Laʻau

Abelia

O se laau e pei o le vao Ausa (Abelia) o loʻo faʻatusalia o se vao. E le gata i lea, o nei laʻau vao e le maualuga tele. O le aiga o Linnaeaaeae. I le vaomatua, e mafai ona maua ai le faʻaaliga i Mekisiko ma Southeast Asia. O lenei ituaiga na faaigoaina ia Clark Abel, o se tagata Peretania na faigaluega i Saina i le seneturi lona 19.

O nei laau totō lauolaola ua lanu lanumeamata lanumeamata. O nei laʻau susulu e faʻafeagai ma iai ni petioles laiti. O fugalaau manogi ma se faʻaaloaloga poʻo le logo o loʻo iai i luga o le apical faapea foʻi ma le faʻailoga o axillary. O le fugalaau lautele o le fugalaau e aofia ai petals, o ona pito e pisi laitiiti. Latou te o mai i le lanu piniki poʻo le paʻepaʻe. I fualaau suamalie e leai se fua, e 1 le fatu.

O lenei fugalaau e masani lava ona ola i totonu o greenhouses pe teuteu potu mafanafana faatasi ma ia.

E leoleoina e Apelia i le fale

Malamalama

E manaomia tele e lenei laau le tele o le malamalama, ae manaʻomia se malulu lelei mai ave saʻo o le la.

Tulaga o le vevela

I le tautotogo ma le taumafanafana, e lagona lelei lava Abelia i le potu vevela masani. I le taumalulu, e manaʻomia ona tuu i se potu malulu (i totonu o le 10-15 tikeri). Faatasi ai ma se paʻu mataʻutia i le vevela, e ono paʻu lau laʻau.

O lenei laau e le fiafia i faʻataʻitaʻiga, o le mea lea, pe a faʻailo le potu, e fautuaina e faʻafeiloaʻi i se isi potu pe puipuia mai vaʻa malulu.

Totogi

E mafai ona e faʻamagoina se laau mai se pulumu i na o aso vevela vevela ma e le faʻafefe, aua e faigofie ona pala. I le taumalulu, e le manaʻomia le faamamaina.

E faʻafefea vai

I le tautotogo ma le tau mafanafana, e manaomia e le fale tele le faʻamafa. A oʻo i le amataga o le vaitau o le taumalulu, faʻaitiitia le vai, ma le taumalulu e tatau ona vaʻaia, ae ia faʻaeteete e le maeʻa uma le palapala.

Laʻei pito sili

E tasi lava le 2 vaiaso e te manaʻomia e fafagaina ai le laau ma fugalaau fugalaau ma na o le tautotogo ma le taumafanafana. I le taumalulu-tau malulu, o le pito i luga o le ofu e taofi.

Teuteu

Pe a tupu aʻe i totonu, e manaʻomia e le vao nei ni teuteuga faʻamalosi ina ia mafai ai ona tuʻuina atu le togalaau i le laau. E faia i le faaiuga o le fuga. Afai e ola Napelia i le avanoa, ona e le manaʻomia lea ona tipi. Mai lea taimi i lea taimi e tatau ona aveese na o otaota leaga, mamago ma le le lelei. O Hedgerows e aofia ai ituaiga o meaola e faʻamaʻaina i le maeʻa. Ma o ituaiga o meaola e teuteuina i Fepuari po o Mati.

Faʻafefea ona vaʻaia

Suʻeina o loʻo faʻatino e pei ona talafeagai i le tautotogo. Ina ia faia lenei mea, ia faia se gata e ala i le fefiloi o humus, turf ma peat land, faapea foi le oneone i se fua faatatau o le 2: 2: 2: 1. O le aoga o le eleele e tatau ona tutusa ma le pH 5.5-6.

Faʻatauga auala

E faʻamalosia e Apelia e ala i tipi, fatu, po o pulu basal.

Lauina o fatu na gaosia ia Ianuari. O fua o laau ua ola vave, ma o le fuga o laau talavou e mafai ona tupu i le tausaga lava e tasi.

E ala i le fufuluina ma le faʻapipiʻi o meaʻai e tumau pea pe a uma ona teuteu, e mafai ona faʻaleleia le laau i le tautotogo. Mo le vave aʻafia o vavaega, ua fautuaina e faʻaaoga le eleele malamalama e pei o: peat, sand or perlite. E tuʻuina i le vevela (20-25 tikeri). E vave lava ona avea le afaina ma vao vao ma amata ona fuga i lena taumafanafana.

O tausaga taʻitasi e faia ai se pusa basal ma faʻamaualuga soʻo se totō e mafai ona avea ma se laau e ese.

Pests ma faʻamaʻi

E masani ona avea aphids ma mea leaga, ma mafua ai le faaleagaina tele o le laau. O le sugar secretions e fai i luga o laʻau, ona tuputupu aʻe ai lea o le uliuli. E mafai foʻi ona faʻapipiʻi i luga o lenei laau le meaʻai ma le vaʻaia.

Toe iloiloga ata

O ituaiga autu

Abelia grandiflora (Abelia x grandiflora)

O le laʻau laʻau o semi-evergreen (faʻalagolago i le vevela ma le vevela). A oʻo ina tupu aʻe i le fale, o le alo o lenei mea masani masani e umi, mama, faʻafefe. E maitauina e ui o le laʻititi o le laʻititi o ona togitogi ei ai le lanu piniki māmā. Vaʻaiga e iai laʻau laititi, maua se foliga lautele, tusi i luga. O nei lanu susulu e lanumeamata lanumeamata. O le manogi, lapopoa fugalaau e lima-lobed, fused. Aoina mai i fugalaau fugalaau e fai ma paʻepaʻe paʻepaʻe. O le fugalaau e umi ma tele.

O ituaiga sili ona lauiloa:

  1. Francis Mason e le o se ogalaau umi tele ma lau auro.
  2. Edward Goucher - e lanu mumu-laulaau, e oo i le 2 simita le umi.

Abelia chinensis (Abelia chinensis)

O le umi lenei (e oʻo i le 2 m.) E tele pine lapisi ma lapisi a Semi-evergreen. O lau lanu lanumeamata lanumeamata ei ai lona foliga e le lelei. Ma o ona fugalaau e pei o le logo e lanu papaʻe ma mumu mumu mumu.

Ua matua uluola Abelia (Abelia floribunda)

O lenei laʻau, lea e tumau i le ea, ei ai lanu mumu mumu, e pei foi o lanu lanumeamata lanumoana e lautele lautele. E manaia umi (e oʻo i le 4 senitimita), o fugalaau lanumumu susulu o loo i ai se foliga o le siva. O lenei aloalo ua amata ona fuga mai ia Me poʻo Iuni. Fugalaau e tele masina i le laina.

Abelia Schumann (Abelia shumannii)

O lenei laʻau faʻapitoa o loʻo faʻavaivai. O lau laʻau e vali lanumeamata. O fugalaau e lanu-piniki, ma o fugalaau e amata mai ia Iuni ia Setema.

Abelia triflora (Abelia triflora)

O nei laau toto ma le saʻo lelei o loʻo iai le tele o se laau laʻititi. O lau laʻau faʻamalosi e vali lanumeamata. O fuʻa e amata ia Iuni. O fugalaau e lanu piniki enaena.