamilo i le totoina o le fale mama ma faʻafefiloi i le lime fou fou poʻo le faʻafefiloi o le lime, lefulefu ma le pefu asu. A faʻamaligi, taumafai e aua nei sasaa vai i totonu o le togavao. I le vevela, vevela o le tau, aso e talafeagai ai le tatalaina i le loloto o le 3-5 cm. Faʻamamaina le palapala faʻatasi ma le pefu i le pepa vevela (lanu po o le mumu), i le 1 teaspoon i le 1-2 mita, poo le vaimamago (1 sipuni i le 1 mita )

Maʻi

Lanu uliuli E faʻapitoa ona faʻaalia i luga o le palapala ma le malulu o le ea, faʻapea foi i le maualalo o le vevela. Faatasi ai ma lenei faamai, ua afaina ai le aʻa o le isalaʻelu, ua faamaluluina, o le gaʻo ma le rots. E tele taimi, e tupu ai le maʻi i le taimi o le tuputupu ae o laau toto ona o fualaau vao.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: fetuunai le vevela ma le fausiaina. I le tupuga o lenei faʻamaʻi, e tatau ona mago, palapala ma faʻafefeteina le eleele i le pefu o le eleele poo le pefu mai le malala.

Faʻasologa o maʻi faʻaalia i le paʻu o lau. O le mafuaʻaga atonu o faʻamaʻi faʻamaʻi: Fusarium, sclerocinia. Afai e te tipiina se fasi laau i tafatafa o aʻa o le ua, ona iloa ai lea o pulu lapisi.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: ua faʻamaʻapeina laau mamaʻi ma susunuina, o le eleele ua matala, e seasea ona susu ma naʻo le taeao lava. O le isi tausaga, e le totoina le pepa ma le isalaʻelu i lenei nofoaga.

Eggplant © Rick Noelle

Muamua samasama o laulaau eggplant e masani ona tupu ona o le le tausisia o le puleaina o le vevela, le lava le suāvai.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu: E mafai ona e faʻaaoga le fualaau faasaina "Emerald", lea e taofia ai le vave samasama o lau.

Fautuaga aoga

O le le lava o le eletiseina o fugalaau e mafai ona avea ma mafuaʻaga o foliga mai o fua e le o ni fua (fua). O le puipuia o lenei mea, e tatau ona faʻaaogaina le faʻafefeteina o fua o laau totō, o lona uiga, i le vevela, vevela, toʻafilemu, susulu lemu laau.

Le lava le susu i totonu o le palapala, maualuga le ea vevela e mafua ai le faʻagalogaina o puʻu, paʻu ma paʻu i totonu o le pepa ma le eggplant.

I nofoaga lalata, e tatau ona puipuia le totoina o le isalaʻelu mai le matagi e faʻaaoga ai apaau - togavao mai mea maualuluga e muamua ona totoina i laau i tafatafa o moega (o nei talo, pi, uʻamea, uʻu), ma o le mea sili latou te fuaina i lalo o le ata.

E le gata na o mea e vevela ma suavai, ae e tele foi le leo. O le mea lea, o le ufiufi e mafua ai le paʻu i le tuputupu aʻe ma le tupu aʻe o laau.

Talu ai ona o le aʻa o le isalaʻelu o loʻo i luga o le palapala eleele eleele, o le tatalaina e tatau ona papaʻu (3-5 cm) ma e tatau ona tuʻuina atu ma le vaʻavaʻai.

E le faʻaopopoina le manulele fou i le moega aʻo leʻi totoina eggplantal, aua o le a latou maua ai le malosi o le vegetative (lau) ma o le a le mafai ona faia ni fua.

Eggplant. © Bong Grit

O fualaau o le isalaʻelu, totoina i luga o le moega, e le mafai ona tatalia le maualalo o le vevela (2-3 ° C), ma le fualaau o le fualaau o le autumn e tulaʻi ile malulu -3 ° C. O lenei mea e mafai ai e oe ona tausia fualaʻau eggplant i totonu o se lauʻeleʻele poʻo totonu o le togalaau seia oʻo i le taimi o le tautotogo.

E sili ona aoga le o le eggplant mo tagata matutua. E tatau ona fautuaina mo le edema e fesootaʻi ma le vaivai o le fatu, ma le gout.

E fautuaina e le 'au fai meaʻai e aofia ai le eggplanti i le lisi o tagata na mafatia mai faʻamaʻi ma fatu fatu.

Faʻafetai i le 'apamemea ma le uʻamea, o le eggelu e fesoasoani e faateleina le hemoglobin, o le mea lea e fautuaina ai ipu o le isalaʻelu mo le anemia i tamaiti ma fafine maʻitaga.

O elemene o loʻo aofia ai i totonu e paleni lelei, latou te maua ai vitamini B1, B2, B6, B9, C, P, PP, o loʻo i ai foʻi mea gaioiolosi e iai se aafiaga lelei i le gaioiga o le cardiovascular system and kidneys.

Matou te faʻamoemoe o le a fesoasoani a matou fesoasoani ia te oe e faʻatupulaʻia nei fualaau faisua manaia!