Laʻau

Euphorbia alba i le fale: tausiga ma ata

O fai togalaau faʻapitoa e tatau ona faʻalogo i se fale o loʻo i totonu o le euphorbia. E ui i le mea moni o loʻo iloga i le tele o meaola eseese, o le sili ona lauiloa i ona ituaiga o le paʻepaʻe papaʻe-euphorbia euphorbia. O nisi e ave mo le cactus, aua o loo i ai se uʻamea mafiafia, o isi foi latou te faʻaogaina i le pama, lea e mafai ona faʻamatalaina e ala i le i ai o le laʻau lala i le pito i luga o le ogalaau.

E le o taimi uma e mafai ona iloa mai le taimi muamua o le euphorbia e paʻepaʻe mai isi meaola, mo se faataitaiga, selu. Ina ia malamalama pe o le a le ituaiga o masalosalo o loʻo i ou luma, e tatau ona e faʻaeteete tilotilo i veins. I le paʻepaʻe papaʻe, o le a manino le iloa. E le gata i lea, o lenei ituaiga o foliga foliga e pei o le pama, ma e tu i fafo ma ni mea teuteu foliga matagofie.

Faʻamatalaga

Mo le taimi muamua, na amata ona ola ae euphorbia i Madagascar, lea na maua i le vao. na faasolosolo ina salalau atu i Amerika Amerika ma Aferika. Ma o lenei laau toto e mafai ona aumaia uma le manuia ma le faʻaleagaina.

  • O le aʻa. I lalo ifo o le laau o loʻo i ai sona foliga lapotopoto, o loʻo i ai se faʻalelei tele lona fausaga, ae o loʻo i ai sina laʻitiiti. A oe agai atu i le pito i luga, o le limite o le ogaumu e faateleina, maua ai se pito sili ona mama. O le tele lava o taimi, e i ai ni nai liva - fa pe lima. E mafai ona vaʻai faʻamau i lalo. I laau matutua, o le i ai o le pito i lalo o le ogalaau e mafai ona matauina. Afai e te faia ni tulaga talafeagai mo le ola i le fale, e mafai e le euphorbia ona oʻo i le maualuga 2 m.
  • Lea O lenei ituaiga o mumu e lanu samasama lanu ma laumei paʻepaʻe e faʻapipiʻi i petilesi mumu uumi. O nei vaega mulimuli e laugatasia ma oʻo atu i le umi o le 20 cm. O laʻau muamua o felafolafoaʻi o loʻo i luga o le pito i luga, lea e pei foliga o le pama.
  • Fugalaau. Ae paga lea, i lenei laasaga o le atinaʻe, e le maua ai e le laau nisi mea teuteu. O le faʻavae o nei faʻavae e faia i fua faʻataʻavale, mai le fugalaau fuga, e foliga tutusa ma filo filo o lanu paʻepaʻe. O le fugalaau lava ia e leai se mea e foliga mai e leai sona aoga.
  • Le fua. A maeʻa le vaʻalele o le vaitau, o le pusa e aofia ai ni nati se tolu ma fatu. Pe a oʻo i le taimi o le matua, e matala, o se taunuuga, e lele le fatu i itu eseese, o le mea lea e mafai ona maua mai i le va o potopoto vavalalata mulimuli ane ni fatuga. O lenei vaega o le laau o loʻo faʻamatalaina ai le mafuaʻaga ua taua ai le "pulumu vine". Afai e fuafua le pule e maua fatu, ona tatau ai lea ona le misia le taimi o le matua o le pusa ma tipi ia tatala.

E mafai ona e foia le faafitauli o le le pulea e le tagata lava ia e ala ile fufulu ese o fugalaau: Mo le faia o lenei mea, e manaʻomia ona faʻasolosolo faasolosolo, ma o le mea lea e aveesea ai le sua suamalie ma se 'ie susū.

Aiga Tausi

O le toatele o tagata e olaola e tosina ese mai i le paʻepaʻe paʻepaʻe aua e faigofie ona ola i totonu o le fale o le aai. O le mea moni, e le amanaʻia e le toʻatele pe maua mai se manuia poʻo se faʻaleagaina, ae faʻalogo i ona mea teuteu.

Mea taua

Aʻo leʻi tupu aʻe le uupupupulu paʻepaʻe mai fatu, e tatau ona faia se numera o mea faʻamalosia.

  • Faʻamasinoga Muamua lava, e tatau ona saunia ni koneteina e manaʻomia ona faatumuina i le faʻavaivai. E sili atu ona fetaui lelei vaega o piliki faʻafefeteina poʻo le uamea lautele. O le i ai o alavai i totonu o le fagu o se mea muamua lea mo le totoina o susu. A le o lena, o le a amata ona paʻu le vai i totonu o le atigipusa, ma o le a oʻo atu ai i le oti o aʻa ma aʻa. E fautuaina le totoina o le euphorbia i totonu o se ulo o le loloto, o le mea autu lava ia lautele. A maeʻa ona toto le laau, e faaopoopo ni nai maʻa i le alavai o iai i totonu o le ulo. E manaʻomia lenei mea e faʻamautinoa ai le paleni, aua o se ulo ma se laau e mafai ona pa'ū ona o se pale mamafa. I le taimi o le totoina, e taua tele le tanumia o le fatu i le eleele i le ogatotonu o le pusa.
  • Suiga Ina ia mafai e le laau ona lagona le lelei, e tatau ona totō taʻitasi i le eleele fou. E tusa ai ma laau tuai, o sea gaioiga e faatagaina e le sili atu i le tasi i le lua i le tolu tausaga. Ona o le laʻitiiti o le aʻa, ua fautuaina e faʻaaoga se pusa o le lava voluma e pei o le muamua mo le toe gaosia. E mafai ona e faia le gaosiga o le milikeli pe ae manaʻo. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, i lona lava nuʻu, o le tau e tumau pea e le suia i le gasologa o le tausaga.
  • Faʻasa. O le Euphorbia e matua manaomia lava i le susu i le taumafanafana, o lea i lenei taimi o le tausaga e tatau ona faasūsūina i ni vaega tele. A oe latalata i le taumalulu, e mafai ona faaitiitia le suavai. O le mea autu o le puipuia lea o le faʻamagoina o le eleele coma. E sili le lagona o le laau pe a faʻafeinu i le susu, vai mafanafana.

Fausiaina o se siosiomaga talafeagai

O lenei laau o le a fiafia ia te oe i lona matagofie pe afai e te tuuina atu tulaga talafeagai mo ia.

Faʻamamaga o le ea. E le manaʻomia le faia o ni fua faʻapitoa e sui ai le malulu o le ea mo le tai tolu tafatafa, talu ai e mafai ona faʻafetaui i soʻo se maualuga o le vevela ile fale. O le mea lea, i le vaitau o le mafanafana, o le a tupu aʻe ai le vavalo pei o isi masina. O le lelei lelei e maua mai i le fufuluina ma le fufuluina i lalo o le mafanafana. E ui i lea, e talafeagai le faʻatinoga o nei gaioiga e tausia ai le mama, talu ai o laʻau lapopoa e masani ona faʻaputuina le tele o pefu.

Malamalama. E ui lava o lenei mea totino e faʻapitoa, e mafai ona afaina ai le susulu o le la i lona atinaʻe, lea e ono mafua ai le mu i luga o laʻau. O tulaga lelei mo lona tuputupu ae e mafai ona faia i luga o le windowsill, i le pito i matu, e mafai foi ona teu i tua o le potu. O le pale o le melemole o le a foliga mai e manaia pe afai e te suʻeina i lea taimi ma lea taimi itu eseese i le malamalama.

Tulaga o le vevela. E tatau ona maitauina o le lauʻeleʻele o le gasegase e latalata ane i le equator, o le mea lea o se mafanafana o le tau e ola ai iina i soo se taimi o le tausaga. O le tausiga lelei o lea mea e aofia ai le faatumauina o tulaga tutusa i le potu. Soʻo se mea malulu e oʻo lava i le euphorbia e tolu tafatafa. O le tausiga o le aiga o le a faaititia i le faatumauina o le vevela o potu i le itiiti ifo ma le 15-16 tikeri, pe a fai o lenei mea o le a taitai atu ai i le atiina ae o aʻa.

Muamua lava, e tatau ona puipuia le aʻa o le paʻepaʻe-faʻapipiʻiina mai le maalili a le maalili. O le aʻafia o le ea fou ei ai sona aafiaga lelei i le atinaʻeina o le laau, o lea i le taumafanafana e mafai ona ave i fafo. Ae ui i lea, e tatau ona mataʻituina le vevela o le vevela, talu ai pe a le fetaui ma le fautuaga fautuaina, e mafai ona aʻafia ai le maʻi. O le mea lea, i na vaitaimi pe a maitauina le tele o fesuiaiga o le vevela i le po ma le ao, e tatau ona toe aumai i le fale le paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe. O le tausiga o aiga e tatau ona gauai atu i nei auiliiliga.

Soo. O le euphorbia Triangular o le a ola lelei pe afai o loʻo i totonu o le koneteina mo le totōina o loʻo iai se faʻafefiloi eleele e faia mai le oneone, peat, humus, faʻaaogaina tutusa.

Laʻei pito sili. O ituaiga uma o tagata ua le mautonu tele e le o se mea e sili ona manaʻomia i luga o laei. Le tuʻuina atu i ai meaʻai talafeagai, e mafai ona faʻaaogaina faʻamaʻi faʻaseʻi tasi i le masina. O le taimi muamua e fafagaina ai o ia i le tautotogo, ma le mulimuli i le tautoulu.

Teuteu. E mafai ona faia se lauulu lauulu o le susu pe a maeʻa ona maeʻa. I le taimi e teuteu ai, e tatau ona aveeseina tiiti 10-15 cm.

Tofiga. Afai e manaʻomia, e mafai e soʻo se fai togalaau ona maua ni fatu mai se tagata matua mo togavao fou. O le auala pito sili ona faigofie e faʻaaogaina ai fatu. A maeʻa le seleseleina poʻo le faʻatau i totonu o le faleoloa, e tatau ona saunia le pusa, faʻatumu i se meaʻai, lūlūina fatu i totonu, ona fufuluina lea i se tamai laulau.

O le fatuina o tulaga faʻapitoa e mafai ona faʻavavevave ai o latou germination e le manaʻomia.

I lalo o le tulaga o le masani ona susu, e le o toe mamao ae mafai ona e vaʻavaʻai i fualaau muamua, lea e amata ona ola vave vave.

O loʻo i ai foi le isi auala e faʻalauteleina ai le paʻu paepae-e milipolo-e faʻaaogaina ai ni afifi. I le avea ai ma mea totō totoga, e mafai faaaoga le laasaga masani. A uma ona tipi, tuʻu i totonu o le vai mafanafana ma faʻatali mo le susu mai le sua. A maeʻa lenei mea, ona toso ese ai lea o le uati ma faʻaaogaina le koala i le mea e tipi ai.

A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻatagaina le faʻamago mo le lua i le tolu aso. Ona mafai lea ona totōina i le eleele, pe a uma ona tuʻuina le pusa i se nofoaga mafanafana mo le vave aʻafia. Faʻaaogaina se auala talitutusa o le toe gaosia e fautuaina ma le oʻo mai o le taumafanafana.

Maʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi faʻamaʻi o loʻo i ai se lamatiaga ogaoga e feololo, e ui i lea, latou te tulaʻi mai naʻo le i ai o tulaga faʻapitoa - o le maualalo o le vevela ma le maualuga o le vevela. Afai o le asiasiga o le laau masalosaloga o le amataga o le pala, e tatau ona suia tulaga o le feʻau.

O tausiga ile aiga e tatau ona atoatoa, o le mea lea, ma le leai o se moli, e mafai ona tupu le laʻau. O lenei mea matautia e mafai ona puipuia e ala i le tuʻuina o laau i luga o se moli susulu, lea e le tatau ona faʻaalia i le susulu o le la.

Le tele o laau O ituaiga o meaola faalafua nei e aʻafia ai:

  • vaʻavave mite;
  • aphids;
  • fua puipui.

Auala e faʻafitia ai i latou e talitutusa ma mea na faʻaaoga e faatatau i isi meaola faalafua. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faia le togafitiga i se fasimoli solution, faatulaga se vaimoe umi. I nisi tulaga, e mafai ona e suʻeina fesoasoani i vailaau.

Faaiuga

Masalo mo nisi o le a se mea e ofo ai, ae o le Euphorbia paʻepaʻe, o lona atunuʻu se atunuu tele e pei o Madagascar, e faigofie ona tupu i lo tatou atunuu. E mafai ona tupu i le fale, e ui o le a manaʻomia ai nisi taumafaiga. O le faagasologa o le luluina o fatu e le aofia ai mea faapitoa. E sili atu le taulai atu e tatau ona totogiina i le fatuina o tulaga lelei mo lona atinaʻeina.

Talu ai e le tumau le fesuiaiga o le tau i totonu o le laufanua i le gasologa o le tausaga, e tatau ona tausia tulaga tutusa i totonu o le fale. I masina o taumafanafana na faatagaina ave le fuga i le ea fouPeitai, e tatau ona e mataʻituina le eseesega o le vevela i le po ma le ao. Tuuina atu nei ma isi itu taua e uiga i le galueaiina o paʻepaʻe paʻepaʻe, e mafai ona e fiafia i lona totoina mo le silia ma le tasi le tausaga.

Fugalaau o le Euphorbia