O le togalaau

Mai agaga leaga, mala ma mafaufauga le lelei o le a fesoasoani ...

O Rosemary e masani lava i sisifo o le Metitirani. Atiaeina i Italia, Farani, Sepania, Asia Minor, ISA (Florida). Tuputupu i luga o le talafatai o le Black Sea o le Caucasus. Ae e le o le uiga o lenei Rosemary e le mafai ona totoina i le ogatotonu. E moni, o le a ia alu i le taumalulu i totonu o se potu malulu i luga o se windowsill po o se tau malulu i luga o se vaʻa. Ae, ou te faamautinoa atu ia te oe, o le a totogi le faigata.

O se tasi lea o fualaau pito i sili ona tuai. E faʻaaoga i meaai ma taimi masani. Mo le tele o tagata, na manatu le paia o le laau. I Eleni anamua, o afi mamago o le rosemary na susunuina i totonu o malumalu, ma faia ai mea manogi. O tamaiti aʻoga i Eleni ma Roma Anamua na latou ufiufi keriemary e faʻaleleia ai le mafaufau. I le Middle Ages, na talitonu ai na te tuliesea agaga leaga ma mafai ona laveaʻiina o ia mai le mala.

Rosemary (Rosmarinus)

Evergreen, leafy leafy rosemary officinalis o se laau vao e oo i le 1-1.5 mita le maualuga i le aiga o Laminate. O lona aʻa malosi e sili ona atiina ae ma pala i le palapala i le loloto o le 3-4 m. O le pi o le lauulu enaena, ma o le paʻu o le paʻu, o le suamalie, annuals are gray gray, pubescent. O fugalaau e laʻititi, e aoina i le tele o meaʻai, o nisi o latou lanu enaena uliuli, o isi e mama lanu violē pe paepae. O fatu e lanu enaena, laitiiti.

Rosemary o le lauʻeleʻele toleni, felafolafoaʻi e uiga i le malamalama ma faʻaeteete ile sulu. O laau laiti e totogo i le vevela mai le -5 i le -7 °. O tagata matutua e sili atu ona puipuia i le maualalo o le vevela. Faʻasalaga e ala i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi e le o matauina.

Savalivali le taumafanafana i le ea fou

I o tatou tulaga faigata, e sili atu le tupu aʻe o le rosemary i totonu o se fagu potopoto, tuʻuina i fafo mo le taumafanafana, ma aumai i totonu o se potu malulu, susulu ma le amataga o malulu malulu, lea e tumau ai le vevela i le 10-15 ° C. I le maualuluga o le tau malulu, o le rosemary ua leiloloa lona vaitaimi tumau ma o lea ua tupu ma ua sili atu lona leaga i le isi vaitau. I le taumalulu, faʻaitiitia le faʻafeinu ma taofi le fafaga.

Rosemary (Rosmarinus)

I o tatou tulaga, o le rosemary e mafai ona faʻaleleia e fatu, o lanu lanumeamata, vaevaeina o le togavao ma le taina. E seleseleina le seleselega i le vaitau o le tuputupu aʻe o vaomatua (Iuni-amataga o Iulai) ma le umi o le 8-10 cm ma le tolu i le fa o tulafono ma vave ona totoina i le oneone poʻo se faʻafefiloi o oneone ma le paʻu, e ufiufi i se ata tifaga poʻo se tioata ma tuʻu i totonu o se paʻu. Suavai ma le faaeteete. E sili atu le faʻaleleia tele o le pamu moli, ina ia i ai pea le sau i luga o lau. Faatasi ai ma le tele o le susu o le meaʻai, e amata ona pala. Rosemary e aʻa ona aʻa i totonu o 3-4 vaiaso. O aʻafiaga ua taʻaina e totoina i totonu o fagu e 15 cm le umi. A oʻo ina totoina, o loʻo tuʻuina i luga o le ulo le tui o fuamoa - o lenei laau e fiafia tele i le pata. O le faʻafefiloi o le eleele e tatau ona i ai sina faʻafefe malie pe leai foi. E fafagaina le tamaʻi Rosemary i le tele o taimi i se vaitau ma le faʻaaogaina o fualaʻau. Faʻasalaga e faʻalelei.

Ia Mati, ua toe utaina le laau i totonu o fagu lapoa, ua suia le pito i luga i se mea e sili atu ona lelei. E fautuaina e le solia le amio saʻo o le coma, pe a maʻi le Rosemary ma e le o se mea umi se taimi e alu ai. A maeʻa le pala, ona latou tipi ese lea, amata ona fafagaina ma fafaga tele. I le taufaʻaiuga o Aperila, ua faʻaaogaina ai ipu. I le tulaga o gutu malulu, e aumai i totonu o le potu pe ufiufi i se ata tifaga.

Aokuso, ua totogo laau ma ua oo i le taimi e selesele ai. A o faagasolo lenei vaitau, o loʻo iai le tele o le suauu taua. E vaeluaina ma faʻamago i totonu o se vaʻa lelei, ae le o le la po o se vevela vevela. A maeʻa lenei mea, e mafai ona vaelua lau, aua e faʻaaogaina e avea o se mea manogi ma vailaʻau. E fautuaina e aua nei teuina le roma malogo mo se taimi umi, ma ia selesele i tausaga taʻitasi.

Rosemary (Rosmarinus)

O se mea e sili ona fiafia i ai meaai Mediterranean

I nai tootoo, fefiloi ma isi mea manogi, o le rosemary o loʻo faʻaaogaina i le fagota ma le faʻaaogaina o pisinisi. Ua faaopoopo i fuamoa fua, e lelei tele i ipu mai pi, pi, eggelu, paʻepaʻe, mumu ma le cauliflower. Ae e masani lava ona tuʻuina i totonu o vevela vevela o aano o manufasi ma moa. O se vaega itiiti o laʻau rosemary mago ua faʻafefiloi ma le pasili ma faʻamaʻiina i le pata. O le paʻu o le paluga e tuʻuina i ni vaega laiti i totonu o le tino o se moa poʻo se pipi, pepe poʻo se kusi. O se manogi tulaga ese e maua ai lenei mea manogi i satsivi, tomato ma saula. E mafai foi ona faaopoopo i le lauti. Ae o le mea lea o se tagata e fiafia.

O Rosemary ei ai se manogi suamalie, o le manogi o le tolauapiga, e manatuaina le manogi o le pine, ma se meaʻai vevela-vevela.

O le faʻaogaina o le laau e faʻaaogaina mo ulu o le ulu, malulu, faʻamaʻi gasegase, o se diuretic.

Rosemary (Rosmarinus)

O lau ulaula ua saunia mai laulaʻau e fesoasoani ai i le maʻesa. Rosemary o se tonic lelei. E i ai sona aoga aoga i le maualalo o le toto, le matua vaivai, ma vaivaiga tau feusuaʻiga.

O le Rosemary ma lona suauu taua e masani ona faʻaaogaina mo le gaosiga o mea teuteu. I le faʻaopoopoga i gaioiga faʻapitoa, o lenei fale matagofie ua i ai le malosi e faʻalogo ma toe faʻaleleia ai le paʻu o le paʻu. I le Middle Ages na talitonuina ai na te toe foi mai le autalavou. O le fua lenei mo le paʻu o le paʻu o le paʻu: 30 kalama o fugalaau chamomile, 20 kalama o le mint, 10 kalama o le rosemary, 20 kalama o calendula, sasaa le 1 lita o le uaina, faʻasolosolo 15 aso, faamama, faaopoopo 2-3 gogo o le petaramarymary. O lenei manogi e paʻu i luga o foliga i afiafi uma ona faʻafefiloi lea i se kulimi suamalie.

E tatau ona maitauina le malosi o le malosi o le rosemary o le suauu taua i luga o le mafaufau o le tagata. Ua taʻua e le fomaʻi manatu o le faʻaaogaina o le ea i le romarianmary poʻo le faʻafefiloi o suauu tāua, o le faavae o le Rosemary, faʻaleleia le mafaufau, taulaʻi, fesoasoani i tagata ua leai se lagona o le manogi.

Mea e faaaogaina:

  • E. Gandurina, Faʻamasino o Sciences Biological